Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det är väldigt svårt, vi har höga nivåer av utmattning

Skador och poängförlust när Manchester United spelade på hemmaplan mot Swansea City igår. Allt som vanligt med andra ord.

Också som vanligt är att José Mourinho beklagar sig över antalet matcher och passivt attackerar de skadade spelarna.

Mourinhos presskonferens efter Swansea

Mourinhos presskonferens efter gårdagens match bestod primärt av en lång monolog där managern går till attack mot spelschemat. Han passar också på att slå in att spelarna han har till sitt förfogande är trötta. En positiv nyhet dock då han räknar med Paul Pogba mot Celta Vigo på torsdag.

“Det är väldigt svårt. Jag kan inte isolera prestationen från kontexten. […] Kontexten är nio matcher i april. 810 minuters fotboll.” Managern räknar tydligen inte förlängningen mot Anderlecht. “Höga nivåer av utmattning. Stormatch efter stormatch efter stormatch. Derby i torsdags och match klockan tolv en söndag är tufft.

“Analyserar jag vår prestation är det enkelt att hitta svagheter. Men jag kan inte göra det. Jag kan inte isolera från kontexten och kontexten är att spelarna ger allt.”

Mourinho säger att han skulle ha gjort förändringar om han hade haft den möjligheten. Han framhåller att Jesse Lingard och Ashley Young var på en annan nivå än sina lagkamrater, vilket han menar är naturligt då de inte spelade i torsdags.

“Jag kan inte begära mer av [mina spelare]. Jag är mer än nöjd.”

Eric Bailly klev av skadad vilket lämnar United utan mittbackar (Axel Tuanzebe räknas tydligen inte). Mourinho tror inte att varken Phil Jones eller Chris Smalling gör sig tillgängliga inför matchen mot Celta Vigo på torsdag men han tycks ha en viss förhoppning om att Bailly ska kunna spela.

“Jag tror inte att [Jones och Smalling] kommer [vara klara till torsdag]. Det är min personliga åsikt. Jag tror inte att de kommer det. Men jag vet att spelarna jag väljer kommer att ge allting. Det spelar ingen roll om jag väljer Darmian som mittback eller Carrick eller Axel [Tuanzebe]. Jag litar på pojkarna, de ger allting.”

Mittfältare tillbaka: “Pogba och Fellaini kommer att vara tillbaka för [torsdagens] match. Så vi har några alternativ till. Vi ger allt vi kan.”

Så en monolog om spelschemat:

“Det är en konsekvens av våra framgångar men det är också en konsekvens av vissa kalendrar. Du kan inte straffas för att du spelar ligacupfinalen. Du spelar finalen och sedan måste du spela mitt i veckan. Varför stoppar ni inte tävlingen när ni spelar finalen? Varför när folk spelar FA-cupsemifinal är inte alla också… ni vet… Du ackumulerar i relation till de som är mer framgångsrika.

“I relation till FA-cupsemifinalen den här säsongen straffar du inte de fyra lagen så mycket, för de är inte kvar i Europa. I relation till FA-cupsemifinalerna straffas inte de här lagen så mycket.

“Men föreställ er att vi också var i semifinal. Vilket vi borde ha varit för vi borde. Om vi hade spelat semifinal hade vi spelat Tottenham den sista veckan. Så förra veckan när vi spelade mot Burnley, den matchen hade också behövt spelas senare. Senare när? När? När skulle vi ha spelat den matchen? För till slutet på säsongen spelar vi varannan dag, var tredje dag. När skulle vi ha spelat mot Burnley? Ni vet. Efter FA-cupfinalen? I juni? Under försäsongen? När skulle vi ha spelat den matchen? Så i slutändan var det en välsignelse att vi inte spelade FA-cupsemifinalen. Men vi går tillbaka till samma problem. Du straffas för att du gör det bra.

“Om vi spelar, om vi vinner mot Celta, har vi finalen. För tillfället är det givetvis hypotetiskt. Men om vi spelar Europa League-finalen är Europa League-finalen på onsdagen. Och vi spelar mot Crystal Palace på söndagen. Och innan det vi spelar vi mot Southampton två dagar före. Så de vill att vi ska spela finalen – med all respekt för Celta, det är bara hypotetisk situation – så skulle vi spela finalen i katastrofala konsekvenser.

