Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Praoeleven Patrice Evra

Starkt varierade upplevelser för Manchester Uniteds ungdomslag när klubblagsfotbollen återupptogs efter landslagsuppehållet. Reservlaget besegrade Fulham i en dramatisk tillställning medan juniorerna blev förnedrade av Derby.

I en mycket matig ungdomskoll diskuterar vi förstås de två matcherna. Dessutom fokus på Ethan Galbraith och Will Fish samt mycket annat.

Sent mål, ännu senare straffräddning

Manchester Uniteds reservlag vann med 1-0 mot Fulham sedan Dylan Levitt gjort matchens enda mål. Det låter kanske inte mycket för världen men det var en mycket händelserik match vi bjöds på.

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1172602006810349568

United matchade ett ungt lag, med tre juniorer i startelvan. Teden Mengi bildade mittbackspar med Will Fish medan Anthony Elanga spelade ytterforward (först till vänster, sedan till höger). Dessutom fick vi en fjärde junior i spel då Mark Helm blev inbytt med halvtimmen kvar att spela.

I backlinjen vikarierade Dion McGhee som vänsterback första halvtimmen medan Ethan Galbraith spelade högerback sista halvtimmen. Brandon Williams inledde som högerback men flyttade över till vänster när McGhee blev utbytt.

United kunde inte upprepa det fina spelet som vi har sett under säsongsinledningen. Passningsspelet var slarvigt och det blev aldrig något riktigt flyt i spelet. Den nykomponerade backlinjen skötte sig dock utmärkt och när Fulham spelade sig igenom misslyckades deras anfallare gång på gång med enkla mottagningar.

De flesta och bästa chanserna hade ändå United. Anthony Elanga är fortsatt mållös i reservlaget och det syns då han ser nervös ut när chanserna dyker upp. I spelet gör han det bra men han behöver få göra det första målet för att det ska lossna.

Det egentliga matchavgörandet kom efter dryga timmen, då Fulhams lagkapten Jaydn Mundle-Smith blev utvisad efter en vansinnestackling mot Largie Ramazani. United styrde sedan spelet och kunde till slut hitta segermålet, sedan Ramazani trollat på högerkanten och serverat Levitt. Ånyo en mycket fin match av Ramazani.

Fulham skulle dock få chansen att komma tillbaka. Brandon Williams tappade huvudet på offensiv planhalva då han helt i onödan drog på sig en varning. Williams hade redan blivit varnad efter bråk och blev således utvisad. Sedan bestämde sig domaren för att uppfinna en straff när Timmy Abraham (bror till Chelseas Tammy Abraham) ramlade på sig själv i straffområdet. Matej Kovar klev dock fram som hjälte med en straffräddning.

Totalt ingen vidare insats av United men en rättvis seger. Will Fish var Uniteds bästa spelare och offensivt imponerade Largie Ramazani på nytt. Brandon Williams gjorde många fantastiska saker men bjöd också på några dåliga bolltapp och en idiotisk utvisning.

Fasta situationer sänkte förnedrade juniorer

Uniteds juniorlag blev förnedrade av Derby och i en 5-1-förlust på bortaplan. Mark Helm gjorde Uniteds tröstmål på ett distansskott.

Med flera juniorer i reservlaget, någon skada och Reece Devine avstängd blev det ett ungt juniorlag som kom till spel. Björn Hardley och Calen Gallagher-Allison debuterade i backlinjen och på mittfältet fick Hannibal Mejbri – som nu har fått sitt speltillstånd – sin första chans.

Det var United som öppnade matchen bäst de första tio minuterna. Sedan skulle de fasta situationerna sänka United. Totalt skulle Derby göra fyra mål på fasta situationer i matchen, samtliga efter rent horribelt försvarsspel av United som lämnade motståndarna fria att göra lite som de ville, både i nickdueller och på andrabollar.

Matchen tog i praktiken slut då Derby gjorde tre mål på sju minuter i första halvlek. Vi fick förvisso ett lyft av United i slutet av första halvlek men efter paus var det ett slaget lag som mestadels väntade på slutsignalen. United matchade ett stort antal spelare på fel position (backlinjen utgjordes till exempel av fyra mittbackar) och det var mestadels en plåga att se.

United är nu åtta i tabellen och det kommer med största sannolikhet bli en jobbig säsong för det här laget, framför allt om Anthony Elanga och Teden Mengi mestadels spelar i reservlaget. Andraårsjuniorerna är överlag en sämre årskull och de yngre spelarna är ännu inte redo att på egen hand vinna matcher mot äldre spelare.

