Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Astana – Manchester United (den vintertid nu kommer)

Välkommen till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Astana i Europa League. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.


Senast uppdaterad: 2019/11/28 19:42

Reward

Astana – Manchester United 2-1 (0-1)

Uefa Europa League, gruppspel, 5:6 • 2019-11-28, 16.50 • Astana Arena, Nur-Sultan • domare: Donatas Rumsas, Litauen

 

Avspark: 16.50 • Teve: Eurosport 1/Eurosport Player

0-1 (10) Jesse Lingard

1-1 (57) Dimitri Shomko

2-1 (62) Bernard (OG)

 

Manchester United

Grant; Laird, Bernard, Tuanzebe, Shaw; Garner (Ramazani, 84), Levitt (v); Chong (Mellor, 65), Gomes (Galbraith, 89), Lingard (C) (v); Greenwood.

Avbytare: Kovar, Mengi, Taylor, Galbraith, Puigmal, Mellor, Ramazani.

Astana

Eric (C); Rukavina, Postnikov, Logvinenko (v), Shomko (v); Beysebekov (v), Maevski, Sigurjonsson (v), Rotariu; Khizhnichenko (Pertzukh, 85), Murtazayev.

Avbytare: Mukin, Mushikov, Pertzukh, Zhakipbayev, Janga, Zhalmukan, Prokopenko.

Updated: 2019/11/28 18:39
 • 0
 • Share


2019/11/28 19:42
Oles kommentarer

Med de kommentarerna stänger vi dagens matchdagsblogg och tackar för visat intresse!

 • 0
 • Share


2019/11/28 19:11
Gustavs snackisar

Den eminente Gustav Brinck-Larsen står för kvällens snackisar. De hittar ni här.

https://muss.se/2019/11/28/snackisar-efter-astana-manchester-united-2-1/

Updated: 2019/11/28 19:12
 • 0
 • Share

Manchester United förlorar med 2-1 borta mot Astana. Detta efter en godkänd första halvlek efter vilken United ledde med 1-0. Sju mardrömsminuter i andra halvlek skrinlade dock segerplanerna och United fick inte till något riktigt tryck i slutet. Både Tahith Chong och Mason Greenwood kunde och borde ha gjort mål, men hemmakeepern nöp bägge avsluten.

Vi återkommer med reaktioner om en stund.

 • 0
 • Share


2019/11/28 18:39
Sista bytet

United genomför sitt sista byte i 89:e minuten. Angel Gomes kliver av, Ethan Galbraith kliver in.

 • 0
 • Share


2019/11/28 18:31
Andra bytet

Solskjaer gör sitt andra byte. James Garner kliver av och Largie Ramazani kommer in i 84:e minuten. Får United till en kvittering?

 • 0
 • Share


2019/11/28 18:14
Första bytet

Manchester United gör sitt första byte. Tahith Chong, målsumparen, kliver av och D’Mani Mellor kommer in. Matchminut 65.

 • 0
 • Share


2019/11/28 18:11
2-1 Astana!

Nej, det vill sig inte nu. Bernard gör självmål och vi har 2-1 till Astana. Tungt värre.

 • 0
 • Share


2019/11/28 18:03
Kvitterat!

Astana gör 1-1 i 55:e minuten. Shomko tar avslut och bollen går mellan benen på Bernard och otagbart in bakom Grant. Jobbiga minuter för United då Chong missade tomt mål i anfallet innan.

 • 0
 • Share


2019/11/28 17:53
Andra halvlek igång!

Andra halvlek är igång på Astana Arena. Inga byten i halvtid från Ole Gunnar Solskjaer.

 • 0
 • Share


2019/11/28 17:45
Pausreflektioner

Manchester Uniteds unga elva har stått för en fullt godkänd första halvlek på konstgräset på Astana Arena. Här följer några korta tankar från de inledande 45 minuterna.

 • Angel Gomes startar till vänster, Jesse Lingard i mitten och Tahith Chong till höger. Det mår Gomes sämst av. På förhand spekulerade vi i att Gomes skulle spela i mitten med Chong till vänster och Lingard till höger. Det blev tvärtom. Helt tvärtom. Chong är okej på sin kant, Gomes faller ur matchbilden och har inte något stort stöd av Luke Shaw.

 • Luke Shaw är, av förklarliga skäl, långt från matchformen. Man längtar efter Brandon Williams. Faktiskt.

 • Ethan Laird är pigg på sin högerkant. Flera offensiva raider och bra intentioner i inläggsspelet.

