Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Den där vi pratar om Mason Greenwood (igen)

Tre bortamatcher gav tre vinster för Manchester Uniteds ungdomslag i veckan. Först vann U19 med 2-1 mot Young Boys, sedan vann U18 med 4-3 mot West Brom och avslutningsvis blev det 2-0 för U23 mot Middlesbrough.

Ungdomskollen hade den här gången tänkt att inte fokusera på Mason Greenwood. Den 16-åriga anfallarens prestationer omöjliggör dock detta. Några planer på att döpa om kolumnen till Mason Greenwood-kollen finns ännu inte.

Den här gången också fokus på Tahith Chong och Lee O’Connor samt blandade tankar inför morgondagens ligacupmatch.

Gomes straffade Young Boys

United inledde Uefa Youth League med en 2-1-seger borta mot Young Boys. Hemmalaget tog ledningen på straff. Mason Greenwood kvitterade till 1-1 mitt i första halvlek och Angel Gomes satte segermålet på straff på tilläggstid i andra halvlek. Därefter, i den sjunde tilläggsminuten, klev Matej Kovar fram med en räddning som till och med David de Gea skulle behöva anstränga sig för att göra (tyvärr är räddningen inte med i höjdpunkterna nedan).

United var det bättre laget i första halvlek. Prestationen efter paus höll inte samma kvalitet. Därmed givetvis starkt att ändå lyckas vinna matchen.

Notabelt är att United i matchen spelade i en 4-4-2-formation med en mittfältsdiamant.

Hur det går för United i turneringen är svårt att sia om. Klart är att United har ett starkt lag och potentialen bör finnas där för att vinna hela turneringen. Spontant tänker en att Juventus ska vara svåraste motståndaren men italienarna har bara tagit sig vidare från gruppspelet en gång på fem försök och när det gjorde det (2016/17) så gjorde de det med bara nio inspelade poäng.

Kruxet för United är att laget har en ung åldersbalans. Av nyckelspelarna är det bara Tahith Chong som inte kommer att vara tillgänglig för spel nästa säsong. Vidare kan några av de äldre spelarna bytas ut utan att det blir någon märkbar försämring. Så realistiskt ska vi kanske hoppas att laget ska ta sig långt i slutspelet den här säsongen för att sedan på allvar utmana om titeln nästa säsong.

Här ska jag också komma med en korrigering från förra veckan: George Tanner är också registrerad som överårig spelare i Uniteds trupp. Nytt för den här säsongen är att fem överåriga spelare får registreras, mot tre tidigare. Fortfarande gäller dock att bara tre överåriga spelare får användas i varje match.

4-3 igen för juniorerna

Uniteds juniorer vann för andra matchen i rad med 4-3. Precis som mot Blackburn förra veckan var Mason Greenwood segerorganisatör. Greenwood sköt 1-0 och assisterade sedan till Uniteds 2-1 mål och kvitteringen till 3-3 innan han mitt i andra halvlek själv sköt det matchvinnande målet. Aliou Traore gjorde 2-1-målet och Brandon Williams stod för kvitteringen till 3-3.

Igen tvingas vi ifrågasätta försvarsspelet och ånyo måste vi konstatera att laget har förtvivlat svårt att behålla ledningar. Många av baklängesmålen uppstår efter grova individuella misstag och laget är väldigt svagt på defensiva fasta situationer.

Säsongsbästa av reserverna

Reservlaget vann igår med 2-0 mot Middlesbrough på bortaplan. Tahith Chong gav United ledningen på frispark. Joshua Bohui satte sedan 2-0 då han först gjorde det riktigt bra på kanten i straffområdet och sedan var alert när bollen föll rätt framför mål.

För reserverna var det säsongens hittills bästa insats. United var det klart bättre laget och det enda som fanns att klaga på var den offensiva effektiviteten. Segern borde ha varit minst dubbelt så stor.

Segern förde United upp i tabelltopp, på bättre målskillnad än Aston Villa. Wolves går dock förbi om de vinner mot nästjumbon Sunderland ikväll.

Vi måste prata om Mason Greenwood

Ingen ungdomskoll utan att vi snackar om Mason Greenwood (kallad Mase i laget). På åtta dagar slog han till med ett hattrick mot Blackburn (se förra veckans ungdomskoll), ett mål mot Young Boys och sedan två mål och två assists mot West Brom.

Ingen är förvånad. Greenwood är helt enkelt överlägsen spelarna han spelar med och mot i juniorlaget. Det är heller ingen tillfällig formtopp, han har varit så här bra hela året. Det var först i februari som etablerade sig som ordinarie i juniorlaget. Därefter har han gjort 25 mål och 7 assists på 20 matcher i U18 och U19, för totalt 26 mål och 7 assists på 22 matcher under det här kalenderåret. Han har bidragit med mål eller assist ungefär var 50:e minut han har varit på planen.

