Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Bra försvarsspel är inte kriminellt

Manchester United står med ett ben i Champions Leagues slutspel. Detta efter en stabil 1-0-seger mot Benfica på bortaplan igår. Tre segrar på tre försök gör att United har råd med ett par fiaskon under gruppspelets avslutning, utan att det ska behöva betyda någonting.

Ingen kan väl påstå att gårdagens match var en fantastisk fotbollsmatch. Jag är kritisk till den offensiva insatsen men totalt sätt ändå rätt belåten. United var slarviga offensivt och ibland såg spelarna närmast ointresserade ut. Defensivt var det däremot hur stabilt som helst och det kändes aldrig som att Benfica ens var nära att göra mål.

Till skillnad från matchen mot Liverpool har jag inga problem med taktiken igår. En poäng i Lissabon hade varit acceptabelt, då gruppen ser ut som den gör. Däremot tycker jag att spelarna borde ha varit bättre på att utnyttja det svaga motståndet. För det Benfica vi mötte igår var inget bra fotbollslag.

Samtidigt blir det allt tydligare att United saknar Paul Pogba. Men konstigt vore det annars.

Mer från matchen:

Mourinho om skador

Om Phil Jones: “Phil Jones, att han var på bänken var för att han kände att i ett verkligt behov skulle han kunna hjälpa oss. Så om han var i det stadiet idag tror jag att han på lördag kommer att vara i skick för att spela.”

Om Eric Bailly: “Eric Bailly, jag tror inte det. Eric Bailly, jag tror inte det. […] Det blir svårt.”

Om Marcus Rashford: “Marcus Rashford trodde jag hade kramp. För han sprang så mycket att jag trodde att det handlade om muskeltrötthet. Men nej, han sa att han kände något i sitt knä. För mig såg det inte ut att vara en stor sak men man vet aldrig.”

Rashford haltade lätt efter matchen, men han behövde inte ta hjälp av kryckor för att gå, vilket får ses som positivt.

Kommer någon tillbaka till på lördag? “Några av dem vet jag inte. Jag vet inte hur det är med Pogba, jag vet inte hur det är med Fellaini. När de kommer [tillbaka], när de inte kommer. Jag har ingen aning.”

Pogba fortsätter att posta kryptiska meddelanden på Twitter.

När videon är filmad framgår inte. Den ser dock inte ut att vara filmad i Manchester och den är definitivt inte filmad i Manchester idag, så mycket berättar väderleksrapporten.

Marouane Fellaini förefaller fortfarande sköta sin rehabilitering i Belgien.

Mourinho pratade med MUTV och på en presskonferens efter matchen.

Mourinhos presskonferens

José Mourinho var José Mourinho på presskonferensen efter gårdagens match.

Är du nöjd med insatsen? “Tycker du att vi har någon anledning att inte vara nöjda?

“Vi vann matchen, vi har nio poäng, vi släppte inte in mål. Matchen var lugn, laget var kompakt. Kontrollerat. Och nästan där. Jag tror en poäng för att gå vidare, en seger för att sluta etta. Så allt är bra.”

Om Benficas taktik: “Jag var inte överraskad.”

Om försvarsspel: “När jag läser media – inte bara engelsk media, även portugisisk media – känner jag ibland att det ses som kriminellt att försvara ordentligt. Men det är det inte. Det är därför vi kontrollerade matchen, för att vi försvarade oss ordentligt.” Mourinho gav detta svar på portugisiska och det tolkades till engelska.

Mer försvarsspel: “Med andra managers, med andra spelare är jag ganska säker på att ja [de hade fått mer beröm]. Men det är inget problem för oss.” Den här gången svarade Mourinho på engelska.

Om Benficas målvakt: Mourinho hävdar att det är för att Mile Svilar är en så bra målvakt som han släppte in målet igår. Det är bara bra målvakter som vågar spela så riskabelt.

Om United:Men igen, tolv matcher, tio vinster, två oavgjorda, nio nollor, vi är inte dåliga.

Mer från Mourinho, plus Nemanja Matic och Victor Lindelöf, i gårdagens matchdagsblogg.

Mourinho, Conte och skador

På (den engelska) frågan om försvarsspel tog Mourinho, på eget initiativ, upp skador.

“Det finns en annan situation, kanske är jag skyldig till det. Jag pratar aldrig om skador. Andra managers de gråter, de gråter, de gråter när någon spelare är skadad. Jag gråter inte. Jag tycker att sättet att göra det är att ignorera spelaren som är skadad. Det är att fokusera på spelarna som är tillgängliga. Det är att ge självförtroende till spelarna som är tillgängliga.

