Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Dåligt, men inte så dåligt som resultaten indikerar

Igår ännu ett poängtapp för Manchester United och 1-1 i Southampton ger Ole Gunnar Solskjaer ökat huvudbry. Uniteds form är usel och inkluderar vi avslutningen på förra säsongen ser det inte alls bra ut.

Daniel James gjorde mål igår och är den tydligaste ljuspunkten i det som nu är septembermörkret. Jag var skeptisk till James under försäsongen men han har visat att han faktiskt besitter en slutprodukt. Fortfarande har han mycket att slipa på men med snabbheten och arbetsviljan är han en spelare som alltid kommer ge motståndarna problem.

Om James imponerar så kan vi inte säga detsamma om Victor Lindelöf i mittförsvaret. De två förlorade nickduellerna i de senaste matcherna är det som tydligast illustrerar hans problem. Min känsla är samtidigt att det inte flyter för honom i spelet. Småmisstag här och där och fortsätter det på samma vis dröjer det nog inte länge tills Axel Tuanzebe får chansen.

Marcus Rashford är också i en djup formsvacka. I brist på alternativ kan det ändå bli så att Rashford tvingas spela sig ur formsvackan.

Annars har de tre senaste matcherna pekat på det som så många (alla?) ifrågasatte inför säsongen. Hur ska vi luckra upp lågt sittande försvar? Vi har ingen lösning på problemet och beslutet att inte förstärka på det centrala mittfältet ser allt obegripligare ut.

Jag skulle väldigt gärna se Angel Gomes få chansen. Det är ingalunda givet att det skulle bli en omedelbar succé. Snarare är det troligt att han behöver några matcher för att anpassa sig till seniorfotbollen. I brist på alternativ är det ändå läge att våga. I ett vinnande lag är det enkelt att motivera att ungdomarna får vänta på chansen, i ett förlorande lag är det svårare.

Ett enklare alternativ för Ole Gunnar Solskjaer skulle ändå vara att flytta upp Paul Pogba i planen. Det var vad vi fick se under avslutningen igår och de flesta av oss är nog överens om att Pogba blev klart bättre i den offensiva positionen. Ett annat alternativ är att skifta till en sittande mittfältare med två offensivare framför.

Embed from Getty Images

Den senaste tiden har jag funnit mig själv skrika efter Nemanja Matic. Jag har under större delen av hans Unitedkarriär varit väldigt kritisk mot serben. Och det är inte så mycket att jag har ändrat uppfattning om honom som att jag tycker att vi saknar vettiga alternativ. Det här laget behöver någon att hålla i handen. Vi behöver någon som kan lugna ner, någon som kan upptäcka en förändrad matchbild och göra något åt det. Paul Pogba borde vara den spelaren men han är det inte. Scott McTominay är inte den spelaren. Yrvädret Fred är själva motsatsen till den spelaren.

För en sak som är uppenbar är att det här laget är väldigt bräckligt. När vi tar ledningen mot Southampton har vi en period där vi spelar riktigt trevlig fotboll. Samtidigt sänker vi oss markant efter minsta lilla motgång, något vi har sett i de tre senaste matcherna.

Solskjaer pekar på att United har fått sämre betalt än prestationerna förtjänar. I sak har han rätt. Att vi bara har tagit två poäng på de tre senaste matcherna är nära nog minimal utdelning. Om bollen hade studsat lite annorlunda kunde vi ha vunnit alla tre. Sett till spelet borde vi definitivt ha tagit fler än två poäng på de tre senaste matcherna.

Jag är mindre överens med Solskjaer när han menar att det mest är effektiviteten som har brustit. Visst, vi har skjutit många skott. De flesta dock i relativt svåra lägen. Det är inte direkt så att motståndarnas målvakter har stått för den ena fantomräddningen efter den andra.

Tittar vi i tabellen så ger den ändå hopp. Ja, inte om att vi ska kunna utmana om titeln, där har Liverpool och city redan seglat iväg. Men våra huvudkonkurrenter Arsenal och Chelsea brottas också med problem, liksom Tottenham.

Efter uppehållet väntar en hemmamatch mot Leicester och det har nu blivit en match vi måste vinna. Leicester är obesegrade efter fyra omgångar den tidiga indikationen är att de faktiskt kan utmana om en topp 6-placering.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer var relativt belåten med Uniteds insats men förstås mindre nöjd med resultatet.

