Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Fenerbahce – Manchester United 2-1

Manchester United lämnar Turkiet utan poäng. Bortamatchen mot Fenerbahce slutade med en 2-1-förlust, ett resultat som om något smickrar det engelska laget. Detta var en bedrövlig insats.

Det började med ett baklängesmål redan efter 65 sekunder och det blev aldrig bättre.

Det enda positiva för United är att laget fortfarande har slutspelsplatsen i egna händer.

Elva individer

Manchester United uppträdde inte som ett lag ikväll. Det var elva individer som var för sig gjorde sin sak. Därmed kunde Fenerbahce effektivt spela ut United, trots att det förmodligen inte finns en enda spelare i det turkiska laget som skulle platsa i United.

När spelare A vinner bollen ska det automatiskt föra med sig att spelare B gör en löpning i rätt riktning, spelade C springer åt ett annat håll och spelare D ger bollvinnaren understöd. Samtidigt gör spelare E en löpning för att vara i position ifall spelare C får bollen. Och så vidare. Inget av det existerade ikväll.

Press och understöd har det talats om i svensk fotboll så länge jag har funnits. United hade press, någon gång då och då. Men då var det alltid en ensam spelare som pressade medan lagkamraterna tittade på, varvid hemmalaget problemfritt kunde spela sig ur situationerna.

Embed from Getty Images

Jag tänkte på det ganska tidigt i matchen. Det var nån situation till vänster i Uniteds straffområde. Det var tre Unitedspelare mot en bollförande motståndare. Första Unitedspelaren försökte vinna bollen, de andra två tittade på.

Mourinho var med rätta arg efter matchen. I en intervju direkt efter matchen sågade han Uniteds inställning. Tydligen var han ännu hårdare på presskonferensen efter matchen (har inte sett den än).

Spelarna måste se sig själva i spegeln. Men Mourinho själv är knappast utan skuld i frågan. Hela säsongen har han signalerat att han inte vill spela Europa League. “Det här är ingen tävling Man United vill ha. Spelarna vill inte ha den, jag vill inte ha den,” sa Mourinho på presskonferensen inför första matchen i turneringen. Oundvikligen smittar sånt av sig.

Mourinho har valt bra spelare i Europa League-matcherna men i samtliga matcher i turneringen har spelarna sett ointresserade ut (i hemmamatchen mot Fenerbahce var motståndaren lika omotiverade och då avgjorde klasskillnaden). Spelarna har största skulden men managerns kanske främsta uppgift är att se till att spelarna är på tårna.

Det var inte länge sen som Mourinhos lag alltid var svåra att besegra. Hans Porto som vann Champions League var inte Europas bästa lag. Hans Inter som vann Champions League var inte Europas bästa lag. Men de var lag där summan av elva spelare var större än summan av spelarnas individuella skicklighet.

Jag tycker att det är oroväckande att Mourinho så tydligt och så tidigt skyller på spelarna. De underpresterar men om inte managern litar på spelarna kommer inte spelarna att lita på honom. Och om inte spelarna litar på managern blir det inte bra. Möjligen vill Mourinho byta ut tre fjärdedelar av truppen, men den möjligheten existerar faktiskt inte. Han måste jobba med spelarna han har.

En halvtimme Mkhitaryan

Med en halvtimme kvar att spela kastades Henrikh Mkhitaryan in i spel. Ett tydligt tecken på att han faktiskt existerar. Annars finns det väl inte så värst mycket att säga om hans insats. Han gjorde några hyggliga saker och några mindre bra.

Mourinho passade ändå på att dela ut en känga efter matchen.

Jag har svårt för detta. Managern är väldigt villig att hänga ut en Mkhitaryan eller en Shaw. Medan spelare som Zlatan och Pogba undviker kritik. Idag fick Schneiderlin chansen från start. När Mourinho ville förändra efter första halvlek var det givetvis Schneiderlin som plockades av. Trots att alla andra var lika dåliga. Samma sak med Memphis i matchen mot Northampton.

Embed from Getty Images

En sak jag har svårt att förstå är varför Mkhitaryan spelades centralt och Mata på kanten. Såvitt jag förstår det hela är Mkhitaryan lika bra centralt som på kanten, medan Mata uppenbart är bättre centralt.