I tillägg gjorde Greenwood tre mål på fem matcher i ICGT-turneringen i maj, däribland matchens enda mål i såväl semifinal som final (där var det inte fullängdsmatcher, varför de inte inkluderas i sammanställningen).

Det är heller inte så att han gör mål på allt som rör sig. Han har inte på något sätt varit anmärkningsvärt effektiv, snarare är det så att en efter varje match tänker att han kunde ha gjort några mål till.

Greenwood är redan en nära nog komplett anfallare. Vi kan imponeras av att han gör mål utanför straffområdet med både vänstern och högern (han kan nicka också). Vi kan imponeras av att han gång på gång vinner boll på offensiv tredjedel. Vi kan imponeras av hans perfekt avvägda passningar. Vi kan bara imponeras.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1043549916264574977?s=19

Jag ska försöka att inte tjata för mycket om Mason Greenwood i den här kolumnen. Misstänker dock att det kommer att bli svårt.

Allt gick emot Chong

I Uefa Youth League-matchen gick verkligen allt emot Tahith Chong. Han inledde matchen med att missa ett jätteläge framför öppet mål. Därefter gav han bort en straff för en onödig handboll. Det fortsatte med att han två gånger fälldes i offensivt straffområde utan åtgärd från domaren. Sedan blev han varnad då han protesterade mot ett annat domslut. Efter paus sköt han ett skott i stolpen innan han avslutningsvis behövde vård efter en tuff smäll.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1043944757284737024

Roligare då i reservmatchen, inte bara för det vackra frisparksmålet. Som vanligt var han väldigt involverad offensivt.

O’Connor imponerar bortom rubrikerna

En spelare som sällan får rubriker men väldigt ofta beröm från de som följer ungdomslagen är Lee O’Connor. Den irländska tonåringen är en mångsidig försvarare som i United har använts på alla positioner i backlinjen. I landslagssammanhang har han även använts som ytterforward.

O’Connor är en fin fotbollsspelare, tekniskt skicklig. Han vinner många bollar på att stå rätt placerad och hans passningsspel är vårdat. Inlägg kan han också slå. Tackla kan han förstås och han är inte rädd för att driva framåt med boll.

Samtidigt som mångsidigheten är en styrka blir den också ett problem, då det gör att han kommer att få svårt att göra en viss position till sin egen. I reservlaget spelar han primärt som vänsterback medan han i Youth League-matchen spelade mittback. Just mittback var också hans position i juniorlaget förra säsongen.

Kanske skulle han passa bäst på endera kanten i en trebackslinje.

Får någon chansen i ligacupen?

Imorgon går United så in i ligacupen. Förr om åren var det närmast en garanti för att någon eller några ungdomar skulle få chansen. Förutsättningarna för att någon ungdom ska få chansen imorgon gissar jag dock är små.

Tahith Chong är väl den som ligger närmast speltid. Med tanke på att han spelade 90 minuter igår är det knappast aktuellt med mer än inhopp imorgon. Samma gäller för spelare som James Garner och Angel Gomes.

Embed from Getty Images

Jag känner mig för all del säker på att Mason Greenwood är redo (med redo menar jag spel mot Derby på Old Trafford, inte redo för en ordinarie plats i a-lagstruppen). Åtminstone så säker som en kan vara. Prestationer i junior- och reservlag kan inte översättas rakt av till a-lagsspel. Vissa växer när de får chansen i a-laget – med Marcus Rashford som ett klockrent exempel – andra gör det inte. Oavsett måste Greenwoods prestationer i juniorlaget belönas.

Det är dock väldigt unga spelare hela bunten. Greenwood är fortfarande 16 år medan Chong, ännu inte fyllda 19, är äldst av de nämnda. De äldre spelarna i reservlaget är inte lika bra. Ethan Hamilton skulle väl kunna få chansen, han satt ju på bänken redan förra säsongen. Samtidigt skulle det vara ett märkligt val, då mittfältskollegan Garner är bättre i egentligen varenda match.

Embed from Getty Images

Vi får åtminstone se Diogo Dalot. Det är inte utan att jag undrar om han hade varit lika given i a-lagstruppen om han hade varit en akademispelare i United och inte en mångmiljonvärvning. Tittar vi på hans båda matcher i reservlaget stod han på intet sätt ut som lagets bästa spelare, då var han markant bättre mot Young Boys.

