Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

99 dagar senare: Detta har hänt & detta gäller nu

Blickar vi tillbaka ett par livstider kommer vi till den 12 mars 2020. Då spelade Manchester United match. Imorgon är det dags igen. Det är fortfarande samma säsong som då, varför vi här kommer att blicka tillbaka på säsongen som var före det ofrivilliga uppehållet. Dessutom kommer vi även att titta på vad som gäller när säsongen nu slutförs.

När domare Jon Moss imorgon kväll blåser igång Uniteds match mot Tottenham har det gått 99 dygn och 27 minuter sedan domare Artur Dias blåste i sin pipa för att förkunna Uniteds 5-0-seger mot LASK.

Det är ett väldigt långt uppehåll. Sedan millennieskiftet är, för United, det genomsnittliga uppehållet mellan två säsonger ett par veckor kortare. Inför den allra första Premier League-säsongen, sommaren 1992, gick vi 105 hemska dagar utan match. Sedan dess har vi bara en gång, 2006 då vi också fick lida i 105 dagar, haft en längre matchfri period än 99 dagar.

Men de gångerna hade vi åtminstone träningsmatcher att trösta oss med. Nu har vi inte haft någonting. Dessutom går tiden väldigt mycket långsammare i år än någonsin tidigare.

Så ja, vi är ursäktade om vi inte riktigt minns vad som hände före uppehållet. Så här följer en sammanfattning.

Augusti

Solen sken. Marcus Rashford gjorde två mål medan Anthony Martial och Daniel James bidrog med varsitt. Allt var frid och fröjd när Chelsea pulveriserades i ligapremiären.

Sedan… ja, sedan gick det inte så värst bra. De tre avslutande matcherna i augusti gav oss två poäng.

September

Rashford sänkte Leicester och Greenwood sänkte Astana men förlusten mot West Ham var en ny humörsänkare. Vi vann mot Rochdale i ligacupen, men först efter straffar. Månaden avslutades med oavgjort mot Arsenal, vilket förstås är underkänt.

Oktober

Mållöst borta mot AZ var tråkigt men kunde väl ändå accepteras. Att vi lämnade planen mållösa mot Newcastle var däremot ett fiasko, allra helst som Newcastle faktiskt sparkade in en boll i mål. Oavgjort hemma mot Liverpool borde kanske ha blivit en seger men kunde snabbt ha blivit en förlust i slutskedet.

Partizan bortabesegrades med 1-0 i Europa League. United hade gjort nio mål på tolv matcher. Inte bra.

Men Norwich var givmilda. De gav oss två straffar. Både Rashford och Martial missade. Men Norwich bjöd på tre mål ändå och för första gången sedan premiären gjorde United fler än ett mål i en match. Av bara farten sparkade vi in bollen i två gånger mot Chelsea också och Londonklubben sparkades ut ur ligacupen. Rashford gjorde båda men det är bara frisparken vi minns.

November

Nåväl. United var förstås tillbaka! Så kom november och med det en förlust mot Bournemouth. Jösses. Sedan gjorde vi mirakulöst tre mål tre matcher i rad. Mot Sheffield United räckte det emellertid bara till en poäng då de också gjorde tre mål.

Månaden avslutades med en förlust mot Astana men eftersom avancemanget i Europa League redan var säkrat kvittade det. Ändå en kul upplevelse för en uppsjö spelare som fick debutera i matchen.

December

Vi firade in december med 2-2 hemma mot Aston Villa. Vilket skit. Bättre då mot de bättre. Även om Tottenham är ganska värdelösa den här säsongen. Rashford gjorde hur som helst två mål och Ole Gunnar Solskjaer klappade José Mourinho på huvudet.

Embed from Getty Images

Vi åkte till Manchester city och rullade ut motståndarna totalt första halvtimmen. Det räckte till seger. AZ städades av i en tämligen meningslös match. Men vi kan inte ha bra grejer för länge. Det blev oavgjort mot Everton. Förvisso en seger därefter men det var mot Colchester så det räknas nästan inte. Räknas gör däremot förlusten mot Watford. Jösses så uselt.

Men på julen åt sig spelarna starka på julmat och det blev enkla segrar mot Newcastle och Burnley.

Januari

Tyvärr fick vi inleda 2020 med match mot ett skräplag och det blev förlust mot Arsenal. Sedan spelade vi några miljoner matcher mot Wolves (i alla fall två). Det gav avancemang i FA-cupen och förmodligen åtskilliga åtal för brott mot de mänskliga rättigheterna på grund av tråkighet.

Vi skickades ut ur ligacupen av Manchester city efter att mestadels ha varit utspelade. Ändå fick vi chansen att vinna med frispark i drömläge. Vi lät Fred ta hand om den. Borde nog ha blivit anmälda för matchfixning för det.

I ligan blev det plötsligt en 4-0-seger mot Norwich men all optimism försvann med 2-0-förluster mot Liverpool och Burnley.

