Inför: Anderlecht – Manchester United

Embed from Getty Images

Efter fyra ligamatcher är det tillbaka till Europa som gäller för Manchester United. Belgiska Anderlecht står för motståndet i kvartsfinalen. Ett hinder som, om United menar allvar med att de vill nå Champions League nästa år, skall svepas bort utan några större problem. Inte för att Anderlecht på något sätt skall underskattas, men belgiska ligan är väsentligt mycket sämre än den engelska, och dessutom har Anderlecht fullt fokus på att försöka bli ligamästare just nu.

Manchester United

Manchester United kommer från en skön, om än inte superimponerande, ligaseger mot Sunderland i söndags. Matchen blev relativt enkel tack vare det numerära övertaget i drygt halva matchen. Zlatan Ibrahimovic fick göra ett spelmål igen, Mkhitaryan fick näta även han och, för första gången sedan september, gjorde också Marcus Rashford mål i ligan. Så, med tanke på offensiven var det väl egentligen bara Paul Pogba som man också hade velat få med i målprotokollet, för att boosta fransmannen som alldeles för ofta träffar virket den här säsongen.

Embed from Getty Images

Följande 19 spelare var med på planet till Belgien:

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Valencia, Fosu-Mensah, Tuanzebe, Bailly, Rojo, Shaw, Blind
Mittfältare: Carrick, Herrera, Fellaini, Pogba, Lingard, Mkhitaryan,
Anfallare: Ibrahimovic, Rashford, Martial

Ytterligare tre spelare tränade tidigare idag, men fick alltså inte flyga med till Belgien. Dessa tre är Wayne Rooney, Ashley Young och Matteo Darmian. Rooney och Young anses säkerligen inte redo efter skador, men varför Darmian, som spelade 90 minuter mot Sunderland, saknas har ännu inte fått någon förklaring.

Mourinho har så gott som bekräftat att Sergio Romero kommer starta matchen. I backlinjen bör Antonio Valencia vara tillbaka efter sin frånvaro, särskilt som varken Darmian eller Young finns med, och skadelistan säger oss att Bailly och Rojo kommer starta som mittbackar. Luke Shaw tränade idag och gjorde en bra match sist, så jag tror han får fortsatt förtroende till vänster.

Med tanke på att Europa League är prioriterat för Mourinho ser jag bara att han skall göra en förändring från mittfält och framåt, och det är att jag tror att Marcus Rashford får spela på Jesse Lingards bekostnad. I övrigt bör startelvan bli densamma som mot Sunderland sist.

Möjlig startelva:
Romero
Valencia – Bailly – Rojo – Shaw
Herrera – Fellaini
Mkhitaryan – Pogba – Rashford
Ibrahimovic

Anderlecht

Anderlecht är den mest framgångsrika klubben i Belgien. De vann årets liga, men om de blir belgiska mästare är fortfarande oklart. Vem som blir det avgörs via ett slutspel där de sex främsta lagen medverkar. Där har Anderlecht hittills spelat två matcher, med en seger och en oavgjord som facit hittills.

Till Europa Leagues kvartsfinal tog de sig genom att slå ut cypriotiska Apoel, två segrar med 1-0 bäddade tog belgarna vidare. Innan dess slog de ut Zenit St Petersburg på regeln om bortamål och i gruppspelet slutade de tvåa i sin grupp, efter Saint-Étienne, vilka som bekant blev utslagna av United i den första slutspelsomgången.

Embed from Getty Images

På presskonferensen inför matchen bekräftade Anderlechts tränare att deras främste målskytt, Lukasz Teodorczyk, är mycket tveksam till start. Därför finns chansen att vi får se en annan lång svensk anfallare med historia i Malmö, Isaac Kiese-Thelin, starta för motståndarna. I övrigt skall klubben inte ha några problem, förutom långtidsskadade Najar, så eventuella byten gentemot tidigare matcher beror i så fall på rotation eller taktiska val. Men att ta ut en startelva för belgarna imorgon är lättare sagt än gjort, då de roterat rejält i sina matcher.

I de fyra Europa League-matcher de spelat sedan årsskiftet har de till exempel spelat med den sedan januari inlånade Rubén Martinez i mål. Dessa matcher är dock de enda han spelat för belgarna och med tanke på att United är det överlägset bästa laget de ställts mot under säsongen finns en klar möjlighet att de istället väljer att spela med sin förstemålvakt, Frank Boeckx. Men utgångstipset får vara Martinez.

Om inget chockerande inträffar kommer de centralt på mittfältet starta med en av de stora talangerna i Europa, Youri Tielemans. Mycket av spelet brukar gå genom honom, med Dendoncker bredvid som har mer ansvar för defensiven. Framför dem gör Sofiane Hanni en bra säsong med många mål och assist, så han blir något för United att se upp för. Chipciu och Stanciu har spelat de flesta matcher även de, så om de inte väljer att spara dem till play off-spelet i det inhemska spelet bör de starta.

Möjlig startelva:
Martinez
Appiah – Spajic – Nuytinck – Obradovic
Tielemans – Dendoncker
Chipciu – Stanciu – Hanni
Kiese-Thelin

Historik

Manchester United och Anderlechts har mötts sex gånger. Fyra av matcherna har slutat med engelsk seger, två av dem med belgisk. De två gånger som lagen mötts i slutspelsmatcher tidigare har United gått vidare båda gångerna.

Men, senaste mötet slutade faktiskt med förlust. I Champions League-gruppspelet 2000 möttes de båda lagen, hemma tog United en storseger, 5-1, men på bortaplan lyckades belgarna vinna med 2-1. Detta gjorde att Anderlecht faktiskt vann gruppen på tolv poäng, trots att de släppte in fler mål än de gjorde. Belgarna åkte sedan ur i det andra gruppspelet, detta var på den tiden då det var två gruppspelsomgångar och sedan ett slutspel, och United rök i kvartsfinalen mot Bayern München.

Men Manchester United och Anderlecht finns också inskrivna i varandras historieböcker, för United på ett positivt sätt och på precis motsatt sätt för belgarna. 26 september 1956 vann United på hemmaplan med hela 10-0, ett resultat som fortfarande står som Uniteds största seger någonsin och likaledes Anderlechts största förlust någonsin.

Matchfakta

Anderlecht
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, kvartsfinal, 1:2
Tid: Torsdagen den 13 april 2017, 21.05
Plats: Constant Vanden Stock Stadium, Anderlecht, Bryssel
Domare: Felix Brych [Tyskland]
• assisterande: Borsch, Lupp
• målområde: Fritz, Dankert
• fjärde: Foltyn
Teve: Kanal 9, Dplay

Manchester United

Skador: Jones (tå, inget datum)
Mata (ljumske, inget datum)
Smalling (skadad, inget datum)
Young (skadad, inget datum)
Tveksamma: Rooney (matchform)
Avstängda:
Övrigt
Position: 5:e | 15-12-3 | 46-24 | 57
Bästa målskytt: Ibrahimovic (17)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
F 13/3 Chelsea B FA 0-1
V 16/3 Rostov H EL 1-0
V 19/3 Middlesbrough B PL 3-1
O 1/4 West Brom H PL 0-0
O 4/4 Everton H PL 1-1
V 9/4 Sunderland B PL 3-0

Anderlecht

Skador: Nájar (hamstring, inget datum)
Tveksamma: Teodorczyk (axel)
Avstängda:
Övrigt
Position: 1:a | 1-1-0 | 2-1 | 35
Bästa målskytt: Teodorczyk (20)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
F 4/3 Mechelen B ligan 2-3
V 9/3 Apoel Nicosia B EL 1-0
V 12/3 Waasland-Beveren H ligan 3-0
V 16/3 Apoel Nicosia H EL 1-0
V 31/3 Zulte-Waregem B ligan 2-1
O 9/4 Gent H ligan 0-0

United mot Anderlecht

Totalt: 6 4-0-2 22-6
Borta: 3 1-0-2 4-5
SENASTE MÖTENA
V 1968-11-13 H EC 3-0
F 1968-11-27 B EC 1-3
V 2000-09-13 H CL 5-1
F 2000-10-24 B CL 1-2

United mot Belgien

Totalt: 8 6-0-2 29-7
Borta: 4 2-0-2

Anderlecht mot England

Totalt: 32 7-5-20 32-64
Hemma: 15 6-2-7

Domare: Felix Brych

M
EL 2016/17: 0 0 0 0 0
EL 2015/16: 0 0 0 0 0
EL totalt (kval exkluderat): 4 16 0 0 0
Data primärt via Muss.se, Uefa.com, Soccerway.com, Stretfordend.co.uk, Transfermarkt.de.

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS