Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Vi vill vinna Europa League; Jones ute en månad

José Mourinho har idag hållit presskonferens inför morgondagens Europa League-match mellan Feyenoord och Manchester United (avspark på den ovana tiden 19.00).

Som vanligt i Uefasammanhang får även en spelare vara med. Idag var det Ander Herrera som fick chansen att prata. En skillnad den här gången var dock att Mourinho pratade först och Herrera därefter, det förde med sig att Herrera fick fler frågor än spelarna brukar få.

Vi får även några ord från Feyenoords manager Giovanni van Bronckhorst.

Mourinho förklarade varför Rooney, Valencia och Shaw stannade hemma i England. Däremot fick vi ingen uppdatering kring Jones, Lingard och Mkhitaryan, som också är hemma. Det kan antas att Jones och Mkhitaryan är otillgängliga medan Lingard är petad, men det är spekulativt.

Uppdatering: Mourinho fick ingen fråga om skador på presskonferensen men förtydligade senare att Phil Jones är knäskadad och kan bli borta en månad.

Om Rooney: ”Han har spelat varje match sedan början på säsongen och 90 minuter för landslaget. Jag vill att han ska vara fräsch för nästa Premier League-match. Samtidigt spelar han på en position där vi har många alternativ.

Om Valencia och Shaw: ”Även Antonio Valencia och Luke Shaw reste inte med laget. Positioner där jag har andra lösningar. Och då har jag fräscha spelare till nästa match. Vi spelar tidigt på söndag. Jag vill ha ett starkt lag idag och på söndag.

Shaw bröt benet i Holland för ett år sedan. Påverkade det beslutet? ”Nej. Jag visste inte det. Beslutet handlade inte om den negativa episoden. Lösningen är enkel. Marcos Rojo är en väldigt bra spelare. Mitt beslut de senaste matcherna var alltid Luke, Luke, Luke, Luke. Det är tid för Marcos att spela.

Om Europa League:Det här är ingen tävling Man United vill ha, spelarna vill inte ha den, jag vill inte ha den. Men realiteten är att vi är här och måste respektera tävlingen. För en klubb av vår storlek är det inte bra att åka ut i gruppspelet. Det här kunde ha varit en grupp i Champions League, med lag som Feyenoord, Fenerbahce och Man United som slåss om titeln i sina ligor.

Ni kan se på truppen jag har valt. Vi kommer för att respektera motståndaren. Vi vill vinna turneringen. Det är inte enkelt men det är så vi tar oss an det. Vi måste vara motiverade. Jag vet att Europa League inte är den stora drömmen för stora spelare. Men vi är inte i Champions League, spelarna måste hitta motivationen i turneringen de är i.

Kan United vinna Europa League? ”Det är för tidigt att tänka på att vinna den. Det är en stor klubb. Jag tycker att nästa match alltid är en viktig match. När du spelar för Man United måste du inse det. Jag tänker på vad som hände förra säsongen i Midtjylland är något du inte glömmer som ett fan, kanske som en spelare, men inte som ett fan.

Vi ska inte sova, vi ska inte förlora innan matchen börjar. Det är ofta vad som händer, du förlorar innan matchen börjar genom att inte vara motiverad. Jag tar med mig en bra trupp och kommer att spela med ett väldigt bra lag. För att förlora tar vi med ungar och ger chansen till Tuanzebe. Men för tillfället kan det vara fel meddelande till mina spelare. Vi kommer att spela en väldigt viktig match på söndag. Det skulle vara bra för spelarna att vara hemma och förbereda sig. Men nej, beslutet var att satsa på den här matchen.

Shaw följde inte med för vi har Blind och Rojo. Valencia följde inte med för vi har Fosu-Mensah och Darmian. Rooney följde inte med för vi har Young, Memphis med flera.

På grund av publikproblem kommer arenan vara halvtom imorgon: ”Det är ledsamt. Ingen vill spela inför en tom arena. Vi har tur att det inte är tomt, det är halvtomt. Det är en konsekvens av något väldigt negativt som hände. Jag var inte involverad men minns tydligt vad som hände. Det här är inte Feyenoord, Feyenoord är mycket större än några hundra som skapade den här situationen. Imorgon straffas spelarna, jag straffas, Giovanni straffas. Jag har spelat här, jag vet att atmosfären kommer vara bra även om arenan är halvfull.

Ökar chansen för Fosu-Mensah, Memphis och Blind för att matchen är i Holland? ”Nej. Vi försöker vinna. Jag vill att spelarna ska vara fokuserade. Jag måste vara ärlig och säga att jag tänker på två matcher. Så är det inte för spelarna. Jag försöker ha ett lag som kollektivt kan vara bra. Börjar vi med en förlust har du press på dig. Då måste du ta dina poäng på fem matcher istället för sex. Det är alltid bra att börja starkt.

