Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2014/15: Mittfältare

För sjätte året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den tredje delen är det mittfältarna som utvärderas.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas är satt till 1000 minuters speltid totalt eller minst 500 minuter i ligan (det är lite lägre än tidigare, detta då antalet matcher har varit färre).

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Mikael Krekula (MK), Johan Nilsson (JS), David Selini (DS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

7. Angel Di Maria6
Det som började så lovande…. slutade riktigt illa. Men det är hans höst som jag tar med mig. Då var han riktigt bra och spelade då som en av 3 centrala mittfältare med en fri roll. Det var också på hösten som han gjorde majoriteten av sina 12 assists och samtliga sina 3 ligamål. På våren fungerade absolut ingenting, och då menar jag INGENTING. Så den glömmer vi och tar nya tag. [JN]
Redaktionen: 4,75 Matchbetyg: 6,17
8. Juan Mata6,5
Med tio mål och fyra assist är Mata trea i den interna poängligan efter Rooney och Di Maria. Hans mål och assist har som regel oftast varit väldigt viktiga och av matchvinnande karaktär. Bäst minns vi givetvis de två målen på Anfield. Jag tycker dock att vi kan kräva mer av Mata, han borde vara en spelare som dominerar matcher. Han gjorde 32 mål och 48 assist under sina två första säsonger i Chelsea, den nivån har han inte varit i närheten av i United. [MÖ]
Redaktionen: 6,88 Matchbetyg: 6,18
11. Adnan Januzaj5
Går knappt att betygsätta. 7 starter i ligan och deltagande i totalt 21 matcher under säsongen, 1 assist på dessa håller verkligen inte. Hade svårt med Van Gaals spelsystem då han faktiskt sattes som wingback vid flera tillfällen, det känns som att killen förtjänar bättre och fler chanser i det mer kantbaserade systemet som användes under våren. För talang, det har killen. [JN]
Redaktionen: 5 Matchbetyg: 5,93
16. Michael Carrick7,5
Genomgående i de matcherna han spelat så är Carrick Uniteds bästa utespelare för säsongen. Passar utmärkt i van Gaals ibland överdrivna possession-fotboll, och klarar även av att slå de positiva passningarna framåt med säkerhet. Tappar aldrig bollen, och det är mycket värt i ett United majoriteten är ganska svaga passningsspelare. Bra även som mittback under hösten. Måste bara hålla sig borta från skadelistan. [DS]
Redaktionen: 8,13 Matchbetyg: 6,92
17. Daley Blind7
Det har varit upp och ner för Daley Blind under debutsäsongen i United, som totalt ändå får sägas ha gjort en bra säsong. Jag kan dock inte släppa känslan på att han inte är mer än en holländsk John O’Shea. Det vill säga en multifunktionell spelare vars främsta uppgift är att bredda truppen. Lite förvånande är att Blind har imponerat mer i offensiven än i defensiven, framför allt som sittande mittfältare kan han bli för odisciplinerad och lämna sin position utan att säkra att någon täcker upp. [MÖ]
Redaktionen: 7 Matchbetyg: 6,47
17. Nanin/a
Det är uppenbart att Nani inte är Van Gaals tekopp och portugisen skickades prompt på lån till Portugal. Ändå kan Nani ha en framtid i United, då han fick ett lukrativt långtidskontrakt av David Moyes. [MÖ]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4,5
18. Ashley Young7
En annan som höjt sig efter några svaga år, vilket så klart är positivt. Stod faktiskt för en ganska bra vår med både mål och assists. Men, om United vill fightas i Europa nästa år så krävs det en uppgradering här. Real har Ronaldo, Barca har Neymar, Chelsea har Hazard, och United har Young. Nye Memphis bör plocka hans plats, men Ash har visat att han har en plats i truppen. [DS]
Redaktionen: 7,13 Matchbetyg: 6,33
21. Ander Herrera7
Hade inledningsvis svårt att ta en plats i laget, till många supportrars missnöje. Det fanns ingen riktigt tydlig roll i LvG:s 3-5-2 då han var lite för dålig defensivt för en av de sittande och lite för dålig offensivt i nummer 10-rollen. Men när spelsystem byttes och Herrera fick chansen i ett dåligt spelande United så tog han den, med sin målfarlighet och rörlighet blev han en viktig del i Uniteds offensiv som inte längre blev lika statisk. Kom till slut fyra i den interna skytteligan. [MK]
Redaktionen: 7,75 Matchbetyg: 6,85
22. Nick Powelln/a
Verkar mest fokusera på att göra bort sig utanför planen, där han är anklagad för rattfylla. Väl på planen har han inte gjort några som helst intryck och mest gått skadad. Några matcher i U21 blev det men där var det inte jättemycket att rapportera hem om. Lär ha gjort sitt i United. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4
23. Tom Cleverleyn/a
När Van Gaal kom till United var Cleverleys självförtroende kört i botten. Hade Van Gaals första intryck istället varit den Cleverley som i våras spelade fin fotboll i Aston Villa hade det kanske blivit annorlunda, för han har uppenbart en hel del fotboll i sig.. Men det är näppeligen någon som sörjer att Cleverley lämnar på fri transfer. [MÖ]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4
24. Darren Fletchern/a
Såg väldigt pigg ut under försäsongen men när väl säsongen drog igång så var det tydligt att Fletcher inte hängde med. Fick väldigt begränsat med speltid och försvann till slut till West Bromwich vilket var bäst för alla parter. Fletcher är fortfarande en spelare och människa som alla bör se upp till. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4,92
26. Shinji Kagawan/a
Kagawa är bättre värde än Hazard, tyckte Sir Alex Ferguson (Sky Sports). Louis van Gaal tyckte att United hade för många nummer 10 och skickade Kagawa till Dortmund. Uniteds första Japan blev aldrig Big in Manchester. [MÖ]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a
28. Andersonn/a
En av säsongens största överraskningar var att Anderson faktiskt fick speltid i Premier League. Mindre överraskande var att han till slut lämnade United för gott. Men vi kommer alltid att ha den där straffen i Moskva. [MÖ]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 3
31. Marouane Fellaini6
Har hyllats förvånansvärt mycket för sina insatser under våren, men det är mer beroende på hans urusla fjolårssäsong än någon lysande 14/15. Visst, han har gjort en del mål, men det ska förväntas av en spelare i hans roll. United skulle tjäna mer på att ha en mittfältare som faktiskt kan passa bollen istället för att bara gå runt och vänta på inlägg. Effektiv under våren, och har ändå höjt sig avsevärt. [DS]
Redaktionen: 6,63 Matchbetyg: 6,21
35. Jesse Lingardn/a
Fick överraskande starta i premiären mot Swansea. Men blev sedan långtidsskadad och kom egentligen tillbaka på riktigt först till våren, då utlånad till Derby. Lingard gjorde det bra i topplaget, men aldrig exceptionellt bra. Kom också med i Englands U21-trupp till EM i sommar, men tveksamt om Lingard har så mycket mer att ge i United. Blir utlånad igen innan han försvinner? [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a
44. Andreas Pereiran/a
Var lite överraskande involverad en hel del kring A-laget, men fick oftast nöja sig med en bänkplats. När han väl spelade var det i sporadiska inhopp där han sällan fick tid nog att glänsa utan gjorde ganska slätstrukna insatser. I U21 däremot var han Uniteds bäste spelare över hela säsongen, och fick också pris för det på Uniteds årliga gala. Var en stor nyckel till att United vann U21-serien och mittfältaren kommer garanterat att sikta på att ta en plats i a-truppen nästa säsong. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASSIST
Angel Di Maria24 (8)413
Juan Mata28 (7)104
Adnan Januzaj8 (13)01
Michael Carrick17 (3)12
Daley Blind29 (0)23
Nani0 (1)00
Ashley Young24 (5)27
Ander Herrera22 (9)86
Nick Powell1 (0)00
Tom Cleverley1 (0)00
Darren Fletcher5 (7)01
Shinji Kagawa1 (0)00
Anderson1 (1)00
Marouane Fellaini23 (8)73
Jesse Lingard1 (0)00
Andreas Pereira0 (2)00

Muss spelarbetyg 2014/15: Målvakter och manager | Försvarare | Anfallare
Res med oss till Manchester!