Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Benfica – Manchester United (släkten är värst)

12:56

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Benfica i Champions League. Vi följde även lagens möte i Uefa Youth League, som slutade 2-2. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Benfica – Manchester United 0-1 (0-0)

Uefa Champions League, gruppspel, 3:6 • 2017-10-18, 20.45 • Estádio do Sport Lisboa e Benfica, Lissabon • publik: 57 684 • domare: Felix Zwayer, Tyskland


     (5)   Luisão
     (41)   Antonio Valencia
     (54)   Diogo Goncalves
 0-1 (64)   Marcus Rashford
     (90+1) Luisão (två varningar)
     (90+4) Jesse Lingard


Manchester United: De Gea; Valencia, Lindelöf, Smalling, Blind; Herrera, Matic; Mata (Lingard 83), Mkhitaryan (McTominay 90+1), Rashford (Martial 76); Lukaku
Avbytare: Romero, Darmian, Jones, Young

Benfica: Svilar; Douglas, Rúben Dias, Luisão, Grimaldo; Fejsa, Filipe Augusto, Pizzi (Zikovic 59); Salvio (Cervi 83), Raúl, Diogo Goncalves (Jonas 69) 
Avbytare: César, López, Samaris, Seferovic

Johannes Johansson | 23:41 Intervju med Mourinho

Vi avslutar denna matchdagsblogg med en intervju med självaste José Mourinho.

Om matchen: ”Vi hade kontroll. Jag tror inte vi behövde göra en räddning. Det fanns inget läge där vi kunde släppa in ett mål. Vi var väldigt solida defensivt. Ibland känner jag att det är brottsligt att vara bra defensivt, men att vara bra defensivt är ett bra sätt att få bra resultat.”

Om tabelläget: ”Vi har nu nio poäng och är egentligen bara en poäng ifrån att säkra avancemanget. En seger från att vinna gruppen.” 

Om Benficas målvakt: ”Jag vet hur bra han är och jag berättade för spelarna hur bra han är. Men vi hade en liten strategi på fasta situationer för att göra honom obekväm. På hörnorna ställde vi många spelare framför honom för att inte få honom att komma ut. På frisparken tar han en risk. Men bra målvakter tar risker. Vi hade lite tur där medan han hade otur.”

Om Rashfords skada: ”Det är något med hans knä. Jag trodde han var trött. Jag hoppas att det inte är något allvarligt.”

Johannes Johansson | 23:20 Intervjuer med Lindelöf och Matic

Victor Nilsson Lindelöf till BT Sport

Om matchen: ”Det var tufft men Benfica är ett bra lag och de försvarar väl med sina erfarna spelare i laget.” 

Om att möta sin forna klubb: ”Det kändes bra. Jag spenderade fem år här och det känns bra att vara tillbaks. Jag är glad för att spela och för att laget vann.”

Nemanja Matic till BT Sport

Om matchen: ”Vi hade kontroll. Vi hade problem första 30 minuterna men efter det hade vi kontroll på matchen. Vi använde vår erfarenhet och behöll bollen efter vi gjorde vårt mål. Vi gjorde inga misstag defensivt.Vi gjorde mål på frispark och vi hade fler chanser i andra halvlek. Vi spelade tillräckligt bra för att ta tre poäng på i en väldigt svår bortamatch.”

Om Benficas målvakt: ”Vår manager sa att vi skulle försöka skjuta och slå inlägg mot honom eftersom han är ung och att det är hans första match, men det är fotboll och jag vet att han är en bra målvakt.”

Johannes Johansson | 22:44 Rashfords frispark gav tre poäng

Det blev en segdragen historia i Lissabon, men tillslut kunde United stoltsera med en meriterande 1-0-seger på bortaplan. Personligen tycker jag inte något av lagen höll någon vidare nivå. Matchen var rent utsagt dålig under långa perioder. Hade United-spelarna vaknat på sitt allra bästa humör är jag relativt övertygad om att segern hade blivit än större.

Hur som helst så blev det 1-0. Målet gjordes av Marcus Rashford efter att han dammat av en gammal fräckis till frispark. Alla minns väl Ronaldinhos frispark på David Seaman i VM 2002? Bollen satt förvisso inte i krysset och målvaktsinsatsen var flera gånger sämre än Seamans, men ändå.

Annars hände det inte mycket mer av vikt. Benfica försökte trycka på mot slutet, men det skapades inte mycket. Det enda hemmaspelarna la krut på var att vinka på hands så fort bollen träffade en United-spelare.

Tre poäng är tre poäng. Vi ångar på mot en gruppseger!

