Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Han var vår Darren Fletcher idag

Embed from Getty Images

Manchester United är fortsatt obesegrade i Premier League under Ole Gunnar Solskjaer. Mötet med Liverpool på söndagseftermiddagen slutade 0-0 och även om det kanske kostade mer än det sist och slutligen smakade så är det ändå med en positiv eftersmak vi syr ihop matchen så här ett drygt halvt dygn senare. United visar att man, precis som mot Chelsea, kan äga matcher utan att äga boll.

Aldrig någonsin ska en Unitedsupporter vara helt nöjd över 0-0 hemma mot Liverpool. Det Unitedsupportern dock ska förmå är att se på förutsättningarna när man analyserar en match och tuggar i sig slutresultatet så här dagen efter. United gick ut på Old Trafford utan Nemanja Matic och fick, osannolikt nog, plocka av tre mittfältare under första halvlek. Juan Mata, Ander Herrera och Jesse Lingard (måste ha varit hans märkligaste inhopp i karriären) gick alla sönder under en halvlek där Marcus Rashford gick runt på endorfiner och Liverpoolhat för att palla sin vristskada. United red ut stormen och i andra halvlek var man det lag som trots allt var närmare segern.

Solskjaer hade haft tusen och en ursäkter om United hade förlorat matchen, ifall han velat. Skador av de slag United åker på under en halvlek ska man i normala fall inte åka på under ett par månader mitt i säsongen. Synonymt med dagens United är dock viljan att stå upp för klubbmärket, laget och tränaren. Det bar United till en poäng igår och det kan bära så pass långt under våren att vi avslutar den här säsongen i dur framom moll.

Mera från matchen:

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaers presskonferens efter matchen var som den brukar vara. Harmonisk, humoristisk och avslappnad. Solskjaer hyllade laget, spelarna och viftade bort frågor om vad han lär sig själv och hur han ser på sin egen insats.

…om insatsen som sådan

“Vi gör en bra insats. Defensivt, helt fantastiskt. Förstås är jag nöjd om de inte har mer än ett skott på mål. Jag tror fansen gillade det.”

“De dominerade ytorna, hade mycket boll, men vi hade de bästa chanserna. De ville vinna matchen, men vi försvarade så pass bra att de inte kom igenom. För att vara ärlig borde vi ha vunnit matchen sett till de chanser vi hade. Vi håller nollan igen, det är fantastiskt bra försvarsspel.”

“Allt som kunde gå fel i första halvlek gick fel. Vi var så långt ifrån den potential vi har. I andra halvlek når vi den bättre.”

…om skadorna

“Jag har aldrig varit med om något liknande, att ha tre hamstringskador i första halvlek. Rash blev påsparkad tidigt, vi hade bytt ut honom men vi kunde inte. Vi spelade egentligen med tio och en halv spelare, vi var tvungna att dra in honom i mitten, vi kunde inte riskera kanten. Ur den synvinkeln var det en svår match”

“Jag har ingen aning alls just nu vad gäller skadorna, men vi har två dagar på oss för återhämtning.”

“I normala fall byter man ut Rashford efter fem minuter, hans vrist svullnade upp. Men, vi kunde inte ta den risken då både Juan och Ander måste byta. Förhoppningsvis är han inte allvarligt skadad. Jag är lite förvånad om han spelar i veckan.”

…om Herrera och Lingard

“Vi behöver analysera skadorna, förstås. Jag trodde aldrig att Juan var typen som skulle dra på sig en hamstringskada. Ander har spelat så gott som alla minuter nu, jag och Mike vill att han ska spela på ett annat sätt än tidigare. Det syns på statistiken också. Kanske är det det som tar ut sin rätt.”

“Kanske kom han (Lingard) tillbaka för tidigt. Beslutet med honom var att han skulle kunna spela 60-70 minuter, därför var han med. Det kan ha varit en ny skada, dock.”

…om vad han tar med sig från matchen

“Jag lärde mej mycket om spelarna idag. Jag lärde mig mycket om Scott McTominay, han har väntat på att få chansen i en mer offensiv roll. Idag var han en Darren Fletcher för oss, helt fantastisk. Han har inte spelat sedan Reading, det är sex veckor sedan. Andreas, med all den kritik han har fått, fick komma in tidigt. Han gjorde det fantastiskt. Så, jag lärde mig mycket om lagets karaktär idag. Första halvlek var inte bra med boll. Vi ger bort för enkla passningar, men vi kom oss igenom den. 

“Jag är väldigt nöjd med försvarsspelet, det är grunden till allt. Om man håller David sysslolös vet man att man gör det bra. Victor och Chris är fantastiska, Luke Shaw gör sin bästa insats under mig.”

100 nollor för de Gea

Den hållna nollan mot Liverpool innebar att David de Gea nådde 100 matcher i Premier League utan insläppt mål. Med det är han tvåa i alla tiders Unitedstatistik, om vi enbart räknar Premier League. Före sig har spanjoren Peter Schmeichel som höll nollan total 112 gånger i ligaspel under sin tid i klubben. Edwin van der Sar når också över hundra, men då kom 42 av hans 132 nollor under tiden i Fulham. David de Gea är den fjortonde målvakten sedan 1992 att hålla nollan 100 gånger.

Nytt poängrekord för Solskjaer

Krysset mot Liverpool räckte för att Ole Gunnar Solskjaer skulle slå ett nytt rekord i Premier League. Matchen var hans tionde som manager och poängen United tog var den 26:e under dessa matcher. Det betyder att Solskjaer är en poäng bättre än tidigare rekordhållaren Guus Hiddink som inledde med 25 poäng på tio matcher när han kom till Chelsea.

Reaktioner efter matchen

Till sist…

…bjuder vi på lite gåshud, måndagen till ära.

 

Res med oss till Manchester!