Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Den första sedan Bojan Djordjics dagar

Mason Greenwood fortsätter att göra lite som han vill i juniorlaget samtidigt som reservlagets offensiv fortsatt sliter. Greenwood slog i helgen till med ett hattrick och då räckte det till seger mot Blackburn, trots att motståndaren bjöds in i matchen gång på gång.

Reservlaget fick nöja sig med 1-1 mot Reading, till stor del tack vare Matej Kovars storspel i mål. Diogo Dalot spelade hela matchen. Marcos Rojo startade men blev utbytt tidigt i andra halvlek med en misstänkt skada.

Den här gången blir det också svenskt fokus. Detta då Anthony Elanga slog till med sitt första mål i Uniteds juniorlag.

Dessutom snackar vi upp Uefa Youth League och kollar på hur det gick för ungdomarna som var på landslagsuppdrag.

Bara oavgjort för reserverna

Uniteds reserver fick för andra matchen i rad spela på Old Trafford. Reading stod för motståndet den här gången och till vår besvikelse fick United nöja sig med 1-1. Reading tog en tidig ledning. Uniteds kvittering kom mitt i andra halvlek, då Joshua Bohui satte bollen i nät, efter fint förarbete av Zak Dearnley.

United är fortfarande obesegrade men har samtidigt bara två vinster på fem matcher. Med tanke på att laget spelar i reservligans andradivision har vi rätt att förvänta oss mer, både spel- och resultatmässigt. Det som möjligen kan sägas till lagets försvar är att spelschemat i säsongsinledningen har varit tufft, lagen United har mött ligger etta, fyra, femma, sjua och åtta i den tolv lag starka tabellen.

Anfallet räddade försvaret när juniorerna vann

Det var en ensidig match när Uniteds juniorer tog emot Blackburn. Detta till trots krävdes det ett solomål av Mason Greenwood efter 87 minuter för att United till sist skulle bärga segern med 4-3. Med bättre effektivitet hade United med lätthet kunnat göra det dubbla antalet mål och hade United matchat Blackburns effektivitet hade det kunnat bli siffror i stil med när damlaget lekte med Aston Villa.

Mason Greenwood gav United en tidig ledning och han utnyttjade sedan ett försvarsmisstag för att göra 2-0 mitt i första halvlek. Då trodde vi på en enkel seger.

På tilläggstid i första halvlek fick dock Winterbottom reducera på en målvaktsretur efter slappt försvarsspel av United. Winterbottom fick sedan även kvittera tidigt i andra halvlek, efter horribelt försvarsspel av United på en hörna.

Ordningen återställdes nästan omgående, då Ethan Laird (för dagen högerback men här på vänsterkanten efter en hörna) serverade Anthony Elanga.

Tio minuter återstod när United bjöd på en ny kvittering. Ethan Galbraith slog en idiotisk hemåtpassning och målvakten Alex Fojticek gjorde en dundertabbe.

Det skulle ändå bli seger, då Greenwood tog saken i egna händer och fixade såväl trepoängaren som sitt hattrick med en fantastisk soloprestation.

United är trea i tabellen, med tio poäng på fem matcher. Everton toppar tabellen efter fem raka vinster, om än mot gynnsamt motstånd.

Varför får inte Greenwood lösa reservlagets anfallsproblem?

Zak Dearnley gjorde säsongsdebut i reservlagets startelva. Dearnley tog centerpositionen vilket innebar att Joshua Bohui spelade vänsterytter. De kombinerade för Uniteds mål. Bohui drog upp anfallet via Angel Gomes och tog sedan en lång löpning in i straffområdet. Gomes spelade bollen vidare till Dearnley på högerkanten och Dearnley noterade Bohuis löpning och slog en perfekt passning, varpå Bohui bara behövde sätta dit foten.

Utöver målet fick de väldigt lite uträttat. Framför allt Bohui var väldigt anonym matchen igenom. Dearnley drog vid några tillfällen nytta av sin fysik och gjorde åtminstone ett hyggligt arbete som targetspelare.