…om spel mot låga försvar

“Vi har dominerat de tre senaste matcherna och vi är på rätt väg. Vi börjar bli vana med det sättet att spela. De tre senaste matcherna har inte gett oss många poäng men vi närmar oss.

“Vi börjar bli bättre och bättre på att spela så här. Vi måste bli vana, det är ett ungt lag som kommer att bli vana med det.

“Idag handlade det om att vi fick matchen dit vi ville. Vi fick 1-0 och det är då du kan spela kontringsfotboll, vara mer kliniska, hänsynslösa när vi anfaller. Men det vill sig inte, vi gav dem tillräcklig uppmuntran för att vara kvar i matchen.”

…om kreativitet

“Jag vet inte hur många skott vi hade idag och i den senaste matchen mot Palace. Det handlar om att ta chanserna. Det är det fotboll handlar om, att få bollen mellan stolparna. Men vi kommer dit, vi jobbar på det.”

…om Daniel James

“Jag är så glad för Dan med hans mål igen. Han har haft en fantastisk påverkan sedan han kom. Han kan ge oss kvalitet i båda vägarna av fotboll.”

Solskjaer är uppenbart belåten med hur James har presterat sedan han kom till klubben.

“Han är ett exempel för alla. Han var på lån [i Shrewsbury 2017] utan att få spela matcher, nu gör han mål, han är vår bästa målskytt. Det kommer från hans personlighet, hans vanor, han är ödmjuk, jobbar hårt. Han vet att han kan bli bättre, han vet att han kunde ha gjort fler mål idag.

“Vi kommer att jobba med honom för att få kvaliteten ännu bättre. Då kommer vi att få en toppspelare.”

…om Victor Lindelöf

“Som mittback kommer du ibland förlora en nickduell. Ibland kostar det laget. Förra veckan förlorade han en duell, de gjorde mål. Idag förlorade han en duell, det blev mål. Du förväntar dig inte att din mittback ska vinna alla nickdueller.

“Bortsett från det tycker jag att Victor gjorde det bra.”

…om långsiktigt lagbygge och ett ungt lag

Ska vi förvänta oss mer smärta på kort sikt med det här långsiktiga lagbygget?

“Vi har en tydlig plan. Vi tror på spelarna och på sättet som vi gör saker. Givetvis kan du säga att det är en långsiktig [plan] men vi har också förtjänat att vinna de tre senaste matcherna.

“Det enda du inte kan kontrollera i fotboll och är resultat. Du kan kontrollera insatsen, attityden, vad vi gör på träning. Vi är på rätt väg, vi jobbar.

“Som jag sa till pojkarna, vi måste lära oss att vinna de här matcherna, förra veckans match, Wolverhamptonmatchen.

“Vi är ett ungt lag, men det är ingen ursäkt, vi har massor av kvalitet där.”

…om Paul Pogba

I en fråga nämndes att Paul Pogba tappade mycket boll i slutet på första halvlek. Solskjaer vände på det och pekade på att det var något som gällde hela laget.

“Paul var en av dem, han var inte annorlunda än någon annan.”

I slutet av matchen flyttade Pogba fram i planen med resultatet att han genast såg ut att trivas bättre.

“Den sista halvtimmen skapade han massor för oss. Alla förväntar sig allting av honom varje match. Han måste försvara, han måste anfalla, han måste vinna höjddueller, han måste vinna tacklingar, han måste dribbla, han måste slå passningar…

“Det är bara Paul. Han kommer att drivas av det.”

Skadad?

“Han fick en svår smäll på hans fotled, så låt oss se hur han är. Han kommer att åka iväg på landslagsuppdrag nu, förhoppningsvis kan han spela för Frankrike.”

Framtiden?

“Paul Pogba kommer att spela för oss.”

Mata om matchen

Som vanligt efter sämre prestationer tenderar det att vara relativt tyst från Uniteds spelare. Juan Mata gav åtminstone en intervju i MUTV.

Mer från matchen

Snackisar efter Southampton – Manchester United 1-1

Spelarbetyg: Southampton – Manchester United 1-1

Bergochdalbanan fortsätter

Res med oss till Manchester!