Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Brighton & Hove Albion (And Bailey Has Saved It)

10:01

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds match mot Brighton & Hove Albion i Premier League. Dessutom bevakar vi juniorernas derby mot Manchester city. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Brighton & Hove Albion 1-0 (0-0)

Premier League, omgång 13 • 2017-11-25, 16.00 • Old Trafford, Manchester • publik: 75 018 • domare: Neil Swarbrick


     (59) Glenn Murray
 1-0 (66) Lewis Dunk [självmål] (Young)
     (87) Shane Duffy


Manchester United: De Gea; Valencia, Lindelöf, Smalling, Young; Pogba, Matic; Mata (Ibrahimovic 62), Rashford (Fellaini 80), Martial (Mkhitaryan 71); Lukaku
Avbytare: Romero, Rojo, Herrera, McTominay

Brighton & Hove Albion: Ryan; Bruno, Dunk, Duffy, Bong; Knockaert, Stephens, Pröpper, March (Hemed 75); Murray (Izquiredo 75), Gross (Brown 88) 
Avbytare: Krul, Goldson, Schelotto, Kayal 

Mikael Österdahl | 20:25 Lördagssummering

Manchester United tre poäng. Tottenham, Chelsea och Liverpool tre poäng. Tillsammans.

Det är vad vi tar med oss från den här lördagen. Chelsea fick med sig 1-1 från Anfield efter en sen kvittering av Willian, i en aktion som var minst lika medveten som Ashley Youngs mål idag. Tottenham fick nöja sig med 1-1 hemma mot ny tränare-effekt-stärkta West Brom.

Betydelsen av detta är att United nu är väldigt ensam tvåa i Premier League. Till trean Chelsea är det fyra poäng och upp till ettan Manchester city är det fem poäng, vilket city kan förvandla till åtta imorgon.

Med det stänger vi den här matchdagsbloggen. Tack för att ni läste!

Mikael Österdahl | 18:44 Tillbaka senare

Matchdagsbloggen tar nu en paus. Men vi återkommer troligen med någon form av rapport från matchen mellan Liverpool och Chelsea, där vi hoppas på många utvisningar!

Spelarbetygen är ute. Läs dem så länge!

Mikael Österdahl | 18:40 Mourinho: De förtjänade mer

José Mourinho håller med om att United inte gjorde någon vidare bra match och när han pratade med teve efter matchen säger han att Brighton förtjänade ett bättre resultat.

Det var en tuff match… ”Ja, jag vill vara ärlig och ge dem vad de förtjänar, Chris [Houghton] och Brighton. De förtjänade antagligen mer än de fick. Jag tycker att de spelade väldigt bra. De var bra defensivt och farliga med bollen.

”Vi hade mer vilja och hjärta än kvalitet. Ibland betyder det inte att du är offensiv om du spelar med många offensiva spelare. Det var vad som hände idag, vi förlorade kontrollen över mittfältet.

”I Basel borde vi ha haft 5-0 i halvtid. Idag vann vi trots att det var svårt.”

Ångrar du den offensiva laguttagningen? ”Nej, jag ångrar inte. Jag tog ut dem mot Newcastle och då vann vi med 4-1. Sådan är fotbollens realitet. Ibland förlorar du balans och då skapar du inte många chanser. Bortsett från i sista minuten i första halvlek minns jag ingen räddning från deras målvakt.”

Mourinho framhäver Romelu Lukaku för beröm, inte för spelet men för viljan han visade, framför allt i defensiven i slutet av matchen.

Mikael Österdahl | 18:26 Young: Tre viktiga poäng

Ashley Youngs styrda skott må räknas som ett självmål men oavsett vem som får målet så var det ett matchvinnande mål. Young snackade med MUTV efter segern.

”Efter matchen mitt i veckan ville vi hitta tillbaka till den vinnande vägen. Det gick inte enligt planerna i första halvlek, andra halvlek var lite bättre. Det kan vara tre viktiga poäng.”

Du vill ha målet… ”Jag försöker men det har redan getts som ett självmål.”

Om Brighton: ”Många lag som kommer hit spelar som att det är deras cupfinal. De hade bollar genom straffområdet som de kunde ha gjort mål på. Vi ser fram emot nästa match.”

