Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Brighton & Hove Albion – Manchester United 0-3

Embed from Getty Images

Manchester United är vidare till kvartsfinal av Ligacupen, och man är det efter en match som till slut gav ett tämligen komfortabelt slutresultat i 3-0. Scott McTominay gav United ledningen just före halvtidsvilan, Juan Mata och Paul Pogba satte spiken i kistan med 2-0 och 3-0 i minut 73 respektive 80. Innan spikarna slogs i hade Brighton dock ett jätteläge att kvittera till 1-1, men Dean Henderson visade igen att han redan är en storlagsmålvakt att räkna med.

Det såg bättre ut

Ja, det skall sägas direkt att båda lagen roterade rejält, så att jämföra med tokmatchen i lördags låter sig egentligen inte riktigt göras. Men vi gör det ändå, för att det var ett fall framåt för Manchester United.

Nej, det var inte bländande spel i 90 minuter som gjorde att vi nu skall sluta vara oroliga inför helgens match mot Tottenham, men särskilt den andra halvleken hittade United ytor som man inte gjort tidigare. Då särskilt genom Juan Mata, och en Donny van de Beek som fick starta som tia och sedan de sista 20 minuterna fick utgå från vänsterkanten.

Embed from Getty Images

Men som sagt, den första halvleken hade United det ändå ganska trögt. Man var bättre än Brighton, men det var inte så att bollarna ven runt Jason Steele i Brightonmålet. Med bara några minuter kvar av halvleken kom dock McTominays mål, lika oväntat som förlösande.

United vann en frispark till höger om straffområdet, en frispark som Juan Mata med oerhört fin precision lyfte in till McTominay som sprungit sig helt fri vid bortre delen av straffområdet. Faktum är att han enbart var hotad av Eric Bailly, som verkade extremt sugen på att komma först till bollen även han, men McTominay stod emot och vinklade snyggt in bollen med pannan.

Matchens räddning

Den här rubriken skulle även kunnat vara ”stackars Trossard”. För ja, Leandro Trossard, som i lördags hade två bollar i stolpen, en i ribban och dessutom ett fritt läge framför David de Gea som spanjoren räddade, fick Brightons klart bästa chans till kvittering.

Embed from Getty Images

Han hade kommit in efter 63 minuter, och bara fyra minuter senare fick han ett inspel från höger (efter ett fint Brightonanfall), och han slog till på ett mot Hendersons vänstra stolpe, men vår engelska supermålvaktstalang hann vifta till med sin vänsterarm och stoppa bollen när många av oss trodde att den redan var på väg in. Trossard fick alltså se sig besegrad även i den här matchen.

Det faktum att Henderson nu två matcher i rad haft ganska lite att göra, men plockat fram de viktiga räddningarna när de behövs, är oerhört uppmuntrande.

Punkteringen

Ett par minuter efter Trossards jätteläge genomförde Ole Gunnar Solskjaer sina två första byten för kvällen, Paul Pogba och Marcus Rashford in mot Odion Ighalo och Daniel James, och de skulle visa sig få effekt. Dock var det två startspelare som först skulle fixa fram 2-0, då Donny van de Beek med en fin klackstyrning gav Juan Mata bollen inne i straffområdet. Spanjoren var där orimligt iskall när han istället för att skjuta direkt höll i och sedan kunde placera in bollen med ett skott mellan benen på Brightonförsvararen, och till vänster om målvakten.

När Matas mål föll hade vi spelat 73 minuter och ett visst lugn började infinna sig. Detta lugn skulle bli helt och fullt zen-mode sju minuter senare. Rashford satte fart och vann en frispark, och om vi trode att han själv skulle slå den blev vi lurade, ty han släppte den istället till Paul Pogba. Och i ärlighetens namn måste vi säga att tillslaget inte blev det bästa, och om bollen fått fortsätta i samma riktning som den gjorde de första 9,15 meterna (om domare Graham Scott ställt upp muren korrekt) hade den gått ganska långt utanför. Men Pogba hade taktiskt nog (så klart, vi måste ju lita på att det var meningen!) insett att Brightons mur skulle öppna upp sig rejält, och bollen studsade via en rygg upp i det första krysset – 3-0 var ett faktum och en självförtroendeboost för Pogba inkasserad.

Imorgon kväll lottas kvartsfinalerna, något ni självklart läser om här på Muss.se.