Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vinnare och förlorare i José Mourinhos Manchester United

Embed from Getty Images

José Mourinho har nu varit manager för Manchester United i tre transferfönster. Därmed har managern på allvar satt prägeln på sin trupp. Här diskuterar jag vilka spelare som har vunnit på att Mourinho tog över United och vilka som har förlorat på det.

Det här är en uppföljning på en krönika som publicerades i november förra året. Den krönikan var i sin tur uppföljning på en krönika jag skrev ganska kort efter att Mourinho utsågs till manager.

Genomgången är i sin natur spekulativ och baseras på hur jag tror att José Mourinho ser på spelarna kontra hur jag tror att Louis van Gaal såg på spelarna, även om resonemanget i vissa fall går bortom det. Detta är inte en bedömning av spelarnas prestationer utan mer en bedömning av deras position i laget.

David de Gea: Vinnare!

David de Gea är alltid en vinnare. (Nåja.) Jag kan dock inte se framför mig att Louis van Gaal hade ställt över sin förstamålvakt i en Europa League-final. (Å andra sidan kan jag inte se framför mig att Van Gaal skulle ha tagit laget till final.)

Victor Lindelöf: Vinnare?

Det får väl anses vara osannolikt att Van Gaal hade värvat Lindelöf. Så i den meningen är Victor utan tvekan en vinnare. Å andra sidan har Lindelöf just nu inte den högsta statusen hos Mourinho.

Eric Bailly: Vinnare!

Kanske är det Eric Baillys fel att Victor Lindelöf får så mycket kritik. För när Bailly kom var vi inställda på att inkörsperioden skulle vara lång. Så blev det inte. Bailly var fenomenal från den första träningsmatchen. Lätt att tänka att det är standard när Mourinho värvar mittback. Men det är inte så mycket som är standard med Bailly. Snarare är det vanliga att en ung mittback börjar som Lindelöf har börjat.

Phil Jones: Vinnare!

För några dagar sedan pratade Jones (ESPN) om att den andra säsongen under Van Gaal var tuff. I början på Mourinhos andra säsong är Jones given i startelvan.

Nu ska han bara hålla sig skadefri…

Marcos Rojo: Vinnare

I november var jag ganska säker på att Rojo skulle försvinna från United. Sedan gjorde sig Bailly och Smalling indisponibla. Plötsligt fick Rojo chansen i mittförsvaret. Succé!

Han gick från att ofta vara utanför matchtruppen till att vara given i startelvan. Sedan drog han korsbandet. Trots att han just nu håller till i sjukstugan är hans status bättre än för ett år sedan. Återstår att se hur det ser ut när han återvänder till spel.

Utan skadan hade det sannolikt varit Rojo som hade spelat bredvid Bailly.

Paul Pogba: Vinnare!

Paul Pogba har slutat vara dyrast i världen. Fortfarande är han given i José Mourinhos startelva sju dagar i veckan.

Juan Mata: Förlorare?

Juan Mata är svårbedömd men känslan är ändå att han var högre upp under hierarkin under Van Gaal. Detta understryks av att han spelade 4084 minuter under Van Gaals sista säsong mot 2741 minuter förra säsongen.

Embed from Getty Images

Att Mata spelar 90 minuter är extremt sällsynt under Mourinho. Min spontana gissning är att ledarstaben har studerat siffror som på ett eller annat sätt visar att Matas prestation försämras kraftigt i slutet på matcherna. För om Mourinho ständigt tyckte att Mata var den som presterade sämst hade ju Mata inte varit med i startelvan så ofta som han ändå är.

Samtidigt tycks Mourinhos fotboll passa Mata bättre, då poängproduktionen i relativa tal har gått upp.

Romelu Lukaku: Vinnare!

Spontant tänker jag att Romelu Lukaku inte är en spelare som Louis van Gaal skulle ha värvat.

Zlatan Ibrahimovic: Vinnare!

Om jag möjligen är fel ute gällande Lukakus möjligheter att värvas av Van Gaal så är det under alla omständigheter uteslutet att Zlatan Ibrahimovic skulle ha gått till Manchester United om Van Gaal var manager.

Anthony Martial: Förlorare

Under Van Gaal var Martial den självklara ettan offensivt. Den statusen kanske han kan återta men just nu får Martial kämpa bara för att slå sig in i startelvan.

Positiva tendenser ändå under säsongsinledningen.

Chris Smalling: Förlorare!

En tänkte ju att mittbacken Smalling var en spelare som skulle trivas under Mourinho. Kanske till och med en framtida lagkapten. Så blev det inte och numer får Smalling som regel chansen bara när de bättre mittbackarna är indisponibla.

Bailly och Jones är solklart före, baserat på förra säsongens form så även Rojo. Vidare ska väl Lindelöf arbeta sig upp i hierarkin. Då är det snart dags att packa väskan för Smalling.

Onekligen ett platt fall för Smalling. Förmår han att resa sig?

Jesse Lingard: Vinnare?

”Ibland verkar det som att Mourinho ser på Lingard som en spelare för startelvan både nu och på sikt. Ibland verkar det som att Mourinho tycker att Lingard är värdelös,” skrev jag i november. Det känns som att det fortfarande gäller.

http://gty.im/645580274

Speltiden förra säsongen var likvärdig med speltiden förrförra säsongen. Mourinho gav ändå Lingard nytt kontrakt men det hade Van Gaal säkert också gjort. Som en av få klubbtränade spelare i klubben behöver Lingard inte oroa sig för att förlora sin plats i truppen. Frågan är hur länge han nöjer sig med att spela då och då. För mer än så blir det nog inte, varken på kort eller lång sikt.

Andreas Pereira: Förlorare?

Andreas Pereiras status under Mourinho är svårbedömd, vilket illustreras av att han har skickats på lån två gånger men samtidigt fick ett nytt kontrakt (om än ett relativt kort sådant, hans ålder beaktat).

En succé i Valencia skulle ändå ge ringar på vattnet, så vi får väl se…

Michael Carrick: Vinnare!

Carrick var beredd att lägga skorna på hyllan när Van Gaal slutade. In kom Mourinho och la upp ett kontrakt på bordet. Ett år senare skrev Carrick kontrakt igen. Därefter fick han kaptensbindeln.

Sen att lagkapten Carrick inte får någon speltid… ja, det hindrar inte att han vann på att Mourinho ersatte Van Gaal.

Daley Blind: Förlorare

Från mest speltid i laget till åttonde mest speltid i laget. Klart att Blind är en förlorare under Mourinho. Åttonde mest speltid i laget är dock bättre än vad jag gissade när Mourinho tog över. Det innebär också att han är i startelvan i majoriteten av matcherna.

Ashley Young: Förlorare

Någonstans verkar det som att Mourinho gillar Ashley Young. Kontraktet går dock ut efter den här säsongen och om det är United som äger optionsåret tvivlar jag på att det aktiveras.

Marcus Rashford: Vinnare

Det är ju omöjligt att veta hur Rashfords karriär hade utvecklats under Van Gaal. Under Mourinho går det sakta men säkert uppåt. Förra säsongen gjorde Rashford flest matcher av alla och det kan säkert upprepas i år.

Samtidigt är ju Rashford ingalunda given i startelvan: bara 57 procent av matcherna förra säsongen var från start. Och när Rashford spelar så är det som regel på kanten.

Sergio Romero: Vinnare!

Sergio Romeros status sköt i höjden förra säsongen och det kulminerade med att han vaktade målet i Europa League-finalen. Fortfarande reservmålvakt men markant högre status och förra säsongen även mer speltid.

Ander Herrera: Vinnare?

För bara någon månad sedan hade jag sagt att Herrera var den allra största vinnaren på managerbytet. Det talades till och med om att han skulle få kaptensbindeln.

Sedan dess har Herrera gjort 56 minuter mot Real Madrid och fem totalt på tre ligamatcher. När det skulle anfallas mot Real ersattes Herrera av Fellaini. När ledningar skulle försvaras i tre raka ligamatcher var det Fellaini som blev inbytt (först).

Embed from Getty Images

Fortsätter Mourinho med 4-2-3-1-formationen finns det ingen plats för Herrera. Det är uteslutet att han petar Pogba eller Matic och på de offensiva positionerna har vi bättre alternativ.

Henrikh Mkhitaryan: Vinnare

Den första säsongen i United var tung för Armeniens bästa fotbollsspelare. Nu har han emellertid tagit plats i startelvan och han firar det med att göra assists i parti och minut. Fortsätter det?

Luke Shaw: Förlorare!

Förra säsongen spenderade José Mourinho stor tid på att kritisera Luke Shaw. Den senaste tiden har det låtit annorlunda. Men handlingar väger tyngre än ord. Det är en sak att prata väl om en skadad spelare och en annan att ge honom en plats i startelvan när han är tillgänglig.

Shaws förlorarstämpel kan dock snabbt ändras till en vinnarstämpel. Hur det blir med den saken lär vi vara ganska varse om några månader.

