Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Tottenham Hotspur – Manchester United

Embed from Getty Images

Efter drygt tre månaders uppehåll är det äntligen dags för Premier League igen. Ligan återstartades redan under gårdagen, bland annat med ett högoktanigt möte mellan Manchester City och Arsenal. Imorgon däremot, på självaste midsommarafton, är det Uniteds tur att kliva in i handlingarna då man tar sig an Tottenham nere i huvudstaden. 

Så var det äntligen dags igen. En minst sagt olustig vår gjorde som bekant att fotbollen stod stilla på de allra flesta håll i flera månader. Men trots coronavirusets utbredning världen över beslutade  många ligor (andra inte) att återuppta ligorna för att spela färdigt och få en slutgiltig tabell. Bundesliga i Tyskland var först ut och har nu i flera veckor visat att det går att bedriva fotbollsverksamhet trots det ovissa läget.

Premier League är givetvis inget undantag och borta på öarna tryckte man äntligen på “play” igen genom att spela två hängmatcher. På andra sidan stan i Manchester hade Arsenal alltså inte mycket att hämta mot de ljusblå och besegrades med 3-0. I Birmingham gästade Sheffield United Aston Villa i en match som slutade 0-0. Ingen minnesvärd match i sig, däremot en desto mer uppmärksammad händelse i form av ett teknologiskt haveri med målkameran, där Sheffield blev bestulna på ett mål.

Manchester United

Nog om det och istället över till det viktiga, nämligen det faktum att Manchester United ska spela fotboll igen. Det var, som vi alla vet, ett bra tag sedan United tävlingsspelade, vilket gör att vi inte har särskilt mycket att gå på. Senast man spelade var i mitten av mars i Europa League mot LASK, där man tog en övertygande 5-0-seger. Då hette målskyttarna Odion Ighalo, Daniel James, Juan Mata, Mason Greenwood, och Andreas Pereira.

Det har även spelats ett par interna matcher samt träningsspel mot West Bromwich, där man både vann och förlorade.

Hursomhelst, för den som har missat blir Ighalo kvar i United, åtminstone fram till och med sista januari. Ett lån man lyckades förlänga och som alla inblandade parter troligtvis känner sig nöjda med. Det intensiva matchandet kommer nämligen kräva att det finns bredd i truppen. Vad gäller Ighalo lär han han dessutom fylla en lika viktigt roll nu som när han anlände till klubben, då Marcus Rahsford satt i sjukstugan.

På ämnet Ighalo och Rashford (den senare som för övrigt är mer eller mindre globalt uppmärksammad för tillfället) blir det därför passande att lägga in några rader om anfallet, där samtliga nu finns tillgängliga. Längst fram är det framför allt Anthony Martial som huserat och lär så göra även imorgon. Att någon annan än just Rashford tar platsen ute till vänster får ses som uteslutet, men det kan däremot bli huggsexa om vem som gör anspråk på motsatt sida. Där finns diverse alternativ, mycket beroende på hur Solskjaer vill ta sig an matchen. En gissning skulle kunna vara James. En annan Mata. Allt detta beroende på hur Solskjaer ställer upp. 4-2-3-1, 5-3-2?

Vidare till mittfältet och de centrala delarna kan det också bli riktigt intressant. Kommer Bruno Fernandes och Paul Pogba lira samtidigt, och hur kommer det se ut i sådana fall? Baserat på kvalitet ska givetvis två världsspelare kunna spela tillsammans, vem som sedan tar mest plats, och kräver mest plats blir spännande att se. En potentiell uppställning kan möjligen vara Fred och Pogba som sittande, där brassen får ta jobbet som städgumma, och Fernandes i en roll framför.

Under dagens presskonferens meddelade Solskjaer att de enda som inte kommer finnas tillgängliga för spel imorgon är Axel Tuanzebe och Phil Jones. Dessa två hade troligen inte varit aktuella oavsett och därmed kan vi konstatera att truppen bör vara tämligen slagkraftig. I backlinjen känns de flesta positionerna ganska självskrivna; David De Gea vaktar givetvis kassen och där framför bör vi kunna hitta Aaron Wan-Bissaka, Harry Maguire, Victor Lindelöf, och Luke Shaw.

Det ska dock sägas att Solskjaer ofta väljer att formera en fembackslinje mot tuffare motstånd för att få in en till mittback samt kunna trycka upp ytterbackarna lite mer i planen. Ett sådant scenario kan öppna upp för Eric Bailly som en av tre i centrallinjen men även Brandon Williams istället för Shaw. Om vi utgår från detta är det inte otänkbart att norrmannen formerar laget som det ser ut nedan.

Möjlig startelva:

Tottenham Hotspur

Tillsammans med United är troligtvis Tottenham det lag som gynnats mest av att uppehållet kom (baserat på skadeläge). Sedan att det blev såpass långt kanske ingen hade önskat, men det ska sägas att Spurs hade en kämpig vinter och vår innan coronan slog till.

José Mourinhos mannar har på de senaste sex matcherna, alla turneringar inräknade, förlorat fem och kryssat en. Två av dessa förluster kom i ligaspelet mot Wolverhampton och Chelsea. En förklaring till den bistra resultatraden kanske delvis kan förklaras genom att man haft en rad spelare borta på grund av skador, däribland Harry Kane.

Även om han inte varit borta på grund av skada kan vi ändå tillägga att Heung Min-Son också varit borta under ett par veckor då han tjänstgjort i den Sydkoreanska militären. Därifrån är han nu tillbaka och om vi lyssnar på vad Mourinho hade att säga på presskonferensen inför matchen bekräftade portugisen att både Son och Kane kommer starta, men även Moussa Sissoko.

En som inte kommer till spel är Dele Alli. 24-åringen har vid ett tillfälle under tiden spelarna suttit i karantän, på ett osmakligt sätt, skämtat på sociala medier om viruset. Mittfältaren missar därmed morgondagens match och har även tvingats böta £50 000.

Högst troligt hade Alli varit aktuell för startelvan imorgon kväll, men som läget är nu kan Mourinho behöva mixtra lite grann. I offensiv väg finns hursomhelst alternativ, kanske främst i form av nyförvärvet, Steven Bergwijn. Men då samtliga spelare beräknas vara tillgängliga finns även Erik Lamela som alternativ bakom Kane.

I mål hittar vi sannolikt Hugo Lloris, som för ett tag sedan kommit tillbaka efter att ha brutit armen tidigare under säsongen. Utgår vi sedan från att Mourinho mönstrar en fyrbackslinje lär åtminstone Toby Alderwireld och Serge Aurier vara givna namn i startelvan.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången lagen möttes var på Old Trafford i december, då slutade det med 2-1-seger för United. Mest ljus riktades då på Rashford som var inne i ett stim. I matchen prickade han in bägge målen, varav ett på en straff, som han själv också fixade. Avstängde Alli gjorde Tottenhams mål.

Visste ni att…

  • Morgondagens match döms av Jon Moss?
  • Manchester United aldrig har spelat en tävlingsmatch på midsommarafton?

Matchfakta

Tottenham Hotspur
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 30
Tid: Fredagen den 19 juni 2020, 21.15
Plats: Tottenham Hotspur Stadium, London
Teve: V Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

  • inga skador
Tveksamma:

  • Jones (okänt)
Avstängda:

  • inga avstängda
Position: 5:e12-9-844-3045
Borta:9:e4-4-615-1816
Bästa målskytt: Rashford (14)
Disciplin: 56 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V23/2WatfordHPL3-0
V27/2BruggeHEL5-0
O1/3EvertonBPL1-1
V5/3DerbyBFA3-0
V8/3Man cityHPL2-0
V12/3LASK LinzBEL5-0

Tottenham Hotspur

Skador:

  • Parrott (skadad, inget datum)
  • Tanganga (rygg, inget datum)
Tveksamma:

  • inga tveksamma
Avstängda:

  • Alli (en match)
Position: 8:e11-8-1047-4041
Hemma:5:e8-2-427-1526
Bästa målskytt: Kane (11)
Disciplin: 63 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F19/2LeipzigHCL0-1
F22/2ChelseaBPL1-2
F1/3WolvesHPL2-3
O4/3NorwichHFA1-1[1]
O7/3BurnleyBPL1-1
F10/3LeipzigBCL0-3
[1] Norwich vann 3-2 på straffar.

United mot Tottenham

Totalt: 19291-49-52302-247
Premier League: 5535-11-993-49
Borta: 9226-32-34114-149
SENASTE MÖTENA
V2018-04-21NFA2-1
F2018-08-27HPL0-3
V2019-01-13BPL1-0
V2019-12-04HPL2-1
SENASTE BORTAMATCHER
F2016-04-10BPL0-3
F2017-05-14BPL1-2
F2018-01-31BPL0-2
V2019-01-13BPL1-0

Domare: Jon Moss

Assisterande: Smart, Davies, fjärdedomare: Marriner, VAR: Scott, assisterande VAR: Child.
M
PL 2019/20:2078206
PL 2018/19:27974110
PL totalt:219769201268
Snitt (2018-20):3,70,130,020,34
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:322165
Dömt Tottenham:281279