Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: Matchträning, karantän och skaderisk

Säsongens första landslagsuppehåll är här. Därmed gäller att vi måste hålla alla tummar som finns för att de våra undviker skador och virus. Den här gången kan vi dock också se en potentiell fördel, då många av de uttagna är i behov av speltid.

Detta landslagsuppehåll medför emellertid ett nytt problem för United och övriga engelska klubbar. Detta då spelare som reser till rödlistade länder måste sitta i karantän när de återvänder till England. För Uniteds del handlar det förmodligen bara om Hannibal samt eventuellt även Eric Bailly och Anthony Elanga. De två sistnämndas landslag är förvisso hemmahörande i länder på Storbritanniens bärnstensfärgade lista men de ska spela bortamatcher i rödlistade länder.

Premier League meddelade förvisso att inga spelare skulle släppas iväg till rödlistade länder. Fifa, med hjälp av Cas, har emellertid kört över ligans beslut. Därmed ser det ut som att det blir tio dagar i karantän för spelarna, ifall inte myndigheterna ändrar sig. Men vi ska inte garantera något förrän vi ser att spelarna faktiskt har anslutit till landslagen, alternativt att det faktiskt bekräftas att spelarna blir kvar i England.

Edinson Cavani besparades emellertid resan till Sydamerika, detta har bekräftats. Av allt att döma blir även Fred kvar i England.

A-landslag

Totalt blev 18 Unitedspelare uttagna till sina respektive a-landslag. Siffran har emellertid justerats ner till 15 efter återbud.

Elfenbenskusten (Bailly)

Eric Bailly ska spela VM-kval mot Moçambique (B) och Kamerun (H). Bara ett lag avancerar från gruppen som också inkluderar Malawi. För gruppvinnaren väntar sedan playoff om en VM-plats.

Matchen mot Kamerun spelas på kvällen den 6 september, varför vi kan räkna med karantän till den 17 september för Bailly. Samtidigt har United nog större nytta av att han spelar matcher för Elfenbenskusten än sitter på läktaren i England.

England (Lingard, Maguire, Sancho, Shaw)

England har inlett VM-kvalet med tre raka vinster och tar nu sikte på tre nya. Ungern borta, Andorra hemma och Polen borta är uppgifterna. Om England vinner de tre matcherna kan de i praktiken räkna hem VM-biljetten.

Den här gången har vi fyra Unitedspelare i det engelska landslaget. Harry Maguire och Luke Shaw betraktar vi som givna startspelare mot Ungern och Polen. Förbundskapten Gareth Southgate borde rimligen vila alla sina startspelare i hemmamatchen mot Andorra, men han tenderar ju att vara orimlig, så det är kanske att hoppas på för mycket.

Jadon Sancho behöver förstås speltid men vi vet att Southgate inte spelar kreativa spelare i onödan. Däremot är Jesse Lingard något av en favorit för Southgate. Så trots att Lingard inte fick plats i EM-truppen skulle det inte förvåna ifall han får speltid nu. Det behöver Lingard.

Frankrike (Martial, Pogba, Varane)

På tal om att behöva speltid så måste Raphaël Varane spela boll. Det får han förhoppningsvis göra under det här landslagsuppehållet. I normalfallet är han förstås given i startelvan och med tanke på hans insats mot Wolves lär det bli så nu också.

Anthony Martial skulle också behöva matchträning men att han skulle få någon relevant speltid i landslaget nu förefaller vara osannolikt.

En som alldeles säkert spelar från start är Paul Pogba. Mycket bättre skulle förstås vara om Pogba fick vila.

Idel VM-kval är det som väntar, med matcher mot Bosnien-Hercegovina (H), Ukraina (B) och Finland (H). Det borde förstås vara tre enkla vinster men Frankrike har inte samma kvalpålitlighet som England, så jag gissar att de tappar poäng i minst en match.

Portugal (Fernandes, Ronaldo)

I den portugisiska truppen räknar vi givetvis in Cristiano Ronaldo som Unitedspelare, även om han när detta skrivs ännu inte har signerat kontraktet. Ronaldo har siktet inställt på landslagsmål 110, vilket skulle placera honom som ensam etta i fotbollshistorien. (Detta förstås enbart på herrsidan, men de strukturella skillnaderna på herrfotbollen och damfotbollen är så stora att det är fullständigt meningslöst att jämföra rekord.) Just nu är han bara delad etta. Och det är ju inget att skryta över.

Ronaldo spelar exakt så många minuter som han vill i de tre matcherna mot Irland, Qatar och Azerbajdzjan (som undertecknad stavade rätt på första försöket, vilket jag faktiskt ser som en större bedrift än 109 landslagsmål). Matchen mot Qatar är en träningsmatch som spelas i Ungern medan de andra två är VM-kval i en grupp där Portugal slåss med Serbien om förstaplatsen.

Bruno Fernandes däremot har svårare att få speltid i landslaget. Detta då förbundskaptenen inte har hittat någon modell där både Bruno och Ronaldo är bra.

Spanien (De Gea)

Utan David de Geas dubbelräddning igår hade det knappast blivit tre poäng mot Wolves. Men det räcker näppeligen för att han ska återta landslagsplatsen. Så det blir förmodligen 270 minuter på bänken i de tre VM-kvalmatcherna mot Sverige, Georgien och Kosovo.

Sverige (Lindelöf)

I samma grupp är emellertid en annan Unitedspelare, nämligen Victor Lindelöf, given i sitt lands startelva. Lindelöf är nu dessutom lagkapten. För Sverige väntar VM-kval mot Spanien (H) och Grekland (B). Däremellan också en träningsmatch mot Uzbekistan, då Lindelöf förhoppningsvis vilas.

Sverige slåss i första hand med Grekland om andraplatsen i gruppen, så bortamatchen den 8 september är förstås en nyckelmatch. Ja, om Sverige skulle få för sig att vinna mot Spanien ser chansen till förstaplatsen i gruppen faktiskt bra ut.

Tunisien (Hannibal)

Tunisien har Ekvatorialguinea, Zambia och Mauretanien i sin VM-kvalgrupp. Den här gången matcher mot Ekvatorialguinea hemma och Zambia borta. Hannibal är uttagen och spelar sista matchen tisdag eftermiddag. Så vi kan nog räkna in karantän till den 18 september på Hannibal. Förutsatt att han verkligen reser.

Wales (James, Levitt)

Efter en träningsmatch mot Finland ska Wales VM-kvala mot Belarus (B) och Estland (H). De måste vinna båda om de har tänkt aspirera på andraplatsen i gruppen (att Belgien tar förstaplatsen har jag redan räknat in).

Daniel James och Dylan Levitt är Uniteds representanter i den walesiska truppen. Eller ja, mest troligt blir det väl bara Levitt, då James tycks byta klubb. James är oavsett given i startelvan medan det åtminstone inte är uteslutet att Levitt får speltid.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de a-lagsspelare som inte är landslagsuttagna den här gången (a-lagsspelare som ska representera ungdomslandslag noteras nedan).

Phil Jones har inte spelat en tävlingsmatch sedan i januari förra året. Så han var givetvis inte aktuell för England, även om han nu förefaller vara skadefri.

Edinson Cavani fick plats i Uruguays trupp men stannar kvar i England.

Juan Mata är inte uttagen.

Marcus Rashford är skadad.

Mason Greenwood fick inte plats i den engelska truppen och förbundskapten Southgates förklaring var otydlig. Däremot var Southgate tydlig med att det var han som stoppade U21-landslagets förbundskapten från att välja Greenwood.

“Vanligen ger jag mig inte in i U21-landslaget men [Greenwood] är bortom det,” sa Southgate. “Jag vill ta lite större kontroll över hans landslagsutveckling.”

Southgate har också påstått att Greenwoods form är tillräckligt bra för en plats i landslaget, så det hela är mest bara märkligt. I teorin kan Greenwood faktiskt byta landslag till Jamaica men Southgate påstår sig veta att det är uteslutet.

Oavsett torde det bara vara bra för United att Greenwood slipper spela landslag. För England skulle det förmodligen vara bra med en annan förbundskapten.

Lee Grant är inte uttagen.

Amad fick plats i Elfenbenskustens trupp men tvingades lämna återbud på grund av skada.

Fred fick plats i Brasiliens trupp men blir av allt att döma kvar i England. Åtminstone menar brasilianska Globo att Fred och övriga brasilianare i England inte kommer representera sitt land den här gången. På brasilianska förbundets hemsida hittar jag bara att förbundskaptenen har tagit ut nio spelare till på grund av det osäkra läget gällande spelarna i England.

Diogo Dalot startade i Portugals EM-åttondelsfinal men fick nu inte ens plats i truppen.

Tom Heaton är inte uttagen.

Dean Henderson har på grund av covid-19 inte spelat något den här säsongen. Ska emellertid vara tillbaka i full träning men han var förstås inte aktuell för England den här gången.

Alex Telles är skadad.

Aaron Wan-Bissaka är inte uttagen den här gången heller. Återstår att se om han senare blir landslagsman för DR Kongo. Om de frågade den här gången så fick de emellertid nej, för han blev inte uttagen till deras trupp.

Nemanja Matic har slutat i landslaget.

Donny van de Beek fick inte plats i Louis van Gaals tredje första [sic!] landslagstrupp.

Scott McTominay är skadad.

Teden Mengi har meriter från Englands U19 men har nu blivit U20-spelare. Blev inte uttagen den här gången. Har inte synts till alls sedan den 9 augusti, varken på träningsbilder, a-lagsmatch eller U23-match. Detta får undertecknad att misstänka att Mengi är skadad eller sjuk.

Tahith Chong är inte uttagen till a-landslaget och har nu blivit för gammal för U21.

Facundo Pellistri är inte uttagen till a-landslaget. Jag har inte hittat någon information om att han ska spela i något ungdomslandslag.

Andreas Pereira är inte uttagen.

Axel Tuanzebe är inte uttagen.

Brandon Williams har meriter från U21-landslaget men blev inte uttagen den här gången.

Ungdomslandslag

Ungdomslandslagen, U21 undantaget, har varit tämligen inaktiva under pandemin. Nu är emellertid aktiviteten tillbaka i nära nog ordinarie format. Uefa räknar med att genomföra U19-EM och U17-EM under säsongen. Den här gången har vi minst 15 uttagna spelare, även om vi kan tänkas få något skadeåterbud.

England U21 (Garner)

James Garner har för första gången blivit uttagen till Englands U21-landslag. De ska träningsspela mot Rumänien och inleder därefter EM-kvalet med match mot Kosovo. Något annat än att England vinner sin grupp skulle vara en chock.

England U19 (Fish, Shoretire)

Will Fish och Shola Shoretire är uttagna till det engelska U19-landslag som ska spela träningsmatcher mot Italien och Tyskland.

England U18 (Gore, Mather)

Englands U18 ska spela träningsmatch mot Wales. Daniel Gore och Sam Mather är Uniteds representanter i truppen.

Nederländerna U19 (Hoogewerf)

Dillon Hoogewerf är uttagen till det nederländska U19-landslag som ska träningsspela mot Italien.

Nordirland U21 (Galbraith)

Ethan Galbraith har a-landslagsmeriter men fick den här gången nöja sig med en plats i U21-landslaget. De inleder EM-kvalet med matcher mot Malta och Slovakien.

Norge U18 (Hansen)

Norges U18-landslag ska träningsspela mot Polen och Danmark. Isak Hansen är uttagen. Han har emellertid varit skadad under säsongsinledningen, så högst oklart ifall han faktiskt reser.

Skottland U17 (Kingdon)

Jack Kingdon är uttagen till det skotska U17-landslag som ska spela dubbla träningsmatcher mot Wales.

Slovakien U21 (Sviderský)

Martin Sviderský och Slovakiens U21 inleder EM-kvalet med matcher mot Litauen och Nordirland.

Sverige U21 (Elanga)

Anthony Elanga och Sverige har redan inlett kvalet till U21-EM. Elanga gjorde mål i segern mot Luxemburg. Nu väntar bortamatcher mot Montenegro och Bosnien-Hercegovina. Tyvärr befinner sig Montenegro på Storbritanniens röda lista, så det blir karantän, sannolikt till den 18 september, för Elanga vid hemkomsten till England.

Under förutsättning att han reser förstås. Han har ju varit skadad. Men vi har inte fått något besked om återbud.

Tjeckien U21 (Kovár)

Tjeckiska målvakter är (var, brexit och så vidare…) grejen i Uniteds ungdomslag. Matej Kovár är uttagen till det U21-landslag som inleder EM-kvalet med hemmamatcher mot Slovenien och Albanien.

Tjeckien U20 (Mastný)

I U20-landslaget är det Ondrej Mastný som representerar United. Träningsmatch mot Tyskland är inplanerad. Mastný har emellertid saknats i de senaste matcherna, så det kan tänkas att han är skadad eller sjuk.

Tjeckien U19 (Vítek)

Nästa tjeckiska målvakt är Radek Vítek, i U19-landslaget. De drar till Portugal för träningsturnering med matcher mot Belgien och Portugal.

Wales U19 (Savage)

Charlie Savage reser med Wales U19 till Kroatien för träningsturnering. Matcher mot Kroatien, Österrike och Turkiet väntar.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de ungdomsspelare som relativt nyligen har varit med i ungdomslandslag men av någon anledning inte är det den här gången.

Joe Hugill har meriter från Englands U18. Har nu blivit U19-spelare. Blev inte uttagen den här gången. Kanske för att han har varit skadad.

Ethan Laird har meriter från Englands U19. Har nu blivit U21-spelare men fick inte plats i truppen.

Logan Pye har meriter från Englands U18. Har nu blivit U19-spelare men blev inte uttagen den här gången.

Noam Emeran har meriter från Frankrikes U19. Har nu blivit U20-spelare. Blev inte uttagen den här gången. Har saknats i de senaste matcherna så är eventuellt skadad eller sjuk.

Willy Kambwala har meriter från Frankrikes U17. Har nu blivit U18-spelare. Är inte tillgänglig på grund av skada.

Zidane Iqbal har meriter från Iraks U20. Har inte hittat någon information om samling den här gången.

Dermot Mee har meriter från Nordirlands U21. Blev inte uttagen den här gången.

Marc Jurado har meriter från Spaniens U17. Har nu blivit U18-spelare. Ingen information hittad.

Alejandro Garnacho har meriter från Spaniens U17. Har nu blivit U18-spelare. Ingen information hittad.

Damlandslag

Damlandslagen lämnar nu den här kolumnen och kommer hädanefter att behandlas i den kommande kolumnen damkollen (preliminärt debuterar på riktigt den 27 september).

Programmet

(Tillhandahålls med reservation för fel.)

Onsdag 1 september:

 • 17.00: Kroatien U19 – Wales U19 (träningsturnering, spelas i Kroatien) [Savage]
 • 18.00: Norge U18 – Polen U18 (träningsmatch) [Hansen]
 • 18.00: Finland – Wales (träningsmatch) [James, Levitt]
 • 20.45: Portugal – Irland (VM-kval) [Fernandes, Ronaldo]
 • 20.45: Frankrike – Bosnien-Hercegovina (VM-kval) [Martial, Pogba, Varane]

Torsdag 2 september:

 • 15.00: England U19 – Italien U19 (träningsmatch) [Fish, Shoretire]
 • 16.30: Tjeckien U20 – Tyskland U20 (träningsmatch) [Mastný]
 • 18.00: Tjeckien U21 – Slovenien U21 (EM-kval) [Kovár]
 • 20.00: Skottland U17 – Wales U17 (träningsmatch) [Kingdon]
 • 20.45: Sverige – Spanien (VM-kval) [Lindelöf mot De Gea]
 • 20.45: Ungern – England (VM-kval) [Lingard, Maguire, Sancho, Shaw]

Fredag 3 september:

 • 14.00: Wales U18 – England U18 (träningsmatch) [Gore, Mather]
 • 15.00: Moçambique – Elfenbenskusten (VM-kval) [Bailly]
 • 16.30: Malta U21 – Nordirland U21 (EM-kval) [Galbraith]
 • 17.30: Slovakien U21 – Litauen U21 (EM-kval) [Sviderský]
 • 20.00: Rumänien U21 – England U21 (träningsmatch) [Garner]
 • 20.30: Montenegro U21 – Sverige U21 (EM-kval) [Elanga]
 • 21.00: Tunisien – Ekvatorialguinea (VM-kval) [Hannibal]

Lördag 4 september:

 • 12.00: Österrike U19 – Wales U19 (träningsturnering, spelas i Kroatien) [Savage]
 • 15.00: Norge U18 – Danmark U18 (träningsmatch) [Hansen]
 • 18.00: Qatar – Portugal (träningsmatch, spelas i Ungern) [Fernandes, Ronaldo]
 • 20.45: Ukraina – Frankrike (VM-kval) [Martial, Pogba, Varane]

Söndag 5 september:

 • 12.00: Skottland U17 – Wales U17 (träningsmatch) [Kingdon]
 • 15.00: Belarus – Wales (VM-kval) [James, Levitt]
 • 15.00: Sverige – Uzbekistan (träningsmatch) [Lindelöf]
 • 18.00: England – Andorra (VM-kval) [Lingard, Maguire, Sancho, Shaw]
 • 18.00: Belgien U19 – Tjeckien U19 (träningsturnering, spelas i Portugal) [Vítek]
 • 20.45: Spanien – Georgien (VM-kval) [De Gea]

Måndag 6 september:

 • 15.30: Nederländerna U19 – Italien U19 (träningsmatch) [Hoogewerf]
 • 17.15: Tyskland U19 – England U19 (träningsmatch) [Fish, Shoretire]
 • 18.00: Tjeckien U21 – Albanien U21 (EM-kval) [Kovár]
 • 21.00: Elfenbenskusten – Kamerun (VM-kval) [Bailly]

Tisdag 7 september:

 • 15.00: Zambia – Tunisien (VM-kval) [Hannibal]
 • 16.30: Turkiet U19 – Wales U19 (träningsturnering, spelas i Kroatien) [Savage]
 • 16.30: Bosnien-Hercegovina U21 – Sverige U21 (EM-kval) [Elanga]
 • 18.00: Azerbajdzjan – Portugal (VM-kval) [Fernandes, Ronaldo]
 • 20.00: England U21 – Kosovo U21 (EM-kval) [Garner]
 • 20.30: Nordirland U21 – Slovakien U21 (EM-kval) [Galbraith mot Sviderský]
 • 20.45: Frankrike – Finland (VM-kval) [Martial, Pogba, Varane]
 • 21.00: Portugal U19 – Tjeckien U19 (träningsturnering, spelas i Portugal) [Vítek]

Onsdag 8 september:

 • 20.45: Wales – Estland (VM-kval) [James, Levitt]
 • 20.45: Grekland – Sverige (VM-kval) [Lindelöf]
 • 20.45: Kosovo – Spanien (VM-kval) [De Gea]
 • 20.45: Polen – England (VM-kval) [Lingard, Maguire, Sancho, Shaw]
Res med oss till Manchester!