Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi hade inga mittfältare, jag kunde inte göra någonting

Manchester United fick igår nöja sig med 0-0 borta mot Liverpool i Premier League. I en avslagen tillställning försvarade sig United och Liverpool förmådde inte flytta på Uniteds defensiva mur.

Personligen är jag fortfarande besviken. Dels på prestationen som sådan men framför allt på taktik och inställning. Jag menar att det var en strategisk miss att gå för oavgjort igår. Måhända minimerar vi risken för förlust med den taktiken vi hade igår. Men det kan bara vara en korrekt taktik mot en direkt konkurrent i tabellen och det kommer inte Liverpool att vara den här säsongen.

Vidare är det uppenbart att långa bollar på en mötande Romelu Lukaku aldrig kommer att vara en fungerande taktik. I dagens trupp är det bara Zlatan Ibrahimovic och Marouane Fellaini som fungerar som targetspelare. Ja, möjligen Paul Pogba också, men hans kvaliteter skulle vara bortkastade i en sådan roll. Det som hände var att bollen studsade bort från Lukaku och vi fick aldrig chansen att flytta upp laget.

Givetvis saknades Pogba och Fellaini. Men har du inte spelarna för en viss taktik är det lämpligt att välja en annan taktik. Att vi saknade Pogba och Fellaini, ja även Bailly, märktes också på de offensiva fasta situationerna. Tidigare har vi skapat chans på chans på hörnor och frisparkar (och gjort en hel del mål också). Igår skapade vi ingenting. Och det mot ett Liverpool som inte kan försvara.

Många hävdar att vi kommer att se på den här poängen som en bra poäng efter säsongen. Jag tror att det är fel. Det här är en säsong där du förmodligen måste vinna även mot mittenlagen på bortaplan om du ska vinna ligan. Och Liverpool är för mig ett mittenlag den här säsongen. Matcherna mot Liverpool och Arsenal ska ses på som matcher mot Everton, Southampton och West Brom.

Manchester city går som tåget. Vi kan acceptera det och koncentrera oss på att slåss om andraplatsen med Tottenham. Men vad är det för jävla inställning? Låt oss åtminstone försöka!

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho tog inte många frågor på presskonferensen efter gårdagens match. Han gav däremot ett par långa svar.

Jürgen Klopp sa… [Mourinho avbryter frågan.] “Berätta inte för mig vad Jürgen sa. För jag är inte här för att kommentera hans ord.”

Kom ni för en poäng? “Nej, vi kom för tre. Men i andra halvlek kände vi att det var svårt att göra det, med den dynamiken som matchen hade. Jag väntade på att Jürgen skulle förändra. Jag väntade på att han skulle anfalla mer. Men han behöll de tre starka mittfältarna hela tiden, där han hade kontroll. För jag hade bara Herrera och Matic.

“När jag tog in Lingard och Rashford väntade jag på att han skulle ta in Sturridge eller Solanke men behålla de offensiva spelarna. Men han bestämde sig för att byta spelare för spelare och behålla det starka mittfältet. Och det mittfältet idag var starkare än mitt mittfält.

“Jag hade Matic och Herrera och ingen annan. Jag hade ingen på bänken för att förändra. Jag kunde inte ta Herrera till position 10, där han kunde ha varit mer aggressiv i den höga pressen. Så laget hamnade lågt. Emellanåt kände jag att mitt lag antagligen väntade på att jag skulle göra någonting men jag kunde inte göra det utan några mittfältare på bänken. Så andra halvlek var svårare för oss.”

Det här tycker jag är en mycket märklig analys. Visst, Carrick, Fellaini och Pogba var inte tillgängliga. Men det var knappast så att det inte fanns alternativ. Daley Blind satt på bänken. Han spelade mittfältare för sitt landslag den här veckan. Den här veckan. Axel Tuanzebe satt på bänken, han spelade mittfältare för Mourinhos United i våras. Victor Lindelöf satt på bänken, en spelare som Mourinho har sagt kan vara ett mittfältsalternativ. Scott McTominay är mittfältare men fick inte plats i matchtruppen.

Mourinho pratar gärna om att han litar på alla spelare. Bevisligen är det lögn.

Jag förstår inte hur du kan analysera att motståndarens mittfält är mycket starkare och inte göra någonting åt det. Att bara hoppas att Liverpool ska ge upp det övertaget… Jag förstår inte?

Var det upp till Liverpool att sätta prägeln på matchen? “Jag vet inte. Var och en skapar den match han vill. Eller försöker. Ibland försöker du och matchen går inte i den riktning du vill. Jag vet det. Det är enkelt. Om vi gör mål i första halvlek är andra halvlek antagligen annorlunda. För då riskerar [Klopp], han ändrar struktur.

