Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Dubbla cupavancemang från utsatta positioner

Ungdomskollen kan den här gången rapportera om cupavancemang både för reservlaget och för juniorlaget. Detta trots att reservlaget var tvingade att vinna med tre mål och trots att juniorlaget hamnade i tvåmålsunderläge.

För reserverna blev det 3-0 mot PSG och avancemang till kvartsfinal i Premier League International Cup. Juniorerna besegrade Liverpool med 3-2 efter förlängning i U18 Premier League Cup och är nu i semifinal.

Osannolikt avancemang för reserverna

Uniteds reserver behövde en tremålsseger mot PSG för avancemang i Premier League International Cup (5-3 eller bättre hade också också funkat). Det kändes på förhand föga troligt. Reservlaget hade sedan starten av säsongen 2017/18 bara gjort tre mål i tre matcher (varav två gånger mot Sunderland).

Reserverna satte dock full fart från avspark. Redan i den andra matchminuten tog United ledningen. Scott McTominay fick bollen av Joshua Bohui och dansade förbi en försvarare för att sedan placera bollen i nät.

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1088883511099121664

Bara fyra minuter senare fick Tahith Chong friläge efter en superb tackling av Callum Whelan. Chong hittade en lucka mellan målvaktens ben och det omöjliga såg plötsligt väldigt möjligt ut.

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1088878701276774403

Matchen var så bara 17 minuter gammal när vi fick det nödvändiga 3-0-målet. Igen var det Whelan, den här gången mer planerat, som spelade fram Chong.

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1088884309090598912

Att PSG:s målvakt borde ha gjort det bättre ignorerar vi. Han fick sedan viss tröst med ett par hyggliga räddningar. Även Uniteds målvakt Alex Fojticek gjorde några räddningar. I stort så spelades matchen mest av och United säkrade en kvartsfinalplats.

Southampton, Reading, Tottenham, Brighton, Villarreal och Dinamo Zagreb är också kvartsfinalklara. Feyenoord, Leicester och Liverpool slåss om den sista platsen. Det avgörs på tisdag, då Leicester och Feyenoord möts. Vinnaren går till kvartsfinal medan Liverpool går vidare om det blir oavgjort.

Juniorerna vände mot Liverpool

Juniorerna åkte till Liverpool för att spela kvartsfinal i U18 Premier League Cup (motsvarande ligacupen för juniorlagen). Chans till viss återupprättelse efter förlusten mot Brighton i FA Youth Cup.

Det blev en match som länge stod och vägde. Bra målvaktsspel såg till att det länge var 0-0. Kort före paus kunde Liverpool dock ta ledningen. James Thompson räddade förvisso Glatzels straff men Glatzel var först framme på returen. Liverpool såg sedan ut att ha avgjort matchen efter en timme. De spelade runt Uniteds försvar på kontring och Duncan kunde enkelt göra mål.

Här hade det varit enkelt för United att ge upp, allra helst efter förlusten mot Brighton. Spelet hann knappt sätta igång igen innan Largie Ramazani blev fri. Boyes stoppade honom med otillåtna medel med solklar utvisning som följd.

Mason Greenwood klev fram och satte frisparken i nät. Sedan var det United för hela slanten. Kvitteringen kom sedan mittbackarna samarbetat i offensivt straffområde. Teden Mengi nickade mot mål och Di’Shon Bernard styrde in bollen i nät. Bernard har verkligen hittat målformen. Han delar faktiskt, med Dylan Levitt och D’Mani Mellor, andraplatsen i juniorlagets interna skytteliga på fem mål.

United lyckades inte avgöra under ordinarie tid men med en man mer var det inget snack i förlängningen. Till slut blev det Greenwood som avgjorde med ett nytt frisparksmål. Brandon Williams räddade kort därefter på egen mållinje. Känslan är dock att United hade pressat fram ett fjärde mål vid behov.

Förutom United är Derby, Manchester city och Middlesbrough klara för semifinal. Total dominans för den norra serien, som faktiskt tog sju av åtta kvartsfinalplatser.

McTominay i reservlaget

I reservlagsmatchen noterar vi att Scott McTominay spelade hela matchen. Han tog hand om kaptensbindeln och visade vägen med sitt 1-0-mål. McTominay hade sedan bud på fler mål.

Det kan ofta vara svårt för petade a-lagsspelare att prestera i reservlaget. McTominay verkar dock ha tagit petningen på bästa sätt (jag har bara sett höjdpunkter från matchen). Han tycks ha spelat i en mittfältsroll som påminner om den Paul Pogba har under Ole Gunnar Solskjaer.

Under den förra managern hände det nästan aldrig att petade a-lagsspelare spelade i reservlaget. Uppenbarligen nya tider nu under Solskjaer. Återstår att se om det var en engångsföreteelse eller om det blir något återkommande.

Nivån i reservlagsligan är inte vad den borde vara. Min personliga känsla är ändå att reservlagsspel bör vara bättre än att inte matcha alls. Det var också så det alltid brukade vara i United. Så sent som 2015/16 gjorde Phil Jones, Sergio Romero, Marouane Fellaini, Jesse Lingard, Memphis Depay, Wayne Rooney, Antonio Valencia och Ashley Young enstaka framträdanden i reservlaget.

Mellor lämnade i ambulans

Mindre roligt i segern mot Liverpool var att D’Mani Mellor tvingades lämna arenan i ambulans. Det var i det absoluta slutskedet av förlängningen som han fick en smäll mot bakhuvudet i en nickduell. Han vårdades sedan länge på planen. Mellor låg orörlig och fick skydd runt nacken innan han placerades på bår.

Någon uppdatering från officiellt håll har vi inte fått. Han verkar dock ha kommunicerat med sina lagkamrater. Låt oss hoppas på det bästa!

Några korta

  • Alex Fojticek fick göra sin reservlagsdebut mot PSG. Han höll nollan och gjorde några hyggliga räddningar.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Paris Saint-Germain 3-0 (3-0)

Premier League International Cup, gruppspel, 25 januari


1-0 (2) Scott McTominay (Bohui)
2-0 (6) Tahith Chong (Whelan)
3-0 (17) Tahith Chong (Whelan)


Uniteds lag:  Fojticek; Tanner, Ercolani, R Williams, O’Connor; Willock (Barlow 70), Whelan, McTominay; Chong, Burkart (Dearnley 70), Bohui

U18: Liverpool – Manchester United 2-3 (1-0) [e. förl.]

U18 Premier League Cup, kvartsfinal, 26 januari


1-0 (42) Glatzel
2-0 (58) Duncan
r/k (60) Boyes
2-1 (61) Mason Greenwood
2-2 (76) Di’Shon Bernard (Mengi)
2-3 (105) Mason Greenwood


Uniteds lag: Thompson; Puigmal (Mellor 61), Mengi, Bernard, B Williams (Devine 110); Garner, Traore (Galbraith 105), Levitt; Elanga, Greenwood, Ramazani

Mer information: