Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: De individuella prestationerna var avgörande

Embed from Getty Images

För andra gången inom loppet av ett par dagar besökte United återigen Brighton. Denna gången i ligacupen och med en rad förändringar i startelvan. Trots en tämligen svajig insats kunde man lämna sydkusten med en seger som till slut skrevs till 3-0, vilket givetvis också innebar avancemang. 

I lördags stod United för ett av de grövsta rånen vi sett på en fotbollsplan de senaste åren när man bortaslog Brighton i Premier League. Igår besegrade man återigen fiskmåsarna på Amex Stadium, men något rån var det inte tal om igår kväll i alla fall. Spelmässigt kan man dock argumentera för att hemmalaget var bättre än gästerna, men när det väl kom till kritan visade United att man var vassare.

Skillnaden lagen emellan igår kväll var framför allt att United hade en vänsterfotad spanjor i form av Juan Mata, som såg till att visa vägen med både mål och assist för ett i övrigt tämligen dysfunktionellt bortalag. Det fanns egentligen ingenting som lovade särskilt gott vad gällde spelet igår, även om det såklart var ett roterat lag, men kanske är det ändå läge att ge Mata en start i ligan, i brist på ganska mycket annat just nu. Mason Greenwood ska givetvis ha platsen ute till höger men har inte riktigt kommit igång än. Vi såg ju trots allt under förra säsongen vilket fint samarbete Bruno Fernandes och Mata hade. De kunde kombinera sig igenom låga försvar och hittade varandra som handen i handsken stundtals.

Över till matchen så var det mycket böljande spel och inte direkt någon högkvalitativ fotboll. Brighton såg ut som laget med den tydligaste idéen och försökte spela sig igenom Uniteds försvar. Några avgörande moment skulle dock visa sig bli avgörande, både i form av mål framåt och en alert Dean Henderson i målet. Enhandsräddningen som 23-åringen står för på Trossards avslut, ja den heter duga. Kanske kryper även Henderson närmre en start i ligan?

Mer övergripande var det dock Eric Bailly som såg till att hålla ihop den röda backfyran. Victor Lindelöf var ofta feltajmad och längs kanterna gjorde varken Brandon Williams eller Diogo Dalot någon glad. Den senare kommer ju förvisso direkt från frysdisken, så visst vore det väl aningen naivt om man hade haft några större förväntningar på honom.

På liknande sätt som mot Luton i förra veckan drog United iväg målmässigt när de tyngre namnen äntrade planen. Marcus Rashford kom in och bidrog med fart och energi. Paul Pogba kom in och bidrog till att United fick låna bollen lite oftare och i lite längre sekvenser. Fransmannen såg dessutom till att sätta spiken i kistan med en… ja, ganska halvdan frispark, om vi ska vara ärliga.

Vilka United kommer att få möta härnäst i ligacupens kvartsfinal meddelas under morgondagens lottning.

Solskjaers presskonferens

Nedan har vi summerat det vad norrmannen hade att säga på presskonferensen efter matchen.

  • Spontana tankar: “Vi är vidare och det är det viktiga. Vi förtjänade det i slutändan, även om det var lite böljande framför allt i första halvlek. Några individuella prestationer var det som avgjorde samtidigt som vi behövde försvara oss bra också. Skönt att göra ett par mål och att hålla nollan.”
  • Tre mål tre matcher i rad, det måste boosta självförtroendet?: “Självklart, starten på säsongen var en besvikelse men vi har tagit oss tillbaka. Skärpan kommer tillbaka, självförtroendet ökar, och vi blir bättre fysiskt. Vi var medvetna om att vi behövde skynda långsamt.”
  • Om semifinalspöket: “Vi är redan klara för kvartsfinal och beroende på läget i december kommer vi givetvis vilja gå vidare till semifinal igen. Semifinalförlusterna förra säsongen svider såklart.”
  • Om Bailly: “Eric gjorde det bra igen. Han vet hur högt vi aktar honom. Nu handlar det om att hålla sig skadefri och att spela kontinuerligt. Jag är mycket nöjd med honom.”
  • Om Henderson: “En matchavgörande sekvens med hans räddning. Han hade inte så mycket att göra men behöll koncentrationen. Han lever för att hålla nollor, precis som målvakter ska göra.”
  • Mata var outstanding ikväll… “Absolut, hans lugn och erfarenhet… han skapade nästan allt på egen hand i matchen. Det var högsta kvalitet. Han gjorde även ett bra jobb defensivt, som när han tog hand om Dan Burn, som ju är betydligt mer storväxt. Det visar på karaktär. 
  • Var vad skillnaden nu jämfört med senaste mötet (2-3)?: “Vi spelade mot ett bättre lag i lördags, men vi växte in i matchen idag (läs igår) och fick mer självförtroende. Att hålla nollan är viktigt också.” 
  • Van de Beeks chanser framöver: “Vi vet alla att det kommer bli många matcher den här säsongen och att han kommer vara vital för oss. Han har visat i varje match han spelat att han har stora kvaliteter. Han gör saker enkelt för sig men ändå effektivt. Har man gått genom Ajax akademi vet man att det är en intelligent spelare man har att göra med. Som tränare är det en spelare man älskar att ha i sitt lag.” 
  • Flyttrykten om Mata?: “Det är inga rykten jag känns vid och det är inte heller något vi har diskuterat.”

Reaktioner

Mer från matchen

Snackisar efter Brighton & Hove Albion – Manchester United 0-3

Spelarbetyg: Brighton & Hove Albion – Manchester United 0-3

Res med oss till Manchester!