 • Di’Shon Bernard blev bolltittande på en flack boll in i boxen. Det gav Astanas bästa chans hittills.
Updated: 2019/11/28 17:45
 • 0
 • Share

Vi går till halvtidsvila i Nur-Sultan. Manchester United leder med 1-0 efter mål av Jesse Lingard i den tionde minuten. United kontrollerar en rätt tempofattig första halvlek och har 59-41 i bollinnehav så här långt.

En positiv halvlek mot ett rätt tamt hemmalag.

 • 1
 • Share

Dagens lagkapten Jesse Lingard gör 1-0 redan i tionde minuten. Framspelad av Shaw drar Lingard in bollen i bortre gaveln. Möjligen en liten touch från en hemmaspelare, men ack så bra!

 • 0
 • Share


2019/11/28 16:47
Då kör vi!

Spelarna kommer in på planen, dags för avspark!

Vi håller er uppdaterade med eventuella mål och andra viktiga händelser.

Come on United!

 • 0
 • Share


2019/11/28 16:22
Solskjaer om startelvan

 • 0
 • Share


2019/11/28 15:59
En titt på elvorna

Manchester United ställer upp exakt som vi gissade (eller visste) tidigare idag. Det är en, av allt att döma, 4-2-3-1-uppställning där Jesse Lingard bär kaptensbindeln. Det enda egentliga frågetecknet är om Lingard går till höger eller i mitten. Det tidigare är att föredra, då det innebär Angel Gomes bakom Mason Greenwood.

Astana gör en förändring i backlinjen jämfört med matchen på Old Trafford. Zarko Tomasevic är skadad och ersätts av Yuri Logvinenko. På mittfältet är Abzal Beykebekov och Dorin Rotariu nya jämfört med senast. Den sistnämnde spelade anfallare sist. Där ersätts han nu av Sergei Khizhnichenko.

Att döma av UEFA:s uppställning rör det sig om en rak 4-4-2-uppställning.

 • 0
 • Share


2019/11/28 15:51
Laget på plats

Laget har, väl påpälsat, anlänt till Astana Arena.


 • 0
 • Share


2019/11/28 15:50
Astanas elva

Motståndarna Astana är inte lika frekventa då det kommer till Twitter, så någon snygg grafisk presentation har vi inte att hämta därifrån. Dock är elvan denna:

Eric (C)

Rukavina, Postnikov, Logvinenko, Shomko

Beysebekov, Maevski, Sigurjonsson, Rotariu

Khizhnichenko, Murtazayev.

 • 0
 • Share


2019/11/28 15:37
Elvan bekräftad

Updated: 2019/11/28 15:38
 • 0
 • Share


2019/11/28 13:52
Förra mötet

Manchester United har mött Astana en gång tidigare och det var i öppningsomgången av årets Europa League. Ett krampande Manchester United vann med 1-0 efter att Mason Greenwood gjort matchens enda mål.

United vann skottstatistiken med 7-0 och hade därtill ytterligare 13 avslut mot Astanas totalt tre. United vann därtill bollinnehavet med 72-28. Det oaktat så dröjde Greenwoods segermål till den 73:e minuten.

Förutsättningarna är förstås annorlunda nu. United matchar ett ungt lag och har en tung resa i benen. Därtill får konstgräset, som matchen spelas på, betecknas som en klar fördel för hemmalaget.

 • 0
 • Share


2019/11/28 12:47
En djupare inblick i “de 14”

För er som vill förkovra er i de 14 juniorernas förehavanden så här långt i karriären så rekommenderar vi Mickes eminenta sammanställning.

https://muss.se/2019/11/28/presentation-av-de-14-tonaringarna-som-ar-aktuella-mot-astana/

 • 0
 • Share


2019/11/28 12:45
Spekulationer kring startelvan

Startelvan ja, den kommer att bli ung och den kommer att ge oss en hel del a-lagsdebutanter. Ole Gunnar Solskjaer har tagit med sig 18 spelare till Kazakstan, vilket förstås betyder att alla är en del av den slutliga matchtruppen. Fyra seniorer finns med bland de 18. Det handlar om Lee Grant, Axel Tuanzebe, Luke Shaw och Jesse Lingard.

Lee Grant kommer att så i mål och därmed göra sin första match från start för Manchester United. Luke Shaw kommer att spela vänsterback medan Axel Tuanzebe tar en av två mittbacksplatser. Jesse Lingard, som lär vara kapten för dagen, tar rimligen hand om högeryttern.

Då återstår sju platser att fördela åt de 14 juniorer som utgör resten av truppen. Utgående från Solskjaers presskonferens känns det rätt spikat hur det blir, även om sena ändringar förstås kan tillkomma. Ethan Laird lär få begå sin a-lagsdebut och gå in som högerback medan Di´Shon Bernard går in som Tuanzebes kompanjon i mittlåset.

Utgår vi från en 4-2-3-1-formation så behövs det två defensiva mittfältare. James Garner är en av dem medan walesaren Dylan Levitt blir den andre. Framför duon hittar vi förutom Lingard två i a-lagssammanhang rutinerade herrar, om man jämför med övriga juniorer. Angel Gomes lär gå som släpande anfallare medan Tahith Chong, som verkligen behöver luft under vingarna, lär ta vänsteryttern.

På topp spelar Mason Greenwood. Något reellt alternativ finns egentligen inte och får man önsketänka lite så får Largie Ramazani göra a-lagsdebut i andra halvlek, gärna rätt tidigt.

På minuskontot hittar vi det faktum att Matej Kovar inte får stå i mål. 19-åringen har varit bra i reservlaget i höst och hade mer än gärna fått spela framom Grant.

 • 0
 • Share


2019/11/28 12:13
Dagens domare

Hört talas om Donatas Rumsas? Om inte är du inte ensam om det. Dagens litauiske domare gör sin blott andra Europa League-match i karriären. Rumsas är 31 år gammal och har varit FIFA-domare sedan år 2016. Inom UEFA är Rumsas rankad i kategori två, den tredje högsta nivån. I samma kategori hittar vi bland annat engelske Paul Tierney och svenske Glenn Nyberg.

Rumsas dömde mötet mellan Linz och Rosenborg tidigare i höst. Då delade han ut fem gula kort.

Updated: 2019/11/28 12:14
 • 0
 • Share


2019/11/28 11:19
Förutsättningarna

Förutsättningarna, ja. Vad händer vid vinst, oavgjort eller förlust? Det tråkiga svaret är egentligen att det inte händer särdeles mycket. Vinner Manchester United idag betyder att det räcker med oavgjort hemma mot AZ för att ta hem gruppsegern. Vid oavgjort eller förlust spelar förstås resultatet mellan AZ och Partizan Belgrad senare ikväll in mer. Vinner AZ den matchen behöver United en seger i sista omgången för att kunna tituleras gruppsegrare.

Gruppsegrarna seedas i 16-delsfinalerna, men några större växlar ska vi väl egentligen inte dra av det. Slutspelsträdet i Europa League är stort och säsongen 2016-17, när United vann turneringen, slutade man trots allt tvåa i gruppen bakom Fenerbache, vilket gjorde att man gick in som oseedat lag i slutspelslottningen.

För Astanas del handlar det mest om ära och berömmelse idag. Kazakerna tog hem den inhemska ligatiteln här för leden och får den vägen kvala till Champions League nästa år. Ska man ha någon chans att undvika jumboplatsen i grupp L så krävs det allra helst seger idag, men också att mötet mellan AZ och Partizan Belgran går lagets väg. Jämfört med fjolårets Europa League-äventyr är årets en klar missräkning. Ifjol tog man totalt åtta poäng i gruppspelet och slutade trea bakom Dynamo Kiev och Rennes. I år har man noll poäng och 1-14 i målskillnad så här långt.

 • 0
 • Share


2019/11/28 11:05
Den vintertid nu kommer

God torsdag och välkomna med till dagens liveblogg där vi under dagen kommer att snacka upp Manchester Uniteds bortamöte med Astana. Förutsättningarna inför match är tämligen givna. Manchester United kommer att spela slutspel efter nyår medan värdarna inte kommer att göra det. Ole Gunnar Solskjaer har plockat med sig ett lag där enbart fyra spelare kan tituleras seniorer och där vi väntar oss en radda med a-lagsdebuter.

Dagens match kan också ses som startskottet på en period med synnerligen tätt matchschema. Med dagens match inräknad så kommer United att spela match i snitt var tredje dag innan vi når nyår. Det är förstås en av orsakerna till att Solskjaer väljer den trupp han väljer. En annan orsak är den tuffa resan och det faktum att matchen idag spelas på konstgräs.

Vintertid, ja. Som vi tidigare diskuterat så är det kallt i Kazakstan, riktigt kallt om du utgår från vad den genomsnittlige engelsmannen är van vid. Kvicksilvret stod på 22 minus igår kväll och lagom till matchstart väntas dryga 12 grader kallt. Spelarna lär dock inte behöva frysa, i alla fall inte under de 90 minuter fotboll som ska avverkas. Taket på Astana Arena är på, vilket enligt uppgift gör att temperaturen orkar upp till dryga 15 grader, om vi har tur.

Updated: 2019/11/28 11:06
 • 0
 • Share