“Men om jag vill klaga och gråta som de andra kan jag gråta i de kommande fem minuterna. Ibrahimovic, Pogba, Fellaini, Marcos Rojo. Jag kan gråta. Men jag gör inte det. Så vi gör det med vad vi har.

“Vi åkte till Liverpool med två mittfältare, inget mer, inte ens på bänken. Idag hände samma sak. Vi tog en ung kille. Som Benfica gör, för de har inget annat alternativ. Jag har inget annat alternativ. Jag tog med mig McTominay, som är i samma ålder som Benficas ungdomar. Men Premier League är en annan sak. Det är väldigt svårt.”

Syftade Mourinho på Antonio Conte? Tja, reportrarna på Chelseas match trodde det och ställde frågan till Conte. Vi kan väl säga att Conte inte riktigt uppskattade det hela.

“Tror du att han sa det till mig? Jag tycker att han måste tänka på sitt lag. Och sluta. Och se till sig själv och inte de andra.”

Reportern ger Conte chansen gå vidare.

Och Cahill? “Jag tycker att många gånger måste Mourinho se vad som händer i Chelsea. Många gånger, även förra säsongen, att tänka på sitt lag.”

Exakt vad Conte menar det vet jag inte. Men han verkar vara lite pressad.

Och att Mourinho aldrig klagar på skador… Tja, Guardian klippte ihop en video som visar att så inte är fallet.

Som sagt: Mourinho var Mourinho. Synd bara att det inte var Pep Guardiola som nappade. För vad Conte gör den här säsongen känns tämligen irrelevant.

Den fina gesten

Det har tagits upp flera gånger men det förtjänar att uppmärksammas på nytt. Unitedspelarnas agerande mot Benficas målvakt efter matchen igår var vackert att se!

Rashford nominerad

Marcus Rashford har nominerats till priset som omgångens spelare i Champions League.

Puigmal EM-kvalar

Arnau Puigmal startade idag när Spanien vann med 3-0 mot Liechtenstein i kvalet till U17-EM. Han blev utbytt efter 50 minuter (matcherna är 80 minuter långa), då Spanien ledde med 2-0.

Spanien har också Albanien (söndag) och Kroatien (onsdag) i gruppen. De två bästa lagen i gruppen går till nästa omgång och även trean har möjlighet att gå vidare.

Unitedtrio i Englands U17

James Garner, Mason Greenwood och Ethan Laird är med i det engelska U17-landslag som i november ska träningsspela mot Tyskland, Portugal och Ryssland. England behöver inte EM-kvala den här säsongen, då de är värd för turneringen, som spelas i maj.

Chong tillbaka i full träning

Tahith Chong har varit ute länge med en knäskada. Han närmar sig comeback och ska den här veckan återuppta full träning.

United intresserade av Benficatalanger

Benficas talanger Úmaro Embaló (född 2001) och João Félix (född 1999), som båda spelade mot United i Uefa Youth League igår, ska vara spelare som United håller koll på. Det skriver PA:s Simon Peach på Twitter.

Embaló förefaller vara det hetaste ryktet. Även ESPN rapporterar att United vill värva honom.

Länktips: Butt om talangutveckling

På tal om talanger så pratar Nicky Butt med ESPN om talangutveckling. Definitivt läsvärt!

Pereira blev av med körkortet

Andreas Pereira har blivit av med körkortet i åtta månader, rapporterar ESPN. Anledningen är att han åkte dit för fortkörning.

Pereira ska ha kört 148 km/h på en 50-sträcka, vilket givetvis är fullständigt idiotiskt. Skäms!

Managernytt

Den förre Unitedspelaren Richie Wellens (en ligacupmatch) är klar som manager för Oldham Athletic. Det spekulerades i att jobbet skulle gå till Paul Scholes men Scholes ska istället ha rekommenderat Oldham att anställa Wellens, som har haft hand om Oldham på tillfällig basis en tid.

I Premier League har Leicester sparkat Craig Shakespeare.

Mason dömer på lördag

När United möter Huddersfield på lördag får vi Lee Mason som domare. Harry Lennard och Matthew Wilkes går på linjen, med Kevin Friend som fjärdedomare.

United brukar lyckas bra med Mason som domare. Mason har dömt United 20 gånger (15-3-2). Senast vi hade Mason var på nyårsafton, då vi vände underläge till 2-1-seger mot Middlesbrough. Det var Masons enda Unitedmatch förra säsongen.

Huddersfield har haft Mason sex gånger (3-2-1). Senast dock i augusti 2013.

United har inte mött Huddersfield sedan 1972, så Mason har givetvis inte dömt någon match mellan klubbarna.