Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United Power Rankings, oktober 2020

I Manchester United Power Rankings rankar vi månadsvis Manchester Uniteds spelare från sist till först. Det här är listan för oktober och behandlar säsongens fem första matcher.

Ångest. Det känns som ett bra ord för att inleda den rankingen. Jag fick nämligen ångest när jag skulle sätta ihop den här listan. Inte för att det var särskilt svårt. Men för att nästan alla spelare borde vara långt längre ner. Ingen har ens gjort sig förtjänt av en topp 10-placering.

När jag skrev listan blev jag förbannad. Gång på gång. För det är liksom så många som har varit oacceptabelt dåliga.

Vi inledde ligan med att bli utspelade av Crystal Palace. Därefter tog vi tre extremt turliga och oförtjänta (men roliga) poäng mot Brighton. Sedan kom förnedringen mot Tottenham. Att vi har vunnit mot Lutons reserver (vill jag minnas att det var, pallar inte dubbelkolla att det stämmer) och Brightons reserver i ligacupen hjälper föga.

Men någon måste listas högst upp, så är det bara.

Med det sagt vill jag klargöra reglerna för listan. Huvudkriteriet är managerns förtroende. Därmed placeras spelarna som varit givna i startelvan – som i grunden definieras av vilka som startar i Premier League – på de första platserna. Den här gången tycker jag att det är rimligt att räkna de tio som startade i de två senaste ligamatcherna som givna. (Ja, det betyder att den som spelar alla matcher är garanterad en topp 10-placering hur dåligt den än spelar. Eventuella protester skickas till manager Ole Gunnar Solskjaer.) Därefter följer de två spelare som startade i en av de matcherna. Den tredje gruppen (7 spelare) består av spelarna som har startat i ligacupen. Därefter kommer de som har fått spela men inte så mycket (3 spelare).

Den sjätte gruppen är de tre oktobernyförvärven (Donny van de Beek har redan spelat och ingår i grupp 3). Dessa kan placeras precis var som helst (Jadon Sancho hade varit etta om han hade kommit, men inget av oktobernyförvärven är i närheten av en så hög placering). Slutligen resten (6 spelare) och dessa får de sex sista platserna.

Senaste listan var för hela säsongen 2019/20. Att spelare har klättrat sedan dess beror i största allmänhet på att andra spelare måste flyttas längre ner. Vidare var det tekniskt omöjligt för Phil Jones och Marcos Rojo att inte klättra då de på senaste listan låg lägre ner än antalet platser på den här listan.

Diogo Dalot har skickats till Milan på lån och listas därför inte. Men när vi ska sammanfatta säsongen i maj dyker han upp. Förmodligen utanför topp 35. Även Chris Smalling, Tahith Chong, Joel Pereira, James Garner och Andreas Pereira ska listas då. (Om jag inte glömmer av det. Här lämnas inga garantier.)

Rankningen baseras på 1) managerns förtroende, 2) form, 3) kvalitet och 4) övrigt. Se första Power Rankings för en utförligare förklaring av kriterierna.

31. Sergio Romero (ner 14)

Senast: 17 / Bästa: 14 / Sämsta: 31 / Snittplacering: 19

Vi har sett det sista av Sergio Romero i Manchester United. Det blir ett väldigt ovärdigt slut. Att släppa honom gratis till Everton hade kanske varit en dum idé men att inte släppa honom alls är ännu dummare. Att Romero inte skulle listas i Champions League-truppen var självklart. Lika givet är att han nästa vecka inte heller listas i Premier League-truppen. Därmed har vi en av ligans bäst betalda målvakter i truppen utan att ens använda honom. Det är en väldigt bra illustration för hur många ofantligt dåliga beslut som Manchester United har fattat de senaste åren.

30. Marcos Rojo (upp 3)

Senast: 33 / Bästa: 13 / Sämsta: 33 / Snittplacering: 24

Dubbelt argentinskt på de två sistaplatserna på listan. Marcos Rojo har inte bara nationalitet gemensamt med Romero utan även att han inte är registrerad i Champions League-truppen.

29. Phil Jones (upp 3)

Senast: 32 / Bästa: 17 / Sämsta: 32 / Snittplacering: 25

Det var inte bara argentinare som inte registrerades i Champions League-truppen. Där fanns heller ingen plats för Phil Jones (vi har alltså tre spelare som inte får användas, det är verkligen genomruttet skött av klubben och det faktumet enbart borde faktiskt betyda sparken för den som är ansvarig). Att Jones placeras före Rojo beror på att jag tror att det blir Jones som får den sista platsen i Premier League-truppen (Pellistri går in på B-listan i Premier League, vilket öppnar en plats). 

28. Lee Grant (upp 1)

Senast: 29 / Bästa: 23 / Sämsta: 29 / Snittplacering: 27

Mysfarbror. Sitter på bänken ibland.

27. Facundo Pellistri (NY)

Senast: – / Bästa: 27 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 27

Helt okänd. Inte helt billig. Ett oskrivet kort och med den meritlistan kan det inte bli tal om en högre placering innan han har debuterat.

26. Teden Mengi (NY)

Senast: – / Bästa: 26 / Sämsta: 26 / Snittplacering: 26

Akademins bästa försvarare tillhör numer a-laget. Får förstås inte spela, för det skulle ju innebära en faktisk satsning på egna produkter och inte bara spel för galleriet. (Men Greenwood då? Jo, han var klasser bättre än James i nästan ett år innan han gick förbi honom i hierarkin.)

25. Axel Tuanzebe (ner 7)

Senast: 18 / Bästa: 10 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 22

Det sägs att Axel Tuanzebe inte längre är skadad. Det tror jag på när jag får se det. Men som mittbackarna har uppträtt under säsongsinledningen är Tuanzebe nog nu närmare startelvan än han någonsin har varit.

24. Tim Fosu-Mensah (upp 2)

Senast: 26 / Bästa: 12 / Sämsta: 29 / Snittplacering: 26

Tim Fosu-Mensah gick av någon anledning före Brandon Williams mot Crystal Palace. Det var inte där vi förlorade matchen och ordinarie högerback Wan-Bissaka har inte varit ett dugg bättre än Fosu-Mensah. Men tåget har liksom gått för Fosu-Mensah. Han är inte Manchester United-kvalitet och kommer förmodligen aldrig bli. Talangen fanns där men skadorna blev för många. Behöver börja om på lägre nivå.

23. Daniel James (ner 8)

Senast: 15 / Bästa: 1 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 12

Daniel James får mig att tänka på spelare som Gabriel Obertan, Zoran Tosic, Bebé och Dong Fangzhuo. Han ser liksom helt bortkommen ut. Möjligen skulle han kunna göra nytta i ett Marcelo Bielsa-system där löpvilja är den enda egenskapen som efterfrågas. Men någonstans landar jag i att han är närmare League One-klass än Manchester United-klass.

Jag äter gärna upp de här orden i framtiden men jag kan verkligen inte se vad James ska tillföra i United, varken nu eller i framtiden. För dålig.

22. Jesse Lingard (ner 1)

Senast: 21 / Bästa: 11 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 17

Jag tycker att Jesse Lingard var okej mot Köpenhamn i somras och jag tycker att han var okej mot Luton. Ole Gunnar Solskjaer verkar inte hålla med. För när vi mötte Brighton i ligacupen var det James som startade. Men jag har ändå någon form av hopp om att Lingard ska kunna göra det okej om han får chansen.

21. Odion Ighalo (upp 1)

Senast: 22 / Bästa: 10 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 16

När Odion Ighalo anslöt i februari sprutade adrenalinet och det vi fick var en ganska hygglig fotbollsspelare. Nu har adrenalinet slutat spruta och Ighalo har varit sämst på planen i båda ligacupmatcherna. Alldeles för dålig.

Insatsen mot Brighton i ligacupen kan mycket väl visa sig bli hans sista som Unitedspelare. Visst, det kan väl komma en FA-cupmatch i januari där vi kan matcha vilka som helst och ändå vara säkra på att vinna. Men varför skulle vi ge speltid till Ighalo då? Annars ska det nog många skador till för att han ska vara aktuell.

20. Brandon Williams (ner 7)

Senast: 13 / Bästa: 8 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 13

För ett år sedan var det en fröjd att se Brandon Williams spela fotboll. Han utmanade, han krigade, han var noggrann, han fattade rätt beslut. Nu? Han ser feg ut, han ser svårigheter, han positionerar sig dåligt, han slarvar.

19. Juan Mata (upp 1)

Senast: 20 / Bästa: 13 / Sämsta: 21 / Snittplacering: 17

Juan Mata har faktiskt sett ganska bra ut när han har spelat. Men det har varit mot dåligt motstånd, så det räknas liksom inte.

