Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi var en kompakt enhet som inte gav Fulham någon chans

Juan Mata sa det nog bäst i sin intervju efter matchen, då han med ett litet lättat leende inledde med att säga: “Det var i princip det vi behövde”. För det är min känsla så här dagen efter segern mot Fulham, att även om det var laget som ligger sist som vi mötte så var det viktigt att få göra fyra mål och ta hem en relativt enkel seger.

Jag skrev det redan i gårdagens snackisar, att vi inte skall räkna med att det här spelet räcker framöver, men att det ändå är något att vara glad över i nuet. En sådan här match kan dessutom ge en självförtroendeboost till laget och höja kvalitén även mot bättre motståndare, särskilt som vi också har en rätt okej prestation mot Arsenal i färskt minne också.

Embed from Getty Images

Vad jag tror nu är att en nyckelspelare som Pogba också kan komma igång och bli en del av ett välfungerande mittfält. Vi vet att han individuellt kan göra lite vad han vill på en fotbollsplan, och får han spela med rörliga spelare framför sig kan han servera dem med fantastiska bollar. Och både igår och mot Arsenal var de offensiva spelarna (Lingard, Mata, Rashford, Martial och Lukaku) mer rörliga än vad de varit tidigare, kombinera detta med Pogba så har vi ytterligare en dimension att hitta i offensiven.

Övrig läsning från igår

Mourinhos presskonferens

José Mourinho inledde presskonferensen med att påpeka att det inte fanns något vatten för honom och skämtsamt (tror jag) fråga om det var för att de sparade pengar till januari och transferfönstret

…om prestationen

Han uttryckte att första halvlek var väldigt bra på alla nivåer, och att Claudio Ranieri hade stor påverkan på hur andra halvlek blev med hur han förändrade matchen till Fulhams fördel. Han trodde även att trötthet på spelare som Matic och Herrera kan ha påverkat, efter att de sprungit mycket i första halvlek och även mot Arsenal. Varför dessa då fick spela 90 minuter var det ingen journalist som tänkte på att fråga, särskilt då Mourinho hade inte mindre än fem centrala mittfältare (Pogba, Fred, McTominay, Pereira och Fellaini) att sätta in.

…om Dalot

Nästa frågade handlade om Dalot, och om Mourinho är förvånad över hur väl den unge portugisen anpassat sig. På detta uttrycket han att det var otur/synd att Dalot skadade sig i maj, och att andra klubbar kan ha avstått att försöka värva honom på grund av den knäskadan, men att United tog chansen då de trodde att skadan kunde lösa sig.

Han fortsatte sedan berömma Dalot. “Han har mycket att lära, 19 år gammal. Men fysiskt är han kompakt, han har redan en bra kropp, tekniskt är bra, glad att spela fotboll, går framåt hela tiden, bra inlägg. Så klart vi är glada, och nu är det december och normalt så kommer han få fler chanser att spela och få erfarenhet och att vara det vi trodde när vi köpte; vilket är att han kan vara Manchester Uniteds mittback i tio år.”

Embed from Getty Images

…om att vara tillsammans

Mourinho har tidigare sagt att laget kan uppnå mer om de är tillsammans, på en fråga förtydligade Mourinho att han menade tillsammans på plan.

“När jag säger tillsammans menar jag tillsammans på plan, som en kompakt enhet. Ibland har man lag som är positionsmässigt väldigt bra och är redo och har en vilja att pressa.

“Och jag tycker att Matic och Herrera har en väldigt stark mentalitet, sättet de spelar fotboll på är att spela på toppen av deras nivå, och även spelarna framför dem var bra även de [idag]. Rashford är normalt, det är så han alltid spelar, men jag tycker att Romelus prestation förbättrades rejält jämfört med tidigare matcher. Inte på grund av målet, utan på grund av hur han pressade och kämpade för laget. Det ser ut som att laget var bra, samtidigt inte lika bra i första halvlek men i första halvlek. Jones och Smalling tog laget högre upp, de gick även upp på offensiv planhalva – vi var en kompakt enhet som inte gav Fulham någon chans.

…om Pogba

Sista frågan handlade om Pogba, och vad han måste göra för att ta en plats i laget igen.

Mourinho svarade: “Han måste spela med samma mentalitet som resten av laget.”

Enligt dig, har han inte spelat med samma mentalitet som Matic och Herrera de senaste matcherna? “Paul kan bli en fantastisk spelare, han har potential att bli en fantastisk spelare. Och mot Valencia kommer han starta, och mot Valencia kommer han ha en fantastisk fotbollsmatch och visa alla hur bra han är.”

Se hela presskonferensen nedan.

Dalot matchens lirare

Diogo Dalot utsågs till matchens lirare via Uniteds app, ett pris som han fick mest för att han är det senaste tillskottet i laget. Förstå mig rätt, han var bra, men åtminstone Marcus Rashford och Romelu Lukaku borde gått före.

Hans statistik var dock bra, till exempel rörde han bollen 80 gånger, slog 50 passningar och lyckades med 90,2 % av dessa. Han gick också upp i tre nickdueller och vann samtliga, samt var den som lyckades rensa mest med fyra stycken. Även tre nyckelpassningar (Optas definition av nyckelpass), vilket var delat mest med Mata och Rashford. Kort och gott en bra insats, endast hans något onödiga gula kort var på minussidan.

50 mål, 50 assist

Juan Mata hade extra anledning att vara nöjd igår, då han stod både för mål nummer 50 men också assist nummer 50 i Premier League. Personligen är jag lite förvånad över att han inte har betydligt fler assist än mål, men oavsett det så är 100 poäng i Premier League något att respektera.

Se MUTV:s intervju med Mata, korsklippt med Ashley Young, här.

Övriga spelarreaktioner

Res med oss till Manchester!