Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det sker inte över en natt

Embed from Getty Images

Igår kväll åkte Manchester United på respass från årets Champions League-slutspel. Laget började matchen piggt och hade en boll i ribban redan innan klockan hade tickat över minuten. Men, som så många gånger förr, klev Lionel Messi fram för sitt FC Barcelona och dubbelmötet stängdes lika snabbt som det hade öppnats.

David De Gea stod för en sällan skådad groda när Messi sedan avlossade från distans, och den tidigare Inter-spelaren (inget annat) Philippe Coutinho kunde sedan punktera matchen i den andra halvleken med sitt 3-0-mål. Mycket mer intressant i händelseväg var det egentligen inte, om vi ska vara helt ärliga.

Manchester United har stått för flera oroande insatser den senaste tiden (egentligen sedan vi åkte ur i FA-cupen mot Wolves i mitten av mars). Laget spelar bra i perioder – som till exempel första tio mot Barcelona igår kväll – men allt för ofta sätter individuella misstag oss i situationer som vi sedan är för svaga för att ta oss ur.

Ashley Young, som har det hett om öronen nu, har inte bara stått för ett eller två misstag, utan en hel drös av dem. Igår var det De Gea och tidigare har det också varit Fred med flera. Vi har inte råd att sätta oss i dessa situationer i match efter match, särskilt inte när vi är inne i en sådan otroligt kritisk del av säsongen som vi är just nu.

Ett ynka litet misstag kan bli ödesdigert. Så pass mycket att vi missar Champions League nästa säsong, och allt vad det innebär med potentiella spelarköp, intäkter och vidare utveckling av klubben.

Embed from Getty Images

Hur vi än vrider och vänder på det, så kommer jag alltid i slutändan tillbaka till samma grundbult. Vår klubbledning består av affärsmänniskor och inte fotbollsmänniskor. De är extremt duktiga på att driva in pengar och marknadsföra Manchester United – men inte på att bygga en fotbollsklubb som ska utmana på den absolut högsta nivån. Vilket ALLTID måste vara Uniteds kärnpunkt.

Vilka är det som ligger bakom alla otaliga misslyckanden på transfermarknaden? Vilka ligger bakom att Ashley Young, en 33-årig omvandlad yttermittfältare, tvingas spela ytterback i en direkt avgörande CL-kvartsfinal mot FC Barcelona? Eller alla tränaranställningar som inte slagit väl ut för fem öre – och framförallt saknar en röd tråd?

Om det hade funnits en sådan så hade vi åtminstone vetat var klubben vill långsiktigt på fotbollsplanen. Det är minst sagt svårt att komma underfund med för tillfället.

Att vi har en oerhört intressant och avgörande sommar framför oss är inte direkt en överdrift. Det är mycket mer än så.

Mer från matchen:

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer inledde presskonferensen med att svara på en fråga om matchen och den kommande ombyggnationen av truppen i sommar.

“Vi gjorde det bra för att komma hit. Vi kunde se kvalitetsskillnaden mellan de två lagen ikväll. Kvalitén på deras avslut var fullkomligt enastående. Vi startade väl, de första 15 minuterna trodde vi att vi hade något. Sedan på fyra minuter gjorde de två mål som gjorde det väldigt svårt. 

“Vi vet att det finns jobb som måste göras. Vi har sagt hela tiden att detta inte kommer att ske över en natt. De nästkommande åren kommer att bli massiva för att nå nivån som Barcelona och de lagen är på för tillfället”, förklarade norrmannen.

…om Lionel Messi

“Han är en exceptionell talang. Han och Cristiano (Ronaldo) har varit de bästa spelarna i världen det senaste årtiondet, och ikväll visar han varför vi alla tycker det och varför han har vunnit så många titlar. Och varför det här laget har vunnit så många Champions Leagues.

“Du kan förbereda dig som du vill men om du ger honom utrymme och tid omkring målet kommer han att skapa chanser och göra mål. En fantastisk spelare.”

…om De Gea

“Det är oturligt för målvakter. När du gör ett misstag så kommer det i rampluset, och det kommer vara ihågkommet från ikväll så klart. Men han har gjort några fantastiska räddningar också, vilket allt som allt i hans bidrag till laget alltid har varit bra. Men ibland sker sådant, det är fotboll.”

…om vad som måste göras för att nå världstoppen

“Det är ett pågående jobb. Vi har pratat med spelarna om att vi måste få ut det bästa av varandra. Skapa en omgivning med världsklass-attityd varje dag. Vi har bra spelare, jag vet att jag har bra spelare att jobba med. Men som jag har sagt, för tillfället har vi gjort det bra genom att ta oss till kvartsfinalen här och till en kamp om topp fyra.

“Vi har en ombyggnation. Det startar med tränarna, med spelarna och så klart ett och annat tillskott till truppen kommer att ske i sommar.”

…om Alexis Sanchez

“Alexis har varit borta i sex veckor. Det var viktigt att han fick 15 minuter på planen för hans mentalitet, så han vet att knät är okej. Och han var nära på att göra mål. Förhoppningsvis kan han ge oss en push nu i slutet av säsongen så att vi kan ta oss in i topp fyra.”

Res med oss till Manchester!