Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Anderlecht – Manchester United (tillbaka till framtiden)

15:12

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Anderlecht i Europa League. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Anderlecht – Manchester United 1-1 (0-1)

Uefa Europa League, kvartsfinal, 1:2 • 2017-04-13, 21.05 • Constant Vanden Stock Stadium, Anderlecht, Bryssel • publik: tbc • domare: Felix Brych


     (24)   Henrikh Mkhitaryan
 0-1 (36)   Henrikh Mkhitaryan (Rashford)
     (47)   Michael Carrick
     (67)   Ivan Obradovic
 1-1 (86)   Leander Dendoncker
     (90+1) Timothy Fosu-Mensah

Manchester United: Romero; Valencia, Bailly, Rojo, Darmian; Carrick, Pogba; Lingard (Martial 63), Mkhitaryan (Fosu-Mensah 90+1), Rashford (Fellaini 75); Ibrahimovic
Avbytare: De Gea, Blind, Shaw, Herrera

Anderlecht: Ruben; Appiah, Mbodji, Nuytinck, Obradovic; Tielemans, Dendoncker, Stanciu (Hanni 65); Bruno (Chipciu 58), Kiese Thelin (Teodorczyk 75), Acheampong
Avbytare: Boeckx, Deschacht, Spajic, Capel

Mikael Österdahl | 23:53 Fellaini: Vi är besvikna

Marouane Fellaini borde ha gjort ett bättre arbete med att förhindra Anderlechts kvitteringsmål. Det kom givetvis inte på tal då belgaren pratade med MUTV efter matchen. Belgaren säger som de andra: United är besvikna och United borde ha dödat matchen.

Med det stänger vi den här matchdagsbloggen. Mer läsning i våra snackisar!

Mikael Österdahl | 23:29 Mourinho: Vi måste döda matcher

José Mourinho fick återigen kommentera en match där Manchester United inte gjorde tillräckligt många mål.

Vi måste döda matcher. Vi har chanser, kontroll. Vi gör inte mål. Du riskerar.

Vad gick fel?Du såg samma match som jag såg. Be mig inte gå för långt. Stora ytor att spela på, bra chanser, massor av halvchanser som vi inte omvandlar till chanser för att vi fattar dåliga beslut eller har dålig bollkontroll. Solida defensivt men en chans, ett misstag [och 1-1].

Vad ska ändras?Du måste spela mer seriöst. Lägger du ihop prestationen för våra offensiva spelare och trycker ihop får du inte ut mycket juice. Skulle jag vara en av våra försvarare skulle jag vara besviken [på de offensiva].

Men ändå ett bra resultat…Det är ett värdefullt mål. Vi [har ledningen] men kunde ha dödat matchen.

De offensiva var ungefär lika bra tycker Mourinho, detta som svar på en fråga om vad han tyckte om Marcus Rashfords insats.

Om Valencia:Antonio har vissa problem och kan inte spela varje match.

Förändrar detta något inför Chelsea?Nej, vi är femma i ligan och har matematiskt en chans att förbättra vår position. Så länge det är möjligt måste vi försöka.

Mourinho pratade med BT Sport. Kanalens expert Michael Owen håller inte med utan menar att Uniteds offensiva spelare får för lite hjälp från de defensiva.

Mikael Österdahl | 23:14 Carrick: Det är frustrerande

Michael Carrick var mycket frustrerad när han pratade med BT Sport efter Uniteds 1-1-match mot Anderlecht.

Frustrerande. Men jag tycker att vi hade kontroll i första. Sedan var vi slarviga. Vi måste döda matcher och göra det enkelt för oss själva. Frustrerande för vi borde ha vunnit bekvämt.

Mer…Vi är för bekväma. Nästan för enkelt för oss ibland. Vi skapade för lite för att vi var slarviga.

Bra resultat…Givetvis. När vi tittar på resultatet är vi fortfarande i en bra situation. Men det är frustrerande för vi är bättre än så här. Vi ser fram emot nästa match och går förhoppningsvis vidare.

Men ni spelade bra också?Ja, vi dominerade och gjorde många bra saker. Men vi måste hitta skillnaden för att döda matcher. Det är frustrerande.

Mikael Österdahl | 23:10 Några bilder från matchen

Under lång tid var det en rak resa mot semifinalen för Manchester United. Men United utnyttjade inte sina chanser och valde i slutet att backa hem. Det straffades sig och det blev 1-1 mot Anderlecht.

Fortfarande klar fördel för United inför returen och de flesta hade nog accepterat 1-1 på förhand. Men returen borde ju ha varit en ren formalitet.