Ännu en seger på Old Trafford: ”De spelade bra men de fick inga poäng. Låt oss hålla i den här hemmaformen.”

Seger inför två bortamatcher… ”Det är jätteviktigt. Framför allt när du har hemmamatch inför två bortamatcher. Du vill spela bättre men när du får tre poäng är du glad.”

Mikael Österdahl | 18:14 Lindelöf: Det var en bra tackling

Victor Lindelöf gjorde sin klart bästa match som Unitedspelare och hans tackling i mitten på andra halvlek blev en vändpunkt i matchen. Han var på bra humör när han efter matchen snackade med MUTV.

”Det var en tuff match. Vi fick tre poäng, det är det viktigaste. Vi gjorde inte vår bästa match men kunde vinna, det visar styrka.”

Det är tufft efter Champions League… ”Vi försöker göra vårt bästa och spela vårt spel, det fungerade inte så bra idag men vi vann.”

Om sin egen insats: ”Jag njuter alltid av att spela fotboll och gillar att hjälpa laget. Det kändes bra.”

Om tacklingen: ”Jag tycker att det var en bra tackling. Det var en 50/50-duell och jag tänkte ’jag måste vinna den här bollen’. Och jag gjorde det.”

Mikael Österdahl | 18:06 Självmål

Inget mål sedan hemmamatchen mot Bournemouth våren 2016 och Ashley Young får fortsätta vänta. Dagens mål har nämligen kategoriserats som ett självmål.

Mikael Österdahl | 17:58 United – Brighton 1-0

Manchester United gjorde ingen bra match men tack vare ett skicklighetsmål av Ashley Young kunde laget vinna med 1-0 mot Brighton & Hove Albion.

Det var länge en match där Brighton försvarade sig bra och United hade förtvivlat svårt att skapa klara målchanser.

En stark tackling från Victor Lindelöf väckte lag och publik. Senare vann United en hörna, som kanske inte var hörna. Bollen rensades till Young utanför straffområdet och han spelade sig till avslut. Via Lewis Dunks utsträckta ben styrdes bollen in i mål.

Tre poäng, det tar vi med oss. Resten glömmer vi.

Mikael Österdahl | 15:58 Come on United!

En enkel seger, ska det verkligen vara för mycket att begära?

UTFR!

Mikael Österdahl | 15:43 En ny motståndare

Det är nästan 25 år sedan United senast spelade mot Brighton. Synd egentligen, för det brukar gå bra mot dagens motståndare. Brighton har bara en enda seger på sexton försök mot United och de har aldrig vunnit på Old Trafford.

För att hitta den senaste ligavinsten mot Brighton måste vi dock spola tillbaka till 1982, då Ray Wilkins blev matchvinnare med matchens enda mål.

Mikael Österdahl | 15:32 Dagens fanzines

På vandringen till Old Trafford är det alltid lämpligt att köpa ett fanzine eller två. Red News och United We Stand är de vi har och de är ett oerhört viktigt inslag i supporterkulturen.

Om ni vill veta mer om fanzines i allmänhet kan ni idag läsa på BBC.

Mikael Österdahl | 15:28 Best och Foulkes

Idag minns vi 1968-hjältarna George Best och Bill Foulkes. George lämnade oss den här dagen 2013 och Bill lämnade oss åtta år senare.

Foulkes var en av spelarna som överlevde Münchenkatastrofen. Han gick vidare och gjorde totalt 688 matcher för Manchester United, en siffra som han än idag är fjärde bäst på.

Best var, ja… bäst. Han gjorde 179 mål på 470 matcher för United och 1968 utsågs han till Europas bästa fotbollsspelare. En stor del i det var hans prestationer då United vann Europacupen samma år.

Det var just Best och Foulkes som kombinerade för att göra målet som skickade United till finalen, kvitteringen till 3-3 borta mot Real Madrid.

”Jag såg en röd tröja till vänster om mig och sparkade bara bollen inåt. När jag såg att det var Bill Foulkes önskade jag att jag hade hållit i bollen för jag förväntade mig att han skulle paniksparka den,” sa Best efteråt.

Inte så konstigt kanske, Foulkes gjorde bara nio mål som Unitedspelare. Men den här gången gjorde han inget misstag.

Jag har skrivit längre om det där målet här.

Mikael Österdahl | 15:16 Ändra inte ett vinnande lag

Samma startelva som mot Newcastle för Manchester United. Varför ändra på ett vinnande lag, liksom.

United matchar en fantastisk offensiv och laget har gott om alternativ för att flytta på Brightons buss. För Brighton kommer givetvis att ställa upp med en buss idag.

Framför allt är det givetvis glädjande att Anthony Martial och Marcus Rashford återigen får chansen från start. De ska kunna göra kaos med alla motståndare.

Brighton då? 4-4-2, förstås. Two banks of four. Vi vet att Brighton inte släpper in många mål. Bara de fyra topplagen samt Burnley har färre insläppta än Brighton. Det ska emellertid noteras att de har haft ett tämligen gynnsamt spelschema, med bara två matcher hittills mot topp 6-lagen.

Mikael Österdahl | 15:04 Brightons lag

Även Brighton har tänkt sig ställa upp med elva spelare idag. Inte mycket att anmärka på vad jag kan se.

Mikael Österdahl | 15:00 Dagens startelva

Så har vi fått startelvan för dagen. Inga direkta överraskningar att tala om från José Mourinhos sida. Notabelt är att Victor Lindelöf och inte Marcos Rojo får chansen bredvid Chris Smalling i mittförsvaret.

Offensivt får vi för andra veckan i rad Juan Mata, Marcus Rashford och Anthony Martial bakom Romelu Lukaku. Det blir intressant att se om Mata eller Rashford spelar centralt. Senast startade ju Mata centralt men ganska tidigt bytte han plats med Rashford.

Mikael Österdahl | 14:52 Regnbågsfärgat

Premier League är den här helgen färgad i regnbågens färger, till stöd för Stonewalls Rainbow Laces-kampanj.

Det räcker att kolla i ett kommentarsfält för att inse att det verkligen är en kampanj som behövs. Så många fruktansvärt inskränkta åsikter.

Mikael Österdahl | 14:45 Pogba från start

Om någon eventuellt var orolig för att Paul Pogba inte skulle spela idag så kommer lugnande besked från ett par av journalisterna som bevakar United.

Startelvorna ska vi ha om en kvart.

 

Mikael Österdahl | 14:03 Mourinho om Mkhitaryan

Henrikh Mkhitaryan i dagens startelva? Kanske. José Mourinho lovar åtminstone att armeniern är tillbaka i truppen idag.

”De senaste matcherna var Mkhitaryan ute och de andra spelarna hade möjligheten som Mkhitaryan normalt sett har. Jag tycker att det är rättvist att Mkhitaryan är tillbaka imorgon.”

Spelar han från start? ”Jag vet inte, jag har en träning till. Men definitivt kommer han att vara tillbaka i gruppen.”

Samtidigt medger Mourinho att han har varit besviken på Mkhitaryans form den senaste tiden.

”Jag var inte nöjd med hans senaste prestationer. Och jag pratar inte om en eller två. Jag pratar om tre, fyra eller fem. Han började säsongen väldigt bra och efter det försvann han steg för steg. Hans prestationsnivåer i form av mål, assists, hög press, vinna tillbaka bollen, ta med sig laget som en nummer 10, det sänktes steg för steg. Efter en tid var det tillräckligt, för de andra jobbar för att få chansen. Så det är så enkelt.”

Citaten från den andra delen av gårdagens presskonferens (finns på MUTV). Managern sa också att han tycker att laget gör för få mål i förhållande till hur många chanser som skapas. För spelarna som vill slå sig in i laget gäller det att imponera på match, på träningarna är det sällan hela laget som deltar.

Ska vi tro på Mirrors David McDonnell får Mkhitaryan emellertid nöja sig med en plats på bänken. Och tro på McDonnell ska vi nog göra, han brukar ha rätt när han uttalar sig om startelvan.

Mikael Österdahl | 13:58 city U18 – United U18 4-1

Uniteds juniorer räckte inte till mot Manchester city. Det blev en 4-1-förlust till slut, ett resultat som inte riktigt speglar matchbilden. Avgörande var att city var vassare i de avgörande momenten.

Om Angel Gomes hade satt sin straff för 2-2 hade det förstås varit en annan historia och om Nishan Burkart hade gjort 2-1 och om…

Men det är som det är och Uniteds möjligheter att vinna serien får nu ses som försvinnande små. I och med dagens seger går city förbi United i tabellen och de har dessutom två matcher till godo.

Det positiva att ta med sig är att Tahith Chong fortsätter sin comeback och han gjorde också Uniteds mål i matchen.

Mikael Österdahl | 13:35 Game over

city utökar till 4-1 och matchen är förstås avgjord. United hade skapat ett bra tryck under en period. Då klev city upp på kontring och vann en frispark på kanten. Frisparken slogs perfekt och city gjorde mål på nick.

Mikael Österdahl | 13:28 Tre byten i United

George Tanner, Millen Baars och Dylan Levitt har kommit in för United, istället för Jake Barrett, Tahith Chong och Arnau Puigmal. Tanner kom in direkt efter paus medan tränaren Kieran McKenna gjorde sina två sista drag nu med 25 minuter kvar att spela.

Det är fortfarande 3-1 för city, i en nu mer kontrollerad match.

Om än spelet är mer kontrollerat så är det inte en avslagen match. Angel Gomes kunde ha blivit utvisad efter bråk med en cityförsvarare men han klarade sig undan med en varning. Även citys försvarare blev varnad.

United har tagit över de senaste minuterna. Återstår att se om United kan trolla fram en comeback men hoppet är givetvis inte ute.

Mikael Österdahl | 13:03 Vlogg inför Brighton

Björn och Sara sände Muss-vlogg direkt från Manchester tidigare idag.

Mikael Österdahl | 12:53 3-1 för city i halvtid

Innan första halvlek tar slut hinner Manchester city utöka ledningen till 3-1. Simmonds får avancera ohotad på Uniteds planhalva och avlossar sedan ett välplacerat skott som Alex Fojticek inte når.

United hade dessförinnan en chans att kvittera på straff, men Angel Gomes drog bollen högt över.

Tahith Chong vann straffen, efter klumpigt försvarsspel, och har genomgående varit Uniteds bästa spelare.

Lång väg tillbaka förstås men United har haft många chanser och det finns många luckor i citys försvar att utnyttja.

Mikael Österdahl | 12:35 city leder

Dryga halvtimmen spelad i juniorderbyt och city har tagit ledningen. Det är en öppen och chansrik match, där båda lagen satsar offensivt.

Jag blir förvånad om inte båda lagen gör fler mål innan det här är över.

Mikael Österdahl | 12:11 Målfest på gång

Sju minuter spelade i juniormatchen och redan två mål.

United tar ledningen efter fem minuter. Tahith Chong placerar bollen i nät efter superbt förarbete av Nishan Burkart.

Glädjen varar dock inte ens ett par minuter, då city dyker upp med en kvittering.

Kameravinkeln är bedrövlig idag, så det är ofta svårt att verkligen se vad som händer.

 

Mikael Österdahl | 11:57 Juniorernas startelva

Tahith Chong gjorde comeback förra veckan och nu är han äntligen tillbaka i juniorlagets startelva. Tillsammans med Aidan Barlow, Nishan Burkart, Arnau Puigmal och Angel Gomes bildar Chong en mycket spännande offensiv för United.

Avspark nu klockan 12.00. Har du chansen ska du givetvis se matchen på MUTV!

Mikael Österdahl | 11:22 Juniorderby

Dagens första höjdpunkt har vi redan klockan 12.00, då Uniteds juniorer har bortamatch mot Manchester city. Matchen ser du förstås på MUTV (dock inte Viaplay den här gången).

Det är givetvis en toppmatch vi har att se fram emot. United är etta i tabellen, city två. Dock fördel city ändå, då United har två matcher mer spelade.

Förutsättningarna för en underhållande match är goda. United har gjort 26 mål på 9 matcher (varav 18 på de 4 senaste ligamatcherna), city har 25 mål på 7 och inget av lagen är speciellt vassa defensivt.

Även Liverpool och i viss mån Everton (som har vunnit mot city och spelat oavgjort mot United) är inblandade i toppstriden.

Mikael Österdahl | 10:49 Lagnyheter

Paul Pogba syntes inte till när Manchester Uniteds spelare igår checkade in på Lowry Hotel. Vi förutsätter dock att han trots det är tillgänglig för spel idag. Det var trots allt bara 18 spelare som syntes till utanför hotellet, rapporterar Manchester Evening News.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Rojo, Lindelöf, Smalling, Young, Valencia
Mittfältare: Mata, Fellaini, McTominay, Herrera, Matic, Mkhitaryan
Anfallare: Martial, Lukaku, Rashford, Ibrahimovic

I vanliga fall är det 20 spelare i truppen, så jag förutsätter att den kompletteras av Daley Blind (han brukar ansluta på egen hand) och Pogba (jag tänker inte acceptera mer frånvaro från Pogba, jag har sett hur det ser ut, det är inte vackert).

David de Gea i mål förstås. Antonio Valencia och Ashley Young bör ta ytterbacksplatserna. I mittförsvaret tror jag att det blir Marcos Rojo som gör Chris Smalling sällskap. Victor Lindelöf är det enda alternativet i mitten.

Nemanja Matic spelar bredvid Pogba.

Längst fram spelar Romelu Lukaku. Sedan är det inte lika givet men jag förväntar mig att Anthony Martial, Juan Mata och Marcus Rashford ånyo är trion bakom Lukaku.

Zlatan Ibrahimovic kommer förstås in. Pogba och Mata blir utbytta, där har vi Uniteds tre byten. (Vem Zlatan ersätter och vilka som ersätter Pogba och Mata tänker jag inte gissa på.)

Mikael Österdahl | 10:04 And Bailey Has Saved It

Vad vet vi egentligen om Brighton? Inte så mycket är mitt svar och jag förmodar att det likadant för de flesta. Men vi har ju Wikipedia och där kan vi minsann läsa oss till att det finns sisådär 400 restauranger i staden.

Vetgirig som jag är klickar jag in mig på listan över kända personer från Brighton. Jag fastnar på Chemmy Alcott, som tidigare var Storbritanniens bästa alpina skidåkare. Det är på den nivån det är.

Fotbollslaget Brighton har ingen överdrivet ärorik historia. Deras största stund kom i FA-cupfinalen 1983, då de spelade mot Manchester United.

Det var den största matchen i Brightons historia. Det nya Division 2-laget (ja, det var inget positivt, då precis hade degraderats från Division 1) ville verkligen understryka att så var fallet och tog helikopter till Wembley. Som en gör.

Helikoptern funkade. Brighton tog ledningen efter en kvart. United återställde ordningen genom Frank Stapleton och Ray Wilkins. Då bara minuter återstod tvingade Brighton dock fram förlängning. I förlängningens sista stund fick så Brightons Gordon Smith den stora chansen.

”Robinson going forward strong. He’s inside the Manchester United penalty area. He finds Smith…”

Det var bara att sätta bollen i mål och vinna FA-cupen. Det lilla lagets stora triumf.

”…and Smith must score…”

”…and he hasn’t scored. And Bailey has saved it.”

Ja, just det. Smith missade. Brighton förlorade. Deras största stund är och förblir ett nästan. På sedvanligt engelskt manér döptes senare ett Brightonfanzine till And Smith Must Score. Ifall Smith skulle råka glömma den där missen.

Omspelet vann United enkelt. Bryan Robson sköt två mål, Norman Whiteside och Arnold Mühren varsitt, Brighton noll.

Gordon Smith döpte senare sin självbiografi till And Smith Did Score.

Hove ska vi inte glömma. Vi vill ju inte vara som alla andra. För det är ju faktiskt Brighton & Hove och inte Brighton. ”Hove, actually!” brukar Hoveborna dra till med när de får frågan om de kommer från Brighton. Så ofta att Hove faktiskt anammade det som sin slogan en gång i tiden.

Så, nu har vi nämnt Hove och kan därmed återgå till att säga Brighton. På samma sätt som en världsmedborgare säger Manchester om det röda fotbollslaget från Manchester.

Det var allt jag visste och kunde läsa mig till om Brighton. En annan sak jag vet är att de idag ska få stryk av Manchester.

(Ja, det var väl nåt med ABBA också.)