Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinhoerans vinnare och förlorare, uppföljning

För snart ett halvår sedan fick Manchester United en ny manager. Då spekulerade jag fritt för vad det skulle betyda för Uniteds spelare. Nu har det snart gått en tredjedel av säsongen och det är möjlighet att dra vissa slutsatser. Därför kommer nu en uppföljning på krönikan från i maj.

Genomgången är fortfarande spekulativ och baseras på hur jag tror att José Mourinho ser på spelarna kontra hur jag tror att Louis van Gaal såg på spelarna. Detta är inte en bedömning av spelarnas prestationer utan mer en bedömning av deras position i laget.

David de Gea

Given förstamålvakt oberoende av vem som är manager.

Tips: Vinnare! Resultat: Vinnare! Facit: Rätt.

Eric Bailly

Var nog inte många som förutsåg att Bailly skulle kliva rakt in i laget och vara det självklara förstavalet i mittförsvaret.

Tips: n/a (alla nyförvärv bedömdes vara vinnare) Resultat: Vinnare! Facit: n/a

Phil Jones

Det är omöjligt att veta säkert vad Mourinho verkligen tycker om Phil Jones. För Jones har ju mestadels varit skadad. Under försäsongen var han tillgänglig och långt ner i hierarkin. Nu kastades han oväntat in i spel och hyllades för sitt mod. Ett av de mest osäkra korten i truppen.

Tips: Vinnare? Resultat: Vinnare? Facit: Rätt?

Marcos Rojo

Rojo har fått mer speltid än jag hade gissat. Men känslan är att det beror mer på Rojos lagkamrater än på Rojo själv. Fortfarande är det mycket som tyder på att Rojo är en av spelarna som Mourinho vill göra sig av med.

Tips: Förlorare! Resultat: Förlorare. Facit: Rätt.

Paul Pogba

Pogba återvände hem och är given i startelvan. Men av en eller annan anledning verkar det inte som att Mourinho vill bygga laget runt Pogba.

Tips: n/a Resultat: Vinnare! Facit: n/a

Memphis Depay

Det finns ingenting som tyder på att Mourinho har några som helst planer för Memphis. Det mesta tyder istället på att han försvinner redan i januari. I maj var min spontana tanke att ”José kommer att hata Memphis Depay”. Sen fick jag ändå för mig att Memphis skulle få chansen och lyckas. Så dumt.

Tips: Vinnare? Resultat: Förlorare! Facit: Helfel.

Embed from Getty Images

Juan Mata

I maj var Mata den mest givna förloraren på listan. Ett halvår senare kan det konstateras att det inte blev så. Mata är inte given i startelvan och han spelar aldrig 90 minuter. Men Mata får speltid i nästan varenda match och oftast i sin föredragna position som tia.

Tips: Förlorare! Resultat: Vinnare. Facit: Helfel.

Zlatan Ibrahimovic

Mourinho älskar Zlatan. Kanske lite för mycket.

Tips: n/a Resultat: Vinnare! Facit: n/a

Embed from Getty Images

Wayne Rooney

Det vi ser den här hösten är början på slutet i Manchester United för Wayne Rooney. Märk: början på slutet, inte det faktiska slutet. Jag vill påstå att det är uteslutet att Rooney lämnar redan i januari om inget oförutsett sker innan dess.

Rooney var ändå tillbaka i startelvan senast och det mesta tyder på att han även fortsättningsvis kommer att få rikligt med speltid. Dock kommer det också matcher då han kommer att värma bänk.

Tips: Förlorare. Resultat: Förlorare. Facit: Rätt.

Anthony Martial

För ett halvår sedan var det givet att Martial skulle ingå i startelvan. Sedan blev han av med sitt tröjnummer, utan att Mourinho ens brydde sig om att berätta det för fransmannen. Nu är det inte ens givet att han sitter på bänken. Allting pekar på att Mourinho faktiskt inte gillar Martial och det är synd.

Och i framtiden är risken stor att vi pratar om Martial som en ny Kevin De Bruyne.

Tips: Vinnare! Resultat: Förlorare! Facit: Helfel.

Embed from Getty Images

Chris Smalling

Smalling har vandrat på förlorarspåret sedan Van Gaal lämnade. Först gjorde han en medioker EM-turnering, sedan var han skadad, sedan spelade han dåligt, sedan spelade han skadad och var ännu sämre och därefter vägrade han spela skadad och fick skäll av Mourinho. Nu är han, förmodligen, skadad. När Mourinho väljer Smalling gör han det för att han anser att alternativen är sämre. När Mourinho köper in en ny mittback kommer Smalling inte längre att vara en del av startelvan.

Tips: Vinnare. Resultat: Förlorare. Facit: Fel.

Jesse Lingard

Ibland verkar det som att Mourinho ser på Lingard som en spelare för startelvan både nu och på sikt. Ibland verkar det som att Mourinho tycker att Lingard är värdelös. Skadefrånvaro har begränsat speltiden men det mesta tyder ändå på att Lingard har en framtid i Mourinhos United. Inte som startspelare men väl som truppspelare.

Tips: Förlorare! Resultat: Vinnare? Facit: Fel.

Michael Carrick

Carrick hade inte varit kvar i United om Van Gaal hade varit kvar. Mourinho gav honom omgående ett nytt kontrakt. Per definition är Carrick därmed en vinnare. Däremot är det väl högst tveksamt om han är kvar i United nästa säsong.

Mourinho säger att han skulle älska att spela Carrick i varenda match. Handlingar väger tyngre än ord och Mourinhos handlingar hittills har varit inte Carrick chansen i någon av de svårare matcherna.

Tips: Vinnare! Resultat: Vinnare. Facit: Rätt.

Daley Blind

Av alla spelare i truppen är Daley Blind den som är mest Louis van Gaal. Mourinho har gjort sitt yttersta för att göra sig av med allt som är Van Gaal. Därför tycker jag att det är mycket förvånande att Blind förefaller ha den nya managerns förtroende. Troligen är han kvar i United nästa säsong, men han är knappast en spelare som är given i startelvan.

Tips: Förlorare! Resultat: Vinnare. Facit: Helfel.

Ashley Young

Ashley Young placerades långt ner i Mourinhos frysbox. Bara för att hastigt tinas upp inför en bortamatch mot Liverpool. Tillbaka ner i frysboxen och sedan in i laget som ytterback. Får hoppas att lagkamraterna håller sig i sjukstugan, annars blir det inte mycket speltid. Har kontrakt över nästa säsong och ser nog ingen anledning att flytta.

Tips: Förlorare. Resultat: Förlorare. Facit: Rätt.

Marcus Rashford

Marcus Rashford är så pass bra på fotboll att Mourinho känner sig tvingad att spela honom. Men Rashford får mestadels finna sig i en marginaliserad kantroll med stort defensivt ansvar.

Tips: Vinnare! Resultat: Vinnare. Facit: Rätt.

Sergio Romero

Romero är bra på att värma bänk.

Tips: Vinnare? Resultat: Vinnare? Facit: Rätt?

Ander Herrera

Herrera förefaller vara given i Mourinhos startelva. Igår gjorde han landslagsdebut. Livet leker och Herreras position i United är starkare än någonsin.

Tips: Vinnare? Resultat: Vinnare! Facit: Fel.

Embed from Getty Images

Henrikh Mkhitaryan

Tja, han har åtminstone inte förlorat sin plats i landslaget än. Och när han säljs på rea lär köparna stå i kö, för talangen är ju uppenbar.

Tips: n/a Resultat: Förlorare! Facit: n/a

Luke Shaw

Shaw har redan fått offentlig kritik av Mourinho två gånger. Kanske är det för att Mourinho anser att Shaw har potential som vänsterbacken inte uppfyller. Kanske är det för att Mourinho vill göra sig av med Shaw. Känslan är att Daley Blind mycket väl kan ta hand om vänsterbacksplatsen den här säsongen.

Tips: Vinnare! Resultat: Förlorare. Facit: Helfel.

Timothy Fosu-Mensah

Frågan är inte om Fosu-Mensah kommer att få chansen, frågan är vilken position han kommer att göra till sin egen,” skrev jag i maj. Vi kan konstatera att det inte blev så. Mourinho valde att spela Rojo och Blind i mittförsvaret, med en kommentar om att det inte går att spela med två vänsterbackar i mittförsvaret, hellre än att ge Fosu-Mensah chansen. Mourinho valde att spela Ashley Young som högerback hellre än att ge Fosu-Mensah chansen.

Det enda positiva som går att dra fram är att Fosu-Mensah nyligen fick ett nytt kontrakt.

Tips: Vinnare! Resultat: Förlorare. Facit: Helfel.

Embed from Getty Images

Antonio Valencia

Given högerback i Mourinhos förstaelva. Måhända önskar managern en ny högerback till nästa säsong men det får vi ta då.

Tips: Förlorare? Resultat: Vinnare. Facit: Fel.

Marouane Fellaini

Här har vi en given förlorare,” konstaterade jag tvärsäkert i maj. Så blev det inte riktigt. Fellaini är möjligen lite längre ner i hierarkin hos Mourinho än hos Van Gaal men det är nog få andra managers som hade gett Fellaini så mycket speltid.

Tips: Förlorare! Resultat: Vinnare? Facit: Fel.

Morgan Schneiderlin

I Mourinhos United finns det ingen plats för Morgan Schneiderlin. Det kan vi konstatera redan nu.

Tips: Vinnare? Resultat: Förlorare! Facit: Fel.

Bastian Schweinsteiger

Letar vi riktigt långt ner i Mourinhos frysbox hittar vi Bastian Schweinsteiger. Placeringen i frysboxen var väntad men att han inte ens skulle få träna med laget var det nog få som gissade. Nu får han åtminstone sparka boll på träning igen men någon speltid lär det inte bli.

Tips: Förlorare! Resultat: Förlorare! Facit: Rätt.

Sam Johnstone

Fick inte plats på listan i maj. Har fortfarande inte a-lagsdebuterat men Johnstone har nu en given plats i a-lagstruppen och han fick nyligen ett nytt kontrakt. Men han skulle nog må bättre av att vara förstamålvakt i Championship. Hur är det med ambitionerna?

Tips: n/a Resultat: Vinnare? Facit: n/a

Matteo Darmian

Darmian har förvisso fått några chanser på slutet. Men det är uppenbart att det beror på lagkamraternas otillgänglighet snarare än att han har imponerat på Mourinho. Darmians enda chans till en lång karriär i United är att Mourinho får sparken illa kvickt.

Tips: Vinnare. Resultat: Förlorare! Facit: Helfel.

Axel Tuanzebe

Axel Tuanzebe tilldelades ett tröjnummer. Det var kul. Men Mourinho har med sina aktioner tydligt visat att han inte har något intresse av att satsa på någon nykomling. Hade Van Gaal varit kvar tror jag att Tuanzebe redan hade gjort sin a-lagsdebut.

Tips: n/a Resultat: Förlorare. Facit: n/a

Adnan Januzaj

Blev av med sitt tröjnummer och det var tidigt uppenbart att Januzaj skulle försvinna på lån. Jag ser ingen framtid för Januzaj i United. Om inte David Moyes får en ny chans som manager.

Tips: Förlorare. Resultat: Förlorare. Facit: Rätt.

Cameron Borthwick-Jackson

Fick ett nytt kontrakt. Men det var innan Mourinho ens hade börjat jobba. Försvann till Wolves på lån. Hur det går där är svårt att veta. Ibland läser jag kommentarer som säger att Borthwick-Jackson är för bra för Championship. Ibland läser jag kommentarer som säger att han är värdelös. Vägen till speltid i Mourinhos lag förefaller vara lång.

Tips: Vinnare. Resultat: Förlorare. Facit: Fel.

Andreas Pereira

Försvann illa kvickt på lån. Pereira är given i Granadas startelva. Det är det positiva. Det negativa är att Granada är värdelösa. Hur Mourinho verkligen ser på honom är förstås svårt att veta. Men det är många spelare som ska passeras på vägen.

Tips: Förlorare? Resultat: Förlorare? Facit: Rätt?

Guillermo Varela

Varela fick några minuter mot Wigan. Som central mittfältare. Sedan försvann han till Tyskland på lån.

Tips: Förlorare. Resultat: Förlorare! Facit: Rätt.

James Wilson

Fick lite speltid mot Wigan. Sedan fick han inte följa med till Kina. Sedan fick han inget tröjnummer. Sedan blev han utlånad till Derby. Där han hade svårt att platsa. Sedan blev han skadad. Det går inte bra nu.

Tips: Förlorare. Resultat: Förlorare! Facit: Rätt.

Övriga

Paddy McNair, Tyler Blackett, Will Keane, Víctor Váldes och Ryan Giggs ingick också i sammanställningen i maj. Samtliga tippades som förlorare och har nu lämnat United, varvid det är meningslöst att ödsla ytterligare tid på dem.

Tanken är att återkomma med en ny uppföljning på den här artikeln när transferfönstret har stängt i början på nästa säsong.

Res med oss till Manchester!