Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Säsongsbästa och Greenwood tillbaka i målform

Säsongen börjar lida mot sitt slut för Manchester Uniteds juniorlag. Både reserverna och juniorerna avslutar seriespelet den här veckan, även om det kan tänkas att cupdeltagande väntar innan säsongen är över.

Totalt har det varit en säsong vi kommer att sammanfatta som en besvikelse. Både reservlaget och juniorlaget tycks dock vara inställda på att avsluta fint. Reservlaget gjorde säsongens bästa match när Newcastle utklassades medan juniorerna bortabesegrade serieledande Derby. Juniorerna tog också poäng borta mot Manchester city.

Oavgjort i miniderbyt

Juniorlaget fick med sig 2-2 från bortamatchen mot Manchester city. I en händelserik match kunde Dylan Levitt kvittera på straff i slutskedet. Ethan Galbraith hade dessförinnan skrivit in sig i målprotokollet.

Det var city som öppnade bäst och efter dryga kvarten tog de ledningen genom D’Margio Wright-Phillips (son till Shaun Wright-Phillips). Uniteds försvar var som så ofta rörigt.

United fick efter en halvtimme en väg in i matchen, då citys ytterback Robinson måttade ett slag mot Brandon Williams och blev utvisad. I situationen blev även Williams och Largie Ramazani varnade.

Williams hittade sedan Galbraith med en fin boll över backlinjen och Galbraith avslutade behärskat för 1-1.

city skulle dock återta ledningen, då Wright-Phillips spelade fram till Knight. Ben Hockenhull, som gjorde sin andra start i juniorlaget, gör stora misstag före båda city mål.

United låg sedan på och fick till slut en till synes billig straff då Reece Devine, med förflutet i city, gick ner i straffområdet. Dylan Levitt var som vanligt säkerheten själv och gjorde sitt sjätte straffmål för säsongen.

Säsongsbästa för reservlaget

Uniteds reservlag slog till med säsongsbästa och besegrade Newcastle med 5-0 på St James’ Park. Nishan Burkart slog till dubbelt medan Tahith Chong och Mason Greenwood gjorde varsitt innan målskyttet avslutades med ett självmål.

Newcastle skulle få den första chansen i matchen men Paul Woolston, med förflutet i Newcastle, kom ut fint och avvärjde.

Sedan var det United för hela slanten. Burkart skulle göra matchens två första mål, först framspelad av Greenwood och sedan av Angel Gomes. Lagkapten Gomes, som dessförinnan haft ett tungt skott i ribban, stod för förarbetet även när Chong gjorde 3-0.

Efter paus gjorde Greenwood ett grymt frisparksmål (segerorganisatören Gomes fälld före frisparken). Sedan avslutades målskyttet då Dylan Levitt tvingade fram ett självmål.

Tyvärr tvingas vi konstatera att det är för lite och för sent för reservlaget. United avslutar serien mot Wolves på fredag men det är redan klart att United slutar sexa i serien. Wolves, just nu serieledare på målskillnad, är piskade att vinna för att bärga förstaplatsen i serien. Segern mot Newcastle borde ärligt talat vara regel snarare än undantag för United i den här serien.

Juniorerna vände mot serieledarna

Mason Greenwood gjorde båda målen när Uniteds juniorlag vände underläge till 2-1-seger borta mot serieledande Derby.

Det var ingalunda en rättvis seger. Derby visade varför laget toppar serien och tog en tidig ledning. De hade sedan ett antal bud på att utöka ledningen men på något sätt kunde United freda sig.

Har du så Mason Greenwood i laget har du alltid en chans. Ethan Galbraith vann boll offensivt och lämnade över till den unga högerbacken Iestyn Hughes, som måttade ett perfekt inlägg. Greenwood dök upp och så var det kvitterat.