Johannes Johansson | 21:42 0-0 efter första halvlek

Nu har vi kommit fram till halvtidsvilan och vi har ett oavgjort resultat att rapportera hem om. Matchen i sig har inte varit någon sprudlande sådan även om det skapas lite chanser här och var åt båda håll.

För Uniteds del har de offensiva spelarna runnit igenom en hel del utan att få till det allra sista momentet. Juan Mata och Henrikh Mkhitaryan har blivit överkörda rent fysiskt när det blivit duellspel med Benficas backlinje.

Annars har även Benfica kommit till en del halvchanser. Framförallt hade de en period när de skapade tryck tack vare ett antal hörnor. För vår del ska vi vara nöjda med att hemmalagets avslut så här långt har varit usla.

Till andra halvlek måste United utnyttja Benficas konstanta försök till att spela med offsidefälla. Gång på gång har våra offensiva spelare trillat i fällan, men nu borde vi  ha genomskådat detta. In med Martial och låt han springa in i dessa ytor!

Mikael Österdahl | 20:44 Då kör vi!

Tre poäng ska vi ha.

UTFR!

Mikael Österdahl | 20:39 Mourinho: De är bättre än våra tidigare motståndare

José Mourinho har snackat med BT Sport inför matchen. Han säger att det inte var ett val att starta med Victor Lindelöf utan att han var tvungen, då Phil Jones och Eric Bailly är skadade. Att Jones sitter på bänken brydde sig reportern inte om att kommentera.

Benfica har fått en dålig start. Är de ändå svåraste motståndaren? ”Givetvis. De har mycket bättre spelare. De har haft en tuff start på säsongen. De är klart bättre än våra tidigare motståndare.”

Samma taktik som mot Liverpool: ”Det är liknande på alla sätt. Vi har bara Herrera och Matic. På Anfield spelade Klopp med tre starka mittfältare. Rui [Vitória] spelar ikväll med en tredje mittfältare. Utan våra starka fysiska spelare på mittfältet saknar vi alternativ. Vi måste försöka på ett annat sätt och tar in Mata.”

Om Lindelöf: ”Det är alltid känslosamt när du kommer hem. Ingen press. Det är inget val, det är ett måste. Phil Jones och Eric Bailly är skadade. Han har gjort det bra i Champions League. Han har spelat bra med Chris Smalling. Han är hemma, låt oss hoppas att känslorna inte tar över.”

Märkligt att Jones sitter på bänken om han verkligen är skadad. Axel Tuanzebe finns trots allt att tillgå, och det här är knappast en match då det är lämpligt att riskera skador i onödan.

Mikael Österdahl | 20:13 Saknas på listan, del 2

Det här med att Diogo Goncalves saknas på Uefas lista ställer tydligen till med vissa problem för Uefa. Först nu har de lyckats få ut kvällens elvor i sin liveblogg. Och då kör de helt sonika ut endast ut tio spelare i Benficas elva.

Goncalves är en av fyra Champions League-debutanter i Benficas elva. Målvakten Svilar har vi tagit upp. Rúben Dias och Douglas i försvaret debuterar också.

Bästa målskytten Jonas sitter på bänken. Har Benfica gett upp?

(Uefa har nu rättat till elvan.)

Mikael Österdahl | 20:00 4-2-3-1 i regnet

José Mourinho väljer alltså en fyrbackslinje ikväll, där Chris Smalling och Victor Lindelöf utgör mittförsvar. Phil Jones sitter på bänken, så det får antas att han sparas till helgen.

Daley Blind kommer in som vänsterback. Offensivt inga överraskningar att skåda. Anthony Martial får givetvis inte chansen två matcher i rad och Henrikh Mkhitaryan fortsätter centralt.

Scott McTominay får plats på bänken. Kul för honom!

United kommer att känna sig som hemma, då det är en härligt mörk himmel över Benficas arena.

Mikael Österdahl | 19:52 Saknas på listan

En lite märklig detalj är att Benficas anfallare Diogo Goncalves inte är inkluderad i Benficas trupp på Uefas hemsida. Goncalves spelar till vänster i ett tremannaanfall, med Raúl centralt och Salvio till höger.

Mikael Österdahl | 19:37 Benficas lag

Så har vi även fått Benficas startelva. Mile Svilar blir mycket riktigt den yngsta målvakten i Champions Leagues historia. Däremot saknas Jonas, som är Benficas överlägset bästa målskytt.

Mikael Österdahl | 19:33 Uniteds startelva

Så har vi fått Uniteds officiella startelva! Victor Lindelöf är mycket riktigt där, liksom Daley Blind, Juan Mata och Marcus Rashford.

