Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2016/17: Mittfältare

För åttonde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. Det här är den tredje delen och nu är det mittfältarna som ska granskas.

I år gjort en liten förändring då vi kommenterade spelarnas insatser. I de fall där juryn inte var överens om ett betyg (där det skiljde minst 1,5 betygspoäng mellan högsta och lägsta betyg) har vi kört en minidiskussion om den spelaren. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Luke Shaw spelade 1376 minuter och har lägst speltid av de som fick betyg. Axel Tuanzebe spelade 327 minuter, vilket är högst speltid för de som inte fick betyg.

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken. Betyg på målvakter och manager finns här och betygen på försvararna här.

Information

I juryn: Marcus Beijar (MB), Gustav Brinck-Larsen (GB), Johannes Johansson (JJ), Mikael Krekula (MK) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Paul Pogba: 7

Kom till United med en enorm press över sina axlar med tanke på den hutlösa summan som transfererades till Juventus bankkonto. Både experter och gemene man har under säsongen sågat honom längs med fotknölarna, men frågan är om de har sett Uniteds matcher? Pogba har allt som oftast varit en gigant på mittfältet med alla sina bländande egenskaper. Det som saknats är poängproduktionen. Visst har han levererat även där, men han kan bättre. Det kommer vi få bevittna redan nästa säsong! [JJ]

Redaktionen: 7,4 Matchbetyg: 6,5

Juan Mata: 6,5

Jag tänker på Mata säsongen 2016/2017 men i ärlighetens namn kommer jag knappt på någonting som egentligen sticker ut med hans säsong. Problemet med Mata är att han är långsam och svag, och är i stort behov av rörliga spelare framför sig. Uniteds anfallsspel har ofta varit alldeles för stelt och det har gått alldeles för långsamt, vilket gjort att Mata tynat bort. Kommer undan med okej statistik, men har inte satt något riktigt avtryck. Han är godkänd, men inte mer. [MK]

Redaktionen: 6,2 Matchbetyg: 6,3

Jesse Lingard: 6

Jesse Lingard har ett stort förtroendekapital hos José Mourinho. Han är den perfekta rollspelaren som vår käre portugis alltid eftersöker. Lingard blir helt enkelt satt på ett uppdrag och han genomför det allt som oftast. Utöver detta har han inte fått den utväxling offensivt som vi kanske önskat. Han bidrar med sina poäng då och då, men det är inte tillräckligt frekvent för att vara en offensiv startpjäs i United. [JJ]

Redaktionen: 5,8 Matchbetyg: 5,8

Michael Carrick: 6

Först mot Swansea den 6 november startade Carrick sin första ligamatch för säsongen. Då stabiliserade han mittfältet och vi fick säsongens bästa period. Efter nyår tappade han formen och han fick kliva efter första halvlek i hemmamatcherna mot Liverpool och Hull. I slutet på säsongen tycker jag att Mourinho gjorde rätt som bänkade Carrick. November och december bär upp betyget till godkänt, hade Carrick hållit den klassen hela säsongen hade United varit några placeringar bättre i ligan. [MÖ]

Redaktionen: 6,3 Matchbetyg: 6,3

Ander Herrera: 8,5 & 7

MB (8,5): Ander Herrera kliver fram som en otroligt värdefull balansspelare på ett stundtals krampande mittfält säsongen 2016-17. Hamnar i medial skugga av Paul Pogba, men sliter och gör det med hjärta. Visar att han ska vara ordinarie i ett titelvinnande lag och gör säsongens i särklass bästa match mot Chelsea. Blir än bättre med en bättre lekkamrat än Marouane Fellaini bredvid sig kommande säsong.

MK (7): Jag håller inte med om att han hamnar i medial skugga. Tvärtom så tycker jag Pogba får mycket kritik medan Herrera slipper undan all kritik, han får dessutom orimligt mycket cred av Unitedfans. I mitt tyckte har Herrera varit bra, men inte så bra som många vill få det till. Han är relativt svag defensivt, både vad gäller dueller och positionsspel, medan han inte väger upp det genom att vara fantastisk offensivt.

MB: Sett till tidigare säsonger så gör Herrera inte lika många mål, men i mitt tycke är han mer allround i år och bidrar mer såväl offensivt som defensivt. Han får ansvar och tar också ansvar. Positionsspelet är bättre än duellerna, däremot anser jag inte att han får mer cred än han ska ha.

Redaktionen: 7,7 Matchbetyg: 6,4

Henrikh Mkhitaryan: 6

Kom som hypat nyförvärv från Dortmund, och han skulle glänsa direkt. Men så blev det inte riktigt. Hade svårt att ta plats, fick sedan chansen och tog den verkligen, men svalnade sedan av igen. Glänste mest mot svagt motstånd i Europa League faktiskt. Armeniern var mycket upp och ner under säsongen men kommer undan med godkänt till slut ändå. Men han är verkligen en som man förväntar sig mer av men som kanske behövde anpassa sig till engelsk fotboll. [MK]

Redaktionen: 6,1 Matchbetyg: 6,3

Marouane Fellaini: 6

I sedvanlig Fellaini-anda blandar han och ger. Under stora delar av hösten blev han hånad för sina insatser och denna kritik nådde sin kulmen i bortamatchen mot Everton, där han ådrog sig en sen straff. Efter den matchen vände dock skutan och Fellaini började leverera. Mourinho har under våren visat stort förtroende för belgaren och det har givit resultat. Han har helt enkelt stått för en någorlunda solid vårsäsong, där han dessutom nickat in ett gäng viktiga mål. [JJ]

Redaktionen: 6,2 Matchbetyg: 6,1

Scott McTominay: n/a

Mittfältare som fått agera striker när reservlagstruppen varit för tunn. McTominay har fysik men har inte haft någon lycka som striker, endast tre mål på hela säsongen. Fick överraskande nog chansen i a-laget mot Crystal Palace, på sin rätta position innermittfältet, och gjorde en godkänd insats men var nog svagast av debutanterna. Min bild är att McTominay inte har någon framtid på Old Trafford, och jag är överraskad över att han av alla fick chansen. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6

Josh Harrop: n/a

Gjorde flest mål i reservlaget av alla, trots att han spelade mittfältare. Säsongen går ändå upp och ner för den kvicke och tekniske mittfältaren, som stundtals är helt briljant för att sedan försvinna helt ur matcherna. Harrop visade sannerligen vad han går för i sin debut mot Crystal Palace med sitt mål och sin prestation, och den kapaciteten har han i sig, men han är fortfarande alldeles för ojämn i sina prestationer. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 8

Angel Gomes: n/a

Öste in poäng i U18, lika bra på att avsluta själv som att spela fram andra, och blev korrekt utsedd till årets U18-spelare. Enormt kvick och teknisk spelare som flyter fram över hela planen, en ynnest att få skåda honom spela fotboll. Kom in och gjorde a-lagsdebut, och spelade moget med ett vårdat passningsspel. Har storleken emot sig men väger upp det med andra fina egenskaper. Kan bli hur bra som helst om han får vara skadefri. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Memphis Depay: n/a

José Mourinho kan inte påstå att han satsade på Memphis Depay. Å andra sidan kan inte Memphis påstå att han förtjänade att satsas på. Hans prestationer var undermåliga. Högerfotade spelare som vill spela på vänsterkanten finns det gott om i United och det var ingen överraskning att Memphis fick packa väskan. [MÖ]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,3

Morgan Schneiderlin: n/a

Bekväm och obrydd. Så skulle jag sammanfatta Morgan Schneiderlins insatser för United den gångna säsongen. Det jag har sett av honom i Everton är något helt annat. Kanske klarade han helt enkelt inte av att spela för en klubb som United. [MÖ]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,5

Bastian Schweinsteiger: n/a

José Mourinho sopade raskt undan nästan allt som luktade Van Gaal i United (även om Rojo och Darmian plockades upp ur frysboxen). Det illustreras allra tydligast av hur managern behandlade Bastian Schweinsteiger. Månne ångrade sig Mourinho och nog hade Schweinsteiger varit ett bättre alternativ än Fellaini? Samtidigt är det tydligt att Schweinsteigers kropp inte håller samma klass som hans fötter och hjärna. [MÖ]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 7,5

Statistik mittfältare

SpelareMatcherMålAssists
Paul Pogba 49 (2) 9 6
Juan Mata 33 (9) 10 6
Jesse Lingard 28 (14) 5 5
Michael Carrick 30 (8) 1 1
Ander Herrera 44 (6) 2 11
Henrikh Mkhitaryan 30 (11) 11 5
Marouane Fellaini 28 (19) 4 3
Scott McTominay 1 (1) 0 0
Josh Harrop 1 1 0
Angel Gomes 0 (1) 0 0
Memphis Depay 1 (7) 0 0
Morgan Schneiderlin 3 (5) 0 0
B Schweinsteiger 1 (3) 1 1