“Och när jag tog in Lingard och Rashford väntade jag på att han skulle ge oss mer ytor att kontra på. Men han gav mig inte det. Han gav mig inte det. Jag vet att ni antagligen tänker att vi var defensiva och de var offensiva. Ja, du är hemma och du rör ingenting. Jag vet inte. Jag väntade på det. Han gjorde inte det.

“Jag tycker att han gjorde det bra. Ärligt talat. Jag tycker att han gjorde det bra. Han lät inte matchen brytas upp. Jag tror att Lingard och Rashford väntade på att matchen skulle brytas upp. Matchen bröts aldrig.

“De behöll alltid Can, Henderson och Wijnaldum. Det gjorde det bra, de pressade högt, de vann tillbaka bollen. Så jag tycker att de var väldigt bra ur defensiv hänsyn. Bra press, väldigt bra lag ur defensiv hänsyn.”

Ni saknade ambition i er taktik… “Det är din tanke. Det är din analys.”

Du väntade på att de skulle förändra? “Det gjorde jag. Men jag kritiserar inte. Jag säger bara att du som tränare är på bänken och försöker förutse saker. Och jag har inga mittfältare att göra det jag gör väldigt många gånger, vilket är att spela med tre starka mittfältare. Och då ge mer frihet till mina tre anfallsspelare.

“Jag kunde inte göra det. Ingen Fellaini, Pogba, Carrick. Ingenting. Ingenting alls. Och då tänkte jag att den enda chansen jag har att förändra matchens riktning är att ta in spelare en mot en, ta in spelare med snabbhet. Och kanske – och det är vad jag sa till spelarna i halvtid – kanske kommer de att förändra. Men de gjorde inte det.”

Det var ingen underhållande match… “Det beror på vad du tycker är en underhållande match. En sak är vad som är en underhållande match för fans. En annan sak är en underhållande match för folk som tolkar fotboll annorlunda. Det är annorlunda.”

Var det en tränarmatch? “För mig var andra halvlek lite schack. Men min motståndare öppnade inte dörren för att jag skulle vinna matchen.”

Mer från Mourinho, och även från David de Gea, Nemanja Matic och Matteo Darmian, i matchdagsbloggen från igår.

Klopps presskonferens

Liverpools manager Jürgen Klopp diskuterade också matchen på en presskonferens.

300 matcher för Valencia

Antonio Valencia gjorde igår sin 300:e match för Manchester United.

Valencia är första icke-europé att lyckas med den bedriften.

250 matcher för Smalling

Även Chris Smalling nådde en milstolpe igår. Smalling gjorde sin 250:e match för United.

Han är inte första engelsman att göra så många matcher.

Dave Saves

David de Geas benparad igår var inte så tokig.

Skadeläget

Eric Bailly missade gårdagens match medan Marcus Rashford kom in trots att han hade skadebekymmer. Vi fick ingen uppdatering från Mourinho efter matchen. Närmast väntar Benfica på bortaplan i Champions League. Med tanke på Uniteds fina inledning i gruppspelet kan det vara läge att låta spelarna stanna hemma i Manchester.

När det gäller Bailly ska det handla om en ljumskskada och den rapporteras vara lindrig.

Mål och assist av Gomes

Englands U17-landslag avslutade igår gruppspelet i VM med en 4-0-seger mot Irak. Därmed vann England sin grupp.

Lagkapten Angel Gomes fick sin första start i turneringen och han tog vara på chansen. Först satte han själv 1-0 och sedan spelade han fram till 2-0. Det kunde – ja, borde – ha blivit fler assists för Gomes, men Englands anfallare var svaga i frilägen.

Gomes blev utbytt mitt i andra halvlek. Förhoppningsvis är tanken att han ska starta i åttondelsfinalen.

Nu väntar Japan för England, på tisdag klockan 16.30. Eurosport har rättigheterna till turneringen och borde visa.

Japan tog sig till åttondelsfinal som tvåa i en grupp med Frankrike, Honduras och Nya Kaledonien.

Två Unitedspelare i Wales U16-landslag

Uniteds U16-spelare Iestyn Hughes och Oliver Denham är med i Wales U16-trupp för Victory Shield. Wales ska spela mot Skottland, Irland och Nordirland mellan 23 och 27 oktober. Turneringen spelas i Belfast.

Länktips: Mathiesons farväl

Stuart Mathieson har skrivit sin sista text för Manchester Evening News. Läs!

Grattis Andy Cole

Idag säger vi grattis till Andy Cole. Han fyller 46 år idag.

Cole gjorde 121 mål på 275 matcher för United mellan 1995 och 2001. Under tiden i United vann han bland annat fem ligatitlar, FA-cupen två gånger och givetvis Champions League 1999.