Landslagsmannen Ethan Galbraith

Landslagsuppehållets stora överraskning var att Ethan Galbraith fick landslagsdebutera för Nordirland. Galbraith fick göra ett sent inhopp i segern mot Luxemburg. Sedan gjorde han två matcher i kvalet till U21-EM.

”Det finns inga ord att beskriva det med,” kommenterade 18-åringen efter landslagsdebuten. ”Det var fullständigt overkligt.”

Galbraith är en teknisk och passningsskicklig mittfältare med ett bra skott. Han behärskar såväl balansrollen på mittfältet som rollen som nummer 10.

Normalt sett skulle Galbraith vara en spelare vi uppmärksammade betydligt oftare. Han lider dock av att konkurrensen på mittfältet är enorm i hans årsgrupp. James Garner nosar redan på Uniteds a-lag och bakom Garner finns Dylan Levitt som sannolikt kommer bli walesisk a-landslagsman under den här säsongen (vilket är en större bedrift än att spela för Nordirland). Men det stannar inte där. Galbraith måste också konkurrera med Arnau Puigmal och Aliou Traore.

Garner är given etta och Levitt lika given tvåa i hierarkin. Känslan är dock att Galbraith numer är trea medan han för något år sedan nog var femma. Helt klart en mycket spännande spelare men den enorma konkurrensen gör att hans chanser till a-lagsspel i United får anses vara mycket små. En fin karriär kommer han mest troligt få.

Reservlagsdebutanten Will Fish

Bara 16 år gammal fick Will Fish debutera som mittback i Uniteds reservlag. Och som han gjorde det! Fish var i mitt tycke bäst på planen i matchen mot Fulham.

Förra säsongen lagkapten för Uniteds U16 var det först den 24 augusti som Fish debuterade i juniorlaget. Han är en tuff och resolut mittback som gillar att tackla. Samtidigt läser han spelet bra och han har också en bra passningsfot.

Det var knappast meningen att Fish skulle reservlagsdebutera redan nu, men United har ont om spelare i reservlaget (mer om det nedan) och med ett par skador öppnas möjligheter. Samtidigt kunde Neil Wood ha valt att spela James Garner som mittback eller satsat på den mer erfarna juniorförsvararen Ben Hockenhull, så att det var Fish som fick chansen är ändå anmärkningsvärt. Helt klart ett namn att lägga på minnet.

Reservlagets bredd

När nu transferfönstret har stängt kan vi konstatera att United nu har 13 utespelare som formellt tillhör reservlaget. Det inkluderar Demetri Mitchell som är långtidsskadad och annars garanterat hade gått på lån (eller till och med permanent övergång) och Max Taylor som precis har börjat träna efter elva månaders frånvaro (se nedan). Förvisso kommer James Garner, Tahith Chong och Angel Gomes, kanske även Mason Greenwood, förstärka då och då men oavsett kommer vi genomgående att få se ett mycket ungt reservlag.

Nu saknades mittbackarna Di’Shon Bernard och Luca Ercolani vilket resulterade i att reservlaget alltså ställde upp med ett par juniorer i mittförsvaret. Tidigare har spelare som Chong, Gomes och Greenwood fått vänta överdrivet länge på chansen i reservlaget, nu är vägen upp betydligt kortare för juniorerna, vilket jag ser som positivt.

I all väsentlighet är Uniteds reservlag dessutom nu ett U20-lag. Mitchell är U22 och Ercolani är U21, övriga utespelare är U20 eller yngre. Som en jämförelse hade vi nio U21-spelare i reservlaget förra säsongen.

Max Taylor tillbaka i träning

Vi har redan uppmärksammat det men det ska förstås nämnas också i den här kolumnen att Max Taylor nu är tillbaka i träning efter sin cancerbehandling. Efter elva månaders frånvaro gjorde Taylor i veckan sin första träning med laget.

https://twitter.com/maxtaylor00/status/1171474042118762496

Förhoppningsvis får vi se Taylor i reservlagsspel under säsongen!

Praoeleven Patrice Evra

Patrice Evra gör just nu sin tränarutbildning och i samband med det har han varit på praktik hos Manchester United. Evra var med i ledarstaben både i reservmatchen mot Fulham och i juniormatchen mot Derby.

Landslagskoll

Som vanligt var ett stort antal Unitedspelare iväg på landslagsuppdrag. Här följer en kort genomgång.

 • Ethan Galbraith gjorde, som noteras ovan, a-landslagsdebut för Nordirland. Galbraith blev den 121:a Unitedprodukten att spela a-landslagsfotboll. Därefter spel i två oavgjorda matcher i kvalet till U21-EM.
 • Landslagsspelare nummer 122 blev den irländska målvakten Kieran O’Hara, som fick hoppa in i segern mot Bulgarien.