Timothy Fosu-Mensah: Förlorare

Trots att Fosu-Mensah var en del av a-lagstruppen hela säsongen fick han mindre speltid av Mourinho förra säsongen än av Van Gaal förrförra, då Fosu-Mensah först på våren inkluderades i a-lagstruppen.

Nu är Fosu-Mensah på lån i Crystal Palace, vilket irriterar mig. På samma sätt som jag blev irriterad på att han aldrig fick spela under förra säsongen. Det finns en stor fotbollsspelare i Timothy Fosu-Mensah och jag vill se den spelaren nu, inte sen.

Antonio Valencia: Vinnare!

Tänk tillbaka till säsongen 2015/16. Ja, jag vet att du inte vill. Gör det ändå.

Hur många matcher startade Antonio Valencia?

Det blir lite skevt på grund av skador men svaret är tolv. Eller två fler än Guillermo Varela.

Nu är Antonio Valencia ett av de första namnen som Mourinho ritar in i laguppställningen.

Marouane Fellaini: Vinnare!

Fellaini är på intet sätt given i Mourinhos startelva. Men förra säsongen fick han mer speltid än han fick under någon av Van Gaals säsonger.

Embed from Getty Images

Jag upplever också att Fellainis status hos Uniteds supportrar har höjts ganska ordentligt. Inte så att någon protesterar när Fellaini bänkas men respekten blir kontinuerligt större.

Nemanja Matic: Vinnare!

Nemanja Matic spelade för Chelsea och en tänkte: Jo, han är nog en ganska hygglig balansspelare.

Nemanja Matic spelar för Manchester United och en tänker: Jo, han är nog världens bästa balansspelare.

Sam Johnstone: Förlorare?

Fick ett nytt kontrakt av Mourinho. Fick sedan se Joel Pereira debutera i a-laget. Johnstone var med på sommarturnén 2011 och har fortfarande inte debuterat.

Matteo Darmian: Förlorare?

Om någon etablerad spelare skulle ha lämnat United inför den här säsongen så var det Darmian. Han är kvar. Speltiden? Begränsad.

Axel Tuanzebe: Förlorare?

Mourinho var manager när Tuanzebe debuterade, så varför sätter jag ändå Tuanzebe som förlorare? Jo, jag tror helt enkelt att Tuanzebe under en annan manager kunde ha haft åtminstone det tredubbla antalet matcher så här dags.

Scott McTominay: Vinnare!

Scott McTominay är för José Mourinho vad Paddy McNair var för Louis van Gaal. En spelare som ramlade in i a-laget utan att ha något där att göra.

Joel Pereira: Vinnare!

Högst oväntat fick Joel Pereira göra a-lagsdebut under förra säsongen. Är han potentiellt tillräckligt bra för att vara en framtida ordinarie Manchester United-målvakt? Utan tvekan. Kommer han att ta en ordinarie plats i United? Det ska väldigt mycket till för det. Först och främst måste David de Gea lämna och sedan måste vem som nu är manager då våga lägga alla sina ägg i Pereiras korg.

Cameron Borthwick-Jackson: Förlorare!

Mourinho skickade tämligen omgående Borthwick-Jackson på lån. Lånet blev fullständigt misslyckat och vägen till a-laget är plötsligt väldigt lång. Nu nytt lån och tyvärr pekar mycket på klubbyte.

James Wilson: Förlorare!

Mourinho skickade tämligen omgående Wilson på lån. Ganska snart blev Wilson långtidsskadad.

Det mesta tyder på att tåget har gått för James Wilson. Men jag skulle älska att ha fel!

Wayne Rooney: Förlorare!

Lagkapten Rooney började Mourinhoeran som ordinarie. Sedan var han nästan ordinarie. Ytterligare en tid senare var han reserv. I maj gjorde han ett symboliskt inhopp när United vann Europa League. Sedan försvann Rooney till Everton.

Fantastiskt hanterat av Mourinho.

Memphis Depay: Förlorare!

Memphis köptes av Van Gaal, såldes av Mourinho.

Morgan Schneiderlin: Förlorare!

Schneiderlin köptes av Van Gaal, såldes av Mourinho.

Bastian Schweinsteiger: Förlorare!

Schweinsteiger köptes av Van Gaal, såldes av Mourinho.

Adnan Januzaj: Förlorare!

Mourinho skickade Januzaj på lån till Sunderland. Januzaj gjorde inte succé och därmed var hans tid i United definitivt över.

Res med oss till Manchester!