Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinho: Matic är ett geni; Jones överklagar

José Mourinho var förstås belåten efter Manchester Uniteds seger mot Sampdoria igår kväll. Managern är inte lika nöjd när det kommer till Uefas beslut att stänga av Phil Jones och det rapporteras idag att United har överklagat.

Mourinhos presskonferens efter Sampdoria

”Försäsongen var bra. Jag tröttnar inte på att berätta hur välorganiserat det var. […] Vi hade småskador men inga stora skador, så alla är redo,” var José Mourinhos sammanfattning av Uniteds försäsong.

”Det slutade bra, för som jag förväntade mig var Sampdoria perfekta. Italienskt lag, kontinuerliga, bra taktiskt, tävlingsinriktade. Det var bra.

”Nu får grabbarna två dagar ledigt. Nästa vecka börjar det seriösa, supercupen och den första Premier League-matchen.”

Om Matic: ”En ensam försäsong är alltid en ensam försäsong. En spelare kan vara professionell och jobba hårt men fotboll är kollektivt. När du tränar ensam tränar du bara en del av vad du är som spelare. Så han behöver tid.

”Men erfaren, intelligent, genial i sättet han tänker fotboll, det kommer att hjälpa honom att vara redo förr snarare än senare. Det var därför han hanterade sina 45 minuter bra.”

Kan Martial lämna United? ”Alla är med i planen. Planen är att ha en bra trupp, inte ett bra lag, en bra trupp med alternativ. Vi har viktiga spelare skadade en lång tid, de kommer tillbaka bara i slutet på året. Vår trupp är inte så stor.

”Vi behöver alternativ, vi behöver annorlunda spelare. Lukaku, Martial, Rashford, de är alla olika spelare. Vi behöver alla. Det kommer att bli bra, det kommer att bli roligt att välja laget för varje match, efter planen, motståndaren, matchplanen.

”Truppen är bra, som jag sa för några månader sen hoppades jag på fyra spelare för att förbättra truppen. Klubben gjorde det fantastiskt som fick tre av dem. Att få tre av fyra, jag tackar klubben för det. Jag skulle vara gladare om de fixar fyra av fyra.”

Om Neymar: Mourinho tycker inte att 222 miljoner euro för Neymar är dyrt. Däremot tror managern att det kommer att dra upp priset för spelare som inte är lika bra. ”Jag tycker inte att Neymars [pris] är problemet, problemet är konsekvenserna efter Neymar.”

Video: Matic om Uniteddebuten

Textversion i matchdagsbloggen.

United och Jones överklagar

Manchester United har meddelat Uefa att klubben kommer att överklaga den avstängning som Phil Jones fick. Jones blev avstängd i två matcher (Uefa Super Cup och säsongens första Champions League-match) för olämpligt uppträdande mot en dopningskontrollant efter Europa League-finalen i våras.

United ska formellt ha meddelat Uefa att klubben kommer att överklaga och har därefter till på måndag på sig att skriftligt förklara varför varför straffet är felaktigt. Genom att överklaga riskerar United att straffet skärps och det kan noteras att straffet som Jones fick var det minsta möjliga för förseelsen.

Det troliga är att United kommer att hävda att speciella omständigheter rådde efter terrordådet i Manchester, bara dagar före finalen. Jones blev förbannad på dopningskontrollanten då Jones hindrades att vara med sina lagkamrater på ett foto med Manchester – a City United-bannern.

Jag förutsätter att Uefa inte kommer att hinna hantera Uniteds överklagan före tisdagens match. Vad det då betyder för Jones avstängning på tisdag har jag inte hittat någon information om. Det skulle onekligen vara våldsamt orättvist om Jones var avstängd på tisdag och det senare kommer fram att avstängningen var felaktig. Å andra sidan skulle det också vara orättvist om Jones får spela på tisdag och det senare beslutas att avstängningen var korrekt. Rimligare hade naturligtvis varit att ärendet hade behandlats mycket snabbare men fotbollsmyndigheterna gör ju inte gärna rimligt.

En kan väl anta att Jones inte kommer att slippa undan straff, då det skulle kräva ett mänskligt tänkande från Uefas sida.

”Sätt dig själv i hans position. Han vinner en europeisk cup, han vill fira med laget, han vill få trofén, han vill få sin medalj, han vill vara med på bilderna. Och en läkare vill stänga in honom i ett litet rum för dopningskontrollen,” sa Mourinho på presskonferensen igår.

”Jag tycker att det är väldigt svårt att kontrollera en spelare i den här situationen och Uefa borde ta hänsyn till det. Det är ingen vanlig match, det är en final. Det är en trofé, en medalj, firandet, allting.

”Jag tycker att det skulle vara lättare för dopningskontrollanten att gå till honom på planen och se att det inte är något fel i hans agerande. Bara en mänsklig vilja att fira. Så jag tycker att de borde ta hänsyn till det.

”Så jag känner mig väldigt ledsen, jag tycker att det är väldigt orättvist. Givetvis är det ett fotbollsproblem för oss men ännu mer så tycker jag inte att det är rättvist. Jag tror att vi alla hade reagerat likadant i den situationen. Så jag tycker inte att det är rättvist.”

Mourinho sa också att beslutet att överklaga var upp till Jones och betonade att risken att avstängningen förlängs finns.

Muskelproblem för Lingard

Jesse Lingard har varit utanför truppen under de två matcherna i Europa. Efter matchen mot Barcelona ska Mourinho ha sagt att Lingard hade utmattade muskler. Det kan nog antas att Lingard är aktuell för spel i Uefa Super Cup.

Försäsongen slut

Efter gårdagens match satte sig Uniteds spelare på bussen för att åka till den riktiga säsongen.

Castles: McTominay kan få a-lagsplats

Enligt Duncan Castles, för Daily Record, överväger Manchester United att ge Scott McTominay en plats i a-lagstruppen den här säsongen. Alternativet är att McTominay går på lån. En säsong i reservlaget förefaller alltså inte vara aktuell.

Mirror: United och PSG överens om Aurier

Enligt Mirror är Manchester United och PSG överens om en övergång för högerbacken Serge Aurier. Så varför är Aurier inte en Unitedspelare? Jo, han har för närvarande inte rätt att befinna sig i Storbritannien, ett beslut han hoppas ska ändras nästa vecka.

Kanske får vi anledning att återkomma i frågan men det känns väldigt långsökt, allra helst som Mourinho har varit tydlig med att det är en offensiv spelare han ser framför sig som den fjärde värvningen.

Utsålt, inte fullsatt

Det var inte fullsatt på arenan i Dublin igår, detta trots att det var utsålt. Detta då arrangörerna först hade tänkt sig en segregering mellan supportrarna. Denna visade sig inte behövas men det irländska fotbollsförbundet glömde bort att sälja de platserna. Manchester United ska inte vara imponerade.

Varmt i Skopje

Förutsättningarna för att spela fotboll kommer inte att vara de bästa i Skopje på tisdag. Det förväntas vara närmare 40 grader varmt i Makedoniens huvudstad på matchdagen.

Reserverna vann

Uniteds reserver vann i tisdags med 1-0 mot Oldham i en träningsmatch. Callum Gribbin gjorde målet. Gribbin klev sedan av skadad och jag såg någon rapport om att han skadade sig då han firade målet.

Uniteds lag: O’Hara; Riley (Buffonge 52), Williams (Warren 64), Borthwick-Jackson, Mitchell; Kehinde, Willock, Hamilton, Dearnley; Gribbin (Scott 80); Wilson (Olosunde 46)