Låt Rashford vila (vid rätt tillfälle)

Det var Rashford som byttes ut för Mkhitaryan, det har jag inga problem med. Rashford ser just nu trött ut. Det är enkelt att säga att en tonåring inte ska kunna bli trött. Men världen fungerar inte så. I juniorlaget kan de bästa spelarna vila under matcherna. I a-laget måste de ge allt i varje situation. De får smällar som de inte får i juniorlaget. Såg någon intervju med Rashford, där han påtalade just detta. Efter a-lagsmatcherna hade han alltid ett gäng blåmärken att läka.

Embed from Getty Images

Det går säker att forcera Rashford genom den här fasen. Men risken är att han då är utbränd vid 30. Michael Owen är ett fantastiskt exempel på detta. (Owen kan också vara världens sämsta expertkommentator. Det har inget med saken att göra men jag kollade på BT Sports studiosändning och var tvungen att skriva av mig. Sorry.) Wayne Rooney kan sannolikt lyftas fram som ett annat exempel.

Det här hade varit en utmärkt match att vila Rashford. Det hade också varit en utmärkt match att spela Mata. Jag har ofta kritiserat Mata men den här hösten tycker jag att han har varit Uniteds bästa offensiva spelare. Ändå får Mata relativt lite speltid. Han är i en ålder där han alldeles säkert kan spela två matcher i veckan utan problem.

Inte världens bästa målvakt

Vi brukar hylla David de Gea. Jag brukar säga att han är världen bästa målvakt. Det är han inte, åtminstone inte just nu. Frisparken idag ska han ta. Vad han gjorde på Chelseas 1-0-mål har jag fortfarande inte förstått. Målet han släpper in mot Stoke var dåligt.

Embed from Getty Images

Vi är vana med att De Gea alltid räddar de enkla bollarna och oftast också de svåra bollarna. Ibland, som mot Liverpool, tar han även de omöjliga. Den här säsongen har han mestadels tagit de enkla bollarna men inte så många av de svåra.

Men jag räknar med att De Gea snart är tillbaka som bäst i världen.

Underläge betyder förlust

På Sir Alex Fergusons tid var Manchester United mästare på att vända underläge. Nu för tiden är det väldigt sällsynt. Mourinhos lag har hamnat i underläge fem gånger. Det har resulterat i fem förluster.

Ikväll hostade Rooney fram en reducering från ingenting. Efteråt blev det lite tryck med några hörnor. Men den spontana ickereaktionen direkt vid målet är talande. Ingen av spelarna trodde att på det.

Försvaret håller inte

Mittbacksparet Blind och Rojo höll mot Manchester city och Burnley. Idag såg det duktigt förvirrat ut. Mourinho var snabbt framme och konstaterade att det är svårt med “två vänsterbackar“. Det är åtminstone ingen helsanning. Blind spelade mittback hela förra säsongen och har spelat mittback i en majoritet av matcherna den här säsongen. Rojo har som klubblagsspelare lika ofta spelat mittback som vänsterback.

Men om Mourinho ser på Blind och Rojo som vänsterbackar så undrar jag dels varför han inte köpte en mittback till i somras och dels varför Fosu-Mensah (eller Tuanzebe) inte får chansen som mittback. För när vi räknar bort vänsterbackarna och ungdomarna som Mourinho uppenbarligen inte litar på så består Uniteds mittbacksbesättning av Jones, Bailly och Smalling. Ingen kunde ens på förhand tro att det skulle räcka en hel säsong. Inte med Jones – och för all del även Smallings – historik, allra helst inte när det var rätt givet att Bailly skulle försvinna på afrikanska mästerskapen.

Det är tre försvarsspelare som är borta. Inte tretton. Tre skadade försvarsspelare är nästan under snittet de senaste fem åren.

Men försvarsspelet börjar och slutar heller inte med mittbackarna. Både Blind och Rojo går bort sig på 1-0-målet ikväll, men Kaldirim får också en evighet på sig att måtta sitt inlägg.

Embed from Getty Images

Förra säsongen hade United faktiskt färst insläppta mål i ligan. Försvarsspel ska vara Mourinhos styrka. Men den här säsongen har det kollektiva försvarsspelet bara fungerat i de matcher då vi har försvarat med åtta man bakom bollen.