Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Benfica – Manchester United 0-1

Embed from Getty Images

José Mourinho kan i praktiken, om än inte i teorin, börja planera för Champions League-slutspel i februari och mars. Detta kan han tacka Marcus Rashfords påpasslighet och Benficamålvakten Mile Svilars orutin för. Manchester United besegrade Benfica på bortaplan, 1-0 blev slutresultatet och United står nu på tre raka vinster i Champions League.

Målet

Vi börjar med det roligaste, målet som föll.

Det kom knappa 20 minuter in i andra halvlek och var på samma gång en mycket bra prestation från målskytten Rashford och ett stort, stort misstag av Mile Svilar i Benficas mål.

Embed from Getty Images

Tänk Ronaldinhos frispark mot David Seaman i VM 2002 så har ni en liknande situation som ni säkert har på näthinnan. Enda egentliga skillnaden var att frisparken kom från andra sidan (ganska långt ut mot kanten), samt att Svilar faktiskt hann tillbaks och om han gjort det han borde, det vill säga boxat bort bollen eller tippat den över ribban, hade det varit lugnt.

Benfica stod högt med backlinjen när frisparken slogs, den blott 18-årige målvakten (debutant, den yngste målvakten i Champions League historia) gick tidigt ut för att plocka den boll som 99 gånger av 100 slås in i ytan mellan målvakt och backlinje. Rashford uppfattade detta och slog istället en hög boll direkt mot mål. Svilar hann tillbaks, men han lyckades inte hålla bollen på (från hans synvinkel) rätt sida av mållinjen utan målkamerasystemet meddelade domaren att bollen var inne, vilket den också var med ganska god marginal så den assisterande domaren hade säkerligen uppfattat detta om det numera varit en av hans arbetsuppgifter.

Oerhört skönt med Unitedögon, men man måste vara riktigt kallhjärtad för att inte lida med Svilar i den situationen. Efter slutsignalen utspelade sig oerhört fina bilder då så gott som hela Unitedlaget var framme och klappade om den unge målvakten, med Romelu Lukaku i spetsen. Lukaku som säkerligen känner igen sig i Svilar, då båda två kommer från Antwerpen, har spelat i Anderlecht och har fått tidiga genombrott.

Embed from Getty Images

Spelet då?

Efter att United gjort matchens enda mål är det svårt att hävda att Benfica var riktigt nära en kvittering. De skapade en del hörnor, diverse halvchanser och försökte, men United var oerhört stabila defensivt idag. Detta alltså trots att både Jones och Bailly saknades i mittförsvaret, faktum är att detta i mina ögon var Victor Lindelöfs bästa match i United hittills. Dock med brasklappen att Benfica inte var supervassa offensivt.

Embed from Getty Images

Men, det går inte heller att påstå att United imponerade nämnvärt. Det tog uppemot en halvtimme innan United på allvar lyckades etablera ett spel som på riktigt hotade Benfica. Det okynnessprangs offside till höger och vänster, om jag inte räknade fel lyckades Daley Blind på egen hand gå offside tre gånger bara han, och då spelar han på en kant med alla de möjligheter att se hela motståndarlagets backlinje det innebär.

Det försöktes med en del långbollar mot Lukaku, som mest såg arg och missnöjd ut med bollarna han fick. De få gånger det försökte kombineras fram ledde det allt som oftast till en kontringsmöjlighet för portugiserna. Detta framförallt under den första halvleken, det blev något bättre i andra halvlek då Rashford verkade ha fått order om att gå något mer offensivt.

En seger och hållen nolla på bortaplan bör man kanske vara nöjd med, men det var ju också så att Benfica ställde upp med en helt nykomponerad backlinje och de ”vilade” sin bästa offensiva spelare, så att United inte gick ut och tog tag i detta från start är för mig en besvikelse. Tre poäng och att det mer eller mindre är klart Champions League-slutspel till trots.

Lite individuell kritik

Jag skall inte föregå betygen som kommer under torsdagen, men jag höll ett extra öga de spelare med historik i Benfica, samt att en del spelare som utmärkte sig (tyvärr negativt), som jag känner att vi behöver prata om.

  • Victor Lindelöf: Fick återigen chansen från start i Champions League, precis som mot Basel bredvid Chris Smalling i en fyrbackslinje. Och som jag nämnde ovan så tycker jag detta var hans bästa insats i Unitedtröjan. Framförallt bra defensivt, vilket är det första jag vill se, och en del fina passningsförsök.
  • Nemanja Matic: En typisk Matic-insats. Något misstag i första halvlek, annars tycker jag han är Uniteds bästa spelare för dagen. Hjälper backlinjen så oerhört mycket med sitt positionsspel, och hade även en del försök framåt.
  • Henrikh Mkhitaryan: Om inte Mkhitaryan öst in assist i början av säsongen tror jag att han hade varit petad sedan ett par matcher tillbaka. Han spelar just nu på gamla meriter, men om han inte börjar prestera igen så tror jag snart att Mkhitaryan kommer få börja se matcher från bänken. Han gömmer sig, och när han väl får bollen så slarvar han ofta bort den.
  • Marcus Rashford: Oerhört påpasslig vid målet, hade ett par fina aktioner i början av andra halvlek – men i första halvlek var han direkt svag och jag ropade efter Martial. Han lyckades i princip inte med någonting, detta trots att han mötte en ganska svag ytterback.
  • Juan Mata: Nej, Juan Mata dominerade inte på något sätt. Men jag fortsätter tjata om det; hans rörelse på det offensiva mittfältet är en av de viktigaste komponenterna i Uniteds spel numera.
  • Scott McTominay: Fick göra Champions League-debut när han byttes in på stopptid, och var den som blev kapad när Luisao fick sitt andra gula kort.