Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi skulle till final och vi ska vara redo på onsdag

Embed from Getty Images

Manchester United gjorde sin sämsta insats efter att säsongen återupptogs när man föll med 3-1 mot Chelsea i FA-cupsemifinalen på Wembley på söndagskvällen. Förlusten var odiskutabel och snacket efteråt handlar om den taktiska disponeringen, om de defensiva bristerna och om man ska lyckas ladda om inför onsdagens viktiga möte med West Ham. 

När laguppställningarna kom dryga timmen innan match på söndagskvällen kunde vi konstatera att Ole Gunnar Solskjaers respekt för Frank Lampards Chelsea var just så stor som man kunde befara. Solskjaer har spelat med en 5-3-2-uppställning (3-5-2 offensivt om man så vill) mot de på pappret bättre motstånden. Det har han gjort med minst sagt blandad framgång. Att inleda med både Anthony Martial och Paul Pogba på bänken kanske sparade vissa krafter inför onsdagen, men samtidigt gav det stora offensiva luckor mot Chelsea.

United tappade mittfältet tidigt och Bruno Fernandes såg synnerligen vilsen ut före paus. Det att Solskjaer tvingades till ett byte då Eric Bailly nickade ihop med Harry Maguire borde rimligen ha inneburit en återgång till sedvanligt 4-3-3. Det gjorde det på pappret, men spelmässigt förblev United håglöst och orörligt. Över 90 minuter var tempot både med och utan boll för lågt, vilket Chelsea inte var sena att utnyttja när man samlade sig för försvar.

Förlusten blottade också Uniteds stora brister defensivt. Dels är Victor Lindelöf för dålig på 1-0-målet, dels är Harry Maguire inte den hänförare han bör vara (klumpig duell med Bailly, ett självmål fram till 3-0) och dels är David de Gea inte längre David de Gea. Spanjoren må göra sina räddningar, men agerandet på främst 2-0-målet är så uselt att Solskjaer måste ta in Dean Henderson till hösten. Annat finns inte om United på allvar ska utmana högst upp.

Solskjaers presskonferens

  • Frågan om var det gick fel var väldigt generell. Solskjaer menar att man tappade koncentration och fokus när Harry Maguire och Eric Bailly nickade ihop och Bailly fick bryta matchen. Det att man släpper in ett mål strax efter hade en stor inverkan på matchen.
  • Laguttagningen handlade dels om att ta ut det lag som skulle ta United till final men också om att vara redo inför onsdag. Det funkade sånär fram till halvtid.
  • Frågan om huruvida man nu måste börja diskutera målvaktssituationen i United undvek Solskjaer med att konstatera att alla måste leverera och att alla har en chans att leverera när de väl får spela. 2-0-målet borde De Gea ha tagit. Solskjaer menar att spanjoren gör ett antal bra räddningar men att det är svårt att repa sig från ett misstag.
  • Brandon Williams visade “karaktär” efter passningen in i mitten som föranledde 2-0-målet. Solskjaer menar att vänsterbacken var strålande efter sitt misstag och att det är lättare för utespelare att spela upp sig efter en miss än det är för målvakter.
  • Eric Bailly togs till sjukhus för rutinkontroller som görs vid en huvudskada. Ivorianen fick även ett jack i bakhuvudet efter krocken med Maguire. Solskjaer upprepade att skadan hade stor inverkan på hur matchen utvecklade sig.
  • Leicesters förlust mot Tottenham sätter United i en bättre position inför de avslutande två matcherna. Solskjaer påpekar diplomatiskt att man inte kan påverka andra lags resultat men att det förstås är bra ju mer hjälp man får. Nu ska man ladda om för West Ham och skaffa sig “bästa möjliga läge” inför mötet med Leicester på söndag.
  • På frågan vad man tar med sig och vad man lärde sig efter förlusten på Wembley var svaret “mycket” och att man lärde sig mycket som lag. Man åkte på en smäll och nu återstår det att se hur reaktionen blir på onsdag.

Hela presskonferensen, som Solskjaer höll på distans, finns att se här.

Övriga reaktioner

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – Chelsea 1-3

Spelarbetyg: Manchester United – Chelsea 1-3

 

Res med oss till Manchester!