Samtidigt är vägen fram i England inte lika enkel som i till exempel Portugal och på många andra ställen i Europa. Där spelar reservlaget ligafotboll, Porto, Benfica och de andra topplagen kan kasta in sina bästa ungdomar i riktiga seriematcher mot seniorer. I England har vi bara en relativt svag U23-liga mellan juniorlaget och a-laget.

Visst, lagen kan skicka spelarna på lån men då förlorar de kontroll. Du kan inte bestämma att en Axel Tuanzebe ska spela mittback i Aston Villa. Du kan inte bestämma att en spelare ska spela ett gäng matcher i rad trots dålig form.

Att det skulle vara bättre för United om reservlaget spelade i League One eller League Two tycker jag är självklart. Lika självklart är att det skulle vara bättre för det engelska landslaget. För givetvis är United, Chelsea och Arsenal bättre på att utbilda fotbollsspelare än Yeovil och Plymouth. Därmed inte sagt att det skulle vara bättre för engelsk fotboll. Det blir mest en definitionsfråga. För Plymouth och Yeovil skulle det näppeligen vara positivt med matcher mot toppklubbarnas reservlag.

Några korta

 • Callum Gribbin är tillbaka i spel efter skada. Det blev ett kort inhopp mot Middlesbrough.
 • Tyrell Warren gjorde också säsongsdebut mot Middlesbrough. Han spelade hela matchen efter att ha varit petad under säsongsinledningen. Warren fick chansen då George Tanner är skadad. En stabil insats men Warren har alltid ett misstag i sig och i slutet av matchen bjöd han motståndaren på deras bästa chans i matchen med en vansinnig bakåtpassning.
 • Paul Woolston satt på bänken mot Middlesbrough. Han är en målvakt som nyligen friställdes av Newcastle. United bekräftar på sin hemsida att han är i klubben på provspel. Tanken ska vara att öka konkurrensen för Matej Kovar och Alex Fojticek.
 • Juniormålvakten Jacob Carney har gått till Bury på ett ungdomslån.

 • Dermot Mee (U16-målvakt) satt på juniorlagets bänk mot West Brom.
 • Lukasz Bejger satt också på bänken mot West Brom. Första gången han var med i en matchtrupp. United har slutligen också bekräftat honom som Unitedspelare.
 • Angel Gomes fortsätter att imponera. En tydlig förbättring sedan han lämnade vänsterkanten för en central roll.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1043922599363907586?s=19

 • Millen Baars gjorde säsongsdebut med ett inhopp mot Young Boys.
 • Aliou Traore gjorde sitt första mål som Unitedspelare. Från sin centrala mittfältsposition har han varit väldigt produktiv, med ett mål och fyra assists på sex matcher.
 • Ingen speltid i reservlaget: Max Dunne, Luca Ercolani och Matthew Olosunde är fortfarande utan speltid den här säsongen. Dunne har suttit på bänk några gånger medan Olosunde rapporteras vara skadad. Ingen information om Ercolani.
 • Ingen speltid i juniorlaget: Lukasz Bejger, Oliver Denham, Max Haygarth, Ondrej Mastny och James Thompson är spelarna som ännu inte har fått speltid i juniorlaget. Haygarth och Mastny ska båda ha skadeproblem. Bejger förutsätter jag kommer att få debutera ganska snart nu när han har fått speltillstånd.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U19: Young Boys – Manchester United 1-2 (1-1)

Uefa Youth League, 19 september


1-0 (15) Kornig (straff)
1-1 (21) Mason Greenwood (Garner)
1-2 (90+3) Angel Gomes (straff)


Uniteds lag: Kovar; Laird, Bernard, O’Connor, Tanner (B Williams 70); Garner; Gomes, Barlow (Puigmal 85); Chong; Greenwood (Baars 85), Bohui (Traore 68)

U18: West Bromwich Albion – Manchester United 3-4 (3-2)

U18 Premier League, 22 september


0-1 (10) Mason Greenwood (Mengi)
1-1 (21) Soule
1-2 (37) Aliou Traore (Greenwood)
2-2 (40) Brown
3-2 (44) Tulloch
3-3 (51) Brandon Williams (Greenwood)
3-4 (68) Mason Greenwood (Elanga)


Uniteds lag: Fojticek; Laird, Mengi, Bernard, B Williams; Galbraith, Levitt; Elanga (Mellor 69), Traore, McCann (Stanley 69); Greenwood

U23: Middlesbrough – Manchester United 0-2 (0-0)

Premier League 2, Division 2, 23 september


0-1 (48) Tahith Chong
0-2 (75) Joshua Bohui


Uniteds lag: Kovar; Warren, Poole, R Williams, O’Connor; Garner (Whelan 86), Hamilton; Chong, Gomes, Bohui (Gribbin 86); Dearnley (Buffonge 73)

Mer information: