Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter West Ham: Ja, Mourinho bör fortfarande lämna

Lite drygt 24 timmar har gått sedan Manchester United gjorde en mer eller mindre bedrövlig insats mot West Ham United i London. September som började så bra avslutades alltså med en oavgjord hemmamatch på Wolves, uttåg ur Ligacupen mot Derby och slutligen då gårdagens match mot West Ham. Från hopp om bättring i början och mitten av månaden så står vi nu i en position där United ser mer handlingsförlamat ut än på många, många år.

Det var en konstig dag igår. När startelvan kom fick jag upp någon form av förhoppning att United skulle spela 4-4-2 med diamant på mittfältet, en uppställning jag tycker den här truppen är bäst anpassad för. Nej, det var inte de elva spelare jag skulle valt, men jag trodde ändå på att vi i alla fall kunde få se en annan formation och kanske lite nya tankar.

Embed from Getty Images

Men så startade matchen och vi såg att det var den trötta 5-3-2-uppställningen där Scott McTominay tagit klivet ned som mittback istället. Det kanske inte är helt fair att McTominay får ta all skit för igår, men han blir på något en symbol för mycket som är fel. Han är en ytterst begränsad fotbollsspelare som mittfältare och har väldigt liten erfarenhet som mittback, och ändå går han helt plötsligt före Eric Bailly i mittförsvaret.

Och detta ger mig känslan att Mourinho faktiskt gett upp. Jag kan inte sluta tänka att han startade Herrera som mittback för ett tag sedan och McTominay igår för att han innerst inne redan förstått att han inte har förmågan att vända på detta, och då spelar han några spelare på udda positioner för att i efterhand (när han fått sparken) kunna peka och säga “titta, jag fick så dåligt med hjälp från Woodward att jag var tvungen att spela spelare på positioner de inte är vana vid”.

Resonemanget kanske är konspiratoriskt av mig, och det finns ju uppenbara hål att slå i det (typ som att Bailly fanns tillgänglig igår), men ingenting skulle faktiskt förvåna mig längre.

Embed from Getty Images

Spelarna då, deras ansvar? Det är naturligtvis oerhört stort det med, och det är många som behöver ta en ordentlig titt i spegeln. I gårdagens spelarbetyg ger Österdahl endast inhoppande Rashford godkänt, resten hamnar mellan fyra och fem vilket alltså översätts till “usel” eller “dålig”. Och spelarnas agerande i många situationer går att ifrågasätta. Lojt hemjobb, men kanske ännu oftare loj hjälp fram till våra två anfallare (som inte hade sin bästa dag de heller) gav känslan av ett United som varken ville eller kunde. Passningsspelet var även det under all kritik vid många gånger, och oavsett vad man tycker om den taktik tränaren satt upp så måste man ändå ha kvar sina grundläggande fotbollskunskaper, något som många gånger saknades igår.

Mycket gnäll nu, jag ber om ursäkt för det. Men det går inte som någon av oss vill att det skall gå nu och det måste faktiskt till en förändring. Mourinho fick inte värva det han ville i somras, men är det verkligen en ursäkt? Ja, Liverpool och City har värvat bättre och de tränarna verkar ha sin lednings fulla stöd vilket Mourinho inte riktigt verkar ha, vad som än sägs. Men det ursäktar inte hur spelet ser ut nu, för det är inga topplag vi mött senaste veckan. Det är som sagt Wolves, Derby och West Ham, och spelet har sett katastrofalt vilket faktiskt inte är okej – oavsett om Mourinho inte fått in en mittback till eller inte.

Hade vi inte riktigt räckt till mot topplagen hade det varit en annan sak, men nu räcker vi inte riktigt till mot mittenlag (eller lag från andradivisionen), och det finns det ingen ursäkt för. Därför står jag fast vid det jag skrev i gårdagens snackisar, nämligen att Mourinho nu måste lämna. Tåget har gått och Mourinho hann inte ens fram till perrongen, så nu räcker det.

Gårdagens reaktioner

Här har ni det vi skrev direkt efter matchen igår.

Mourinhos presskonferens

José Mourinho lekte lite Bagdad Bob på gårdagens presskonferens. Han tycker att både det första och tredje målet skulle underkänts, och på det första har han tekniskt sett rätt. Zabaleta var offside, och det hade VAR (som användes i tisdags men inte idag) sett och därmed underkänt. Men samtidigt ger McTominay West Ham den här chansen genom att göra det extremt svårt för linjemannen då han låg metern nedanför sina försvarskollegor och sedan inte han ikapp Felipe Anderson.

Vid det tredje målet tycker Mourinho att Rashford skall ha frispark, men det är en situation vi ser i match efter match som inte ger frispark. Han borde snarare oroat sig för varför hans mittfältare inte satte någon som helst press på Mark Noble eller varför den han påstår var hans bästa mittback igår inte gjorde mittbacksspel enligt formulär 1A och plockade upp Arnautovic som stod ensam i fritt läge en bra stund.

Avslutningsvis pratade han om att Martial är dålig defensivt men att det arbete han ålades att göra igår skulle vara enklare, samt att han hyllade McTominay som “a special kid” på ett positivt sätt.

Se hela presskonferensen här.

Övriga nyheter

I samband med match brukar det vara tämligen lugnt med andra nyheter, men vi har ändå lite att rapportera.

Det första är att James Dycker på The Telegraph rapporterar att “senior United sources” (ett jäkligt luddigt begrepp) avfärdar att United varit i kontakt med Zinedine Zidane om tränarjobbet i United. Zidane är som bekant ledig efter att självmant, och något överraskande, avgått som manager för Real Madrid efter att ha vunnit tre raka Champions League-titlar med klubben. Daily Mail (ja, vi vet, ingen bra källa) däremot, de påstår att personal inom United tror att Mourinho kan få sparken inom en vecka. Vad undertecknad tror, jag det vet ni.

Vi nås också av tråkiga nyheter från Fulham, och det är att Tim Fosu-Mensah skadade axeln i gårdagens match mot Everton. Han skall ha fått syrgas innan han togs till sjukhus, och det ryktas om en lång skadefrånvaro på uppemot fyra månader.

Mer om detta i morgondagens lånekoll.