“Igen, kanske är det här resultatet en välsignelse. Kanske kan jag ta Nicky Butt och hans lag för att spela mot Crystal Palace. Förhoppningsvis behöver Crystal Palace inte matchen för att klara sig kvar i ligan. För det skulle vara väldigt, väldigt dåligt om de behöver poängen för oss att spela med med U23. Så det är svårt.

“Men igen, spelarna ger allting. Jag är väldigt nöjd med dem.”

Det finns många angreppssätt här. Personligen tycker jag att det är intressant att Mourinho menar att det är två dagar mellan onsdag och söndag. Mest känner jag att Mourinho helt i onödan sprider negativ energi runt sig. Negativ energi som oundvikligen sipprar ner till spelarna och spelarna får redan på förhand en ursäkt ifall de har en dålig dag.

Swanseas manager Paul Clement menar att Marcus Rashford fuskade sig till Uniteds straff.

Filmade Rashford? “Jag har ingen åsikt för jag har inte sett det. Jag har Marcus åsikt. Han säger att målvakten rörde honom.”

Swanseas manager Paul Clement pratade också på en presskonferens efter den oavgjorda matchen.

Blomqvist: Jag har gjort dåliga affärer och blivit lurad

Expressen har pratat med Jesper Blomqvist i en lång intervju. Den före detta Unitedspelaren berättar att han har blivit av med större delen av förmögenheten som han skaffade sig som fotbollsspelare.

“Jag har gjort dåliga affärer och blivit lurad” [Expressen]

Telegraph: Griezmann och Morata aktuella, De Gea stannar

José Mourinho vill värva två anfallare i sommar, det menar Telegraphs Matt Law. Antoine Griezmann är givetvis högst på önskelistan men Real Madrids anfallare Álvaro Morata ska också vara ett alternativ.

Morata skulle kunna gå till United samtidigt som David de Gea går till Real Madrid. Skulle så vara fallet vänder sig United eventuellt till Madrid för att ersätta De Gea, men då till den andra Madridklubben och Atlético Madrids Jan Oblak.

Law motsägs dock av James Ducker, också Telegraph, som menar att De Gea inte har uttryckt någon önskan att lämna United.

Mourinho ska dock vara öppen för att sälja De Gea. Men kanske mot att en Real Madrid-spelare går till United. Blir det inte Morata så kan mittbacken Raphaël Varane vara ett alternativ. Burnleys Michael Keane, som ju har ett förflutet i United, är ett annat mittbacksalternativ.

Pearson prisad i Preston

Unitedprodukten Ben Pearson har prisats som årets unga spelare i Preston North End. Pearson har tidigare fått samma pris i Manchester United (dock är kriterierna annorlunda, årets unga spelare i United går till en junior och det är nu några år sedan Pearson var junior).

Ligan och domarföreningen oense om videodomare

Frågan är inte om utan hur videodomare kommer att introduceras i Premier League. Sannolikt kommer vi att få videodomare både i ligacupen och FA-cupen nästa säsong men för Premier League kan vi räkna med dessa först till säsongen 2018/19.

Två varianter finns, vilka båda förväntas godkännas av Fifa. Det ena alternativet går ut på att matchdomaren själv kollar på video medan det andra alternativet är att det sitter en videodomare som berättar för matchdomaren vad som skedde. Domarföreningen i England förespråkar det första alternativet medan Premier League föredrar det andra.

Två Unitedspelare i U17-EM

I veckan inleds U17-EM i Kroatien. Manchester United kommer att representeras av två spelare.

Aidan Barlow, som sköt två mål för Uniteds juniorlag i lördags, kommer att representera England.

Angel Gomes var också uttagen till den engelska truppen men han har tvingats lämna återbud på grund av skada.

Uniteds andra representant i turneringen är Lee O’Connor, som är given i den irländska truppen och normalt också lagkapten.

Majprogrammet

Kalendern berättar att det nu är maj. För Manchester Uniteds del innebär det sex eller sju matcher.

Just nu ser programmet ut så här:

Ytterligare en match adderas den 24 maj ifall United gör sitt jobb mot Celta Vigo. Då är det förstås tal om Europa League-finalen på Friends Arena i Stockholm (Solna).