Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Paris Saint-Germain

Embed from Getty Images

Äntligen! Uefa Champions League under strålkastarljuset på Old Trafford. Manchester United mot Paris Saint-Germain. Första mötet av två. En kvartsfinalplats står på spel. Fjärilar i magen.

De här matcherna brukade inte vara vardagsmat för Manchester United. Men de brukade komma med jämna mellanrum. Nu är det väldigt länge sedan sist. Vi skulle möjligen kunna räkna Europa League-finalen mot Ajax 2017. Men nu är det Champions League och inte sedan våren 2014 har Manchester United spelat en så här stor match i fotbollens största turnering.

Då, 2014, blev det förlust (över två matcher) mot Bayern München. För att hitta en seger mot en europeisk stormakt måste vi gå ännu längre tillbaka. Jag tänker ignorera vinster mot Arsenal och Chelsea (skratta inte, de var stormakter på den tiden), då det inte är samma sak när motståndet är engelskt.

Våren 2010 städade vi av Milan som vore det Fulham vi mötte (dåligt exempel med tanke på att vi hade förlorat med 3-0 mot Fulham någon månad tidigare). Kanske ska den räknas, även om Milan då hade klivit ner från sin tron. En walk in the park, beskrev jag det som och skrämde slag på vidskepliga reskamrater. United vann med 4-0 i returen för 7-2 totalt. David Beckham tog upp en halsduk i grönt och guld, efter att på San Siro ha satt sig bredvid Milans avbytarbänk och vinkat till Unitedsupportrarna.

Året innan vann vi mot Inter. Den måste i alla omständigheter räknas. Inter vann ju turneringen året efter.

Hur som haver. Det jag försöker säga är att det är något stort som väntar.

Solskjaers presskonferens: De här kvällarna är speciella, det har de alltid varit

Vi kommer till matchen med ett enormt självförtroende. Samtidigt har vi fördelen att spela utan press. För det är Paris Saint-Germain som måste vinna. Det är PSG som, trots skador på Neymar och Edinson Cavani, är favoriter. Spelbolagen (som vet, det är så de tjänar pengar) ger United sisådär 40 procents chans att gå vidare.

Manchester United har allt att vinna. För United är det succé om vi går vidare. För PSG är det fiasko om de inte går vidare.

När lottningen gjordes skrattade de i Paris. Äntligen skulle de ta sig förbi den första slutspelsomgången, något de – blodspengar till trots – inte gjort sedan Laurent Blancs dagar. Eller sedan Zlatan Ibrahimovics dagar, om ni så vill.

Då var då. Nu har portugisen lämnat och det andas optimism i Manchester United. Hela tiden. Fokus på möjligheterna.

Ole is at the wheel. Tell me how good does it feel.

För möjligheten är att vi besegrar PSG. I Paris är de rädda för fiasko. Det är de till och med när de vinner första matchen med 4-0. De förbereder ursäkterna. I lokaltidningen undrar Dominique Sévérac om matchen mot United är ett Mission: Impossible.

Det skulle vara matchen som skrev en ny historia för PSG. Tanken var att de skulle lämna det gamla bakom för en positiv framtid. Så blev Neymar skadad och Manchester United började vinna. “Att inte ha honom är farligt för oss,” säger Gianluigi Buffon.

“Lottningen den 17 december hade lämnat dem nästan transformerade,” skriver Sévérac (fritt översatt med hjälp av Google Translate). “Att möta Manchester United gav en våg av otrolig entusiasm inom klubben, en blandning av prestige i en historisk motståndare och ett lag som kan besegras, med många svaga punkter.” Så kom Ole Gunnar Solskjaer. “Det är framför allt den sortens otur som plågar parisarna.”

Paris Saint-Germain andas förlorarkultur. Manchester United under Solskjaer andas vinnarkultur. PSG är ett Mission: Possible.

Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer har en närmast skadefri trupp att tillgå. Det är, som han bekräftade tidigare idag, bara Matteo Darmian och Antonio Valencia som saknas. De hade näppeligen varit aktuella oavsett.

Under sin tid i klubben har Solskjaer roterat relativt friskt. Detta till trots har en närmast given startelva formerat sig. Imorgon kommer han givetvis att matcha bästa möjliga lag. Som jag ser det finns det två frågetecken på förhand:

 1. Vilken formation väljer Solskjaer?
 2. Vem blir Victor Lindelöfs mittbackspartner?

På den första frågan gissar jag att vi som mot Tottenham och Arsenal får se Jesse Lingard centralt, med Paul Pogba i en lite mer tillbakadragen roll. Samtidigt är vi hemmalag och jag skulle inte trilla av stolen om Solskjaer istället spelar Lingard på kanten med Pogba framför Ander Herrera och Nemanja Matic.

Bredvid Lindelöf är det hugget som stucket mellan Eric Bailly och Phil Jones. Fortfarande vet vi inte hur Solskjaer ser på Chris Smalling men att Smalling skulle gå in mot PSG med bara en match i kroppen kan jag inte föreställa mig. Min tanke i lördags var att Bailly placerades på bänken för att ge honom vila inför PSG. Samtidigt gjorde Jones en bra match, så jag ser det ingalunda som givet. Jag lutar ändå åt Bailly, då hans snabbhet kan behövas mot Kylian Mbappé. Just Mbappé är spelaren som United måste stoppa.

I övrigt bör det vara givet. David de Gea står i mål. Nykontraktade Ashley Young spelar till höger i försvaret och Luke Shaw till vänster. Herrera, Matic och Pogba kan inte spela alla matcher men de måste spela mot PSG. Offensivt har Jesse Lingard, Marcus Rashford och Anthony Martial spelat sig in i laget.

“Det är helt annorlunda,” kommenterar Thomas Tuchel. “De spelar med massor av självförtroende, gör massor av mål, tar ledningen tidigt. Det är en imponerande svit. Att nu spela på Old Trafford mot detta Manchester United är en av de tuffaste utmaningarna du kan få. Truppen är full av energi, full av självförtroende.”

Möjlig startelva:

De Gea; Young, Bailly, Lindelöf, Shaw; Matic; Herrera, Pogba; Lingard; Rashford, Martial

Paris Saint-Germain

Om det är harmoni och självförtroende i United är läget mer kaotiskt i Paris Saint-Germain. Att Neymar gick sönder för några veckor har nog hela fotbollsvärlden noterat. I helgen gick också Edinson Cavani (riskerar att missa returen) och Thomas Meunier (troligen tillbaka i spel om någon vecka) sönder. Cavani hade varit en given startspelare och Meunier en trolig. Sedan tidigare är även Lass Diarra ute med en knäskada.

I tillägg har Adrien Rabiot blivit persona non grata i PSG, då han vägrar signerat nytt kontrakt. Rabiot, tidigare nästan given i startelvan, har varit utanför truppen sedan i mitten av december. Han lämnades hemma när de igår reste till Manchester.

Mittfältsmotorn Marco Verratti gjorde comeback i helgen efter några veckors frånvaro. Hans fysiska status är månne ett frågetecken, hans plats i startelvan given.

Tränaren Thomas Tuchel tog, enligt RMC Sport, med sig 20 spelare till Manchester.

Målvakter: Areola, Buffon, Cibois
Försvarare: Alves, Dagba, Silva, Kimpembe, Kehrer, Marquinhos, Bernat, N’Soki, Kurzawa
Mittfältare: Paredes, Verratti, Nkunku, Draxler
Anfallare: Diaby, Di María, Choupo-Moting, Mbappé

“Det gör det mer oförutsägbart för oss hur de kommer att spela,” kommenterade Solskjaer. “När du har sett den anfallstrion hela säsongen vet du vad du ska förvänta dig. Vi gissar lite kring hur de kommer att spela. Men vi har en bra guesstimate för hur de kommer att spela.”

Om vi ska tro på Tuchel så är PSG:s plan att åka till Old Trafford och göra mål. Han har under säsongen varit väldigt flexibel i val av spelsystem och han gillar att rotera laget. Ingen spelare har startat fler än 18 av 22 ligamatcher. Det beror mer på att PSG vinner ligan hur de än beter sig än ohygglig konkurrens om platserna.

PSG har en väldigt stark startelva. Truppbredden är det betydligt sämre ställt med. När intäkterna egentligen inte räcker till för att finansiera Neymar och Mbappé måste det sparas in någonstans (hej, financial fair play). Detta illustreras av att de i somras plockade Eric Maxim Choupo-Moting från Stoke (!) på fri transfer när truppen skulle breddas. Viss förstärkning i januari, då Leandro Paredes anslöt från Zenit. Den argentinska landslagsmannen har dock matchats försiktigt hittills.

Därmed är skadorna på Neymar, Cavani och Meunier kännbara för PSG. Mer kännbara än de borde vara i en elitklubb. Så morgondagens startelva förefaller vara någorlunda given, även om det är mindre klart hur laget formeras.

Gianluigi Buffon vaktar förstås målet, även om Alphonse Areola startar hälften av matcherna i ligan. Det troligaste är en 4-2-3-1-formation. I backlinjen Thilo Kehrer till höger, Presnel Kimpembe och Thiago Silva i mitten och Juan Bernat till vänster. På det centrala mittfältet spelar Marquinhos bredvid Verratti. Offensivt får Dani Alves vikariera till höger med förre Unitedspelaren Ángel Di María – som inte ska förvänta sig någon stående ovation på Old Trafford – till vänster. Bakom Mbappé på topp går Julian Draxler in.

Samma spelare skulle kunna formeras till en 3-5-2-formation också, eller – mindre troligt – en 4-3-3-formation. Då kan Marquinhos flytta ner som mittback eller så går Kehrer in centralt och lämnar kanten till Alves. Annars kan vi faktiskt få se Alves som central mittfältare, vilket väl om något illustrerar hur det är ställt med bredden i PSG.

Avbytarbänken lämnar inte Ole Gunnar Solskjaer sömnlös ikväll. Layvin Kurzawa har förvisso gjort elva landskamper för Frankrike men den här säsongen har det bara blivit 104 minuters spel. Paredes – som faktiskt Europa League-kvalade mot Solskjaers Molde i somras – är trolig inhoppare. Choupo-Moting har förvisso gjort två mål mot United men skrämmer inte slag på Victor Lindelöf. Dagba (20), N’Soki (19), Nkunku (21) och Diaby (19) är inte spelare för här och nu.

Nej, om Paris Saint-Germain ska gå vidare är det Kylian Mbappé som måste lösa biffen. Så får Tuchel tycka vad han vill om den saken.

Möjlig startelva:

Buffon; Kehrer, Silva, Kimpembe, Bernat; Marquinhos, Verratti, Alves, Draxler, Di María, Mbappé

Domarnoteringar

Morgondagens match blir (tillsammans med Roma mot Porto) den första Champions League-matchen någonsin då videodomare används. Uefa verkar hantera systemet något annorlunda än i England. De båda videodomarna är nämligen huvuddomare till vardags medan det i England brukar vara en huvuddomare och en assisterande domare i videobåset.

Domarna är italienska och Daniele Orsato håller i pipan som huvuddomare. Vi har haft honom två gånger tidigare, i en 1-0-förlust hemma mot Cluj 2012 och i 1-0-förlusten borta mot Basel förra säsongen. Tredje gången gillt? PSG har haft Orsato en gång, då de förra säsongen slog Celtic med 5-0.

Massimiliano Irrati var videodomare i VM-finalen, så han torde ha koll på läget. Han får sällskap av Marco Guida.

Avstängningshot: Nemanja Matic bör hålla sig borta från domaren, då han är en varning från avstängning. I PSG är det Kehrer och Verratti som behöver akta sig.

Historik

Manchester United och PSG har aldrig mötts i tävlingssammanhang. Lagen möttes i en träningsmatch i USA sommaren 2015, då PSG vann med 2-0. Annars hade vi en U23-match nyligen då United vann med 3-0. Scott McTominay gav United ledningen innan Tahith Chong slog till två gånger om. Kan a-laget matcha det så kommer åtminstone jag att vara nöjd imorgon kväll!

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1088883511099121664?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1088883511099121664&ref_url=https%3A%2F%2Fmuss.se%2F2019%2F01%2F27%2Fungdomskollen-dubbla-cupavancemang-fran-utsatta-positioner%2F

United har historiskt haft lätt för franska lag. Vi har plusstatistik mot åtta av nio franska lag och två oavgjorda mot det nionde. På 28 matcher har vi den fina resultatraden 15-11-2 med målskillnaden 40-15. Senaste franska mötet för United var i Europa League 2017, då Saint-Étienne besegrades med totalt 4-0.

PSG däremot har haft det jobbigare mot engelska lag, även om de vann hemma mot Liverpool i november. Det är framför allt i England som PSG inte har lyckats, bara en seger på tio försök.

Visste ni att…

 • PSG:s bästa resultat i Champions League är en semifinal (1995). Deras främsta europeiska merit är vinsten i cupvinnarcupen 1996.
 • Manchester Uniteds bästa resultat i Champions League är finalseger (1968, 1999 och 2008). 

Matchfakta

Manchester United
Paris Saint-Germain

Matchinformation

Turnering: Uefa Champions League, åttondelsfinal, 1:2
Tid: Tisdagen den 12 februari 2019, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Darmian (skadad, inget datum)
 • Valencia (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 4:e15-6-552-3551
Bästa målskytt: Pogba (11)
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V13/1TottenhamBPL1-0 
V19/1BrightonHPL2-1 
V25/1ArsenalBFA3-1 
O29/1BurnleyHPL2-2 
V3/2LeicesterBPL1-0 
V9/2FulhamBPL3-0 

Paris Saint-Germain

Skador:

 • Cavani (höft, inget datum)
 • Diarra (knä, inget datum)
 • Meunier (hjärnskakning, inget datum)
 • Neymar (fot, april)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 1:a19-2-168-1359
Bästa målskytt: Mbappé (18)
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V9/1GuingampHligan9-0 
V12/1StrasbourgHcupen2-0 
V19/1RennesHligan4-1 
F27/1LyonBligan1-2 
V3/2VillefrancheBcupen3-0[1]
V9/2BordeauxHligan1-0 
[1] Efter förlängning.

United mot PSG

Inga tidigare möten.

United mot Frankrike

Totalt:  2614-10-235-15
Hemma:  1310-3-0 

PSG mot England

Totalt:  195-8-623-25
Borta:  101-4-5 

Domare: Daniele Orsato

Assisterande: Preti, Costanzo, fjärdedomare: Doveri, videodomare: Guida, Irrati.
 M
CL 2018/19:310000
CL 2017/18:49001
CL totalt (kval exkluderat):2380206
Res med oss till Manchester!