Om 1-1 handlade om förarbetet så var det Greenwood för hela slanten när han tryckte in segermålet. Han tog emot bollen från Charlie McCann, gjorde några överstegsfinter och måttade sedan ett otagbart skott.

Derby gör upp med Liverpool om seriesegern och det ser ut att bli en målskillnadsaffär, där det just nu är fördel Derby. United slåss med Everton om tredjeplatsen och det hela avgörs i sista omgången, då Everton reser till Manchester. För United räcker det med oavgjort för att säkra tredjeplatsen (i teorin kan United faktiskt sluta tvåa, men då krävs att Liverpool förlorar sina två sista matcher).

Kapten Gomes segerorganisatör

I 5-0-segern mot Newcastle var Angel Gomes involverad i det mesta som var positivt. Reservlagets kapten gör lite i skymundan en fin säsong. 

Högerfot, vänsterfot

Mason Greenwood har många egenskaper som gör honom till en väldigt speciell talang. En av dessa egenskaper är att han gör frisparksmål både med vänsterfoten och med högerfoten.

Greenwood har gjort 29 mål i ungdomslagen den här säsongen, varav 14 med högerfoten, 14 med vänsterfoten och 1 på nick. Totalt har han i Uniteds ungdomslag gjort 46 mål på 45 starter och 4 inhopp över två säsonger. Addera ett antal assists. Då ska vi komma ihåg att han är juniorspelare även nästa säsong (inte för att han lär spela mycket i juniorlaget, men ändå).

“Mason Greenwood, 17 år gammal, ja du är för mig,” sa Ole Gunnar Solskjaer nyligen när han pratade om att vissa spelare i United inte passar in i Solskjaers United.

“Vi vill ge dig en chans att bli en toppspelare i den här klubben.”

Kort om Nicky Butt

Förmodligen fick ni med er nyheten om att Uniteds akademichef Nicky Butt i förra veckan arresterades av polisen, misstänkt för våldsbrott i hemmet. Butt släpptes sedan mot borgen och bedyrar genom advokat sin oskuld.

Mycket mer tycker jag inte att det finns att säga om den saken just nu. Vi får låta rättvisan hantera ärendet och ta det därifrån.

Några korta

  • Wales U17-landslagsspelare Iestyn Hughes gjorde debut i juniorlaget med ett inhopp mot Manchester city. Han fick sedan chansen från start mot Derby. Hughes är fortfarande skolpojke men torde ha bra chanser att ta en ordinarie plats i laget nästa säsong. 

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U18: Manchester city – Manchester United 2-2 (1-1)

U18 Premier League, 13 april


1-0 (17) Wright-Phillips
1-1 (38) Ethan Galbraith (Williams)
r/k (33) Robinson
2-1 (49) Knight
2-2 (81) Dylan Levitt (straff)


Uniteds lag: Carney; Williams, Hockenhull (Hughes 58), Bernard, Devine; Galbraith, Levitt; Ramazani, Traore, McCann; Elanga

U23: Newcastle United – Manchester United 0-5 (0-3)

Premier League 2 Division 2, 15 april


0-1 (3) Nishan Burkart (Greenwood)
0-2 (26) Nishan Burkart (Gomes)
0-3 (33) Tahith Chong (Gomes)
0-4 (77) Mason Greenwood
0-5 (83) Walters (självmål)


Uniteds lag: Woolston; Olosunde, Ercolani, O’Connor, Tanner; Garner, Barlow (Levitt 50); Burkart (Baars 78), Gomes, Chong (Bohui 59); Greenwood

U18: Derby County – Manchester United 1-2 (1-0)

U18 Premier League, 20 april


1-0 (8) Whittaker
1-1 (69) Mason Greenwood (Hughes)
1-2 (73) Mason Greenwood (McCann)


Uniteds lag: Carney; Hughes (Mellor 84), Williams, Bernard, Devine; McCann, Galbraith, Traore; Ramazani (McGhee 79), Greenwood, Elanga

Mer information: