Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United Power Rankings, november 2020

Everton v Manchester United - Premier League

I Manchester United Power Rankings rankar vi månadsvis Manchester Uniteds spelare från sist till först. Det här är listan för november 2020 och behandlar perioden som inleddes med en bortaseger mot Newcastle och avslutades med en bortaseger mot Everton.

Jämfört med senast är det betydligt muntrare läsning nu. Det betyder emellertid inte att det är munter läsning. Vi har avverkat sju matcher sedan senast, med fyra vinster, en oavgjord och två förluster. Det är inte dåligt men heller inte bra. Vinsterna mot PSG, Leipzig och Everton imponerar men prestationerna mot Istanbul och Arsenal var undermåliga.

Den här gången delades spelarna in i sju grupper, med de nio spelarna som startade minst fem matcher under perioden på de nio första platserna. Sedan följer de två som startade fyra matcher och i tredje gruppen har vi en spelare som bara startade två matcher men fick speltid i samtliga. Grupp fyra (fem spelare) är rotationsspelarna (två starter och 1-3 inhopp), sedan de tre utfyllnadsspelarna och i grupp sex spelaren som bara fick ett kort inhopp. Slutligen de tio (!) spelare som inte fick någon speltid alls.

Rankningen baseras på 1) managerns förtroende, 2) form, 3) kvalitet och 4) övrigt. Se första Power Rankings för en utförligare förklaring av kriterierna.

31. Sergio Romero (oförändrad)

Senast: 31 / Bästa: 14 / Sämsta: 31 / Snittplacering: 20

30. Phil Jones (ner 1)

Senast: 29 / Bästa: 17 / Sämsta: 32 / Snittplacering: 25

29. Marcos Rojo (upp 1)

Senast: 30 / Bästa: 13 / Sämsta: 33 / Snittplacering: 25

Fick den sista platsen i Premier League-truppen. 

28. Lee Grant (oförändrad)

Senast: 28 / Bästa: 23 / Sämsta: 29 / Snittplacering: 27

27. Facundo Pellistri (oförändrad)

Senast: 27 / Bästa: 27 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 27

Nyförvärvet från Uruguay fick följa med till Paris och satt på bänken. Men speltid har han inte varit i närheten av. Han fick göra en match i U23 – utan att märkbart vara på en annan nivå än övriga spelare – och kommer säkerligen att få visa upp sig mer på den nivån. Hans enda chans till speltid i a-laget före årsskiftet är nog om den sista gruppspelsmatchen i Champions League saknar betydelse.

26. Teden Mengi (oförändrad)

Senast: 26 / Bästa: 26 / Sämsta: 26 / Snittplacering: 26

Blev formellt uppflyttad till a-laget inför säsongen men mer än fyra matcher på avbytarbänken har det inte blivit hittills. Det är väl på det stora hela i linje med förväntningarna och min känsla är att det lutar åt att han går på lån nästa säsong.

25. Odion Ighalo (ner 4)

Senast: 21 / Bästa: 10 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 18

Har Odion Ighalo gjort sin sista match som Unitedspelare? Mycket tyder på det. Visst, han ska vara kvar januari ut och det kan komma matcher då vi kan spela reserverna. Men varför skulle vi då ge speltid till en spelare som ändå ska lämna?

24. Brandon Williams (ner 4)

Senast: 20 / Bästa: 8 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 14

Williams har tvivelsutan rasat i hierarkin och han skickades faktiskt ner till U23 för speltid. Med Shaw ute och osäkerhet kring Telles borde han ändå ligga bra till för speltid.

23. Eric Bailly (ner 11)

Senast: 12 / Bästa: 12 / Sämsta: 28 / Snittplacering: 21

Skadad.

22. Jesse Lingard (oförändrad)

Senast: 22 / Bästa: 11 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 17

Skadad.

21. Tim Fosu-Mensah (upp 3)

Senast: 24 / Bästa: 12 / Sämsta: 29 / Snittplacering: 25

Blev av någon anledning inbytt när vi jagade kvitteringsmål mot Istanbul. Borde för sitt eget bästa lämna i januari. Karriären kan fortfarande räddas men hans framtid är tyvärr inte i Manchester United.

20. Dean Henderson (ner 7)

Senast: 13 / Bästa: 13 / Sämsta: 20 / Snittplacering: 16

Om det inför säsongen kändes som att Henderson var ytterst nära startelvan så är känslan nu att han har ganska långt dit. Har ändå gjort det han ska – och lite till – när han har spelat.

19. Alex Telles (ner 5)

Senast: 14 / Bästa: 14 / Sämsta: 19 / Snittplacering: 17

Debuterade mot PSG och imponerade. Blev sedan smittad av covid och har därför fortfarande bara gjort en match som Unitedspelare. Med Shaw skadad blir han nu nästan per automatik ordinarie, givet att han testar negativt.

18. Edinson Cavani (ner 3)

Senast: 15 / Bästa: 15 / Sämsta: 18 / Snittplacering: 17

Väntar fortfarande på första matchen från start men har åtminstone städat av första målet. Det är först när klubblagsfotbollen återupptas igen som vi kan räkna med att få se den riktiga Edinson Cavani. En av få som faktiskt kan ha dragit nytta av landslagsuppehållet.

17. Daniel James (upp 6)

Senast: 23 / Bästa: 1 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 12

Startade som vänsterytter mot Newcastle och ser ut att trivas bättre där än på högerkanten. Trist för James, då möjligheten till spel är mycket större till höger.

Värt att notera är också att det mot Newcastle stod 1-1 när James blev utbytt efter 76 minuter.

Fick sedan chansen mot Chelsea utan att imponera nämnvärt.

16. Axel Tuanzebe (upp 9)

Senast: 25 / Bästa: 10 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 21

Tuanzebe kastades in i hetluften i Paris och var kanske bäst på planen. Otroligt starkt, efter så lång frånvaro. Fick sedan ingen väsentlig speltid förrän han startade mot Istanbul. Då var dålig, men jag tycker inte att han var så dålig att han förtjänade att bli utbytt efter en halvlek.

Ole Gunnar Solskjaer har nu satt sig i en knivig situation med sina mittbackar, så det blir spännande att se hur Tuanzebe matchas framöver.

15. Nemanja Matic (ner 11)

Senast: 4 / Bästa: 4 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 11

Upp och ner, ner och upp. Matics prestationer är svåra att förutse. Ibland ser han ut att vara det givna mittfältsankaret. Andra gånger är han usel. Den senaste tiden har han mestadels varit usel.

14. Donny van de Beek (upp 2)

Senast: 16 / Bästa: 14 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 15

En närmast enad supporterskara vill att Donny van de Beek ska få spela mer. Ingen, allra minst Solskjaer, verkar ha en fungerande lösning för hur det ska gå till.

13. Mason Greenwood (ner 10)

Senast: 3 / Bästa: 2 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 9

Han har haft det tufft den senaste tiden, Mason Greenwood. Det vi vet är att han var utanför truppen i tre matcher. Vi vet att han blev hemskickad från landslagssamlingen i september. Vi vet också att hans vän Jeremy Wisten begick självmord.

Jag tyckte inte att Solskjaer kändes överdrivet trovärdig när han förklarade Greenwoods frånvaro. Men rapporterna om Greenwoods förehavanden utanför planen känns inte heller så värst trovärdiga. Oavsett, att unga människor gör dumma saker är naturligt. Fotbollsspelares utvecklingskurvor är sällan spikraka.

Samtidigt gjorde Greenwood det matchvinnande målet mot Leipzig, i en av hans två starter under perioden. Han blev förvisso poänglös mot Arsenal, men det blev alla andra också. Han har två mål och en assist på 366 minuter den här säsongen. Inga sensationella siffror, men heller inga siffror som ger oss anledning att trycka på panikknappen.

12. Paul Pogba (ner 3)

Senast: 9 / Bästa: 3 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 15

När det gäller Paul Pogba är avståndet till panikknappen emellertid kort. Fransmannen kan spela boll, det visade han mot PSG och mot Leipzig. Samtidigt var det hans idioti som gav Arsenal segern. På det stora hela är det svårt att inte sitta i soffan med känslan att något inte stämmer.

11. Juan Mata (upp 8)

Senast: 19 / Bästa: 11 / Sämsta: 21 / Snittplacering: 16

Mata har kanske inte spelat sig in i startelvan men han har åtminstone spelat sig i närheten av den. Det blir spännande att se hur det utvecklar sig framöver.

10. Anthony Martial (ner 5)

Senast: 5 / Bästa: 1 / Sämsta: 19 / Snittplacering: 7

Anthony Martial har inte varit i närheten av formen han visade förra säsongen. Samtidigt tycker jag att det i matcherna han var avstängd illustrerades vad han faktiskt tillför, även när allt inte stämmer.

9. Aaron Wan-Bissaka (ner 3)

Senast: 6 / Bästa: 2 / Sämsta: 9 / Snittplacering: 5

När Wan-Bissaka får inrikta sig på försvarsspel blir det som regel bra. När han förväntas bidra offensivt haltar det. Visst, han blev målskytt mot Newcastle, men hans prestationer varierar på ett sätt som de inte gjorde förra säsongen. 

8. Scott McTominay (upp 10)

Senast: 18 / Bästa: 2 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 12

McTominay tycks för tillfället ha spelat sig in i startelvan. Vi vet vad vi får, en spelare som springer mest av alla och gör sitt yttersta i varje duell. Vi vet också vad vi inte får, nämligen de öppnande passningarna som en defensiv mittfältare av idag förväntas behärska.

7. Victor Lindelöf (upp 4)

Senast: 11 / Bästa: 6 / Sämsta: 11 / Snittplacering: 8

Uniteds försvarsspel är inte på nivån det borde vara men förbättringen mot säsongens första fas är ändå markant. Victor Lindelöf visade upp sig från sin bästa sida i matcherna mot PSG och Leipzig. Samtidigt illustrerades hans svagheter i matchen mot Everton. Har tydligen problem med ryggen och risken är överhängande att han får dras med det hela säsongen, för någon möjlighet till längre vila lär han inte få.

6. Harry Maguire (upp 4)

Senast: 10 / Bästa: 1 / Sämsta: 10 / Snittplacering: 5

När Harry Maguire blev utvisad mot Danmark var det nattsvart för honom. Men han reste sig. Den senaste tiden har han genomgående varit bra. Framför allt mot Everton visade han upp sig från sin bästa sida (om vi bortser från en korkad tackling, som en annan dag hade slutat med utvisning).

5. David de Gea (upp 3)

Senast: 8 / Bästa: 5 / Sämsta: 11 / Snittplacering: 8

Jag vill inte sträcka mig så långt som att David de Gea är tillbaka. Men han har åtminstone spelat upp sig. Kanske är det konkurrensen från Henderson som har triggat honom.

4. Luke Shaw (upp 3)

Senast: 7 / Bästa: 3 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 12

En som definitivt förefaller triggas av konkurrens är Luke Shaw. Vi såg det förra säsongen när Brandon Williams kom fram och nu fick vi se det igen när Alex Telles kom in i laget och matade precisa inlägg.

På tal om precisa inlägg. Helt plötsligt slog Shaw sådana både i Istanbul och Liverpool. Ingen kan ha fattat någonting.

Men som den Luke Shaw han faktiskt är blev Luke Shaw skadad. Förmodligen gör han noll minuter mellan nu och nästa Power Ranking.

3. Fred (upp 14)

Senast: 17 / Bästa: 2 / Sämsta: 17 / Snittplacering: 9

Mittfältskrigaren Fred kan vara fantastisk. Det visade han framför allt mot Leipzig. Han kan också vara usel. Det visade han några dagar senare mot Arsenal.

Kanske är det så enkelt som att han inte kan vara mittfältsankare.

2. Bruno Fernandes (oförändrad)

Senast: 2 / Bästa: 1 / Sämsta: 3 / Snittplacering: 2

Bruno eller Marcus, det är frågan. Precis som senast är det Bruno Fernandes och Marcus Rashford som tar de två första platserna. Precis som då tycker jag att det är ganska oförtjänt. Bruno var förvisso fantastisk mot Everton och Marcus prestation mot Leipzig kommer vi att ha med oss länge. Men de båda har också svarat för undermåliga prestationer under perioden. Den som toppar den här listan borde under perioden ha varit mycket bra i genomsnitt. Det var varken Fernandes eller Rashford.

I slutändan var det små marginaler som avgjorde. De hade närmast identisk speltid (553 minuter för Rashford mot 544 för Fernandes). Rashfords något bättre poängproduktion (5 mål, 3 assists mot 4 mål, 3 assists) kompenseras av att Fernandes är mittfältare. Båda gör poäng i våra fyra vinster men lämnade planen poänglösa i matcherna vi inte vann. Rashford sänkte PSG, segern mot Everton är Fernandes förtjänst.

Jag tittade till och med på våra spelarbetyg, där samlade Rashford ihop 49,5 poäng mot 49 för Fernandes.

Så ja, skillnaden var minimal, men i slutändan sa magkänslan att Rashford skulle behålla förstaplatsen.

1. Marcus Rashford (oförändrad)

Senast: 1 / Bästa: 1 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 7

En Premier League-match på förmiddagen, ett samtal med premiärministern på eftermiddagen. Marcus Rashford lever inte den normala fotbollsspelarens liv.

Han gjorde hur som helst hattrick mot Leipzig. Som inhoppare. 

Res med oss till Manchester!