Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Bailly allvarligt skadad; beröm till McTominay och Shaw

Manchester United vann igår med 1-0 mot Bournemouth utan att imponera. Romelu Lukaku gjorde matchens enda mål på nick, efter inlägg av Juan Mata.

Phil Jones var tillbaka i Uniteds startelva och som en slump slutade det med att United höll nollan. United gör ju i stort sett alltid det när Jones och/eller Eric Bailly spelar. Den här säsongen har antingen Bailly eller Jones eller båda varit på planen i totalt 1193 minuter (Jones 985 minuter, Bailly 900, men de har en hel del minuter tillsammans), vilket har resulterat i fyra insläppta mål. Det ger ett snitt på 0,30 insläppta mål per 90 minuter. Men det är nog bara en slump.

Tyvärr lär det dröja en bra tid tills vi får se Bailly i aktion igen.

Mer från matchen:

Bailly allvarligt skadad

Eric Bailly har varit ute sedan i mitten på november. Det talades om en comeback redan till matchen mot Brighton den 25 november men sedan har vi inte hört mycket alls. I helgen såg jag rapporter om att han hade ett bakslag i rehabiliteringen och igår kom dystra besked från José Mourinho och sedan från Manchester United.

“Jag tror att [skadan] är allvarlig,” sa Mourinho. “Jag vet inte [hur länge han blir borta]. Jag vet inte. Men det är en skada som kommer från senaste gången han var i landslaget. Sedan har vi försökt en konservativ behandling. Men om den konservativa behandlingen inte ger resultat kommer vi antagligen att operera. Men låt oss vänta lite till.”

Vad är det för skada? “Jag är ingen doktor. Doktorn kan antagligen informera, det är inget problem för mig. Det är inget att gömma, jag vill bara inte prata om det.”

På Mourinhos uppmaning publicerade United så sent igår kväll information om skadan. Det rör sig om en vristskada och beslut om operation kommer antagligen att fattas de kommande dagarna. Någon tidsskala har vi inte fått, mer än att Mourinho sa att han inte tror att säsongen är över för Bailly. Men det kan ju lika gärna betyda comeback i mitten på januari som i mitten på april.

“Jag vill inte vara så pessimistisk [som att säsongen är över]. Jag vill lämna det till doktorn.

“Men du såg idag, vi spelade Jones och Smalling. Lindelöf på bänken, Blind på bänken. Marcos Rojo var skadad men inget stort. Så under hela säsongen har vi haft problem med mittbackarna men då antalet är fyra, fem så klarar vi det. Och Chris Smalling har spelat otroligt bra sju, åtta matcher i rad. Så vi är okej.”

McTominay och Shaw hyllas

“Jag tycker att både [Scott McTominay och Luke Shaw] var väldigt bra,” berömde José Mourinho.

“Jag tycker att Luke startade sådär, vilket är normalt. Sedan förbättrade han sig och förbättrade sig och förbättrade sig. Självförtroendenivåerna steg väldigt högt. Han hade en fantastisk timmes fotboll.

“Sedan är det normalt, fysiskt kände han av det, krampen kom. Eddie [Howe, Bournemouths manager] var inte långt från mig och förstod det, så de försökte forcera lite på den sidan. Jag var tvungen att byta in Ashley Young för att skydda laget och skydda Luke. Men Luke var väldigt bra. Reaktionen från publiken mot honom gör mig glad.”

Shaw prisades som matchens bästa spelare av Uniteds Twitterföljare. Därmed har han fått priset i båda matcherna han har startat den här säsongen. Kanske kan han nu utmana Ashley Young om en plats i startelvan.

Av oförklarliga skäl var Phil Jones inte nominerad, annars hade han i mina ögon varit den givna vinnaren.

“Scott har den här säsongen spelat 90 minuter i tre olika turneringar. Han spelade mot Swansea i cupen, spelade ikväll, spelade mot Benfica. De tre gångerna spelade han 90 minuter, inte 89, 87 eller 85. Varför? För att i varje match var han vuxen. Han var inte ett barn, han var en vuxen som spelade väldigt bra.”

Jag blir förvånad varje gång jag ser Scott McTominay spela a-lagsfotboll. Han är inte alls samma spelare som han var i reservlaget, där han var en medioker spelare i ett mediokert lag. Går vi på form är det ingen tvekan om att McTominay just nu ska gå före Ander Herrera i hierarkin. Sedan är det förstås en lång väg att vandra för McTominay men just nu pekar det rakt uppåt.