Mikael Österdahl | 19:16 En oktoberonsdag i Lissabon

Här sitter jag hemma i Sverige, vilket givetvis är mycket sämre än att vara i Lissabon. För just den här dagen är Lissabon världens allra bästa stad. United fick fler än 3000 biljetter till kvällens match, vilket skulle betyda ett av de största gruppspelsföljena någonsin. Riktigt så många kommer nog inte att vara på plats. Många drabbades av att flygbolaget Monarch gick i konkurs och Ryanair ställde också in avgångar. Vidare har vädret i Portugal ställt till problem. Oavsett kommer det att vara många United på plats.

https://twitter.com/JDDeitch/status/920680755608608768

Mikael Österdahl | 18:38 Lindelöf från start

Victor Lindelöf och Chris Smalling utgör Manchester Uniteds mittförsvar ikväll. Det tror Mirrors David McDonnell. Förutom Lindelöf är Daley Blind, Juan Mata och Marcus Rashford är nya i startelvan jämfört med matchen mot Liverpool, tror McDonnell.

Förväntad elva: De Gea; Valencia, Lindelöf, Smalling, Blind; Herrera, Matic; Mata, Mkhitaryan, Rashford; Lukaku

Först när vi får den officiella startelvan vet vi säkert. Den ska enligt Uefas regler presenteras 19.30. Det är emellertid inte alltid det stämmer och ibland får vi elvan först en timme före avspark.

Mikael Österdahl | 17:51 El Beatle

Kvällens match är Uniteds tionde mot Benfica. Om ett par veckor blir det således den elfte. Med det går Benfica upp på delad andraplats av Uniteds ickeengelska/ickewalesiska motståndare. Bara Juventus (tolv matcher) har United mött oftare. Bayern München, Barcelona och Real Madrid är lagen som United har mött elva gånger.

Den mest klassiska matchen mellan United och Benfica är givetvis Europacupfinalen 1968, då United vann med 4-1 efter förlängning. Men den tänkte jag skippa idag (kan hända att den dyker upp nästa gång). Istället tänkte jag fokusera på Uniteds första match i Lissabon, som är en av Uniteds allra bästa bortamatcher i Europaspelet.

Det var i mars 1966 som George Best blev El Beatle. Eller El Quinto Beatle, den femte beatlen. Det var kvartsfinal i Europacupen. United hade med sig 3-2 från matchen på Old Trafford, ett resultat de flesta var överens om inte skulle räcka. På den här tiden var skillnaden i prestationerna hemma och borta i Europaspelet ofta enorm.

Men Manchester United hade George Best. Och George var bäst. Matt Busby hade bestämt sig för en defensiv taktik. Det struntade Best i och efter tolv minuter hade han avgjort dubbelmötet med två mål.

Benfica hade för första gången släppt in fler än två mål i en hemmamatch mot en internationell motståndare. Så John Connelly satte prompt 3-0 efter en kvart.

”Då den portugisiska elvan inte kunde göra mål själva satte Shay Brennan en i eget mål.”

United var inte nöjda. Bobby Charlton spelade fram Paddy Crerand till 4-1 och satte sedan själv 5-1.

George Best skaffade sig en hatt. Blev fotograferad. Döptes till El Beatle.

I modern tid har lagen mötts tre gånger i Lissabon. Benfica vann 2005, United vann 2006 och 2011 blev det oavgjort.

Mikael Österdahl | 17:24 Överraskning i Uniteds mål

Inte bara i Belgien utan också i Portugal föreslås det att Svilar vaktar Benficas mål ikväll. Nu har den portugisiska pressen inte det bästa ryktet. När det gäller Uniteds målvakt så gissar de att det blir Akinfeev. Jag vågar slå fast att det är fel.

Mikael Österdahl | 16:48 Lagnyheter

Så. Över till a-laget. Hittills har jag inte sett att det har spekulerats så värst mycket kring Uniteds startelva. Vi vet att United tog med sig 22 spelare till Lissabon, även om Marcos Rojo näppeligen är aktuell för spel, och att José Mourinho har sagt att det ska vara lätt att gissa Uniteds startelva.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira,
Försvarare: Blind, Lindelöf, Valencia, Shaw, Smalling, Darmian, Tuanzebe, Jones, Rojo, Young
Mittfältare: Lingard, Matic, Mkhitaryan, Mata, Herrera, McTominay
Anfallare: Rashford, Lukaku, Martial

Så väldigt enkelt tycker jag ändå inte att det är. Jag är inte ens säker på om Mourinho väljer fyra eller fem man i backlinjen. Då United har så ont om mittfältsalternativ lutar jag åt att det blir fem försvarare. I så fall är det upplagt för Jones, Smalling och Lindelöf, även om Darmian och Blind också finns som alternativ.

