Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Jag spelade spelare jag inte ville spela

Embed from Getty Images

Manchester United stod för ännu en anemisk insats när man föll med 2-1 borta mot Valencia i den avslutande omgången av Champions League på onsdagskvällen. Den allmänna känslan var att varken José Mourinho eller spelarna trodde på vad man gjorde eller brydde sig om utgången av matchen. Med facit på hand borde man sannerligen ha gjort det. Juventus förlorade mot Young Boys i Schweiz vilket hade gett United gruppsegern vid seger på Mestalla. 

Det känns lite oklart var exakt man ska börja så här dagen efter ännu en förlust som ett resultat av en urusel, spelmässig, insats. Det vi dock kan konstatera är att José Mourinho på allvar verkar ha lyckats pränta in sitt budskap om att United slutar tvåa i gruppen i spelarna. På annat sätt kan man knappast tolka första halvlek i Valencia. Paul Pogba missade tomt mål, Antonio Valencia gjorde sitt bästa för att bli utvisad och försvaret såg på då hemmalaget dunkade in 1-0.

Vad som är än mer anmärkningsvärt än inställningen i första halvlek är kanske produkten av halvtidssnacket. Vi måste ju, trots allt, utgå från att Mourinho ens försökte starta hårtorken Sir Alex en gång lämnade efter sig för att väcka spelarna. Detta dels sett till insatsen men också mot bakgrund av att Juventus trots allt låg under redan då i Schweiz. Förstaplatsen i gruppen var sålunda inom effektivt räckhåll när spelarna gick ut till andra halvlek. Phil Jones självmål i 47:e släckte den eventuella låga som fanns och när Marcus Rashford väl fick in en boll i nät var det för sent. Sett till hur Uniteds säsong artat sig så är det sannolikt att Champions League tar slut i åttondelsfinalen, oavsett motstånd. Däremot hade man ändå kunnat ge sig själva chansen att få ens lite bekvämare motstånd efter nyår.

Övrig läsning från igår

Mourinhos presskonferens

Det var en allt annat än nöjd José Mourinho som mötte pressen för en kort presskonferens efter matchen igår. Han talade om att man får vara nöjda med att ha vunnit gruppen, men att han inte förvånades över insatsen som sådan mot Valencia.

Om att gå vidare från gruppen:
”Att gå vidare från den här gruppen är en framgång, aldrig ett misslyckande. Att sluta tvåa i den här gruppen är alltid en framgång. Inför matchen sade jag åt spelarna att om vi vinner och om Juventus vinner så har vi gjort vårt jobb. Om vi inte vinner och om Juventus inte vinner får vi skylla oss själva. Jag tror inte att lottningen, förutom att få ett par klubbar som är klart bättre än de andra, kommer att spela så stor roll. Jag tycker att det finns lag som slutar tvåa i sina grupper som gruppvinnarna inte kommer att vilja ha mot sig.”

Om vad som nu väntar i lottningen på fredag:
Den nya indelningen, där ligamästarna läggs i pott ett inför lottningen, gör att vi i slutspelet ser matcher redan i åttondelsfinalerna som vi tidigare såg i kvartsfinalerna. Det betyder att vi kan få se en finalrepris från ifjol redan i nästa omgång.”

Om spelarnas insats och de egna besluten:
”Så, jag tror inte att lottningen är ett problem. Men, jag förväntar mig att mina spelare, speciellt de som ni frågar varför de inte spelar vecka ut och vecka in, tar vara på chansen. Det var en bra match för dem att spela, utan någon form av press, i en turnering som alla vill spela i. I slutändan förbättrades laget när jag gjorde de förändringar jag inte ville göra. Det är frustrerande, för jag ville inte spela de spelare jag spelade i andra halvlek.”

Om huruvida han lärde sig något:
Nej, jag lärde mig ingenting. Kanske ni gjorde det. Jag lär mig ingenting. Ingenting. Inget som hände förvånade mig det minsta.”

Hur han ser på förutsättningarna inför helgens möte med Liverpool:
”Det här var inget bakslag inför matchen mot Liverpool. Inte alls.”

På frågan om insatsen gjorde honom arg och om han var nöjd med insatsen:
”Vad tror du är mitt svar? Du vet vad jag kommer att svara. Varför säger ni inte er åsikt? Nej, jag är inte nöjd”

Kontentan av den surmulna presskonferensen får sägas vara att José Mourinho hade velat spara så väl Ashley Young som Marcus Rashford och Jesse Lingard till helgen. Missnöjet får sägas vara riktat mot de spelare han bytte ut, och kanske då främst mot Fred. Mourinho har fått frågan om varför brassens speltid är så ringa under hösten och nu kom en form av replik. Romelu Lukaku kan också anses ha fått en liten känga, medan exempelvis Andreas Pereira sina 90 minuter till trots nog inte kommer undan missnöjet han heller.

Presskonferensen som sådan finns att tillgå här:

Lottning på måndag

Som Sarah var inne på i sina snackisar efter matchen så väntar nu lottning i UEFA:s högkvarter i Nyon kring lunch på måndag. Mourinho tangerade som vi konstaterade den stundande lottningen under presskonferensen och var inne på att det inte skulle spela någon större roll om man slutade etta eller tvåa, bortsett från de lag som han anser vara mycket bättre än de andra. En snabb överblick över lagen som United kan ställas mot ger vid handen att alla lag, utom möjligen Porto, framstår som lag som United i dagsläget faller mot över två matcher.

En seger igår hade gett Roma, Schalke, Lyon, Atletico Madrid eller Ajax i åttondelen och hur Mourinho än förklarar det så hade United åtminstone gett sig själva en klart bättre chans till avancemang om man bemödat sig att gå för en seger igår.

Reaktioner efter matchen