Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2016/17: Målvakter och manager

För åttonde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den första delen tittar vi traditionsenligt på våra målvakter och vår manager.

I år gjort en liten förändring då vi kommenterade spelarnas insatser. I de fall där juryn inte var överens om ett betyg (där det skiljde minst 1,5 betygspoäng mellan högsta och lägsta betyg) har vi kört en minidiskussion om den spelaren. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Luke Shaw spelade 1376 minuter och har lägst speltid av de som fick betyg. Axel Tuanzebe spelade 327 minuter, vilket är högst speltid för de som inte fick betyg.

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Marcus Beijar (MB), Gustav Brinck-Larsen (GB), Johannes Johansson (JJ), Mikael Krekula (MK) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 7

David de Gea gör sin sämsta säsong sedan debutsäsongen i United. De matchvinnande räddningarna var färre än vi vant oss vid, misstagen fler. Igen fick De Gea en ny målvaktstränare, kanske var det den verkligheten som kom ikapp honom. Eller så är han bättre när han har mer att göra. Med det sagt så är De Geas säsong fortfarande bra. Det är bara det att han kan vara så mycket bättre. Att han prisades som bästa målvakt i Premier League menar jag är på gamla meriter. Den här säsongen var han bara bra, inte utomjordisk. [MÖ]

Redaktionen: 7,2 Matchbetyg: 6,3

Sergio Romero: 7

Hånad och starkt ifrågasatt för sina prestationer föregående säsong. Denna säsong har vi däremot fått bevittna en enorm utväxling hos den 30-årige argentinaren. Han har fått förtroendet först och främst i Europa League och det har han växt av. Varit tryggheten själv i dessa matcher och dessutom kryddat det hela med mosterräddningar i sann David De Gea-klass. Han har visat att han håller, men är han tillräckligt pålitlig över en hel säsong ifall De Gea försvinner? Nja… [JJ]

Redaktionen: 7,1 Matchbetyg: 6,7

Joel Pereira: n/a

Debuterade först mot Wigan med ett inhopp och startade sedan mot Crystal Palace och gjorde det väldigt bra båda gångerna. Det är tydligt att Pereira är en bra målvakt; atletisk, säker, bra med fötterna och besitter ett lugn som ger backlinjen trygghet. Han har dessutom visat tydligt på lån i Rochdale och Belenenses att han håller hög nivå redan nu. Även Mourinho har höga tankar, när han droppade att han tror på Pereira som den bästa portugisiska målvakten i framtiden. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,5

Statistik målvakter

SpelareMatcherNollorSnitt
David de Gea45160,89
Sergio Romero18120,33
Joel Pereira1 (1)10,00

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter. I händelse av målvaktsbyte och hållen nolla går nollan till den målvakt med störst speltid i matchen eller, om speltiden är lika, till målvakten som startade matchen.

José Mourinho: 7 & 5

GB (7/10): Två titlar, vad mer krävs? Om två titlar under sin första säsong inte räknas som bra vet jag inte vad man skall göra för att nå det. Att han samtidigt börjat forma den trupp han verkligen vill ha är också ett plus. Ligan gör att det ej är en mycket bra säsong.

MÖ (5/10): All analys måste utgå från ligan, där var prestation och resultat bedrövliga. Cuperna räddar Mourinho från dunderfiasko. Mourinhos fega taktik var orsaken till att vi nästan skänkte bort en given seger mot Celta. I ligacupfinalen var vi det klart sämre laget, bara ett uselt domslut räddar United. Säsongens framgångar är således strikt turbaserade. I ligan stod Mourinho handfallen när grundplanen inte fungerade. Vi var totalt sett förnedrade i toppmatcherna. Managerns uppgift är att få ut max av spelarna och där misslyckades Mourinho kapitalt. Det är fler spelare som har blivit sämre än som har blivit bättre under Mourinhos ledning.

GB: När man så uppenbart släpper ligan för att satsa allt på att vinna Europa League – och lyckas, då har man gjort det som krävs. Att borsta av två titlar med “tur” låter sig inte göras enligt mig. Man vinner inte Europa League på tur, man gör det med skicklighet.

Redaktionen: 6 Matchbetyg: n/a

Lagstatistik

Matcher:64
V-O-F:37-18-9
Målskillnad:105-46
Vinstprocent:58 %
Premier League:Sexa
FA-cupen:Kvartsfinal
Ligacupen:Vinnare
Europa League:Vinnare
Community Shield:Vinnare

Betyg på försvararna kommer på söndag.