Annars kretsade det mesta kring Gomes och Tahith Chong. Gomes har inlett säsongen bra. Chong gör det väldigt bra ute på planen men får just nu inte till varken avslut eller avgörande passningar.

Vi vet vad Chong och Gomes kan uträtta, men de klarar sig inte ensamma. Bohui och Dearnley räcker inte till på den här nivån. De har tillsammans 30 starter och 15 inhopp i reservlaget med varsitt mål som resultat.

Callum Gribbin kommer att bidra när han är tillbaka från skada och jag tycker att Nishan Burkart är ett bättre alternativ än både Bohui och Dearnley.

Men…

…i juniorlaget gör Mason Greenwood succé i match efter match. På fem matcher har han sju mål och en assist, trots att han har kostat på sig att missa två straffar. Han är redan för bra för nivån han spelar på. Vore det upp till mig skulle han redan nu spela med reservlaget. Att han är ett par klasser bättre än Bohui, Burkart och Dearnley är jag säker på. Jag ser inte att det ska vara positivt för hans utveckling att vecka efter vecka spela mot underlägsna spelare.

Ibland finns det anledningar att hålla tillbaka spelare. Att lilla Angel Gomes fick bida sin tid med jämnåriga var kanske klokt. Greenwood har fysiken för att spela med äldre spelare.

United har förstås ett ansvar att ta hand om spelare som Bohui och Dearnley. Men det får inte ske på bekostnad av en spelare som Mason Greenwood. I slutändan är det ultimata målet för akademin att skapa spelare för Uniteds a-lag.

Greenwood må bara vara förstaårsjunior men han är bara halvåret yngre än James Garner, som redan är ordinarie i reservlaget. Kanske väntar United på att Greenwood ska fylla 17 år och skriva proffskontrakt. Men jag tycker att United ska skynda skyndsamt.

Första sedan Bojan Djordjic

Sveriges U17-landslagsspelare Anthony Elanga fick göra sitt första mål i Uniteds juniorlag. Elanga har än så länge startat alla matcher under säsongen. Hittills har han, från sin roll som högerytter, noterats för ett mål och en assist och piggt spel. Att han ska fortsätta starta alla matcher är kanske väl mycket att hoppas, men mycket speltid kan han räkna med.

Med sitt mål blev Elanga första svenska spelare att göra mål för Uniteds juniorlag sedan Bojan Djordjic nätade mot Manchester city i oktober 2000.

Embed from Getty Images

För Djordjic blev det bara det där målet mot city. Han gjorde dock sex mål för reservlaget och även ett för a-laget i en träningsmatch mot Celtic.

Före Djordjic hade vi Jonny Rödlund, som gjorde nio mål i juniorlaget och dessutom ett i reservlaget. Kennedy Bakircioglu gjorde faktiskt en reservmatch (som provspelare) säsongen 1998/99.

(Med reservation för fel och att jag eventuellt har missat någon svensk junior.)

Målvaktstraditionen fortsätter med Kovar

Om det är något som Manchester Uniteds akademi har varit bra på de senaste åren så är det att utveckla målvakter. Ron-Robert Zieler nådde det tyska landslaget, Tom Heaton har representerat England. I somras försvann Sam Johnstone och han kommer av allt att döma få en bra karriär. Nu har vi skickat Dean Henderson, Kieran O’Hara och Joel Pereira på lån, alla målvakter för sina respektive U21-landslag.

Ny reservlagsmålvakt den här säsongen är Matej Kovar. I matchen mot Reading var han Uniteds kanske bästa spelare. Han imponerade med flera fina räddningar. Spelet med fötterna, eller åtminstone beslutsfattningen, behöver han dock öva upp, då hans nonchalanta uppspel gav upphov till ett par målchanser för motståndarna.

Att Kovar tämligen omgående petade Alex Fojticek i juniorlaget när han anslöt i januari är inga konstigheter. Kovar är på en annan nivå än Fojticek, något som blev väldigt tydligt i helgen. I fredags var Kovar briljant i reservlaget, i lördags var Fojticek (som dessutom spelar som överårig) dålig i juniorlaget.

90 minuter för Dalot

Diogo Dalot gjorde sin andra reservlagsmatch. Han spelade hela matchen mot Reading och ska därmed vara klar med rehabiliteringsfasen och redo att konkurrera om en plats i a-laget. Snyggt av Dalot att passa in båda sina matcher när reserverna lirade på Old Trafford.

https://twitter.com/LastLibertineYT/status/1040711373477564421

Mot Reading var Dalot mer företagsam än i matchen mot Stoke. Han hade en extremt offensiv utgångsposition på högerbacken och var regelbundet längre fram än högeryttern Tahith Chong.

Samtidigt innebar det förstås att luckor öppnades defensivt och Readings mål kom faktiskt när Dalot var på offensiv utflykt.

Jag tycker att han får godkänt för sina två matcher i reservlaget. Men det är inga insatser som får mig att önska mig Dalot i a-lagets startelva före Antonio Valencia. Återstår att se vad José Mourinhos planer är.

Landslagsnotiser

Ett stort antal ungdomsspelare försvann på uppdrag för diverse landslag under uppehållet.

 • Angel Gomes var på uppdrag med Englands U19. Han spelade hela matchen och gjorde mål i en 4-1-seger mot Holland. Större delen av startelvan, däribland Gomes, byttes ut till match två, då Belgien besegrades. Notabelt är att Gomes inte längre är kapten för landslaget.
 • James Garner, Mason Greenwood och Ethan Laird var med i det engelska U18-landslag som vann en fyranationersturnering i Frankrike efter vinster mot Holland, Ryssland och Frankrike. Garner och Greenwood startade i första och sista matchen, Laird spelade varenda minut i turneringen. Garner var kapten när han spelade, i match två var det Laird som tog kaptensbindeln. Både Greenwood och Laird lämnade turneringen som målskyttar och jag läste även att Greenwood utsågs till bästa anfallare.
 • Teden Mengis engelska U17-landslag vann Syrenka Cup i Polen. Mengi startade i semifinalen mot Portugal, då det blev en 2-1-seger. Han var sedan inhoppare i finalen, då Belgien besegrades med 6-2.
 • Lee O’Connor var lagkapten när Irlands U19 förlorade med 1-0 mot Wales. I returen ett par dagar senare blev det seger, då var O’Connor inhoppare.
 • Luca Ercolani var med i den italienska U20-truppen men fick ingen speltid i en 3-0-seger mot Polen i Elite League.
 • Tahith Chong startade två gånger om för Hollands U20 i Elite League. Efter en 0-0-match mot Portugal satte han kvitteringsmålet när Holland vände till 3-1-seger mot England.
 • Lukasz Bejger (mer om honom i nästa avsnitt) spelade varenda minut i Syrenka Cup för Polens U17-landslag. De inledde med en 2-0-seger mot Estland och förlorade därefter mot Belgien på straffar i semifinalen, sedan Belgien kvitterat i slutskedet. I tredjeprismatchen blev det en 4-3-förlust mot Portugal.
 • Nishan Burkart var uttagen till Schweiz U19-landslag men var sedan inte med i matchtrupperna. Spontant gissar jag på skadeåterbud.
 • Alex Fojticek vaktade målet för Slovakiens U19 i en 2-0-seger mot Nordirland (hela matchen) och en 2-1-förlust mot Tyskland (utbytt mitt i andra halvlek). Totalt spelade laget tre matcher och att Fojticek fick mest speltid indikerar att han just nu är förstaval.
 • Anthony Elanga var med i det svenska U17-landslag (P16/02 på det svenska fotbollsförbundets språk) som förlorade två gånger om med 1-0 mot Slovakien. Elanga spelade hela första matchen och var inhoppare i returen. 
 • Matej Kovar fick släppa fem bollar förbi sig när Tjeckiens U19 blev utklassade av Holland. Han fick sedan ingen speltid mot Schweiz.
 • Dylan Levitt var med i Wales trupp i U19-matcherna mot Irland (se O’Connor). Han inledde på bänken i första matchen, utöver det har jag inte hittat någon information.

