Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter United – Brighton Hove & Albion

United tog i eftermiddag en knapp seger mot Brighton Hove & Albion. Matchens enda mål kom efter en hörna då Young, efter att bollen tog på en bortaspelare (Dunk), sköt 1-0 med vänsterfoten i målvaktens långa hörn. Skottet hade troligen inte resulterat i mål utan styrningen och Ryan i bortamålet var chanslös.

Statiskt och enformigt spel

Embed from Getty Images

Förra helgen stod United för sin bästa fotboll på ett bra tag när Newcastle United besegrades med 4-1. Pogbas återkomst i startelvan tycktes bringa den energi och fantasi som hade saknats under en lång tid. United visade helt plötsligt prov på både bredd och djup. Samtidigt försvarade sig Newcastle inte alls så bra som Brighton i dag.
Mourinho satsade i dag på samma startelva som mot Newcastle, men resultatet blev en inte lika sprudlande fotboll. Stort beröm till bortalaget som stod för en solid defensiv insats, men känslan är någonstans att United står och faller med om Pogba har en bra dag eller inte.

I dag får Pogba och Mata inget större utrymme när bortalaget försvarar sig med elva spelare och ett kompakt innermittfält. I vissa sekvenser slog Pogba fina pass och crossbollar, men varken Martial eller Rashford hade förmåga att slå bra inlägg. Därtill har inte Mata den snabbhet som krävs för att luckra upp ett lågt försvarandes bortalag. I stort var det genom inlägg som United anföll i dag.

Även om Mourinho har värvat för stora pengar gick det att i dagens match se varför han ville värva en mer direkt spelandes ytter (med bra inlägg) i somras. Varken Rashford eller Martial har sina styrkor i att slå precisa inlägg och dessutom kan deras fart i djupled inte nyttjas i dagens match. Då Mata inte kan leverera någon större offensiv briljans eller fart är det för lätt att radera Pogba för att limitera United. Effekten blir istället att United lägger för mycket energi till att transportera bollen i sidled i stället för att slå pass framåt.

I dagen match hade United enligt officiell statistik fyra skott på mål. Det är alldeles för dåligt. I slutet av första halvlek var Lukaku nära att göra 1-0 på nick och Pogba kunde inte heller förvalta returen. Bortsett från målet i andra halvleken och chansen i första producerade United inte fler farliga chanser.

Nilsson Lindelöf och Lukaku

Embed from Getty Images

Även om United inte spelade särskilt bra i dag går det att hitta positiva aspekter i matchen. En sådan var sannerligen efter 60 minuter när Victor Lindelöf Nilsson vann en duell mot Knockaert. I fall svensken, så ofta kritiserad på sistone, hade förlorat duellen hade bortalaget fått en farlig kontring. Istället vann han den och det var kanske en sekvens som innebär den verkliga vändningen för honom. Jublet var stort från Old Trafford och tycktes tända en hemmapublik, vilken vid den tidpunkten var trötta på bortalagets ständiga vilja att få tiden att gå vi inspark, frispark, inkast eller genom att simulera skador.

I övrigt gjorde svensken en stabil insats bredvid Smalling även om nämnde Knockaert och Gross hade ett par chanser i djupledsspelet. Möjligen går det att önska att Nilsson Lindelöf tar lite mer initiativ i uppspelsfasen och visar prov på sin fina passförmåga.

En annan spelare som haft det relativt tungt på sistone är Lukaku. Belgaren var nära att göra 1-0 i slutet av första halvlek, men hade i övrigt inget större understöd i dag. Bortsett från Pogba (som var hårt påpassad) levererade inte Martial, Rashford eller Mata det understöd som belgaren kräver. Viljeprestationen kan emellertid ingen ta ifrån Lukaku. Bästa beviset på detta var på tilläggstid när han gjorde lång löpning och kunde bryta bortalagets uppspelsfas längs högersidan.

Michael Carrick

Embed from Getty Images

I går framkom att Michael Carrick under hösten genomgått tester för ojämn hjärtrytm. Engelsmannen skall vara tillbaka i full träning och efter matchen signalerade Mourinho att Carrick har en plats i tränarteamet den dag han slutar i A-laget. ”He knows that my coaching staff has the chair for him if he wants. When he wants the chair, it is there in the office for him. I want that, the board wants that and the owner wants that. So Michael is in a comfortable situation. His future will be with us.” Med den positiva nyheten, och det faktum att Zlatan fick ytterligare en halvtimmes spel efter sin skada, ser vi fram emot matchen mot Watford (i storform) på tisdag kväll kl. 20.45.