Vi pratar trots allt om en 32-åring som vunnit VM, EM och Champions League och blev klubbens dyraste spelare när han värvades. Inte en tonåring som tar sina första stapplande steg i a-laget.

Förr eller senare får Mata förstås chansen mot bra motstånd. Då får vi se om han har hittat tillbaka. Jag är skeptisk.

18. Scott McTominay (ner 4)

Senast: 14 / Bästa: 2 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 12

Scott McTominay fick chansen från start mot Palace. Han fick inte chansen mot Brighton och Tottenham.

17. Fred (ner 5)

Senast: 12 / Bästa: 2 / Sämsta: 17 / Snittplacering: 9

Fred har ännu inte startat i Premier League men två inhopp har det blivit och totalt har han mer speltid än McTominay. Dessutom tycker jag att han var bättre än skotten i ligacupmatchen mot Brighton.

16. Donny van de Beek (NY)

Senast: – / Bästa: 16 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 16

Manchester United hade ingen försäsong. Det är förstås en starkt bidragande orsak till att vi har varit så dåliga. En som faktiskt hade en försäsong var Donny van de Beek. I träningsmatchen mot Aston Villa var han förmodligen vår bästa spelare. Således borde Van de Beek har varit given i startelvan när säsongen inleddes.

Så vad hände? Van de Beek fick spela i ligacupen. Det är bara så dumt.

Han ser ut att vara en bra spelare och han ser ut att vara i form. Varför utnyttja det?

15. Edinson Cavani (NY)

Senast: – / Bästa: 15 / Sämsta: 15 / Snittplacering: 15

Edinson Cavani är på plats men ska sitta i karantän. Därmed blir det nog ingen plats i startelvan mot Newcastle. Det är svårt att inte tänka att vi hämtade in honom alldeles för sent (om vi nu skulle hämta honom, det är en diskussion för en annan lista). Men det kanske har en vettig förklaring.

Oberoende av form är han före Mata, Lingard och James (nej, Ighalo förtjänar inte ens ett omnämnande).

14. Alex Telles (NY)

Senast: – / Bästa: 14 / Sämsta: 14 / Snittplacering: 14

Alex Telles är vår bästa vänsterback. Det förutsätter jag. Inte för att jag har sett honom spela. Men jag har sett Luke Shaw spela.

Nu lär det nog inte bli startelvan mot Newcastle för Telles. För lite träning med laget, för mycket jetlag. 

13. Dean Henderson (upp 3)

Senast: 16 / Bästa: 13 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 15

“Det är dags nu,” skrev jag i augusti. Jag tycker fortfarande att det är dags.

Dean Henderson är åtminstone med i truppen nu. I debuten höll han nollan och han gjorde en avgörande räddning. I match två höll han nollan och han gjorde en avgörande räddning.

Det är dags nu.

Ligacupen är ligacupen och motståndet har varit dåligt. Men även dåliga motståndare kan skjuta svåra skott. Framför allt tror jag ju att Henderson skulle göra väldigt mycket än De Gea för att hjälpa backlinjen.

12. Eric Bailly (upp 7)

Senast: 19 / Bästa: 12 / Sämsta: 28 / Snittplacering: 21

Så var det det där med att vara bra mot dåliga. Eric Bailly var det mot Lutons och Brightons reserver. Fick sedan chansen mot Tottenham och var klappusel.

Var det sista chansen för ivorianen? Kanske. (Han kommer förstås spela igen. Men det är tveksamt om han kommer att ingå i startelvan i en viktig match när vi har andra mittbackar tillgängliga.)

11. Victor Lindelöf (ner 2)

Senast: 9 / Bästa: 6 / Sämsta: 11 / Snittplacering: 8

Genom att inte spela mot Tottenham stärkte Victor Lindelöf sina aktier. Samtidigt kan han inte påstå att petningen inte var meriterad.

10. Harry Maguire (ner 9)

Senast: 1 / Bästa: 1 / Sämsta: 10 / Snittplacering: 5

Harry Maguire ser ut att vara kvar på Mykonos. Usel, usel och usel. Så kan vi sammanfatta hans tre ligamatcher den här säsongen.

Kan han mycket bättre? Självklart. Kan han komma tillbaka? Den är inte lika given.

9. Paul Pogba (ner 2)

Senast: 7 / Bästa: 3 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 15

Smittad av covid i augusti ser Paul Pogba fortfarande ut att lida av sjukdomens sviter. Den här säsongens tre matcher är förmodligen hans tre sämsta som Unitedspelare.

