Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Reservlaget 2018/19: Rekorddåligt blev faktiskt ännu sämre

Efter den rekorddåliga prestationen säsongen 2017/18 var det tänkt att Manchester Uniteds reservlag (U23) skulle studsa tillbaka. Så blev inte fallet. Faktum är laget att lyckades med bedriften att bli ännu sämre. Tränaren Ricky Sbragia får ta på sig ett stort ansvar för att det gick som det gick och det mesta tyder på att han nu har sparkats.

När jag sammanfattade förra säsongen konstaterade jag att den säsongens misslyckande hade sin grund i mångårigt misskött akademi. Det fanns ändå anledning att tro på bättring, för the botten var nådd. Lägre kunde reservlaget omöjligen sjunka.

Det skulle visa sig vara en överoptimistiskt tanke. När det nu är dags att sammanfatta säsongen 2018/19 så är det bara konstatera att det faktiskt blev sämre. Manchester United slutade sexa i reservligans andradivision, tretton poäng från förstaplatsen. Laget var i slutändan inte i närheten av spela sig upp till förstadivisionen. När säsongen summerades hade United sju poäng upp till den sista playoffplatsen. Då var det ändå inte orimligt att på förhand sätta serieseger som krav för en godkänd säsong.

Offensiven fungerade inte, med bara 33 gjorda mål på 22 matcher i ligan. Den defensiva prestationen – 31 insläppta mål – var till och med sämre än a-lagets.

Efter en fin start på säsongen – fem vinster, tre oavgjorda på de åtta första matcherna – gick det bara sämre och sämre. Tittar vi istället på de nio sista ligamatcherna noteras sex förluster och bara en vinst.

Nu fick vi förvisso en kraftig föryngring i januari, då ett stort antal spelare lämnade på lån eller permanent. Det ursäktar dock inte de undermåliga resultaten. För om vi ser till talang så är United egentligen för bra för andradivisionen.

Säsongens överlägset bästa prestation kom också med de yngre spelarna, då Newcastle bortabesegrades med 5-0 i säsongens näst sista match. För lite, för sent, men det visar ändå på vilken kapacitet laget faktiskt har.

Den andra höjdpunkten under säsongen var 3-0-segern mot PSG i Premier League International Cup. United behövde just en tremålsseger för att gå vidare från gruppspelet och gjorde det i storartad stil sedan Scott McTominay visat vägen. McTominay gjorde sin enda reservlagsmatch för säsongen, när hans status var som allra sämst i a-laget (detta var en dryg månad efter att Ole Gunnar Solskjaer hade kommit in, icke att förglömma att det då ryktades om lån för McTominay). Det var kul att se McTominay vikariera i reservlaget, för det blev så väldigt tydligt vilka enorma steg han ändå har tagit under tiden i a-laget. När han var ordinarie i reservlaget var han vanligen anonym men nu spelade han med pondus och självförtroende.

Avancemanget var dock förgäves. I kvartsfinalen blev det torsk mot Reading. (Aningen kuriöst är att United har ställt upp i cupen tre gånger och åkt ut i kvartsfinal alla tre.) Matchen mot Reading var på många sätt signifikativ för säsongen som helhet. United öppnade positivt men bjöd motståndarna på ett tidigt mål och vid första lilla motgång gick luften liksom ur laget.

Nåväl, efter den här inledande sammanfattningen följer så en genomgång av reservlagets spelare, med fokus på de intressantare namnen. Dessutom en diskussion om tränaren Ricky Sbragia.

Tränare: Ricky Sbragia

José Mourinho var usel och fick sparken. Ole Gunnar Solskjaer avslutade genomuselt. Men sämsta tränarinsats i United säsongen 2018/19 stod reservlagets Ricky Sbragia för. Sbragia har haft många talangfulla spelare till sitt förfogande men hans lag har sett aningslöst och miserabelt ut. Förmodligen hade Sbragia en plan för hur han ville att laget skulle spela men vad den planen var gick aldrig att tyda.

Det är omöjligt att inte lägga en stor del av skulden för reservlagets fiasko på Sbragia. Hans två säsonger som ansvarig sedan han kom tillbaka till klubben har varit reservlagets sämsta i mannaminne. Resultaten har varit usla, spelarutvecklingen nästan obefintlig.

Ser vi till den positiva säsongsstarten så kom den också sedan många av Sbragias spelare varit på försäsongsturné med a-laget. Ju mer tid de sedan spenderade med Sbragia desto sämre blev det. Skotten får till och med Mourinho att framstå som en muntergök (då tenderar Sbragia ändå vara väldigt tyst när laget förlorar medan han har väldigt bråttom till intervjumikrofonen när det blir seger).

Embed from Getty Images

Men som jag noterade i ingressen så har Sbragia nu fått sparken (om än det inte har bekräftats officiellt), så låt oss inte orda mer om honom.

Återstår att se vem akademichef Nicky Butt väljer som ny reservlagstränare. Det är dåligt med rykten men jag har sett Darren Fletcher, Quinton Fortune och Warren Joyce nämnas som alternativ. Joyce var oerhört populär när han var reservlagstränare i United men min magkänsla säger att det är fel väg att gå. Fotbollen förändras snabbt och det som var rätt då behöver inte vara rätt nu. United behöver blicka framåt och att välja Joyce skulle vara att blicka bakåt. Fletcher och Fortune är oskrivna kort och därmed genast mer intressanta.

Reservlaget 2018/19

Matcher:26
V-O-F:9-8-9
Målskillnad:38-35
PL2 Division 2:6:a
PL International Cup:Kvartsfinal

Målvakter

Kanske ingen succé men målvakterna behöver åtminstone inte skämmas för sig.

Matej Kovar

Matej Kovar, från Tjeckien, var given förstamålvakt i reservlaget. Han har en väldigt hög högstanivå, med en förmåga att göra otroliga räddningar. Den gångna säsongen skänkte han dock bort ett antal mål – ofta med dåliga uppspel – och han har inte imponerat alls på samma sätt som han gjorde under sitt första halvår i klubben (han värvades i januari 2018). Kovar, nyss fyllda 19 år, har ändå framtiden för sig. Om inget oväntat sker kommer han att vara reservlagets förstaval även nästa säsong.

Övriga

Alex Fojticek (jämngammal med Kovar) fick primärt speltid som överårig i juniorlaget, det blev bara två matcher från start och ett inhopp i reservlaget. Jag har tidigare upplevt honom som svajig men av det lilla jag sett tycker jag att han har utvecklats positivt. Har erbjudits nytt kontrakt.

Paul Woolston (två år äldre än Kovar) hämtades in på fri transfer och fick stå tre matcher. Har erbjudits nytt kontrakt.

Dean Henderson var utlånad hela säsongen och Kieran O’Hara gick på lån i augusti.

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
Matej Kovar 19 5 1,53
Paul Woolston 3 2 0
Alex Fojticek 2 (1) 1 1,76
Kieran O’Hara 1 0 2
Sergio Romero 1 1 0

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter. I händelse av målvaktsbyte och hållen nolla går nollan till den målvakt med störst speltid i matchen eller, om speltiden är lika, till målvakten som startade matchen.

Försvarare

Det har varit ett väldans hopplock i backlinjen, med en blandning av juniorer och spelare som har lämnat klubben. Så jag finner egentligen bara en spelare som är värd att diskutera.

Lee O’Connor

Den nyblivna irländska U21-landslagsmannen Lee O’Connor missade bara en match på hela säsongen (31 matcher från start och 1 inhopp blev det). Han har redan fått träna med det irländska a-landslaget och är en spelare som torde få en fin karriär. Jag kan tycka att O’Connor hade otur som fick stanna hemma när Brandon Williams reste till Paris med a-laget.