Mikael Österdahl | 23:00 Anderlecht – Manchester United 1-1

Manchester United skaffade sig ett utmärkt läge för att avancera till semifinal i Europa League. Men det kunde ha varit så mycket bättre, det borde ha varit så mycket bättre. I en match som United kontrollerade fullständigt fick laget i slutändan nöja sig med 1-1 i Belgien, detta efter en sen kvittering från Anderlecht.

Henrikh Mkhitaryan gav United ledningen i slutet på första halvlek, då han höll sig framme på en retur från Marcus Rashford.

Sedan hade United total kontroll och känslan var att det var en fråga om hur många mål som United skulle vinna med. Men United var återigen ineffektiva och i slutet på andra halvleken skickade Dendoncker in 1-1 med en kraftfull nick.

1-1 är förstås ett bra resultat att ta med sig till Old Trafford. Men det här dubbelmötet borde ha varit över.

Mikael Österdahl | 20:48 Avstängningshot

Eric Bailly och Ander Herrera är båda en varning från avstängning i Europa League. Men läget i Anderlecht är mycket värre. Fem av spelarna i belgarnas startelva idag missar returen vid en varning idag. Dessutom är tre av spelarna på bänken en varning från avstängning. I tillägg även Emmanuel Adjey Sowah, men han är inte med i truppen idag.

Varningarna försvinner efter kvartsfinalreturen men eventuella avstängningar följer med in i den första semifinalen.

Mikael Österdahl | 20:41 Mourinho: Vi har rest runt Europa för att komma hit

José Mourinho har i BT Sport delgett sina tankar inför kvällens match.

Den speciella känslan är för det nu är den enda turneringen vi kan vinna. Vi delar vår ambition med sju andra lag. Anderlecht är den första kampen. Jag försöker dela den positiva känslans med spelarna. Vi har rest runt Europa för att komma hit.

Romero i mål:Det är sant. Sergio spelar nästan varenda match i Europa League och förtjänar den här kontinuiteten. Det var bra för honom att han spelade mot Sunderland. Vi litar på honom och vi har två bra målvakter och vi har två bra unga målvakter bakom dem.

Om Anderlecht:De har en mix mellan erfarenhet och ungdom [och många kvaliteter]. Det blir svårt.

Mikael Österdahl | 20:12 Lingard på Herreras position?

Har Mourinho idag valt ett tremannamittfält med Carrick, Pogba och Lingard? Kanske. Åtminstone tror Uefa det. För när Uefa trycker ut de officiella laguppställningarna är det med Lingard och Pogba framför Carrick.

Nu är det på intet sätt givet att det blir som Uefa tror. Tränarna måste förstås berätta vilka som spelar men positionerna har de all möjlighet att hemlighålla.

Mikael Österdahl | 19:58 Herrera på bänken

Den stora överraskningen i Uniteds startelva idag är att Ander Herrera saknas. Den spanska mittfältaren får nöja sig med en plats på bänken. Istället Carrick bredvid Pogba, vilket är en sällan prövad kombination.

Defensivt som förväntat, vilket betyder att Shaw inte får spela.

Offensivt är det notabelt att Martial återigen är petad och att Lingard återigen tar plats i startelvan. De tre målskyttarna – Zlatan, Mkhitaryan och Rashford – från i söndags spelar också från start.

I Anderlecht noterar jag att Tielemans bär kaptensbindeln. Det ska 19-åriga mittfältare inte göra. I övrigt… tja, nio utespelare och en målvakt gör Tielemans sällskap i startelvan. Teodorczyk som är lagets bästa målskytt är inte en av dem. Den polska anfallaren har haft vissa skadeproblem och får nöja sig med en plats på bänken.

Mikael Österdahl | 19:47 Anderlechts lag

Anderlecht har också fått ihop en startelva. Tielemans bär kaptensbindeln och Isaac Kiese Thelin spelar på topp.

Mikael Österdahl | 19:46 Offensiv startelva

José Mourinho har valt en offensiv startelva idag. Carrick och Pogba bildar mittfält bakom Lingard, Mkhitaryan, Rashford och Zlatan. Valencia och Darmian tar ytterbacksjobbet.

Mikael Österdahl | 19:08 Follow, follow, follow

Manchester United är i Bryssel och Manchester Uniteds supportrar har – hör och häpna – hittat till en irländsk pub. Vilken slump att den råkar vara just där Unitedsupportrarna hamnade…

https://twitter.com/gpkutd1/status/852543118482300929

Sången för tiden handlar förstås om Stockholm. Det är ju där det är tänkt att vi ska avsluta säsongen.

Follow, follow, follow,
Cause United are going to Stockholm,
There’ll be thousands of Reds and we’ll be pissed out our heads,
Cause United are going to Stockholm.