Om att reagera på motgång: ”Ett positivt svar. Jag tror att spelarna vet vad matchen var. Att spelarna förtjänade att ligga under. Men att de sedan förtjänade att ha 2-2 och spela med en man mer. Spelarna vet att det är ett långt maraton. Efter en förlust gillar jag att ha en match så snart som möjligt. Helst i tisdags men torsdag är okej. Det bästa efter en förlust är att spela igen.

Påverkar Europa League chansen att vinna ligan? ”Det är svårare, ja. Framför allt för att du har också chansen att spela på måndagen. Sedan början på säsongen tills vi får matcherna fick vi inte det privilegiet. Vi fick ingen måndag för att få en extra dag [vila]. Vi vet att vi aldrig får stöd för det. När vi spelar Liverpool, Fenerbahce och Chelsea var gåvan att vi spelar mot Liverpool på måndagen innan. Vi vet att vi inte får något stöd där.

Men min trupp är bra. Det är inga problem att lämna några hemma. De andra förtjänar den här möjligheten. Vi måste spela med truppen. Att spela med truppen är bra för alla spelare, får då känner de att de är involverade. Vi ska inte skapa något drama. En anledning är att få ett resultat imorgon. Måste du ta poäng i sista matchen är du i en svårare situation. Kan vi – hypotetiskt – ta sex poäng på de två första kan vi sedan andas.

Ander Herrera

Om Europa League: ”Jag tycker att det är en viktig tävling för mig och klubben. Man United har aldrig vunnit den här turneringen. Jag spelar för den mest framgångsrika klubben i England. Vi spelar i Europa League och vill vinna den trofén. Det blir inte enkelt, den är så lång. Nu möter vi Feyenoord imorgon och måste respektera dem. Men vi försvarar Man United, det är det viktigaste.

Chans för truppen: ”Jag vet inte. Managern bestämmer vilka som spelar. Han har sagt många gånger att han är nöjd med truppen. Alla tränar bra, laget blir bättre, alla är redo att spela. Om han bestämmer sig för att ändra laget är det en bra chans för alla.

Reaktion på derbyt: ”När du förlorar ett derby, jag kan inte ljuga, det var en tuff dag, en tuff helg. Framför allt för fansen, ett derby styr din nästa vecka. Efter förlusten mot Man city har vi chansen att fixa det imorgon. Vi möter ett bra lag imorgon men vi vill vinna alla matcher. Imorgon får vi visa hur vi reagerar. På den här traditionella arenan mot det här historiska laget. Feyenoord är ett av de bästa lagen i Holland.

Har du mer frihet nu? ”Jag gillar inte att prata om det som har hänt. Det är inte rättvist mot den tidigare managern. Det jag kan säga är att vi är bekväma med den här managern. Vi gillar träningarna. Jag känner mig bra när jag har spelat, jag känner hans förtroende. Han är nära oss, vi känner oss delaktiga. Vill du ha en bra säsong kan du inte göra det med tolv spelare. Alla är viktiga, alla får sin stund. Vi spelar med frihet, framför allt för att vi känner managerns förtroende.

Om sitt eget spel: ”Jag föredrar att spela från start i varje match. Alla vill spela så många matcher som möjligt. Men jag vet vilket lag jag spelar för. Jag har redan spelat 76 matcher i den här klubben. Jag ger allt i alla matcher, jag kan göra misstag för jag är mänsklig, men jag ger aldrig upp. Jag vill spela med energi. Jag är en lagspelare och är redo att göra det managern ber mig göra.

Om derbyt: ”De var bättre i första halvlek. Vi måste acceptera det, inga ursäkter. Du måste lära dig av alla situationer du har. Det är aldrig bra att förlora men du tar med dig mycket. Imorgon blir det en fantastisk match på en fantastisk stadion, även om den är halvfull. Vi måste visa alla att vi är här för att slåss för varje titel.

Vad sa Mourinho efter derbyt? ”Jag gillar inte att prata om vad managern säger till oss. Han har visat oss sitt förtroende. Han tror på det här laget. Han tror inte att du kan vinna alla matcher. Derbyn är derbyn och det är tuffare, men den här stunden skulle komma. Han tror på sitt lag, på alla spelare. Vi känner oss väldigt bra, inte när vi förlorar, men sedan i måndags var vi redo.

Giovanni van Bronckhorst

Om United: ”Jag tror att det är ett lag som vill vinna turneringen. Mourinho vill vinna alla turneringar han är med i. Jag tror att de kommer hit för att vinna.

Större match mot PSV på söndag? ”Nej, det är lika stort. För oss är det en tuff vecka, vi har sju matcher på tre veckor. Nästa match är alltid den viktigaste. Imorgon är det United, så nu är det fokus på den matchen, sedan PSV.

Om Manchesterderbyt: ”Jag vet inte. Det var en stor match för Manchester. Att förlora är inte vad du vill. Det var en match av två halvlekar. I första var det inte det Manchester vi känner. I andra kom de tillbaka. För oss är det en väldigt stor match.