Nu tyckte till och med fotbollsförbundet synd om oss och vi fick möta Tranmere i FA-cupen. Alla fick göra mål. Till exempel Harry Maguire, Diogo Dalot, Jesse Lingard och Phil Jones (observera att detta alltså är helt sant). Planen var brun och fin, som fotbollsplaner ska se ut.

Februari

Vi mötte Wolves igen. Nya brott mot de mänskliga rättigheterna. Inte ens en Bruno Fernandes-debut kan rädda en match mot Wolves. Men dåligt skulle nu börja bli bra.

Vi lekte vinteruppehåll. Inte Odion Ighalo, som kom på lån på deadline day, dock. Det fanns en rädsla för att han inte skulle få återvända till England om han lämnade landet. Han hade ju varit i Kina. Det var nåt med nåt virus. Sedan blev det juni och Ighalo fick inte återvända till Kina. Nåt med nåt virus. Därför blir Ighalo kvar i United. Så kan det gå.

Men Bruno tog hand om pojkarna under uppehållet. Vi fick möta Chelsea igen. Tacksamt och en enkel seger. Can we play you every week? Sedan gjorde Bruno sitt första mål när Watford besegrades.

Vi var usla borta mot Club Brugge i Europa League men det var ändå okej för belgarna kunde inte spela fotboll och vi gick vidare med 6-1 totalt efter storseger hemma.

Mars

Oavgjort borta mot Everton fick väl duga. Detta följdes av en enkel seger mot Derby i FA-cupen, där vi mest hälsade på Wayne Rooney. Sedan kom Manchester city på besök och United tog en superb 2-0-seger.

Vi fortsatte på den inslagna vägen då LASK besegrades med 5-0 i Europa League.

Sedan fick vi inte spela någon mer fotboll.

När fotbollen tog paus hade United åtta segrar och tre oavgjorda på de elva senaste matcherna, med den utmärkta målskillnaden 29-2. Huruvida formen har kunnat konserveras återstår att se.

Spelarna

Bruno Fernandes kom in och gjorde skillnad. Scenförändringen som United stod för är till stor del Brunos förtjänst. Andra spelare som var i form när fotbollen avbröts var Harry Maguire, Luke Shaw, Fred och Nemanja Matic.

Scott McTominay var precis tillbaka i spel efter skada medan både Paul Pogba och Marcus Rashford spenderade dagarna med rehabilitering. Där har United ett stort sparkapital. McTominay var Uniteds bästa mittfältare under hösten medan Rashford förmodligen är klubbens bästa spelare den här säsongen. Vad Pogba i form kan vet vi alla.

Mer om spelarnas form i vår senaste Power Rankings.

Tabellen

När det blev uppehåll låg United femma i ligan, tre poäng bakom Chelsea och med åtta poäng upp till Leicester. Bakom United är det tätt, Sheffield United är bara en poäng bakom efter deras oavgjorda hängmatch igår och det är bara sex poäng ner till tian Burnley.

Som det ser ut just nu gäller att Manchester city inte kommer få spela i Champions League nästa säsong. Hur det faktiskt blir med den saken bestäms av CAS senare i sommar. Skulle det verkligen bli så att fuskarna city inte får spela Champions League gäller att ligafemman får deras plats i turneringen.

Men det är bäst att ta fjärdeplatsen för att vara på den säkra sidan.

Cuperna

United är klara för kvartsfinal i FA-cupen och där ska vi möta Norwich. Goda chanser till en pokal, alltså.

I Europa League är United i praktiken klara för kvartsfinal efter 5-0-segern mot LASK. Turneringen avslutas i Tyskland och från och med kvartsfinalen avgörs det hela i enkelmöten.

Nymodigheterna

Det blir inte som vanligt nu när fotbollen återvänder. Detta gäller:

  • Alla matcher visas på teve.
  • Ingen publik tillåts på arenorna.
  • Det är tillåtet med fem byten i matcherna men lagen får bara byta vid tre tillfällen under matchen samt direkt efter pausvilan.
  • Det blir 20 spelare i matchtrupperna.
  • En vätskepaus görs i varje halvlek, vad det verkar oavsett de yttre omständigheterna.
  • I tillägg finns diverse regler för social distansering.

United i juni

Manchester United har bara spelat två tävlingsmatcher i juni. Båda borta mot Ferencvaros i Inter-Cities Fairs Cup (Mässcupen) 1965. I den första, den 6 juni, blev det en 1-0-förlust. Då United hade vunnit med 3-2 på Old Trafford blev det omspel (detta var före den idiotiska bortamålsregeln). I omspelet, den 16 juni, blev det en 2-1-förlust.

Förhoppningsvis är inte ett tecken på vad som komma ska.

United i juli

Manchester United har aldrig spelat en tävlingsmatch i juli.