Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det är orättvist att skylla på Daley Blind

Manchester United förlorade igår mot Basel i Champions League och avancemanget till slutspelet får därmed vänta. Michael Lang gjorde det enda målet i matchen, sent i andra halvlek.

Det var en märklig match. Uniteds insats i första halvlek var utmärkt och matchen borde ha varit avgjord efter 45 minuter. Basel höll dock tätt och kom ut som ett nytt lag efter halvtidsvilan. Det gjorde United också och i andra halvlek var det Basel som dominerade och skapade chanserna.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho tycker att United borde ha vunnit matchen i första halvlek. Han ville inte skylla det insläppta målet på Daley Blind. Marcos Rojo får beröm och managern säger på eget initiativ att laget påverkades av att Paul Pogba blev utbytt.

“I halvtid borde det ha varit 5-0,” sa Mourinho. “I halvtid hade de inte ett skott. I halvtid hade vi två bollar i stolpen. I halvtid hade vi en enorm procent av bollen. Vi skapade chanser, vi var fria mot målvakten två gånger. Matchen var enkel att vinna.

“Gör du inte mål överlever motståndaren. Sedan kände de i andra halvlek att de hade en chans.”

Var du frustrerad på insatsen i andra halvlek? “Ni vet… frustrationen börjar i första halvlek. Jag räknade med min assistent. Ett, två, tre, för tre var i samma minut, och sedan, fyra, fem och sedan Martial sex. Och sedan vet jag inte vem, Fellaini i stolpen, sju. Sedan går vi till halvtid och du sätter dig i den här situationen.

“Sedan i andra halvlek skulle det vara svårt, i en Champions League-match borta skulle det vara svårt att skapa så många chanser. Och de hade ett par kontringar, de hade entusiasm. Sedan gjorde de mål för att vinna.”

Om det insläppta målet: “Det enda jag ser på målet är ett lågt inlägg och att höger vingback kommer in framför Daley [Blind]. Jag kan inte precisera vad som hände på motsatt sida från mig.

“Jag vet att Daley skyllde på sig själv. Jag tycker att det är fullständigt orättvist, jag avvisar det helt. För vi är ett lag och i första halvlek borde vi leda med 5-0 eller 6-0 och det var definitivt inte Daleys fel [att vi inte gjorde mål].”

Om att inte göra mål: “Det var en väldigt konstig match. Du träffar stolpen två gånger. Martial gör det svåraste för att komma fri mot målvakten, samma som Romelu [Lukaku]. Jag skyller inte på spelarna för det. Vi spelade mot ett lag som spelar med fem försvarare. Vi försökte spela med tre anfallsspelare.

“Vi gjorde inte mål, vi visste att en poäng var tillräckligt och försökte kontrollera. Det är svårt för mig att vara besviken på spelarna. I första halvlek var attityden bra.”

Vad var skillnaden i andra halvlek? “Den första halvleken var perfekt, förutom målen. Det var svårt att upprepa det i andra halvlek, vi visste att motståndaren skulle försöka göra något annat.

“Påverkade det laget att Paul [Pogba] blev utbytt? Jag tycker att det gjorde det. Det hade en inverkan. Vi var inte ett så bra lag efter att Paul klev av. Men han var tvungen att göra det. Han kan inte gå till utmattningsnivåer efter 65 minuter.

“Men jag tog in en erfaren spelare som Matic, jag trodde inte att det kunde påverka matchen. Jag tog in Marcus [Rashford] för att ge oss djup och snabbhet, Zlatan för att hålla bollen. Angreppssättet var bra, jag kan inte skylla på spelarna. Spelar vi den här matchen tio gånger vinner vi enkelt nio gånger.”

Om Marcos Rojo: “Han spelade väldigt bra. Han kunde ha spelat för ett par veckor sedan. Vi behövde inte stressa. Han har tränat med laget ganska länge, han spelade 45 minuter med U23. Vi visste att Marcos var redo. Tvivlet var 90 minuter eller mindre än 90 minuter.

“Men han kontrollerade det, första halvlek var enkel, han hade bollen mycket. Det var inte krävande fysiskt. Han kontrollerade sin match bra. Så jag är väldigt glad, för vi behöver det. Ingen Jones, vi behöver Marcos tillbaka för att ge oss stabilitet i numren.”

Förutsättningarna

Trots förlusten igår har United i praktiken säkrat avancemang och gruppseger.

Ska United missa slutspel krävs en sjumålsförlust mot CSKA i sista omgången, samtidigt som Basel vinner mot Benfica. Det ska helt enkelt inte kunna ske.

Även gruppsegern är i praktiken i hamn. En förlust med 3-0 eller bättre garanterar gruppsegern. Om Basel vinner mot Benfica räcker även en fyramålsförlust till gruppseger.

Kvartett nominerad

Uefa är i slag med att utse årets lag. Fyra Manchester United-spelare är nominerade. Det rör sig om målvakten David de Gea, högerbacken Antonio Valencia samt mittfältarna Henrikh Mkhitaryan och Paul Pogba.

Pogba prisades tidigare i år som Europa Leagues bästa spelare.

Uefas lag utses genom en omröstning bland allmänheten. Om du vill påverka resultatet så är det Uefas hemsida som gäller.

Juniormatch den 13 december

Manchester Uniteds bortamatch mot Derby County i FA Youth Cup kommer att spelas onsdagen den 13 december, med avspark 20.00. En mycket olämplig tidpunkt för matchen, då a-laget har match samma dag. Klockan 21.00 är det avspark mot Bournemouth.

Trist, då det alltid brukar vara roligt att följa juniorerna i FA Youth Cup. Det är en mycket prestigefull turnering, vilket illustreras av att matchen kommer att spelas på Derbys ordinarie hemmaarena Pride Park.

United har gjort dåliga resultat i turneringen de senaste åren men juniorlaget är bättre än på länge. United vann de fem första upplagorna av cupen, säsongerna 1952/53 till 1956/57, då Busby Babes var överlägsna allt motstånd. Spelarna som vann cupen utgjorde sedan stommen i det Unitedlag som dominerade den engelska fotbollen åren före Münchenkatastrofen.

Segern 1992 är förstås berömd, då Ryan Giggs, David Beckham, Gary Neville och kompani dominerade. Uniteds senaste seger var 2011, med spelare som Paul Pogba, Jesse Lingard och Sam Johnstone i laget.

United är mesta mästare med tio titlar. Närmast är Chelsea, som har kommit upp i åtta. Nu för tiden är det just Chelsea som dominerar totalt, med fyra raka segrar och sex segrar och en finalförlust de senaste åtta åren.

På tal om juniorlaget så har mittfältaren Arnau Puigmal tagits ut till ett träningsläger med det spanska U17-landslaget.

Mata vill förlänga och spela länge

Juan Mata vill förlänga sitt kontrakt med Manchester United och han vill fortsätta spela tills han är 40 år gammal.

“Det skulle vara fantastiskt att spela tills jag är 40 år, som Ryan Giggs. […] Du vet aldrig var som kan hända i fotbollen och i livet. Men min känsla nu är att jag trivs här och jag skulle inte ha några problem att fortsätta här.”

Res med oss till Manchester!