Har han varit fit for fight? Nej. Det ser vi med blotta ögat från tevesoffan. Så varför får han spela då? Jeez, fråga inte mig. Det är Solskjaer som bestämmer.

8. David de Gea (upp 3)

Senast: 11 / Bästa: 5 / Sämsta: 11 / Snittplacering: 8

David de Gea har hämtat bollen ur eget nät elva gånger på tre matcher. Inget av målen har varit hans fel men det är ändå svårt att inte känna att målvakten inte är så bra som han borde vara.

7. Luke Shaw (upp 1)

Senast: 8 / Bästa: 3 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 13

“Personligen tycker jag att vi behöver fler spelare för att förstärka truppen,” sa Luke Shaw efter förlusten mot Palace. Be careful what you wish for.

Shaw var hygglig eller bättre i typ ett halvår innan han blev skadad i somras (förvisso tre fotbollsfria månader inbakade där…). Den här säsongen har han inte varit hygglig alls. Faktiskt rent bedrövlig. Han har ju alltid haft perioderna då han tycks skita i det och där han ser otränad ut. Jag kan inte låta bli att misstänka att han nog fuskade med träningen under rehabiliteringen.

Måhända betyder Telles intåg ändå inte att Shaw bänkas. Alternativet Shaw som vänster mittback i en fembackslinje finns ju. Jag tycker inte att Manchester United ska spela med fem backar. Men något drastiskt måste göras med vårt försvar.

6. Aaron Wan-Bissaka (ner 2)

Senast: 4 / Bästa: 2 / Sämsta: 8 / Snittplacering: 5

Jag tittade i noteringarna och noterade att Aaron Wan-Bissaka som sämst varit åtta på den här listan. Det var en fullständig självklarhet att han skulle placeras lägre den här gången. För jösses, han har varit usel när han har spelat.

Hans offensiv har aldrig imponerat men nu har han inte ens skött defensiven.

En delförklaring är säkert att han inte hade någon försäsong. Varför blev det så? För att han drog till Dubai på semester – efter att enligt uppgift ha trotsat klubbens råd – och tvingades sitta i karantän. Smart och professionellt.

Så varför placeras han inte längre ner? För att de andra har varit ännu sämre.

5. Anthony Martial (ner 2)

Senast: 3 / Bästa: 1 / Sämsta: 19 / Snittplacering: 6

Nej, Anthony Martial förtjänade inte att bli utvisad mot Tottenham. Ja, Erik Lamela borde bli avstängd för sin horribla filmning. Alltså, det tar ju för tusan en halvminut för honom att komma på att han ska få ont. Det är inte ens en bra filmning. Skärp dig, domaren.

Men nej, Martial är inte ursäktad ändå. Blir du utvisad för en eftersläng för att någon typ nuddade dig får du skylla dig själv. Hade annars inlett piggt mot Tottenham.

4. Nemanja Matic (upp 6)

Senast: 10 / Bästa: 4 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 11

Nej, Nemanja Matic har inte varit bra.

3. Mason Greenwood (upp 3)

Senast: 6 / Bästa: 2 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 9

Var faktiskt rätt bra mot Brighton, även om offsidespringande lagkamrater lurade honom på mål och assist. Men han gjorde ju inte mycket alls varken mot Palace eller Tottenham och han står noterad för noll poäng i ligan.

2. Bruno Fernandes (oförändrad)

Senast: 2 / Bästa: 1 / Sämsta: 3 / Snittplacering: 2

Alltså, det var förstås hysteriskt kul när Bruno Fernandes gjorde mål långt efter slutsignalen mot Brighton. We’re Man United, we’ll do what we want, och så vidare. Och det är starkt att vara så kylig från elva meter.

Men liksom, Fernandes har inte varit bra. Alls.

1. Marcus Rashford MBE (upp 4)

Senast: 5 / Bästa: 1 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 8

Hyllad av Elizabeth II (hon är viktig i England för hennes föräldrar var kända) var förstaplatsen på listan tämligen given. Och ja, agerande utanför planen är det som bekräftar Marcus Rashford MBE:s plats som etta. Och nej, agerande utanför planen är ingen faktor. Men när alla är klappkassa så måste undantag göras.

Och för all del, han gjorde ändå ett hyggligt mål mot Brighton och han blev målskytt även mot Luton.

Res med oss till Manchester!