Young pratade på presskonferensen igår. Mourinho har sagt att spelaren som pratar på presskonferensen alltid startar matchen, men det är ett alltid med undantag. Grundtipset blir ändå att Valencia och Young tar ytterbacksplatserna.

Framför backlinjen har Mourinho gjort klart att Matic och Herrera är de enda mittfältarna han har. Således måste de starta. Så får Daley Blind och Scott McTominay tycka vad de vill om det.

Offensivt toppar vi givetvis med Lukaku. Sedan är det lite gissningslek. Mkhitaryan kan tänkas petas efter den svaga insatsen senast. Då bör vi hitta Mata framför de centrala mittfältarna. Sedan Rashford bredvid Lukaku, givet att Rashford är tillräckligt fräsch för att starta. Annars Martial. Med tanke på att Martial inte ens får förnyat förtroende när han är bäst på planen skulle jag dock bli förvånad om han startar ikväll också, då han inte imponerade mot Liverpool (förvisso Uniteds bästa offensiva spelare i mitt tycke men det säger väldigt lite).

I Belgien spekuleras det i att den belgiska målvakten Mile Svilar ska få chansen i Benficas mål. Om det stämmer så blir han den yngsta målvakten någonsin i Champions League.

Mikael Österdahl | 16:32 Lite mer U19

Innan vi går vidare med fullt fokus på a-lagets match har vi lite bokföring från U19-matchen att hantera. Det visar sig att Indy Boonen blev utvisad efter slutsignalen. Exakt vad som skedde är aningen oklart men det förefaller vara så att han drog på sig två varningar. Boonen, som blev utbytt efter en timme, blev varnad då han firade Uniteds kvittering lite för ivrigt. Sedan ska han ha fått en andra varning efter slutsignalen.

Mycket märkligt. Och givetvis också korkat.

Till något positivare: Joshua Bohuis kvittering är verkligen superb!

Mikael Krekula | 16:00 Slut 2-2

United får faktiskt en sista chans, då man vinner en hörna men istället slår United en kort hörna och domaren blåser av. Matchen slutar alltså 2-2 och efter att ha varit i underläge 0-2 är United förstås väldigt nöjda med att ha knipit en poäng, jag misstänker dessutom att United endast hade två skott på mål på hela matchen. Joshua Bohui gjorde båda målen, ett på straff och sedan ett otroligt läckert solomål där han gör det suveränt.

United går upp på sju poäng i gruppen efter tre omgångar, ett mycket bra facit. Benfica är tvåa på fem poäng medan Basel har fyra poäng och CSKA står på moll. Förutsättningarna för avancemang är således goda. En längre matchrapport kommer senare men nu fokuserar vi istället på a-lagets match mot Benfica.

Mikael Krekula | 15:53 United kvitterar!

United kvitterar till 2-2 i den 89:e minuten! Bohui är omringad av fem, sex motståndare men lyckas tråckla sig ur situationen, vänder om och skjuter stolpe in. Vilket mål!

Fyra minuters stopptid nu…

Mikael Krekula | 15:44 Butt upp på läktaren

Nicky Butt är inte nöjd med domarens insats, och blir uppsänd på läktaren efter en argumentation med domaren. Drygt tio minuter kvar av matchen och United jagar en kvittering.

Mikael Krekula | 15:31 United reducerar!

Bohui blir fälld i straffområdet och domaren blåser straff. Bohui tar själv hand om straffen och sätter den säkert. 2-1 nu.

Samtidigt gör United sitt sista byte, George Tanner går ut och James Garner kommer in. 20 minuter kvar.

Mikael Krekula | 15:23 Andra bytet

Unted gör sitt andra byte efter en timmes spel. Indy Boonen, som varit osynlig, går ut och in kommer Millen Baars som gör sin debut i UEFA Youth League.

Mikael Krekula | 15:12 2-0 Benfica

United har inlett den andra halvleken bättre, men istället gör Benfica 2-0. Först bränner de två bra chanser och sedan kommer målet på den efterföljande hörnan när Fojticek missbedömer helt och en Benficaspelare nickar in 2-0.

Mikael Krekula | 15:09 Byte i paus

Inte helt oväntat gör United ett byte. Mittfältaren Sang byts ut och anfallaren Burkart kommer in. Samtidigt verkar United byta till en 4-2-3-1 uppställning. Vi får se om det får fart på anfallsspelet.

