Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Crystal Palace 4-0

Embed from Getty Images

September avslutades på bästa sätt, Manchester United besegrade Crystal Palace hemma med 4-0. Återigen blev det en förhållandevis behaglig resa, tack vare att Juan Mata gav United ledningen redan efter två minuter och 23 sekunder. Palace hade visserligen 20 minuter i den första halvleken då de faktiskt hade spelet och skapade en del halvchanser och fyra hörnor. De riktigt farliga målchanserna lös dock med sin frånvaro, och efter att ”The Fellaini Show” inleddes i den 35 minuten var det inget snack om saken.

Fellaini

Det går inte att inte börja med Marouane Fellaini en dag som denna. Som sagts ovan så var det alltså Mata som inledde målskyttet, men både 2-0 och 3-0 kom från den belgiske mittfältaren.

Båda målen tillkommer från vänsterkanten. Vid det första var det Ashley Young, för dagen tillbaka som vänsterback, som slog ett långt svepande inlägg där Fellaini dök upp med högerfoten på bortre stolpen och stötte in bollen.

Hans andra kommer efter frispark, en frispark som Marcus Rashford slog med full kraft in mot mitten – Fellaini behövde inte ens hoppa utan stod och kampade med två motspelare och lyckades ändå styra in bollen med huvudet. I sådana lägen är han svårslagen, Fellaini.

Embed from Getty Images

Sammantaget har 2017 varit ett bra år för Fellaini, särskilt nu under hösten. Jag tror att vi har sagt det förut, men sedan Nemanja Matic kom in och tog hand lejonparten på det defensiva på mittfältet har Pogba, fram tills han blev skadad, och nu Fellaini fått en ny frihet att kunna fokusera på sina främsta egenskaper.

För Fellaini är det att få följa med framåt, skarva fram bollen till sina medspelare, spela enkelt och inte minst: älga in i straffområdet för att vara med vid inlägg. Precis som vi såg vid hans första mål idag och så många gånger tidigare under säsongen.

En sämre period

Det slutade 4-0, så klart. Denna gång var det bara ett mål som föll efter minut 80, men ändå så var det en lång period i den första halvleken som United hade det svårt. Tack vare det tidiga ledningsmålet fick United en tidig kvart lite till skänks, men sedan var det drygt 20 minuter där Palace faktiskt var det bättre laget.

Embed from Getty Images

Nemanja Matic, som jag hyllat ovan, hade för ovanlighetens skull både två och tre felpassningar och laget var inte riktigt där. Försvaret, med Chris Smalling i spetsen, tog dock hand om det mesta och de få gånger Palace kom till skott var det relativt enkla räddningar från David de Gea i målet.

Rashford vs Martial

Det är ju ett evigt hattande, Rashford ena dagen och Martial nästa. Att Martial inte fick starta idag, efter insatsen mot CSKA, var för mig oerhört förvånande. Men kanske var det också en av de bidragande orsakerna till att det var Rashford som gjorde en fin individuell prestation som ledde till Matas 1-0, och det var också han som slog frisparken till Fellainis 2-0.

Embed from Getty Images

Men, även Martial fick speltid, som vanligt. Och, precis som vanligt, gjorde han ett mycket piggt inhopp, och bidrog med assisten till Lukaku vid det sista målet. Så våra två vänsterspringare ger oss idag alltså tre assist, och vänsterback Young stod för den fjärde. Helt okej facit för den sidan. Antonio Valencia däremot verkade ha fått skotthybris (kanske inte så konstigt, publiken skrek ju ”shoot” så fort han hade bollen på offensiv planhalva) och var inte lika effektiv som vi vant oss vid

De små sevärdheterna

Vi avslutar snackisarna med att rekommendera två saker att leta upp i efterhand.

För det första hade Juan Mata en magisk nedtagning mitt i den första halvleken. Mitt på egen planhalva, ingen farlig situation åt något hållet, men godis för oss som älskar fotboll. Och efter drygt 70 minuter stod Anthony Martial för årets tunnel i Premier League.

Kan ni gå in på Viaplay och leta upp matchen i efterhand – gör det. Bara dessa två aktioner är värda att lägga tiden på, framförallt när det nu är två veckor till nästa Unitedmatch.