I Stockholm är det tänkt att Wayne Rooney ska lyfta Uefacupen (eller Coupe Uefa som den heter på utrikiska). Det skulle kunna vara anledningen till att han har tagit paus från fotbollsspelandet just nu. Han måste helt enkelt bygga muskler, så att han inte riskerar att tappa den massiva trofén när han ska lyfta den.

Ja, nu går vi förstås händelserna i förväg. Till att börja med ska vi besegra Anderlecht. Vi må vara bättre på pappret men det är ju på den gröna gräsmattan (saknar Rostov) som det avgörs.

Kanske med, kanske utan Anthony Martial. Förhoppningsvis med.

Om sisådär trekvart får vi officiella besked om vilka som startar.

Mikael Österdahl | 18:22 Zlatan nominerad

Tidigare idag kom nomineringar till spelarförenings pris för årets bästa spelare i England. Bland de nominerade återfanns en Manchester United-spelare, nämligen Zlatan Ibrahimovic. Den svenska anfallaren är nominerad till priset som årets bästa spelare.

Sannolikt kommer priset hamna hos en Chelseaspelare.

Mikael Österdahl | 17:26 Extra allt

Då och då diskuterar vi klubbmärken. Vilka är snyggast? Vilka är fulast? Givetvis är vi överens om att listan på de snyggaste klubbmärkena toppas av Manchester Uniteds märke i diverse olika varianter*.

Därefter har vi svårare att att komma överens. Någon gillar det polerade, det stilrena. Andra gillar mer komplicerade varianter. Oavsett vad vi tycker kan vi konstatera att Anderlecht har valt att vandra den komplicerade vägen.

Vi börjar från toppen. Tre stycken stjärnor. En stjärna för tio ligatitlar. Klassiskt italienskt. Inte så belgiskt kanske, men vad gör väl det.

Sedan en kungakrona, då Anderlecht är en kunglig klubb. Klubbens kungliga historia är aningen oförklarad – definitivt var det ingen kung som bildade klubben – men vad gör väl det?

Därefter har vi ett par belgiska flaggor för att symbolisera klubbens nationella stolthet. En flagga är som bekant ingen flagga. Flaggorna vajar från vad som ser ut att vara spjut men nog bara är väldigt spetsiga flaggstänger.

Fortsätter vi nedåt ser vi två cirklar och bokstäverna SCA. Inga konstigheter för en klubb som heter RSC Anderlecht. Att använda alla fyra bokstäverna i akronymen RSCA hade varit alldeles för mycket! SCA – Sporting Club Anderlechtois (aningen oklart när den franska avslutningen ois försvann, eventuellt så sent som 1993) – var också vad klubben hette från början. Ja, hela den biten är helt enkelt klubbens ursprungliga logga.

Tittar vi på sidorna ser vi färgerna lila och vitt, som är klubbens färger. Det verkar inte finnas någon direkt förklaring till att de bitarna ser ut exakt som de gör. Vi får helt enkelt anta att designern tyckte att det var snyggt.

Klubbens motto ”Mens sana in corpore sano” (en sund själ i en sund kropp) har givetvis en plats på klubbmärket.

Fortfarande har vi ju inte säkerställt att klubben är från Anderlecht och inte från Bryssel. Således är det absolut nödvändigt att slänga in Anderlechts stadsvapen i loggan. Anderlechts stadsvapen är också ganska mycket och innehåller en människa som reser en flagga och två hästar (en häst är ingen häst). På Anderlechts klubbmärke är det inte uppenbart att hästarna är hästar (jag skulle snarare ha gissat på att det var en dromedar (puckeln är så klart gömd bakom människan) och ett sjölejon) men om vi studerar Anderlechts stadsvapen (Wikipedia) så är det uppenbart att det är två hästar.

Nu är vi nästan klara. Vi behöver bara slänga in ett par vetekransar också. Vetekransarna ska tydligen symbolisera klubbens prestige. För uppenbarligen räcker det inte med tre stjärnor som skriker ut att klubben är de mesta belgiska mästarna (Club Brugge är tvåa med 14 futtiga titlar).

* Personligen gillar jag varianten som gick enbart i rött, vitt och svart, någon gång på 1960-talet sådär.

Mikael Österdahl | 16:27 Lagnyheter

De flesta lagnyheterna fick vi redan igår. I vår införrapport berättades det att José Mourinho tog med sig 19 spelare till Belgien. Sedan dess har det emellertid framkommit att även Matteo Darmian följde med till Belgien. Jämfört med senast tillkommer David de Gea och Antonio Valencia.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Valencia, Fosu-Mensah, Tuanzebe, Bailly, Rojo, Shaw, Blind, Darmian
Mittfältare: Carrick, Herrera, Fellaini, Pogba, Lingard, Mkhitaryan
Anfallare: Ibrahimovic, Rashford, Martial

En av målvakterna (rimligen Joel Pereira) får följa matchen från läktaren medan utespelarna får plats i matchtruppen. Klart är att Sergio Romero vaktar målet, vilket borgar för att Anderlecht gör noll mål. Antonio Valencia torde vara tillbaka i startelvan. Med både Romero och Valencia i startelvan bör United vara närmast oslagbara.

