Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2014/15: Försvarare

För sjätte året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den andra delen är det försvararna som utvärderas.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas är satt till 1000 minuters speltid totalt eller minst 500 minuter i ligan (det är lite lägre än tidigare, detta då antalet matcher har varit färre).

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Mikael Krekula (MK), Johan Nilsson (JS), David Selini (DS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

2. Rafael da Silva4
Rafaels säsong kan sammanfattas så här: skadad och petad. Troligen har han gjort sitt i United och de många skadorna är huvudanledningen till att han aldrig lyckades göra högerbackspositionen till sin egen. Extra tråkigt då han tycks vara en av de mest sympatiska spelarna i truppen. [MÖ]
Redaktionen: 4,5 Matchbetyg: 6,25
3. Luke Shaw6
En oerhört märklig säsong för Shaw, som mestadels gått skadad, eller blivit utbytt tidigt för att han inte orkar spela 90 minuter alternativt att han just kommit tillbaka från skada. Fick aldrig någon riktig kontinuitet och spelade sällan flera matcher i följd. Men med fyrbackslinje, när han väl spelade, tyckte jag att Shaw var klart godkänd. Man såg den enorma potential som han besitter och när väl fysiken är på topp så kommer vi ha en av världens bästa ytterbackar i våra händer, det är jag övertygad om. [MK]
Redaktionen: 6,13 Matchbetyg: 6,32
4. Phil Jones6
Jag blir aldrig riktigt klok på Jones. Ibland tänker jag att han snart är världsklass, ibland att han skulle vara en medelmåtta i Championship. Oftast förbannar jag hans skador, som inte sällan är självförvållade. Vi ska dock komma ihåg att han fortfarande bara är 23 år gammal, vilket rimligtvis innebär att han ska ha sina tio bästa år framför sig. Fortfarande ett fantastiskt råämne. [MÖ]
Redaktionen: 6,25 Matchbetyg: 6,24
5. Marcos Rojo6
Marcos Rojo känns på många sätt som en vänsterfotad version av Phil Jones. Mycket hjärta, inte alltid så mycket hjärna. Ofta skadad. Ibland känns det som att Rojo spelar sin egen match, omedveten om vad övriga 21 spelare på planen sysslar med. Hög högstanivå men också låg lägstanivå, vilket hade varit ett mindre problem om han inte hade spelat på en position där kontinuitet är en nyckelfaktor. Har ändå stor förbättringspotential. [MÖ]
Redaktionen: 6,25 Matchbetyg: 6,17
6. Jonny Evans3,5
Har, likt alla mittbackar, länge haft svårt att få någon riktig kontinuitet i mittförsvaret och har hoppat in och ut ur laget. Men den här säsongen hände det något, Evans kändes svagare än på länge, hans passningsspel som tidigare varit bra var helt plötsligt dåligt och misstagen kom i match efter match. Vi kan med lätthet slå fast att det här var Evans sämsta säsong någonsin i United, och frågan är om han verkligen får en chans till i laget. Jag är tveksam. [MK]
Redaktionen: 3,75 Matchbetyg: 5,44
12. Chris Smalling7
Jag har länge tyckt att Smalling har så mycket i sig, men skador och ibland märkliga beslut gör att han riktigt aldrig fått visa världen hur bra han kan vara. Övertygade knappast i inledningen av säsongen, och vi alla minns den fantastiskt korkade utvisningen i bortamötet med Manchester city. Men efter det hände något, och Smalling spelade kanske sin bästa fotboll någonsin i Unitedtröjan. När vi summerar säsongen så ser vi honom som Uniteds klart bäste mittback och vi ser även en positiv utvecklingskurva där han utvecklat bland annat sitt passningsspel under LvG. Hann även med att göra fyra mål i Premier League, något vi inte varit bortskämda med vad gäller våra mittbackar. Jag förväntar mig att Smalling är ordinarie även nästa säsong, oavsett om det blir en mittbacksvärvning eller inte. [MK]