Mikael Krekula | 14:51 1-0 till Benfica i paus

Där blåser domaren för pausvila och vi har 1-0 till Benfica. Det är ont om ordnat spel men Benfica har varit det bättre laget, strax innan de gjorde 1-0 prickade de stolpen bakom Fojticek. United har egentligen inte haft någonting och har svårt att få till något spel. Mittfältet är helt osynligt. Jag har svårt att se United komma tillbaka nu, men av erfarenhet vet vi att det kan svänga fort i dessa sammanhang.

Mikael Krekula | 14:42 1-0 till Benfica

Till slut kommer 1-0 till Benfica, det låg i luften. Ett friläge förvaltas på bästa sätt.

Mikael Krekula | 14:32 Hafsig match

Händer inte särskilt mycket nu, många avblåsningar och inget riktigt ordnat spel. United framför allt har svårt att få till något ordnat spel. 30 minuter spelade.

Mikael Krekula | 14:12 Hamilton nere

Ethan Hamilton har fått en smäll, då han krockade med en Benficaspelare. Men han ser ut att fortsätta. Tio minuter spelade och Benfica äger den här matchen än så länge och har skapat en bra målchans, som Fojticek räddade från nära håll. United har inte alls kommit in i matchen.

Mikael Krekula | 13:27 Startelvan för U19

Dagens startelva har släppts. Vi noterar förstås att Angel Gomes missar eftersom han spelar U17-VM med England. Noterbart, och viktigt, är att Ro-Shaun Williams är tillbaka och kommer förhoppningsvis bidra med trygghet i backlinjen. Nishan Burkart finns på bänken och utgör ett offensivt alternativ, något som saknades senast. Matchstart klockan 14:00, tyvärr visas inte matchen på Viaplay eller MUTV, men vi kommer att liverapportera här i bloggen så häng med!

Mikael Österdahl | 12:57 Släkten är värst

Det var i Benfica som José Mourinho tog sina första stapplande steg som manager. Redan efter elva matcher tog det slut. Managern begärde ett nytt kontrakt, klubben vägrade och då begärde Mourinho skilsmässa.

Dåvarande Benficapresidenten Manuel Vilarinho har senare bittert ångrat att han inte kämpade för att behålla Mourinho. Huruvida Ed Woodward har något att lära av det får framtiden utvisa.

Vi kan förstås tolka Mourinhos kommentarer om att han inte kommer att avsluta karriären i United på några olika sätt. Klart är att det rör om i grytan, vilket näppeligen är en ny sits för managern. Jag kan tycka att timingen är märklig. Visst, det har muttrats då och då (inte minst från undertecknad). På det stora hela har det ändå varit tämligen smärtfritt. Så det fanns liksom ingen anledning. (Att notera är att Mourinho pratade med fransk teve före matchen mot Liverpool, inte efter.)

Nu var det inte så jag hade tänkt vinkla. Istället hade jag tänkt peka på att Mourinho återvänder till sin gamla klubb. Såvitt jag förstår det är det första gången sedan han lämnade Portugal.

Inte för att jag tror att han bryr sig nämnvärt. Det eventuella revanschbegäret torde han i så fall ha mättat redan under sin tid i Porto. Och elva matcher är trots allt inte mycket.

Då är det annorlunda för Nemanja Matic. Den serbiska mittfältaren gjorde sig sin karriär i Benfica.

Ännu starkare känslor för Benfica torde Victor Lindelöf ha. Den svenska försvararen var nästan bara barnet när han skrev på för Benfica.

Lindelöf, Matic och Mourinho får ikväll besöka sin gamla hemmaarena.

(Ja, på Mourinhos tid spelade Benfica på Estádio do Sport Lisboa e Benfica och nu spelar de ju på Estádio do Sport Lisboa e Benfica. Ja, alltså arenan kallades ju Estádio da Luz när Mourinho härjade där och nu är det Estádio da Luz som gäller i folkmun. Men! Se vad krångligt det blir när gör en ny arena utan att byta namn.)

Den återvändande trion har en ganska behaglig uppgift ikväll. United har råd att förlora. Benfica måste vinna, om de har några tankar på fortsatt Champions League-spel. Således bör vi få en situation där Benfica öppnar sig, något som United ska kunna utnyttja.

Kanske väljer Mourinho en defensiv taktik ikväll. Gör han det så köper jag det. Värdet av en seger är inte jättestor men en förlust kan vara dyrbar. Vid oavgjort eller sämre ikväll är Benfica i praktiken utslagna när de åker till Old Trafford om ett par veckor. Om Benfica däremot vinner så kommer de inför nästa match att ha allt att vinna.

Res med oss till Manchester!