Eric Bailly och Marcos Rojo tar mittbacksplatserna då de är de enda mittbackarna som är i speldugligt skick. Daley Blind spelade förvisso mittback i början på säsongen men det vägrar Mourinho numer erkänna medan ynglingarna Timothy Fosu-Mensah och Axel Tuanzebe ska vara nöjda med att de får andas samma luft som managern. Så Mourinho har helt enkelt inga alternativ, trots att han har alternativ.

Luke Shaw borde starta som vänsterback men så blir det knappast. Darmian fick beröm senast och blir min gissning men Blind dyker ju upp då och då.

Offensivt har Ander Herrera, Paul Pogba och Zlatan Ibrahimovic fasta platser. Sedan är det mer öppet. Då det är bortaplan får utgångstipset vara ett 4-3-3-system. Då är frågan om Michael Carrick eller Marouane Fellaini tar den vakanta platsen.

Henrikh Mkhitaryan gjorde mål senast och får säkert chansen på nytt. Även Marcus Rashford hittade till målprotokollet mot Sunderland och kan vara tillbaka i startelvan. Jesse Lingard är främsta utmanare för Anthony Martial förefaller inte ha vunnit Mourinhos kärlek.

Mikael Österdahl | 15:13 Tillbaka till framtiden

Det var i Anderlecht* det började. Den 12 september 1956 klev Manchester United in i framtiden. Sir Matt Busby hade insett att det var otillräckligt att spela fotboll bara i England. Så kom det sig att Manchester United blev första engelska lag att spela europeisk fotboll (beskrivningen är förstås förenklad men i grova drag korrekt).

Lotten gav nio av 21 lag fribiljett till åttondelsfinalen. Real Madrid, det 22:a laget i turneringen, fick också fribiljett till åttondelsfinalen men det var på sportsliga meriter (se, det är inte alltid som Real Madrid fuskar). Lotten gillade inte United och därför blev det spel i den preliminära omgången för det engelska laget.

Anderlecht stod det på Uniteds lott. Första matchen borta. United reste till Astrid Park. Émile Versé Stadium hette arenan på den tiden. Constant Vanden Stock Stadium heter den idag. Astrid Park funkade då och det funkar nu.

Astrid kan tyckas låta väldigt obelgiskt. Det beror på att det är svenskt. Astrid Park är döpt efter Astrid av Sverige, som var svensk prinsessa och belgisk drottning.

Ja, det är mycket svenskt nu. Zlatan Ibrahimovic på topp i Manchester United. Isaac Kiese Thelin (eventuellt) på topp i Anderlecht. Och det vi spelar för är ju en plats i finalen i Sverige.

Anderlecht ska vara en mumsbit för Manchester United. Vi minns hur enkelt det var mot Saint-Étienne och resultaten i gruppspelet berättar att Saint-Étienne är ett bättre lag än Anderlecht.

Inte för Anderlecht nödvändigtvis är dåliga. De förefaller vara Belgiens bästa lag. (Jag kan dock tycka att det är aningen suspekt att de har spelat ihop 35 poäng på två matcher**.) Till dagens match viskas det dock om att de ska vila spelare.

Underbarnet Youri Tielemans lär ändå spela. Trots att han var ordinarie i Anderlecht redan som 16-åring är han fortfarande kvar i klubben. Nu är han en erfaren 19-åring och han bör snart vara redo att flytta till en europeisk toppklubb.

Oavsett så ska United vinna idag. Det ska vara en vandring i parken. United ska inte kunna underskatta motståndaren. Motivationen ska vara på topp. Det är Europa League som gäller nu. Som det har blivit är Europa League utan tvivel den enklaste vägen till Champions League. Men framför allt är Europa League den enda vägen till den enda titeln som Manchester United har vunnit. Det är hög tid att komplettera samlingen.

Den där gången 1956? Jo, United vann med 2-0. Tommy Taylor och Dennis Viollet gjorde mål. Returen? Det får vi ta nästa vecka.

* Ja, det är korrekt att säga i Anderlecht, ty Anderlecht är en stadsdel i Bryssel.
** Ja, de har givetvis spelat fler än två matcher men den belgiska ligan är så korkat uppbyggd att det är rätt att kalla det suspekt.