Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: De kan ha gjort sin sista match

Embed from Getty Images

Så var det ännu en gång dags att diskutera en bedrövlig insats från Manchester Uniteds sida. Igår misslyckades laget med att besegra hopplösa Huddersfield Town på bortaplan. Trots att United tog en tidig ledning genom Scott McTominay lämnade laget Huddersfield med bara en poäng i bagaget.

Igår gjorde United det okej inledningsvis. Laget tog en rättvis ledning och Huddersfield uppträdde som det bottenlag de är. Tyvärr släppte United snart på gasen och hemmalaget fick hopp.

Det finns väldigt lite positivt att säga om gårdagens insats. Ska jag peka på något så är det väl Tahith Chongs inhopp. Chong var ingalunda spektakulärt bra men till skillnad från lagkamraterna spelade han åtminstone med energi.

Embed from Getty Images

Ole Gunnar Solskjaer har pratat om att vara hänsynslös och att ge ungdomarna chansen. Tyvärr har vi fått se väldigt lite av det i praktiken.

Gårdagens startelva var så tråkig som den kunde vara. Jag ser inte nyttan med att fortsätta spela spelare som Ashley Young, Nemanja Matic, Juan Mata och Alexis Sánchez. För mig var gårdagen en ypperlig chans att testa spelare som Chong, Angel Gomes och James Garner på riktigt.

Solskjaer säger ofta rätt saker men ser vi till de beslut han fattar så målas en annan bild upp. Ungdomarna får chansen bara när inga andra alternativ finns.

Vi går en mycket intressant sommar till mötes. Manchester United behöver förändras i grunden. Vi behöver värva mycket och rätt. Samtidigt måste vi göra oss av med ett stort antal spelare. Viktigast är ändå vad som sker med själva klubbens struktur. Det är lätt att peka på Sir Alex Fergusons avsked som början på misären. I själva verket var Ferguson en magiker som skapade något ur inget, när en Cristiano Ronaldo blev en Antonio Valencia och en Carlos Tevez blev en Michael Owen. Därefter har vi svingat i blindo, till synes helt utan långsiktig plan.

Mer från matchen:

Solskjaers presskonferens

“Jag tycker att vi spelade en del bra fotboll [första 20-25]. Men vi kunde inte ta vara på chanserna vi skapade. Och i slutändan var vi inte tillräckligt bra,” sammanfattade Ole Gunnar Solskjaer gårdagens insats på presskonferensen efter matchen.

“Vi är alla besvikna, vi är inte i Champions League. Jag tycker att det är en sann reflektion. Tabellen ljuger sällan i slutändan.”

Solskjaer tycker att United var bra den första halvtimmen. Därefter tycker han att United blev slarviga och underpresterade. Just avsaknaden av kontinuitet i prestationerna återkommer han till. Lagets högstanivå är hög men lägstanivån är alldeles för låg och det studsar däremellan inte bara från match till match utan även under enskilda matcher.

…om spelarnas framtid

Kan vi ha sett det sista av Alexis Sánchez i United igår?

“Jag kan inte prata om individer nu. Men det finns en möjlighet att vi har sett det sista av spelare oavsett. Det finns alltid en möjlighet att det är sista gången. Men jag skulle inte säga det om någon individ, jag tycker inte att det är rättvist.”

…om egna hörnor

“Målet gav vi dem mer eller mindre. Vi har släppt in för många mål nu när vi har haft egna hörnor. Det är något vi kommer att förbättra till nästa år.”

…om insatsen

“Insatsen och attityden var inte problemet. Spelarna sprang, de försökte. Vi var bara inte tillräckligt bra.”

…om att missa Champions League

“Det var alltid en möjlighet. Vi gav oss själva en chans, något vi inte trodde var möjligt. Vi fick så många möjligheter att ta tredje- eller fjärdeplatsen men lyckades inte.”

…om Europa League

“Det är antagligen rätt plats för oss att vara på nästa säsong. Om city inte vinner FA-cupen får vi en väldigt tidig start med kval till Europa League. Det kan göra det ännu svårare.”

England har tre platser i Europa League, varav två går in i gruppspelet medan ett lag tvingas kvala, med den första kvalmatchen redan den 25 juli. Ligafemman är garanterad en plats i gruppspelet. Den andra gruppspelsplatsen går till FA-cupvinnaren. Om FA-cupvinnaren redan är klara för Champions League går Europa League-platsen istället till ligasexan.

United har fortfarande flera möjligheter att slippa Europa League-kval (även om jag personligen kan tycka att det finns fördelar med tävlingsmatcher under försäsongen istället för träningsmatcher):

  • Vi kan fortfarande passera Arsenal i tabellen om vi vinner mot Cardiff samtidigt som Arsenal inte vinner mot Burnley. Givet Arsenals form är det ingalunda garanterat att de åker till Burnley och vinner. Men det är ju heller inte självklart att United besegrar Cardiff.
  • Om Manchester city vinner FA-cupen är United klara för gruppspelet i Europa League.
  • Ytterligare en möjlighet är att Arsenal vinner Europa League. I så fall kommer de att spela Champions League-fotboll nästa säsong och då blir det gruppspel i Europa League för ligasexan (eller ligasjuan, i den händelse att Arsenal slutar sexa i ligan). (Här har jag ignorerat den teoretiska möjligheten att Arsenal går förbi Tottenham och slutar fyra i ligan.)

“Det är inte vad vi vill ha. Ungdomarna kommer att få chansen att spela matcher, det är ett som är säkert.

“Samtidigt kan du använda Europa League som något positivt, som Chelsea och Arsenal har gjort den här säsongen, som vi gjorde för ett par år sedan, när du vann Europa League.

“Jag är en optimist i min natur. Du måste göra det mesta av det. Är det att ge spelare som Chongy, Mason Greenwood, Jimmy [James] Garner speltid? Vi måste göra något positivt av det, oavsett vad.”

…om energi och trötthet

“Det har varit ett trött lag mot slutet. Jag hörde Jürgen [Klopp] prata om att de var redo att köra igen och att de hade massor av energi. När du gör bra resultat får du massor av energi. Det är människor. När gör dåliga resultat förlorar du energi och börjar oroa dig. Det är det som har hänt oss mot slutet.”

…om Sánchez

“En vristskada. Om han vred foten eller om han blev trampad på vet jag inte. Jag har inte sett honom efter [matchen].”

Victor Lindelöf gick direkt till omklädningsrummet när han blev utbytt. Vi har emellertid inte fått någon information om varför.

Res med oss till Manchester!