Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Genomgång av Manchester United U18 säsongen 2015/16

Det blev aldrig någon framgångsrik säsong för Uniteds U18-lag. Men man kan ändå på ett sätt kalla den lyckad: hela sju stycken av spelarna från säsongen 14/15 har debuterat eller på något sätt varit involverade med a-laget säsongen 15/16.

För själva laget gick det däremot desto tyngre. En enda poäng skrapade laget ihop i oktober och november månad tillsammans. Laget blev till slut näst sist i den norra gruppen, och fick spela fortsättningsserie med bottenlagen i samma grupp samt från den södra vilket till slut var åtta lag. Där blev United, efter en dålig start, fyra efter att ha vunnit de tre avslutande matcherna. Även i FA Youth Cup gick det tungt det blev respass mot Chelsea i den fjärde omgången. United lyckades inte heller avancera från gruppen i UEFA Youth League. Men vi glömmer laginsatserna för en stund och går direkt på de individuella insatserna.

United U18 2015/16

Matcher: 37
Vunna: 12
Oavgjorda: 6
Förlorade: 19


U18 Premier League: 20:e plats (11:a i inledande gruppen, 4:a i slutspelsgruppen).
FA Youth Cup: Utslagna i omgång 4.
Uefa Youth Cup (U19): Utslagna i gruppspel.

Målvakter

Oliver Byrne och George Dorrington har den gångna säsongen delat på målvaktssysslan med vissa inslag av den nye Moutha-Sebtaoui. Dorrington fick lite speltid redan säsongen 14/15 men United hade helt klart problem på målvaktssidan när Dean Henderson tog klivet upp till U21. Henderson spelade dock alla matcher i UEFA Youth League, men det var U19.

Oliver Byrne är ändå den målvakt som fått störst förtroende, med 18 matcher. Dorrington inte långt efter med 11 matcher. Det känns dock en aning poänglöst att ge några större recensioner av deras spel då båda målvakterna faktiskt lämnat United. Dorrington släpptes nyligen, som vi rapporterade om här och är numera i Huddersfield. Byrne å andra sidan har kopplats ihop med ett flertal klubbar, bland annat Cardiff men har ännu inte gjort klart med någon klubb officiellt. Moutha-Sebtaoui ser ut att bli ny förstemålvakt nästa säsong. Belgaren kom från Standard Liege i sommar och hann endast med ett inhopp.

Försvarare

Efter att endast ha fått fem matcher förra säsongen slog sig Tyrell Warren in i laget på riktigt och startade 29 matcher. Manchesterfödde Warren såg väldigt intressant ut när han kom upp som ytterback, men har faktiskt använts mycket som mittback under säsongen. Jag kan tycka att det är synd då jag inte tycker han är lika stark där. Men det var förmodligen en lärorik säsong för Warren som förmodligen var en av lagets bästa spelare under säsongen. I Warren finns det potential, och han kommer få chansen att vara med i a-lagets match mot Wigan.

Tyler Reid inledde säsongen skadad efter att ha imponerat stort säsongen innan. Reid fick inte heller han samma utväxling som förväntades i ett svagt Unitedlag. Reid var säsongen innan ett ständigt hot framåt med enorm löpstyrka samt fin teknik. Den här säsongen var löpningarna mer sparsamma och Reid fick mest rikta in sig på att försvara. Men det är ändå något överraskande att Tyler Reid nu valt att lämna United. Lite tråkigt, men det kan vara ett beslut han själv tagit då han förmodas vara besviken över att inte ha blivit uppflyttad till U21-laget.

Jimmy Dunne, 18-åringen från Irland, spelade flitigt under säsongen som mittback. 21 matcher från start blev det efter att endast ha gjort en match från start säsongen innan. Dunne var dock generellt rätt så svag under säsongen, och hade ofta en del problem. Därför kom det inte som någon överraskning när han meddelade på sociala medier att han kommer lämna United. Senare har även Burnley bekräftat övergången.

På vänsterbacken fick vi för det mesta se yttermittfältaren Jake Kenyon, med meriter från Englands u-landslag. Det är en position som United haft problem med i U18 under många år. Visst, Borthwick-Jackson var väldigt bra i den positionen men generellt har det sett svagt ut. Salford-födde Kenyon är ännu en nödlösning. Kenyon har dock snabbheten och spelet med boll för att klara av det. Två mål hann Kenyon med också under säsongen, vilket är bra gjort. Han har dessutom åldern med sig och fyller 18 i januari. Men frågan är om vistelsen där bak blir tillfällig eller inte.

Den nya Thomas Sang fick vi se överraskande mycket av. Sang, som är från Liverpool, användes som ytterback och mittfältare, men även som mittback vid enstaka tillfälle. Men han är ytterback i grunden men fick mestadels fylla in när de andra ytterbackarna var skadade. Det är dock en som kommer få mer speltid nästa säsong, och han har inte riktigt hunnit sätta något avtryck i laget.

Mittfältare och anfallare

Tosin Kehinde kom tillbaka efter att ha haft stora skadeproblem säsongen 14/15. Nigerianien spelar som defensiv mittfältare och är riktigt nyttig i U18-laget. Stod dessutom för fyra mål vilket är ett hyfsat bra facit. Fick även spela några matcher med U21 och kommer bli uppflyttad dit den kommande säsongen.

Callum Whelan fick endast två matcher säsongen 14/15 men kom igen starkt och spelade till sig en ordinarie plats på det centrala mittfältet. Född i Barnsley men spelat i United sedan han var åtta år gammal. Jobbar hårt men har samtidigt tekniken och spelsinnet att vara kreativ på mittfältet. En spelare som inte alltid sticker ut, men som ständigt löser situationer med kreativa passningar.

En ny bekantskap på Uniteds mittfält är DJ Buffonge. 17-åringen kom på provspel från Fulham och i november valde United att signera honom. Buffonge kom från Fulham men har tidigare spelat för Arsenal. En bollskicklig mittfältare som är bra i possession-spelet men som inte riktigt hunnit visa prov på några större spetsegenskaper framåt. Jag har dock en känsla av att det här är en spelare som kan få ut mycket mer än han tidigare visat, det finns boll i pojken.

Den man kanske hade störst förväntningar på, Rashford inkluderat, var Callum Gribbin. Den offensive mittfältaren stod för sex mål på 32 matcher vilket kanske är lite för lite. Han gjorde för övrigt lika många mål säsongen innan. Hans problem kvarstår, han är lite för lite involverad och styr inte matcher som han har potential att göra. Det är en spelartyp som blommar ut senare än andra men man hade verkligen önskat en större utväxling. Nu var Gribbin godkänd, men lite högre krav har jag.

För Kayne Diedrick-Roberts blev det 18 matcher, dock endast fem stycken från start. Laget är i behov av spelare som kan spela striker och där fyller Diedrick-Roberts en roll men han har imponerat föga. Inte ett enda mål blev det under säsongen för strikern som kom från Fulham. Han är dock tillgänglig för spel även nästa säsong och kan bli nyttig som avlastningsspelare.

Säsongens kanske mest positiva överraskning kan ha varit Indy Boonen. En av många talangfulla belgare i dagens fotboll, hade det lite trögt i början men när väl anfallaren kom in i landet och i sitt nya lag imponerade han. Sju mål och fyra assist blev det till slut för den tekniske anfallaren som är kvick och har ett bra allroundspel. Det är et väldigt fint facit för en av truppens yngre spelare. Jag förväntar mig att Boonen får en väldigt bra säsong och blir en ledande spelare säsongen igenom.

En som varit på tapeten länge, trots sin ringa ålder, är Angel Gomes. Född 2000 och redan nu mer eller mindre ordinarie i U18. Tio starter där de flesta kom i slutet av säsongen och åtta inhopp blev det. Gomes gjorde även tre mål men framför allt flera assist på sitt samvete. Gomes är väldigt kvick, spelskicklig och teknisk. En jättespännande offensiv mittfältare. Dock är han fortfarande extremt liten till växten men jag kan knappt bärga mig att få se Gomes igen till hösten.

Säsongens spelare, och förmodligen också enbart om man räknar insatserna i U18, är förstås Marcus Rashford. Han vann den interna skytteligan på elva mål och var genomgående den bästa spelaren i laget. Vann även priset som årets akademispelare när säsongen summerades. Här behövs knappast någon närmare beskrivning av spelaren dock…

Sammanfattning

Säsongen var inte bra. Kanske den sämsta jag upplevt ett Manchester United U18-lag göra. Samtidigt som tränaren Paul McGuinness lämnade mitt under säsongen, och ska man vara ärlig såg det betydligt mycket bättre ut efter det. Totalt släppte laget och försvaret in 72 mål på 37 matcher. Det har inte sett bra ut, särskilt inte defensivt. Och få av spelarna i försvarslinjen får godkänt sett över hela säsongen. Framåt var det få som briljerade. Gribbins var godkänd men en liten besvikelse sett till förväntningar, Gomes var ungefär som förväntat, Boonen imponerade dock men främst i slutet av säsongen och Rashford var fantastisk men spelade i princip inget under den andra halvan av säsongen. Det är givetvis en stor orsak till lagets förfall. RoShaun Williams, Axel Tuanzebe, Timothy Fosu-Mensah och Marcus Rashford saknades alla i stort sett hela säsongen. Det är fyra spelare som hade dominerat stort på den här nivån förstås.

Spelarstatistik U18

Spelare MS IN GM
Callum Gribbin 32 0 6
Tosin Kehinde 29 3 4
Tyrell Warren 29 1 0
Callum Whelan 28 5 2
Zachary Dearnley 28 0 6
Tyler Reid 24 0 2
Charlie Scott 22 3 4
Jimmy Dunne 21 2 0
Marcus Rashford 19 1 11
Ro-Shaun Williams 19 0 0
Oliver Byryne 18 0 0
Jake Kenyon 15 9 2
Ethan Hamilton 13 0 3
DJ Buffonge 13 0 1
Indy Boonen 12 4 7
George Dorrington 11 2 0
Angel Gomes 10 8 3
Timothy Fosu-Mensah 10 0 0
Thomas Sang 7 6 0
Axel Tuanzebe 6 0 1
Kayne Diedrick-Roberts 5 13 0
Dean Henderson 5 0 0
Devonte Redmond 4 1 0
Matthew Olosunde 4 0 0
George Tanner 3 4 1
Harry Spratt 3 3 0
Ilias Moutha-Sebtaoui 3 1 0
Cameron Borthwick-Jackson 3 0 0
Josh Doughty 3 0 0
Matthew Willock 3 0 0
Scott McTominay 2 0 0
Faustin Makela 1 5 0
Jake Barrett 1 1 0
Lewis Thompson 1 1 0
Aidan Barlow 0 7 2
Venancio da Silva Monteiro 0 1 0
självmål n/a n/a 0

# GM: gjorda mål, IN: inhopp, MS: matcher från start.


Statistik från U18 Premier League, FA Youth Cup och Uefa Youth League (U19).


Fullständig spelarstatistik »
Resultat och lagstatistik »