 • Dylan Levitt väntar dock fortfarande på debuten. En match på läktaren och en match på bänken blev det under uppehållet. Hade det inte varit bättre om han hade spelat med U21-landslaget?
 • Mason Greenwood debuterade i det engelska U21-landslaget med två halvtimmeslånga inhopp då England inledde EM-kvalet med två vinster. Notabelt är att England gjorde tre mål på de 60 minuter som Greenwood spelade – däribland två då underläge vändes till seger mot Turkiet – och bara två på 120 som han inte spelade.
 • Tahith Chong fick nöja sig med ett inhopp när Hollands U21 inledde EM-kvalet med en storseger mot Cypern.
 • Brandon Williams fick sina första landslagschanser med spel i U20-landslaget med två gånger 90 minuter. Angel Gomes startade i ena matchen och var inhoppare i den andra.
 • Lukasz Bejger startade för Polens U19 i en 2-0-seger mot Armenien.
 • Nordirlands U19 vann med 4-0 i båda matcherna mot Färöarna. Dermot Mee vaktade målet i en halvlek. Nordirland är värd för EM nästa år och rimligt mål för Mee den här säsongen är att spela sig in i truppen.
 • Arnau Puigmal reste med Spaniens U19 men blev skadad.
 • Teden Mengi startade två matcher för Englands U18 och uppmärksammades av FA:s hemsida för fint spel mot Brasilien.
 • Anthony Elanga och Charlie McCann representerade Sverige och Irland respektive i en U18-turnering i Sverige. Elangas Sverige slutade tvåa bakom Österrike medan Irland slutade sist. 
 • Ondrej Mastny var på träningsläger med Tjeckiens U18.
 • Charlie Savage representerade Wales U17 mot Bosnien-Hercegovina.

Några korta

 • Will Fish debuterade i Uniteds reservlag då han spelade hela matchen mot Fulham.
 • Mark Helm gjorde sitt första inhopp i reservlaget.
 • Hannibal Mejbri debuterade i juniorlaget, då han spelade hela matchen mot Derby. Han inledde i rollen som nummer 8 och spelade sedan som nummer 6 efter paus. Ingen rolig match att debutera i och heller ingen stor insats av Mejbri.
 • Björn Hardley debuterade i juniorlaget, då han spelade hela matchen mot Derby. Han inledde som mittback och spelade sedan vänsterback. Hardley visade prov på ett fint passningsspel men han kom också snett vid upprepade tillfällen och det var verkligen ingen lyckad debut.
 • Calen Gallagher-Allison debuterade i juniorlaget, då han spelade första halvlek mot Derby. Egentligen mittback fick han spela till vänster i backlinjen.
 • Ben Hockenhull satt för första gången på bänken i reservlaget.
 • Mateo Mejia satt för första gången på bänken i juniorlaget.
 • Ayodeji Sotona uppmärksammades nyligen för sin snabbhet. Junioranfallaren uppges ha den högsta topphastigheten av alla Unitedspelare.

 • Då damlaget nu spelar i WSL har United också ett lag i WSL Academy League. United inledde ligaspelet med en förlust mot Brighton. Utöver resultat emellertid ingen officiell rapportering. United kommer emellertid att spela hemmamatcher inför publik på Moss Lane i Altrincham, så det kan tänkas dyka upp en del information vad det lider. Ole Gunnar Solskjaers dotter Karna Solskjaer spelade i somras för laget och det är förväntat att hon ska ingå i truppen.
 • United kvalificerade sig inte för spel i Uefa Youth League. Därför kommer klubben att arrangera träningsmatcher mot internationellt motstånd. Den första på onsdag mot Hertha Berlin.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 23 september.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United- Fulham 1-0 (0-0)

Premier League 2, Division 2, 13 september


r/k (64) Mundle-Smith (allvarligt otillåtet spel)
1-0 (88) Dylan Levitt (Ramazani)
r/k (90+2) Brandon Williams (två varningar)


Uniteds lag: Kovar; Williams, Fish, Mengi, McGhee (Helm 60); Garner, Galbraith; Ramazani, Levitt, Elanga; Mellor

U18: Derby County – Manchester United 5-1 (3-1)

U18 Premier League, 14 september


1-0 (12) Cybulski
2-0 (15) Brown
3-0 (19) Cybulski
3-1 (26) Mark Helm (McCann)
4-1 (55) Stretton
5-1 (89) Brown


Uniteds lag: Mastny; Bejger, Hockenhull, Hardley, Gallagher-Allison (Neville 46); Mejbri, McCann, Helm (Hughes 77); Wellens, Hoogewerf, Shoretire (Sotona 69)

Mer information: