Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Jag kunde ha bytt ut elva spelare i paus

Embed from Getty Images

Manchester United spelade oavgjort, 3-3, borta mot Sheffield United igår i vad som var en av de märkligare matcherna på mycket länge. Från att ha varit totalt under isen i 70 minuter gick man från underläge till ledning på dryga sju minuter. Någon seger skulle det dock inte bli. Sheffield fick in en omdiskuterad kvittering på stopptid och istället för en femteplats i tabellen fortsätter kräftgången i mitten. Ole Gunnar Solskjaer var dock inte alltför nedslagen efter matchen.

En bortamatch mot Sheffield United en söndag i november känns ju inte som den mest omöjliga uppgiften om man heter Manchester United. Nu vet vi ju att årets, eller nutidens, United är allt annat än det vi blivit vana med och gårdagens möte blev inget undantag i det hänseendet. Hemmalaget, utan Dean Henderson i mål, spelade ut United och tog rättvist ledningen. Man utökade den lika rättvist i andra halvlek och där och då fanns det inget hopp om att årets 13:e ligamatch skulle sluta lyckligt.

En volley från Brandon Williams (stackaren fick inte ens jubla över sitt första ligamål), en perfekt boll in till en framstörtande Mason Greenwood och en osjälvisk Dan James som lät Marcus Rashford avsluta gjorde dock att allt kastades omkull. United var plötsligt United av gammal gott slag och vänder underläge till ledning inom loppet av sju minuter. Det nya United, det som blir nervöst i ledning, visade sig dock. På stopptid fick hemmalaget all tid i världen och via David de Geas fingrar kunde McBurnie kvittera. 3-3 och en poäng, en poäng som nog så gott som alla hade tagit emot med glädje före minut 70 men som nu sågs som en besvikelse.

Embed from Getty Images

United gick ut med en trebackslinje där Phil Jones gjorde sina första 45 minuter i ligan denna säsong. Det blev bara 45, och det ska väl sägas att det var ett klokt byte av Ole Gunnar Solskjaer. Hur klokt det var att starta som man gjorde mot Sheffield United är en annan fråga, men ur matchcoachningsperspektiv gick det rätt. Den gången. Att United ska behöva ligga under, helst med ett par bollar, för att vakna och etablera det där säregna trycket fortsätter att vara tydligt. Lika tydligt är det att United i ledning inte känner sig bekväma. Anthony Martial, som inte var särdeles lyckad på topp, fick ge plats för Axel Tuanzebe minuterna innan kvitteringen. Det var på intet sätt Tuanzebes fel att kvitteringen kom, men signalen var för tydlig.

Istället för att hålla boll högt i banan gav United bort initiativet och sjönk djupt. Det straffade sig. Att 3-3 kom efter något som vissa VAR-domare säkerligen skulle ha dömt bort för hands var synonymt för den här eftermiddagen. 3-3 kändes som en förlust, men den känslan baserade sig också enbart på en sju minuter lång period i matchen. De blandade känslorna är också synonyma för detta United anno hösten 2019. Mixen mellan eufori och ångest är inte hälsosam.

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer fick, av förklarliga skäl, svara på hur han tyckte att laget uppträdde fram till 2-0 och hur han såg på vändningen som kom.

“Det var dåligt. Riktigt dåligt. För att vara ärlig så tänkte jag på Everton. Det laget gav upp, det här laget gav inte upp. När vändningen kommer är det ett väldigt bra svar från grabbarna. Ja, vi spelade dåligt i första halvlek. Vi vann inga dueller och gjorde inte det vi planerat, men att skaka av sig rädslan och inte ge upp efter den halvleken.. Ifjol gav vi upp, i år gjorde vi inte det. Det är en stor, stor skillnad.”

Solskjaer menade också att han, som helhet, var nöjd med hur det hela slutade.

“Även om stora delar av matchen är negativa och vi är besvikna så visar det ändå på en karaktär att vända matchen till 3-2. Vi kunde ha gjort 4-2 och i slutändan är man besviken över att det inte blev tre poäng.”

…om vad som ändrat jämfört med mötet med Everton ifjol

I och med att Solskjaer själv tog upp vårens katastrofmöte med Everton fortsatte journalisterna på det spåret.

“Jag tyckte det (skillnaden) syntes idag. Vi ger unga spelare chansen och vi har tre nyförvärv som gjort skillnad. Jag tror att grabbarna lärde sig en läxa mellan 71:a och 94:e minuten, men det som vi tar med oss är att vi höll oss kvar i matchen efter 2-0 och vände.”

…om att byta ut Phil Jones i halvtid

“Vi måste göra ett byte, vi måste gå för det i andra halvlek. Vi behövde få in en till anfallare. Jag kunde ha bytt ut elva spelare i paus, bortsett från David, så enkelt är det. Han kunde ha tagit 3-3-målet om det inte varit för en touch.”

“Idag handlade det inte om taktik. Det handlade om andra saker. De hade gnistan vi saknade. I fotboll handlar det om att förtjäna att vinna matcher. Vi förtjänade inte att vinna fram till 70 minuter.”

…om snacket i halvtid

“Du är förstås besviken, men du måste väcka laget och säga någonting. Sättet de vänder matchen på, det förändrar så mycket i huvudet på unga spelare. Vi ska komma ihåg att de här spelarna är unga. När de väl återfår tron efter första målet.. Dan James slår en fantastisk boll fram till Brandon.. Plötsligt är de på tårna igen och skakar av sig rädslan.”

…om bytet av taktik

“Det hade olika orsaker. Vi har för tunna på mittfältet då vi saknar Scotty. Mot Sheffield United på bortaplan.. Vi har spelat bra med tre mittbackar denna säsong och tänkte att det var ett bra sätt att fortsätta på. Men, det handlade inte om taktik idag. De handlade om inställning i första halvlek, att vara först på bollen, att sätta in den där tacklingen och vinna duellerna. Ibland slänger man ut taktiken genom fönstret. Det handlade om inställning i första halvlek.”

…om inställning och hur man går vidare

“De är unga. Det handlar kanske inte inställning i ordets rätta bemärkelse. Kanske handlar det mer om självförtroende. Andreas och Fred på mittfältet, de har aldrig spelat tillsammans tidigare. Men sättet vi kommer tillbaka på efter de gör sitt andra mål är bra, så jag anklagar dem inte för att inte ha viljan att vinna. Ibland vet unga spelare inte hur de ska ta sig an utmaningen, men idag lärde vi oss mycket.”

Solskjaer fick avslutningsvis frågan om hur man går vidare från matchen. Han skrattade till innan han svarade.

“Vi ska spela som under de minuterna vi gjorde mål. Med självförtroende och vilja. De flesta av grabbarna har kommit från akademin.. Där spelar man inte de här matcherna. De lärde sig mycket under de här minuterna idag.”

Mera från matchen

Matchdag: Sheffield United – Manchester United (konsten att flytta en parkerad buss)

Snackisar efter Sheffield United – Manchester United 3-3

Spelarbetyg: Sheffield United – Manchester United 3-3

Res med oss till Manchester!