Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi hade inte många matcher med sådan här kontroll förra säsongen

Manchester United-humöret fortsätter att vara på topp. Igår åkte Leicester City hem från Old Trafford med noll poäng och noll gjorda mål. Därmed är United fortsatt top of the league när vi går på ett inte alls välkommet landslagsuppehåll.

Vi följer upp gårdagens seger med José Mourinhos presskonferens och även korta intervjuer med Henrikh Mkhitaryan och Juan Mata. I gårdagens matchdagsblogg finns reaktioner från Paul Pogba, Marcus Rashford och mer från Mourinho.

Snackisar efter Manchester United – Leicester 2-0

Spelarbetyg: Manchester United – Leicester 2-0

Mourinhos presskonferens efter Leicester

Det är svårt att kritisera José Mourinho just nu och efter 2-0 mot Leicester och totalt 10-0 och nio poäng på tre matcher valde reportern som fick ställa den första frågan på presskonferensen efter matchen att hylla managern.

Du gjorde smarta byten… ”Det är väldigt bra spelare. Min tanke var att Mata är en spelare som spelar mer med bollen och hämtar bollen och är en extra spelare i vår kvalitetsfotboll och vi försöker bygga med tålamod. Marcus [Rashford] är en djupare spelare, han löper mer, med boll och utan boll. Jag sa till honom att röra sig in bakom Lukakus position. I slutändan gjorde han mål på en hörna som jag inte ens såg. För jag pratade med Lingard.

”Men det handlar om kvaliteten på spelarna. Spelarna är bra. Inte bara bra, de är motiverade att hjälpa laget. Det spelar ingen roll om de spelar från start, om de kommer in från bänken. Gruppen är solid, det är väldigt vänligt mellan dem. Fantastisk empati.

”Jag är väldigt glad. Inte för mig – för den historien att jag gjorde bytet, eller managern gjorde förändringarna, när vi ändrar gör vi alltid rätt förändringar, men ibland går det emot oss. Jag är glad för dem. För Marouane [Fellaini], för Jesse [Lingard], för Marcus.”

Mourinho bekräftar senare att Lingard skulle bytas in när Rashford gjorde mål.

Förra säsongen vann ni inte de här matcherna… ”Vi hade inte många matcher förra säsongen där vi spelade 90 minuter med den kontroll vi hade idag.

”Är Vardy en väldigt farlig spelare? Jag skulle säga en av de farligaste spelarna i Premier League. Var han farlig idag? Nej! Varför? För att vi spelade så bra för att kontrollera det. Var Leicester väldigt farliga mot Arsenal? Ja, det var de. Jag såg matchen tre gånger. Var de farliga idag? Nej! Tack vare oss.

”Så vi hade en väldigt bra och solid prestation. Efter straffen, när du missar straff med en halvtimme kvar, är det vanligen alltid en liten kollaps eller åtminstone en grå period i matchen. Det hände inte. Vi fortsatte skapa, vi fortsatte få hörnor. Och i slutändan var det på en hörna vi gjorde det första målet.”

Ni öser in mål. Vad har du att säga till de som säger att du är en defensiv tränare? ”Men kanske säger de det för att vi inte släpper in några mål. Så kanske säger de att jag är defensiv. Jag har fortfarande den risken. Vi spelar bra. I vissa matcher när vi inte spelar bra kommer vi antagligen vara defensiva. Antagligen om motståndaren spelar bättre än oss i en match måste vi vara pragmatiska och realistiska och försvara oss. I de här tre matcherna behövde vi inte det, för laget hade bra kontroll. Men jag förivrar mig inte. Tre matcher, nio poäng är bra. 10-0 i målskillnad är bra. Men tre matcher, inte mer än så.”

Ni har självförtroende i laget… ”Vi hade en väldigt bra försäsong. En väldigt bra försäsong. Vi jobbade väldigt bra, vi hade bra förutsättningar, inte bara fotbollsmässigt utan även att arbeta tillsammans genom att vara tillsammans i en vacker atmosfär i Los Angeles. Vi hade en väldigt bra försäsong. Vi spelade mot bra lag, vi spelade mot det bästa laget i Europa två gånger. Försäsongen var väldigt komplett. Vi började Premier League bra, vi spelar bra, det är bara det, vi spelar bra.”

Om publiken: ”[När vi gjorde 1-0] var första gången jag lyssnade på publiken. För de var väldigt tysta idag. Det var enkelt att veta att det var ett mål, det var första gången jag förstod att det var ett mål.”

Mourinho om Zlatan

På den andra delen av fredagens presskonferens (det vill säga före gårdagens match) så fick Mourinho fler frågor om Zlatan Ibrahimovic. Managern menar att han inte klarar sig med de anfallare han har i truppen nu. Men Zlatan är inte garanterad en plats i startelvan.

”Zlatan känner mig. Och han vet att jag spelar de spelare jag tror är bäst för laget. Jag gjorde alltid så. Så om han kommer och bevisar att han är den bästa så spelar han. Om de andra spelarna inte ger honom chansen att bevisa det så är livet så. Men jag försöker alltid vara ärlig med mina spelare och med mitt lag. Jag försöker. Kanske gör jag inte alltid rätt saker men jag försöker alltid göra det.”

Om Zlatans roll: ”Jag ser Zlatan som viktig för laget. Jag säger bara att min trupp är bättre. Han är ett alternativ till, han är en anfallare till, han är en erfaren spelare till, en till spelare som kan spela 9 eller 10, som kan spela med dubbla anfallare eller inte. Det är många matcher att spela.”

Mourinho säger sedan att Marcus Rashford och Romelu Lukaku är de enda alternativen han har. Således kan vi utläsa att Anthony Martial enbart är aktuell i en kantroll just nu.

”Vi kommer att bli en bättre trupp [med Zlatan]. Och jag ger er bara ett exempel: om vi spelar Stoke på helgen och två dagar senare spelar vi mot Burton och jag vill vila mina två anfallare. Vem spelar jag mot Burton? Jag måste spela Rashford eller Lukaku.

”Jag har ingen annan, så jag kan inte vila mina spelare. Jag kan inte rotera dem som jag kommer att göra med mittfältarna eller mittbackarna eller yttrarna.

”[Zlatan] är en av de bästa anfallarna i världen, så den enda konsekvensen är att vi kommer att ha en mycket bättre trupp.”

Mkhitaryan och Mata om gårdagens seger

Henrikh Mkhitaryan och Juan Mata snackade med MUTV efter gårdagens seger.

Mata blev, givetvis, utbytt igår. Den här säsongen har han startat tre gånger och blivit utbytt i samtliga. Förra säsongen startade han 33 matcher, bara vid fem tillfällen var han kvar på planen vid slutsignalen.

Spelarna glada på Twitter

Tre raka segrar, tio gjorda mål, noll insläppta. Uniteds spelare är på gott humör.

Marouane Fellaini har samlat ihop 79 minuter den här säsongen, fördelat på fyra inhopp. Med Fellaini på planen gjorde United 1-0 på Real Madrid, 2-0 på West Ham, 3-0 på Swansea och 1-0 på Leicester, för totalt 7-0 med Fellaini på planen.

Utan Fellaini? 281 minuter, 4 gjorda mål, 2 insläppta.

15 år sedan Rios debut

Den här dagen 2002 debuterade Rio Ferdinand för Manchester United.

Inte tu tal om att Ferdinand är en av de allra bästa mittbackarna i Uniteds historia.