O’Connor är otroligt mångsidig och det är inte bara för att han är irländare och heter O’Something som tankarna går till John O’Shea. Lika bekväm på vänsterbacken som högerbacken som i mittförsvaret. Han har även spelat på det centrala mittfältet i United och i landslagssammanhang har han använts som ytterforward. Väldigt pålitlig men han saknar kanske de nödvändiga spetsegenskaperna för att nå den yttersta eliten. O’Connor är oavsett en spelare som borde ligga bra till för att få följa med på a-lagets försäsongsturné.

Borde, tycker jag, ha blivit nominerad till årets reservlagsspelare i klubben.

Övriga

Luca Ercolani fortsätter att förbrylla. Får begränsat med speltid men gör sällan bort sig när han får chansen. Har erbjudits nytt kontrakt.

Regan Poole var lagkapten under höstsäsong och gick sedan på lån. Har nu släppts på fri transfer.

George Tanner gör som regel ett adekvat jobb när han får chansen men jag kan inte se någon stor framtid för honom.

Max Taylor (tidigare Dunne) har gått igenom cancerbehandling och fick ingen speltid under säsongen. Är kontrakterad över nästa säsong, så låt oss hoppas att vi får se honom i spel!

Ro-Shaun Williams lämnade permanent för Shrewsbury Town i januari. Gjorde debut där den 9 februari (dryga veckan efter flytten) och spelade varenda minut efter det. Det är ett lag på nedre halvan i League One vi snackar om, men han har potential att spela sig uppåt i seriesystemet.

Matthew Olosunde och Tyrell Warren släpptes båda på fri transfer efter säsongen.

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅL
Lee O’Connor 24 (1) 0 (1)
Ro-Shaun Williams 18 0
George Tanner 16 (5) 0 (2)
Regan Poole 15 (1) 0 (1)
Luca Ercolani 10 0
Tyrell Warren 7 (2) 0
Di’Shon Bernard 5 0
Matthew Olosunde 3 (2) 0
Brandon Williams 3 0
Diogo Dalot 2 0
Marcos Rojo 2 0

Tabellen visar:
• matcher från start (inhopp) | mål (assists)

Mittfältare

Även på mittfältet har platserna ofta fyllts av juniorer.

Angel Gomes

Efter en svag säsong 2017/18 var Angel Gomes en av få ljusglimtar i reservlaget 2018/19. I mina ögon var han den självklara vinnaren av priset som årets reservlagsspelare men han fick se sig besegrad av Tahith Chong i omröstningen. Fick börja säsongen som ytterforward, vilket inte funkade så bra. Flyttade sedan in centralt och då gick det genast mycket bättre. I Uefa Youth League testades han även som sittande mittfältare i en 4-2-3-1-formation och han fungerade överraskande bra där.

Gomes besitter en fantastisk teknik och han har en superb blick för passningar. Han gör många poäng och de få gånger som reservlaget imponerade var Gomes vanligen navet i spelet. Jag tänker ofta på Gomes som ett slags mellanting mellan Andrés Iniesta och Lionel Messi. Han är byggd lite som Messi, med en otroligt låg tyngdpunkt och en liknande bollkänsla. Annars mer lik Iniesta i hur han agerar på planen.

Känslan är ändå att hans väg till a-laget är lång. Gomes – bara 161 centimeter lång – har fysiken mot sig. Ett ytterligare problem för honom är att han behöver tid på sig för sätta sin prägel på matcher. Han är ingen impactspelare som kommer in med tio minuter kvar, dribblar en försvarare och sedan drar en boll i krysset.

Frågan är om United vågar och vill ge honom den speltid som krävs. Jag är tyvärr inte överdrivet optimistisk. Får han trots allt chansen tror jag att det kommer visa sig vara ett väldigt bra beslut.

Callum Gribbin

Av de tolv reservlagsspelarna som friställdes efter säsongen är det bara Callum Gribbin jag vill ägna några ord. Det blev bara två inhopp för Gribbin under hans sista säsong i United. Han har varit hårt skadedrabbad men det finns också mycket som tyder på att hans attityd inte har varit den bästa.

Gribbin var ju annars en spelare vi hade stora förhoppningar på. En elegant spelare med ett fantastiskt tillslag på bollen påminde han mig en hel del om David Beckham, även om Gribbin ju är vänsterfotad och lite offensivare i sin grundposition.

Nu tyder tyvärr mycket på att Gribbins karriär är över innan den ens hade börjat på riktigt.

Övriga

Aidan Barlow fick optionsåret i sitt kontrakt aktiverat av United. Har inte fått den utveckling som vi hoppades på och känslan är väl att han mest blir kvar för att bredda reservlagstruppen.

Ethan Hamilton gjorde det okej under hösten och drog sedan på lån. Är kvar i klubben men det lutar nog åt att han lämnar på lån igen.

DJ Buffonge, Tom Sang, Callum Whelan och Matty Willock friställdes alla efter säsongen.

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅL
Angel Gomes 16 (1) 6 (6)
Ethan Hamilton 14 (1) 1 (1)
Aidan Barlow 13 (4) 1 (1)
Callum Whelan 11 (3) 0 (2)
James Garner 11 (1) 0
DJ Buffonge 8 (4) 3 (1)
Dylan Levitt 5 (5) 1 (1)
Aliou Traore 3 0
Matty Willock 2 0
Scott McTominay 1 1
Ethan Galbraith 1 (2) 0
Andreas Pereira 1 0
Callum Gribbin 0 (2) 0
Tom Sang 0 (1) 0
Anthony Elanga 0 (1) 0
Dion McGhee 0 (1) 0
Connor Stanley 0 (1) 0

Tabellen visar:
• matcher från start (inhopp) | mål (assists)

Anfallare

I väntan på Mason Greenwood…

Nishan Burkart

Nishan Burkart missade en stor del av hösten på grund av skada. Han slet också med speltid då Joshua Bohui märkligt nog gick före. Med de förutsättningarna får sex mål och tre assists på tolv starter och tre inhopp i U23 ses som klart godkänt.

Jag skulle ljuga om jag påstod mig se en framtida a-lagsspelare i Burkart, men jag föredrar reservlaget med Burkart på planen. Nästa säsong räknar jag med att han är given i startelvan, sedan bör han nog fundera på att söka sig vidare.

Tahith Chong

Utsedd till årets reservlagsspelare i United måste jag ändå säga att jag har varit ganska besviken på Tahith Chong den här säsongen. Det såg så oerhört bra ut våren 2018 och när han sedan visade framfötterna under försäsongen trodde jag att han på allvar skulle knacka på a-lagets dörr. Visst, han tränade regelbundet med laget och han klarade av seniordebuten och ytterligare tre inhopp, men mina förhoppningar var långt högre än så.

Totalt tio mål under säsongen (Uefa Youth League inkluderat) är okej men att han bara gjorde två assists är en klar missräkning. Chong fick det liksom aldrig att stämma under säsongen. Han dribblade sig in i motståndare, han sköt när han borde passa, han passade när han borde skjuta och när han sköt i rätt läge så var siktet inte inställt.

Med det sagt ska vi på intet sätt avskriva Chongs chanser att bli en Unitedspelare på riktigt. Du gör bättre säsonger, du gör sämre säsonger. Talangen har han, psyket verkar han också ha.

Övriga

Millen Baars, Joshua Bohui, Zak Dearnley och James Wilson friställdes alla efter säsongen.

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅL
Tahith Chong 18 8 (1)
Joshua Bohui 18 (7) 4 (2)
Nishan Burkart 12 (3) 6 (3)
Zak Dearnley 11 (2) 1 (1)
Mason Greenwood 6 3 (2)
Largie Ramazani 3 (1) 1
James Wilson 1 0
D’Mani Mellor 0 (4) 1
Millen Baars 0 (2) 0

Tabellen visar:
• matcher från start (inhopp) | mål (assists)


Ett antal juniorer fick speltid i reservlaget. De diskuteras i juniorlagsgenomgången, som kommer inom kort. Jag sa väldigt lite om de utlånade spelarna. De kan ni istället läsa om i lånekollens säsongssummering.