Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna: Geyse, Melvine Malard och Phallon Tullis-Joyce
Marinbiologen i mål och anfallarna från storklubbarna

Manchester Uniteds damlag har värvat nio spelare inför säsongen 2023/24. När vi idag avslutar genomgången av våra nyförvärv gör vi det med de två vi har störst förhoppningar på, anfallarna Geyse och Melvine Malard, tillsammans med vår marinbiolog i mål, Phallon Tullis Joyce.

United inleder säsongen med en bortamatch mot Aston Villa på Villa Park. Den matchen spelas på söndag med avspark klockan 13.30 och visas på Viaplay.

Geyse

Den brasilianska anfallaren Geyse (da Silva Ferreira) blev Manchester Uniteds dyraste värvning på damsidan, då hon hämtades från Barcelona. Det har sagts att hennes namn ska uttalas ungefär som artisten Jay-Z. Men när hon själv säger det låter det inte exakt så.

Geyse kommer till United vid 25 års ålder. Flytten till England ska förmodligen inte vålla några problem. Hon är van att flytta. Seniorkarriären inleddes i Centro Olímpico och hon hann även representera Corinthians i hemlandet innan hon drog över Atlanten till Madrid CFF. Därefter blev det Benfica, sedan tillbaka till Madrid CFF och förra sommaren Barcelona.

Det var i Benfica som målskyttet exploderade. I den portugisiska andradivisionen sköt hon 42 mål på 21 matcher. Nej, jag har inte vänt på siffrorna, hon sköt två mål per match.

Innan hon gjorde mål på allt som rörde sig i Benfica så stänkte hon in mål när Brasilien vann det sydamerikanska U20-mästerskapet. Där gjorde hon tolv mål på sju matcher och hon prisades som turneringens bästa spelare. Förra året blev hon Sydamerikansk mästare även som senior.

Mest uppmärksammad för målskyttet blev hon nog ändå säsongen 2021/22, då hon vann skytteligan i Spanien på 20 fullträffar. Det var de målen som tog henne till Barcelona. På ett personligt plan gick det inte riktigt lika bra i Barcelona, med 6 mål på 24 matcher i ligan. Men 4 mål och 5 assists på 10 matcher i Champions League imponerar mer. Vann gjorde hon förstås ändå, både ligan och Champions League.

Prislappen betyder förstås att våra förväntningar skruvas upp. Så även den fina meritlistan.

Att det gick lite sämre i Barcelona kan vi kanske förklara med att hon gick från att vara den ledande anfallaren i Benfica och Madrid CFF till att bli en i mängden i världens bästa lag. I United blir hon inte ensam offensivt. Men något annat än att hon får en mer framträdande roll i United än i Barcelona skulle förvåna.

När Geyse anslöt tror jag att de flesta tänkte att hon värvades för att ta över som toppforward efter Alessia Russo. Inte minst när Geyse tog över Russos gamla nummer 23. Vi kan kalla henne den uppgraderade nummer 23. Förhoppningsvis.

Men efter deadline day är det inte lika självklart att Geyse blir vår toppforward. Då anslöt nämligen Melvine Malard och hon ska rimligen aspirera på platsen som centerforward. Det betyder inte att Geyse försvinner från startelvan. Däremot är det mycket möjligt att hon primärt får spela på en kant. Geyse kan spela på båda kanterna men om eller när hon spelar ytter i United lär det i första hand vara som högerytter. På vänsterkanten har vi ju Leah Galton.

Kantspelet får kanske ändå vänta ett tag. Geyse har, till skillnad från Malard, haft en försäsong med United. Så det kan tänkas att Geyse börjar centralt och sen flyttar ut, när Malard blivit varm i kläderna.

På det lilla vi kunnat se av försäsongen har Geyse imponerat. Hon är den tekniska, utmanande, bolldrivande typen av anfallare. Bra som framspelare och bra som avslutare. Samtidigt bidrar hon bra defensivt.

Förutsättningarna finns för att det här ska kunna bli riktigt bra.

Geyse

Melvine Malard

På deadline day anslöt Melvine Malard från Olympique Lyonnais på lån. Lånet är säsongslångt och kommer med en köpoption, så blir det succé kan vi utgå från att hon blir kvar i United.

Likt Geyse kommer Malard till United med en tung meritlista, trots att hon bara är 23 år gammal. Hon har spelat två Champions League-finaler, som båda slutade med seger. Vunnit franska ligan har hon förstås också gjort.

När Frankrike vann U19-EM 2019 vann Malard turneringens skytteliga. I seniorlandslaget har det ännu inte blivit samma succé: 6 mål på 21 landskamper, EM-spel förra året men ingen plats i VM-truppen i år.

Malard kommer från ön Réunion (ett franskt departement), belägen i Indiska oceanen, öster om Madagaskar. Där föddes hon sommaren 2000. Hon flyttade till Frankrike och Lyon 2014. Det blev en sväng på lån till FC Fleury 91 men annars har det bara varit Lyon.

Vi kan förmoda att hon kommer till United med revanschlusta i kroppen. Visst, Lyon vann ligan i våras men hon fick se sin egen speltid sjunka drastiskt. Då var hon betydligt mer framträdande i laget säsongen 2021/22, då Lyon vann både ligan och Champions League.

Det blir spännande att se hur Marc Skinner hanterar nytillskotten Malard och Geyse. Gissningsvis får Malard inleda som inhoppare. Givet att hon inte fick någon försäsong med laget vore det naturligt.

Men vi har anledning att hoppas att Malard ska tvinga sig in i startelvan. Den höjden har hon i sig.

Hon kan spela centralt i anfallet och ytter på båda kanterna. Min spontana tanke är ändå att hon primärt är tilltänkt för platsen som centertank. Hon är mer direkt i spelet än Geyse. En bra passningsspelare, en bra avslutare och bra i det defensiva arbetet.

När Alessia Russo lämnade blev vi av med ett gäng nickmål. De målen ska Malard kunna bidra med istället.

Melvine Malard

Phallon Tullis-Joyce

Hur mycket marinbiologi kan vi snacka innan vi tröttnar? Frågar vi Phallon Abaigeal Tullis-Joyce – vilket namn! – är svaret hur mycket som helst. Så vi börjar väl där.

Redan på förskolan slog hon fast att hon skulle bli marinbiolog. På college hade hon marinbiologi som huvudämne (major) och hon var nog bra sugen på att bli marinbiolog på heltid.

”Varje chans jag får är jag ute i vattnet, i stort sett,” har den certifierade vetenskapsdykaren sagt. ”Jag hittade precis ett av mina favorithavsdjur i Pugetsundet, en Pacific spiny lumpsucker. Jag är superuppspelt! De är supergulliga!”

Hon har idag en Youtubekanal dedikerad till marinbiologin:

Men marinbiologin finns kvar efter fotbollskarriären medan fotbollskarriären bara kan existera under ett begränsat antal år. Så varför inte ge det en chans, liksom?

Från New York City var hon tidigt en framstående målvakt. Efter college blev hon emellertid inte vald i NWSL-draften 2019. Istället drog hon till Frankrike och Stade de Reims på provspel. Det gav kontrakt. Hon fick omedelbart, mestadels som reserv, vara med och vinna andradivisionen i Frankrike. Sedan spelade hon sig in i laget

Tillbaka till USA våren 2021, då hon skrev på för OL Reign. Igen började hon som reserv men hon spelade sig in i laget.

När hon nu flyttar till Manchester United gör hon det som den dyraste målvakten i damfotbollens historia. Men i all rimlighet kommer hon ånyo att inleda som backup i en ny klubb. För United har ju Mary Earps, som tidigare i år prisades som världens bästa målvakt.

Men framtiden för Earps är oviss. Alla indikationer är att Earps vill lämna United. Det är enkelt att tänka att Tullis-Joyce är värvad för att ta över om eller när Earps lämnar.

Phallon Tullis-Joyce är lång, en decimeter längre än Earps, men ändå en atletisk målvakt. Hon är stark i luftrummet, har utmärkta reflexer och hon är bra med bollen.

Phallon Tullis-Joyce