Redaktionen: 7,38 Matchbetyg: 6,08
25. Antonio Valencia7
Har länge tyckt att Valencia skulle passat bra som wing-back, men han var kanske en av få spelare i laget som gynnades av 3-5-2 spel. När laget gick över till fyrbackslinje fick han plats som högerback och har varit bofast där mer eller mindre hela säsongen, endast David de Gea och lagkaptenen Wayne Rooney har spelat fler matcher. Faktum är att, även om det inte var optimalt med Valencia där, att han varit en av Uniteds jämnaste spelare under säsongen. Vi minns några misstag, som i FA-cupen mot Arsenal. Men sett över hela säsongen har Valencia varit stabil och hållit en bra nivå. [MK]
Redaktionen: 6,38 Matchbetyg: 5,79
33. Paddy McNair6
Fick mycket beröm av van Gaal och fansen efter sina första insatser i a-laget, men efter det har formen inte direkt pekat uppåt. Känns osäkert väldigt ofta när Paddy är involverad och är inte i nuläget nog bra för att spela i a-laget. Trots det, så ska det sägas att det är en framgångsrik första säsong, och grabben var nästan felfri borta mot Chelsea. Lånas ut i höst. [DS]
Redaktionen: 5,88 Matchbetyg: 6,22
36. Marnick Vermijln/a
A-lagsdebuterade i september 2012. Två år senare gjorde han sin andra och sista match innan han till slut såldes till Sheffield Wednesday. [MÖ]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4
37. Saidy Jankon/a
Fick spela mot MK Dons, men det var också allt. I U21 har han varit bra och blev sedan också utlånad till Bolton där han gjorde det överraskande bra. Valencia-kopian kommer sannolikt göra sig bäst som högerback och hans insatser i Bolton lovar gott. Med tanke på Uniteds problem på den positionen så bör Janko se sin chans. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4
38. Michael Keanen/a
Fick ett par chanser under säsongsinledningen innan han blev utlånad och sedermera såld till Burnley. [MÖ]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5
39. Tom Thorpen/a
Överraskande att Thorpe aldrig fick en riktig chans när United släppte fram flera unga försvarare. Var den klart bäste försvararen på U21-nivå trots att Blackett till exempel var involverad mycket. Det stora mysteriet Tom Thorpe är dock lagd på is då United i dagarna meddelat att han inte får något nytt kontrakt. Jag är övertygad om att Thorpe kommer spela i Premier League i framtiden, kanske redan nästa säsong. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a
41. Reece Jamesn/a
Chockade alla när han helt plötsligt gjorde två mål som wing-back mot LA Galaxy på försäsongen. Det var överraskande att han över huvud taget var med på turnén. Väl i Manchester så blev det inte mycket till speltid, en match mot MK Dons som nog alla helst vill glömma och sedan kom skadan som gjorde att James glömdes bort lite. Gick sedan ut på lån till olika Championship-klubbar och gjorde det bra, men det känns tveksamt om han har så mycket att ge i United. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4
42. Tyler Blackett4
Jag hoppas att jag får äta upp de här orden i framtiden men jag begriper verkligen inte hur Tyler Blackett kan vara ens i närheten av Uniteds a-lag. Även i U21 tenderar han att se vilsen ut. Han var bra i USA men när det blev allvar var han regelbundet lagets svaga kort. Utvisningen mot Leicester och självmålet mot Arsenal blir tyvärr de bestående minnena. [MÖ]
Redaktionen: 4,25 Matchbetyg: 5,81

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASSIST
Rafael da Silva7 (4)01
Luke Shaw18 (2)00
Phil Jones23 (1)01
Marcos Rojo24 (2)10
Jonny Evans14 (3)00
Chris Smalling25 (4)40
Antonio Valencia32 (3)05
Paddy McNair14 (4)00
Marnick Vermijl1 (0)00
Saidy Janko1 (0)00
Michael Keane1 (1)00
Tom Thorpe0 (1)00
Reece James1 (0)00
Tyler Blackett7 (5)00

Muss spelarbetyg 2014/15: Målvakter och manager | Mittfältare | Anfallare