Dags för Uefa Youth League

Att Champions League inleds i veckan gissar jag att alla som läser det här har koll på. I samband med det drar även U19-turneringen Uefa Youth League igång. I gruppspelsfasen är det samma motstånd i Youth League som i Champions League. Majoriteten av Uniteds matcher ser ut att spelas med avspark klockan 16.00 samma dag som a-laget spelar.

Uniteds U19-lag inleder alltså med bortamatch mot Young Boys. Den matchen kommer inte att visas på teve i Sverige (MUTV sänder men bara i Storbritannien). De tre följande matcherna mot Valencia och Juventus två gånger om har dock valts ut av Uefa för central produktion, vilket innebär att de kommer att visas på Viasat. Perfekt uppladdning inför a-lagets matcher!

Förstaplatsen i gruppen ger åttondelsfinal medan det blir sextondelsfinal för grupptvåan.

Truppen för turneringen registrerades idag. Det mest notabla i Uniteds trupp är att den polska mittbacken Lukasz Bejger är med. United har ännu inte bekräftat att han är en Unitedspelare men både Uefa och Premier League inkluderar honom i Uniteds trupp.

Annars är det mest intressanta att United registrerade Luca Ercolani, Joshua Bohui och Tahith Chong som sina överåriga spelare (tre överåriga tillåts och de får normalt sett inte bytas). I övrigt registrerades alla U19-spelare med ett undantag. Det är Connor Stanley som av någon anledning inte registrerades.

Assists i statistiken

Nytt på hemsidan är att vi numer även bokför assists i statistiken för ungdomslagen. Assistkung hittills är Aliou Traore med fyra assists för juniorlaget. I reservlaget är högerbacken George Tanner bäst med två assists.

Några korta

 • Marcos Rojo blev utbytt tidigt i andra halvlek mot Reading. José Mourinho hoppades att han skulle få 90 minuter och det såg ut som att Rojo hade skadekänning när han klev av. Spelmässigt tog han kanske inte uppgiften på fullaste allvar, även om han sin vana trogen testade ett skott från mittplanen.
 • James Garner imponerar på reservlagets mittfält, där han ständigt överglänser den betydligt äldre Ethan Hamilton. Givetvis har Garner fortfarande mycket att lära men han uppträder väldigt moget för sin ålder.
 • Joshua Bohuis mål var hans första fullträff för reservlaget.
 • D’Mani Mellor och Ethan Galbraith gjorde båda säsongsdebut med inhopp i juniorlaget. I båda fallen ska det ha varit skador som har hållit dem utanför.
 • Aliou Traore imponerade på mittfältet mot Blackburn och han börjar ta för sig mer och mer. Efter en stökig debutsäsong i United ska det bli intressant att följa honom.
 • Ethan Laird imponerade också mot Blackburn, framför allt offensivt. Han låg bakom två mål och hade även ett inlägg som Greenwood nickade i nät, men då vinkade domaren för offside.
 • Angel Gomes tog kaptensbindeln i reservlaget, då Regan Poole ställdes över för att ge plats för Rojo.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Reading 1-1 (0-1)

Premier League 2, Division 2, 14 september


0-1 (11) House
1-1 (66) Joshua Bohui (Dearnley)


Uniteds lag: Kovar; Dalot, R Williams, Rojo (Poole 54), O’Connor; Garner (Barlow 78), Hamilton; Chong, Gomes, Bohui; Dearnley (Buffonge 79)

U18: Manchester United – Blackburn Rovers 4-3 (2-1)

U18 Premier League, 15 september


1-0 (4) Mason Greenwood (Laird)
2-0 (21) Mason Greenwood
2-1 (45+1) Winterbottom
2-2 (58) Winterbottom
3-2 (62) Anthony Elanga (Laird)
3-3 (81) Eastham
4-3 (87) Mason Greenwood (Traore)


Uniteds lag: Fojticek; Laird, Mengi, Bernard, B Williams; Levitt, Traore; Elanga (Mellor 65), McGhee (Galbraith 73), McCann (Puigmal 73); Greenwood

Mer information: