Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Jag behöver folk med koncept för laget

Fyra nya mål och tre nya poäng, då Crystal Palace igår besegrades med 4-0. Fotbollslivet leker just nu för Manchester United. I efterspelet hamnade stort fokus på Marouane Fellainis fina prestation, krönt av två mål. Dessutom fick José Mourinho hylla Juan Mata, en fotbollsspelare av gammaldags modell.

Mer från matchen:

Mourinho på presskonferens om Fellaini och Mata

Det blev en kort presskonferens när José Mourinho sammanfattade gårdagens match. Fokus hamnade på Marouane Fellaini och Juan Mata.

Vad har du gjort för att förvandla Fellaini från syndabock till hjälte?

“Bara sunt förnuft, antar jag. Och alla vi managers är olika. Ibland gillar vi spelare som inte andra gillar. Ibland gillar vi inte spelare som andra gillar. Vissa spelare presterar bättre under vissa av oss än hos andra. Jag har exempel på spelare som inte presterade bra under mig och sedan har presterat bra under andra.

“Marouane är bara det faktum att jag tycker att han har viktiga kvaliteter. Och jag försöker använda de kvaliteterna beroende på situation och lagets behov. Han har spelat hos mig som en defensiv mittfältare, han har spelat som en andra anfallare, han har spelat hos mig, som idag, som en av dubbla mittfältare, anpassad till lagets behov.

“Han är en lagspelare, en bra karaktär. Vi har en bra relation. Saker går väldigt bra mellan oss.”

Är han stark mentalt? “Jag tror att bara en stark karaktär skulle stå emot mot svårigheterna här. För han hade en tuff tid här där folk inte förstod hans kvalitet, där andra managers kanske inte var lika förtjusta i hans kvaliteter. Så han behövde vara en stark karaktär. Han är en kämpe, en kille med mycket stolthet. Jag är stolt att jag har hjälpt honom nå den här nivån och förändrat fansens uppfattning.”

Om lagets hänsynslöshet: “Det är bara fyra hemmamatcher. Jag vet att vi på samma fyra hemmamatcher förra säsongen tog åtta poäng, inte tolv. Så i relation till samma matcher har vi fyra poäng extra på hemmaplan. Vi spelar bra. Jag säger inte bra i 90 minuter, för vi har perioder då vi tappar vår kontinuitet, i vad jag kallar kvalitet i vår intensitet. Det är svårt att göra det i 90 minuter, det är svårt att göra det efter en Champions League-match.”

Om Juan Mata: “Jag behöver bra spelare, jag behöver bra människor. Jag behöver folk med mognad, jag behöver folk med ett koncept för laget. Jag vet att den nya generation är mer om individen, för följeslagarna och samhället gör dem så.

“Att ha spelare som Mata, Herrera, Valencia, som Matic, att ha spelare som dem – och jag ger bara några exempel – är väldigt viktigt. För vi managers har inget enkelt liv nu.”

Jag förmodar att det ställdes frågor på presskonferensen som fortfarande är under embargo. Så vi lär få lite mer från Mourinho.

Hodgson: Inte i samma viktklass

Crystal Palaces manager Roy Hodgson sammanfattade också matchen på en presskonferens. Hodgson tycker att laget gjorde ett hyggligt arbete i perioden mellan Uniteds första och andra mål.

Palace har många spelare borta – Hodgson nämner bland annat Timothy Fosu-Mensah, som “gjorde det ganska bra mot Man city” – och managern medger att laget inte räcker till.

“Jag är rädd att vi måste acceptera att vi är boxaren som slåss i en viktklass han för tillfället inte kan hantera.”

Fellaini: Jag försöker bara göra mitt jobb

“Jag gör mitt bästa på planen, jag gör mitt bästa,” säger Marouane Fellaini, som utsågs till Uniteds bästa spelare.

“Jag försöker bara göra mitt jobb och göra det bra.”

Det går bra… “Det har gått två månader och vi har bara släppt in två mål. Nu är det i det förflutna och vi måste titta framåt mot nästa match.”

Hur är foten? “Fortfarande lite smärta, men okej. Nu ska jag iväg med landslaget, ta hand om mig och försöka komma tillbaka i bra skick.”

Även Juan Mata pratade med MUTV.

Intervjun med Mata tog vi upp i matchdagsbloggen igår. Där finns också en del annat efter matchen.

Mourinho kan inte vila Lukaku

På den andra delen av presskonferensen i fredags fick Mourinho en fråga om att vila Romelu Lukaku.

“Utan Zlatan kan vi inte rotera anfallaren, framför allt då Marcus Rashford också spelar på andra positioner. Så tills vi har Zlatan kan vi inte tänka på att vila vår nummer 9 på samma sätt som vi [vilar] på andra positioner. Vi kan inte göra det.”

Mer på Manutd.com.

Charlton hedras

Manchester United-legenden Sir Bobby Charlton, som bland annat står staty utanför Old Trafford och har fått en av läktarna på arenan uppkallad efter sig, hyllas återigen. Den här gången är det en av fotbollsplanerna på det engelska fotbollsförbundets anläggning St George’s Park som ska uppkallas efter Charlton.

Sir Bobby Charlton: Gentlemannen som är Uniteds främsta målskytt

22 år sedan Kungens comeback

Idag firar vi att det är 22 år sedan Kung Eric Cantona gjorde comeback för Manchester United. Cantona var ute en lång tid med avstängning, efter att ha sparkat en rasist.

Den här dagen 1936…

…föddes Duncan Edwards.

Den bästa av dem alla – en hyllning till Duncan Edwards

Res med oss till Manchester!