Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Hög intensitet på bekostnad av kvalitet

Manchester United fick igår en poäng efter 2-2 mot Arsenal. Ånyo tvingades laget jobba i underläge, efter grova misstag av David de Gea (0-1) och Marcos Rojo (1-2). Två gånger om kunde United dock kvittera, först genom Anthony Martial och sedan genom Jesse Lingard.

Poängen lämnar United som åtta i tabellen, med negativ målskillnad, efter femton omgångar. Upp till Chelsea (fyra) och Arsenal (femma) är det åtta poäng. United befinner sig i mittenskicket av tabellen, tillsammans med lag som Bournemouth, Wolves och West Ham. I nästa omgång väntar hemmamatch mot Fulham. Ser vi till Fulhams position i tabellen (sist) borde det vara en enkel trepoängare. Vi vet dock att det här Unitedlaget inte jobbar så och Fulham verkar dessutom ha ryckt upp sig efter managerbytet.

Snackisar efter Manchester United – Arsenal 2-2

José Mourinho sitter, av allt att döma, fortfarande säkert på som manager i United ett tag till. Igår valde han att bänka sina två dyraste värvningar (Paul Pogba och Romelu Lukaku) medan den tredje dyraste värvningen (Fred) fick följa matchen från läktaren. Just att Fred var utanför är obegripligt. Mourinho satsade uppenbarligen på intensitet, vilket är Freds paradgren.

Intensitet fick Mourinho ändå, framför allt från Ander Herrera, Jesse Lingard och Marcus Rashford. Även den upptinade mittbacken Eric Bailly bidrog med hög press.

Intensiteten kom dock på bekostnad av kvalitet. Jag har sett många peka på Herrera som matchens bästa spelare och det är svårt att argumentera mot det (jag tycker även att Bailly och – faktiskt – Matteo Darmian förtjänar beröm). Samtidigt tycker jag att begränsningarna i ett lag där Herrera är bäst illustrerades tydligt igår. Den offensiva kvaliteten finns liksom inte där och anfallstrion fick väldigt få bollar av kvalitet att jobba med.

Spelarbetyg: Manchester United – Arsenal 2-2

Säga vad en vill om Paul Pogba. Men även när han är tvärusel (som han var mot Southampton) så tenderar han att lämna planen med ett avgörande bidrag (som passningen som föranledde reduceringen mot Southampton). (Ja, Herrera låg bakom Martials mål, men det var efter en frispark.)

Skottstatistiken i matchen var förvisso jämn (10-9) och United hade fler avslut på mål (7-4). Ser vi till målchanser var det dock klar fördel Arsenal. United hade egentligen bara två målchanser i matchen, först Martials mål efter en frispark och sedan Lingards mål efter horribelt försvarsspel i motståndarlaget.

https://twitter.com/footballistix/status/1070437694818402305

Jag har varit inne på det många gånger och jag upprepar mig igen: Det Pogba tillför blir nästan tydligast i de matcher där han inte spelar. United saknade kvalitet igår, inte tu tal om den saken. I all väsentlighet offrades Pogba för en tredje mittback, då Mourinho uppenbarligen inte litar på vare sig Bailly eller Marcos Rojo. Darmian gör ett gediget jobb men han är ju verkligen ingen vingback, snarare ska han spela mittback i ett lag som spelar med tre mittbackar.

Diogo Dalot gjorde sin första Premier League-match från start och såg mestadels ut att inte vara redo. På bänken satt Antonio Valencia. Det kan jag nästan tycka är mer anmärkningsvärt än att Pogba och Lukaku var bänkade. Valencia är trots allt Mourinhos lagkapten och ändå föredras en tonåring som mestadels har varit skadad sedan han kom till klubben. Den enda rimliga förklaringen jag kan se är att Valencia inte ansågs vara redo för 90 minuter.

Ett fall framåt

Mourinhos presskonferens

José Mourinho höll en ovanligt lång presskonferens efter gårdagens oavgjorda match. Han var nöjd med Uniteds inställning men inte lika belåten med lagets kvalitet.

“Vi känner oss kanske frustrerade över resultatet, över misstagen, över vissa moment där lite mer kvalitet hade behövts. Men vi måste vara nöjda med inställningen, dynamiken och intensiteten.”

…en svår situation

Med skadeläget som det är säger Mourinho att han valde en mer kompakt taktik.

“En pojke med sin första start, Eric [Bailly] var halvskadad och hade inte spelat på länge, Smalling var skadad. Jag måste säga skadad. Marcos Rojo gjorde sina första minuter för säsongen. Darmian gjorde sin tredje start. Det var många spelare under svåra omständigheter.”

…vi gjorde alla mål

“Vi gjorde fyra mål och spelade oavgjort 2-2. Även när vi spelar bra skjuter vi oss själva. Ibland missar vi öppet mål, andra gånger gör vi defensiva misstag.”

…om Rojo

“Jag kan prata om alla, inklusive Marcos Rojo, som enligt mig gjorde en väldigt bra match.”

…om Dalot

“Jag visste det. [Diogo Dalot] kom med en operation. Sedan när han kom tillbaka åkte han till landslaget och spelade två matcher på tre dagar och fick problem igen. Men jag tycker att Manchester United har en högerback för de kommande tio åren.”

…om offensiven

Mourinho tycker att den offensiva trion Lingard, Martial och Rashford spelade bra med “dynamik, intensitet och rörelse”. “Vi behöver den glädjen, framför allt när vi gör sämre resultat. Vi behöver glädje på planen.”

…om mittfältet

“Mittfältet var starkt. Jag tycker att Herrera pressade så bra och så hårt.”

…om resultaten

“De senaste fyra matcherna har vi inte förlorat. Dåliga resultat ja. Men på fyra matcher förlorade vi inte. Dessförinnan förlorade vi mot Manchester city, alla förlorar, inte bara vi. Dessförinnan spelade vi på gränsen.”

…om Pogba och Lukaku

“Jag tycker att Paul [Pogba] spelade bra.”

På en direkt fråga förnekar Mourinho att laget är gladare utan Pogba och Romelu Lukaku. Han pekar på att Pogba, Lukaku och Marouane Fellaini bidrog med kraft och andra kvaliteter när de kom in.

…om Martials skada

Anthony Martial klev av skadad. “Han tror inte att det är en skada, han tror att det är en pre-skada [pre-injury], han kände sig tight.”

Fellaini straffas inte

Marouane Fellaini drog i slutet av matchen Mattéo Guendouzi i håret. Den minnesgoda minns att Louis van Gaal på sin tid förkunnade: “Bara i sex masochism är det tillåtet.” Detta sedan Robert Huth dragit Fellaini i håret. Huth blev sedermera avstängd tre matcher.

Någon avstängning blir det emellertid inte för Fellaini. Detta då domaren anses ha behandlat ärendet på planen.

Spelarreaktioner

Fulham härnäst

Avslutningsvis idag vill jag blicka framåt genom att blicka bakåt. På lördag spelar United mot Fulham på Old Trafford (lördagens intressantaste match är annars juniorernas cupmatch mot Chelsea, som vi ser på MUTV klockan 12.00). Kommer ni ihåg vad som hände senast vi spelade mot Fulham? Vi slog inlägg.