Mourinhos presskonferens

“Jag tycker att vi hade väldigt bra attityd och bestämdhet för att vinna. Jag tycker att alla lag efter en förlust försöker att inte förlora igen. Det var i deras bakhuvud när de spelade, jag såg det från minut ett till den sista sekunden,” sa José Mourinho på presskonferensen efter gårdagens seger.

“Vi hade vår bästa period i början på andra halvlek. Vi hade de två största chanserna i matchen för att döda matchen. Martial är en enkel chans, Marcus [Rashfords] skott är fantastiskt och förtjänar ett fantastiskt mål.

“Efter det kommer starkt till matchen. De var fräschare än oss, med en dag till att vila, det är viktigt, det är en stor skillnad. Eddie [Howe] hade två fräscha anfallare på bänken. När vi inte gör tvåan får de hopp. Sedan har de också modet och kvaliteten i sitt lag för att ge de 15 svåra minuter som de gav oss. Men bara med ett skott, Defoe från en snäv vinkel. Resultatet var öppet till slutet.”

Synd att Manchester United inte hade den fördelen i derbyt i söndags. Då hade ju United hemmamatch på tisdagen medan city spelade i Ukraina på onsdagen. Men tydligen existerar sådant enbart för att ge Mourinhos lag en nackdel.

Om titelstriden: “Mina spelare – utan att vara respektlös mot West Brom, som är ett bra lag – tror att de kan vinna nästa match.”

Mer från presskonferensen i rubrikerna ovan och under. Mer matchreaktion i gårdagens matchdagsblogg.

Mourinho om Mkhitaryan

Henrikh Mkhitaryan har varit utanför truppen den senaste tiden. Mourinho fick förklara det igår.

“Jag kan bara ha sex spelare på bänken. Jag försöker ha balans på bänken. Jag hade två försvarare, en mittback och Blind som kan spela i olika områden. Jag hade Ashley Young för att täcka båda kanterna och vingbackspositionerna. Jag hade Herrera som en mittfältare, Zlatan som en anfallare och Marcus [Rashford] som en andra anfallare eller ytter. Jag spelade Martial, Mata och Lingard i laget.

“Om jag ska [använda] Micki betyder det att jag inte har en av dem. För tillfället tycker jag att de andra förtjänar det.”

I nuläget är det svårt att se en framtid för Mkhitaryan i Manchester United. Men så var det för Ashley Young och Marcos Rojo förra säsongen och för Luke Shaw för bara några veckor sedan. Vi tar alltså med oss att det ibland svänger fort i Mourinhos egen värdering av spelarna.

Taylor dömer på söndag

När United möter West Brom på söndag blir det med Anthony Taylor som domare. Stephen Child och Harry Lennard går på linjen med Bobby Madley som fjärdedomare.

Taylor har gjort 20 Unitedmatcher (14-1-5). Den här säsongen dömde han bortamatchen mot Chelsea (förlust 1-0).

West Brom har haft Taylor vid 22 tillfällen (7-7-8). Den här säsongen var Taylor domare då West Brom spelade 1-1 på hemmaplan mot Stoke.

Taylor har gjort två matcher mellan United och West Brom. I maj 2015 dömde han West Broms 1-0-seger på Old Trafford. Robin van Persie missade straff i den matchen.

Taylor dömde även mötet på The Hawthorns förra säsongen, faktiskt den 17 december, samma datum som årets match. Då blev det en bekväm 2-0-seger för United efter två mål av Zlatan Ibrahimovic, ett tidigt i första halvlek och ett tidigt i andra halvlek.

Dean dömer kvartsfinalen

På onsdag nästa vecka åker United till Bristol för att spela ligacupkvartsfinal mot Bristol City. Mike Dean kommer att döma den matchen, med Simon Long och Ian Hussin som assisterande domare och Graham Scott som fjärdedomare.

Dean tillhör ligans mest rutinerade domare och han har gjort så många som 60 Unitedmatcher (33-12-15). Senast (och enda gången den här säsongen) vi hade Dean var i 4-0-segern mot Crystal Palace.

Bristol City har bara haft Dean vid tre tillfällen (1-0-2) (senast i augusti 2015). Dean brukar ju inte bekymra sig om att döma de divisioner där Bristol City huserar.

Res med oss till Manchester!